ryba smażona - 4845 przepisów (strona:154/323)

Wigilijna rybna z łososiem 166

garnku przesmażam cebule na oleju, dodaję korzeń pietruszki, papryki i smażę. Na końcu dodaję bataty, koncentrat pomidorowy, wlewam 700 ml wody, dodaję kurkumę, papryki słodką, wędzoną, ostrą, i gotuję około 20 minut aż warzywa będą miękkie. Na końcu wlewam mleczko kokosowe, dodaje sól, pieprz, wrzucam kawałki ryby i zagotowuje zupę. Potem wyłączam gaz i zostawiam na 10 minut

wesoła kuchnia
Wigilijna rybna z łososiem 147

garnku przesmażam cebule na oleju, dodaję korzeń pietruszki, papryki i smażę. Na końcu dodaję bataty, koncentrat pomidorowy, wlewam 700 ml wody, dodaję kurkumę, papryki słodką, wędzoną, ostrą, i gotuję około 20 minut aż warzywa będą miękkie. Na końcu wlewam mleczko kokosowe, dodaje sól, pieprz, wrzucam kawałki ryby i zagotowuje zupę. Potem wyłączam gaz i zostawiam na 10 minut

wesoła kuchnia
Panga z nutą świąteczną 215

Hej! Nie ma to jak pyszna rybka w warzywach. Zapewne znacie klasyczną rybę po grecku, a ja proponuję dziś pangę z posmakiem świąt. Potrzebujemy: Czytaj więcej

Tylko pysznie
Pieczony naleśnik – dutch baby 315

Być może powód jest taki sam, jak w przypadku naszej ryby w marchewce nazwanej „po grecku”. Dutch baby uchodzi obecnie za klasykę nowojorskich śniadań. Receptura jest niemal identyczna jak na nasze tradycyjne naleśniki – tyle tylko, że wlewamy ciasto na rozgrzaną patelnię i wstawiamy do piekarnika zamiast smażyć. Jak smakuje pieczony naleśnik? Jego środek jest mięciutki, a brzegi

Poezja smaku
Jaka dieta dla ćwiczących – praktycznie o odżywianiu dla ludzi aktywnych i nie tylko 257

indyka z sałatką warzywną, zapiekanka makaronowa z warzywami i sosem ziołowym, ryba zapiekana z selerem i brokułami w sosie śmietanowym, ryż z duszoną wołowiną oraz pieczarkami, faszerowana papryka z kaszą jaglaną, mięsem z indyka i przyprawami, łosoś z cytrusami. I jeszcze jedna zasada – gotujemy i pieczemy, a smażenia unikamy jak najbardziej.   Podwieczorek i kolacja Sojusznikiem wieczornych posiłków są jogurt

upichcona
Szprotki w tempurze 202

1 kg szprotek, tempura: 100 ml mąki pszennej, 100 ml mąki kukurydzianej, bardzo zimna gazowana woda mineralna, szczypta soli , olej do głębokiego smażenia (najlepiej ryżowy) Szprotki

królestwo garów
Jak się bawić,to się bawić - placuszki ziemniaczane z wędzonym łososiem. 200

Składniki na placki: 6 dużych ziemniaków 1 jajko 4 łyżki mąki ½  cebuli. 1 łyżeczkę śmietany kwaśnej Sól Olej do smażenia 0,5 l. kwaśnej

Kulinarny karnet Christophera
Dorsz w cieście 262

macie ochoty na dorsza to rzecz jasna może być inna ryba . Ryba ta idealnie smakuje z ziemniaczkami z wody i sałatką colesław.Składniki: filety z dorsza 130 g mąki 20 g pokruszonych drożdży  130ml gazowanej wody mineralnej sól , pieprz szczypta czosnku w proszku olej rzepakowy do smażenia Wykonanie:Mąkę rozcieramy z drożdżami , dodajemy wodę i mieszamy trzepaczką . Gdy ciasto

Gorący kąsek
Pstrąg w pomarańczowej marynacie 209

sokiem pomarańczowym, sosem chilii , cukrem i solą. Zalać ułożoną w pojemniczku rybę i zostawić na pół godziny ( odkrojone kawałki zamarynować również - po usmażeniu będzie można zrobić z nich np. pastę rybną). Wyjąć pstrąga z marynaty i bardzo dokładnie osuszyć na papierowych ręcznikach kuchennych. Delikatnie posolić. Oprószyć mąką. Smażyć na mocno rozgrzanej oliwie na rumiano z obu stron. * odkrojone kawałki również

Buniabaje w kuchni
Zasady wychodzenia z diety warzywno-owocowej dr Dąbrowskiej 163

zboża pełnoziarniste i psuedozboża pestki i nasiona orzechy 7-9 dzień  (1200 kcal) jajka i nabiał, najlepiej fermentowany 10-11 dzień  (1400 kcal) chude białe mięso i ryby, jedzone 1-2 razy w tygodniu 12-13 dzień  (1600 kcal) pełnowartościowe zdrowe żywienie 14 dzień  (kalorie zgodnie z indywidualnym zapotrzebowaniem) pełnowartościowe zdrowe żywienie Zgodnie z zasadami zdrowego(...)ogóle zrezygnować z takich produktów jak biała mąk i biały cukier,  a także produktów mocno przetworzonych czy też gotowych dań sprzedawanych w sklepach.  Powinniśmy się wystrzegać smażenia naszych potraw, a  w zamian przygotowywać nasze dania w piekarniku lub przy użyciu parowara. Natomiast jeśli przeszliśmy cały 42 dniowy post , wychodzenie przeprowadzamy według następującego schematu: 1 tydzień

