ryba smażona - 4845 przepisów (strona:157/323)

Kaszotto z warzywami 224

jarską lub z dodatkiem pieczonego albo gotowanego mięsa lub ryby.     Składniki: 100g kaszy gryczanej 1 niewielka cebula 1 