Kulinarne przygody Gatity
Dorsz z szparagami i kaszą jaglaną 164

Omega 6. Niestety nie są one na równym poziomie z tego względu, że spożywamy więcej Omega 6 (oleje roślinne), natomiast mamy niedobory Omega 6, które najczęściej występują w rybach. Moją propozycją jest dorsz z szparagami i kaszą orkiszową. Składniki: 100-150g filetu z dorsza 25g suchej kaszy jaglanej + 100ml wody 1/2 pęczka szparagów zielonych 1 łyżka oleju lnianego przyprawy(...)kilka minut. Na garnkach zagotowujemy wodę z solą. Do jednego wsypujemy kaszę, a do drugiego umieszczamy szparagi (gotujemy ok. 6-8 minut). Między czasie na rozgrzanej patelni z olejem smażymy dorsza. 2 minuty z każdej strony. Gotowe danie polewamy olejem lnianym. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
Molee – INDYJSKIE CURRY RYBNE W OSTRYM SOSIE KOKOSOWYM ( z ryżem ) 156

Keralą. Jest to inaczej indyjskie curry – gulasz, którego oryginalny smak łączy w sobie łagodność mleczka kokosowego a wyrazistość nasion gorczycy. Najlepsza do tego jest biała, „mięsista” ryba – w moim przypadku dorsz. Podana z ryżem jaśminowym albo też chlebkami Naan ( przepis tutaj ) tworzy fantastyczne danie, które jest idealnym pomysłem na obiad. SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * filet z dorsza(...)płaska łyżka * imbir, kolendra, sól – 1 szczypta * kurkuma, nasiona gorczycy – 1 łyżeczka * mleczko kokosowe – 180 ml * sok z cytryny – 1 łyżka DODATKOWO: * olej do smażenia * ryż * szczypiorek SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Cebulę, czosnek i papryczkę chili drobno siekamy i podsmażamy na odrobinie oleju. Dodajemy szczyptę imbiru i kolendry, kurkumę i nasiona gorczycy – przesmażamy by wydobyć aromat. Mleko

Ostra na Słodko
Ryż z czerwoną fasolą 161

Ryż z czerwoną fasolą jest na Jamajce niezwykle popularny. Ryż z fasolą podawany jest jako dodatek do mies i ryb, najlepiej jednak smakuje z kurczakiem jerk. Myślę, że przypadnie Wam do gustu. Tak przygotowany ryż jest niezwykle smaczny i stanowi ciekawe urozmaicenie. Z pewnością będzie pasował do większości potraw, jednak szczególnie polecam go do kurczaka w marynacie z limonki(...)chilli (może być suszona) 1 listek laurowy 0,5 łyżeczki suszonego tymianku 1 kubek ryżu 1 kubek wody puszka mleka kokosowego (400ml) 1 łyżeczka soli masło i olej do smażenia Przygotowanie: W garnku rozgrzać olej z masłem i zeszklić na nim drobno posiekaną cebulę i czosnek wyciśnięty przez praskę. Dodać imbir, papryczkę chilli, listek laurowy i tymianek, wymieszać i chwilę

Codzienne Gotowanie
Zielone stir fry z wołowiną 228

kształt i stał się naczyniem do szybkiego i głębokiego smażenia, pieczenia, duszenia oraz do gotowania na parze. Dzisiaj metoda stir fry cieszy się ogromną popularnością na całym świecie. I trudno się dziwić. To najszybszy sposób na pełnowartościowy posiłek. Wok pozwoli Wam na przygotowanie dania zarówno z mięsa, jak i ryb czy tofu. Warzywa dodane do dania to już Wasz wybór(...)mieszamy, aż czosnek lekko zmięknie, a imbir i chili uwolnią swój smak. Następne w kolejności jest mięso, pokrojone w drobniejsze kawałki. W przypadku steku bavette krojone w poprzek włókien. Smażymy je, co jakiś czas mieszając, aż mięso widocznie zmieni kolor i przestanie być widocznie krwiste. Twardy zielony groszek ląduje w woku zaraz po mięsie. Smażymy całość razem około 2 minut

Karo in the Kitchen
Dorsz duszony z kurkami - szybki obiad na lato 178

Dorsz w sosie śmietanowo-koperkowym z kurkami to propozycja na szybki wakacyjny obiad. Dorsz w wydaniu bardzo dietetycznym, ponieważ jest duszony w sosie, bez smażenia. Danie pyszne i bardzo wytworne, zresztą jak każde z dodatkiem wspaniałych, pomarańczowych grzybków. Sezon na kurki rozpoczęty i warto wykorzystać go jak najpełniej. Jeśli mijasz kurki z daleka, bo nie wiesz jak pozbyć się ziarenek(...)śmietanę kremówkę i dusić razem przez kilka minut, by śmietana lekko zgęstniała na patelnię dołożyć filety dorsza, przykryć pokrywką i dusić około 6-8 minut, w zależności od wielkości ryby do sosu dodać posiekany koperek, posolić i oprószyć pieprzem kurki podałam z młodymi ziemniaczkami i fasolka szparagową

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!

Proponowane wyszukiwania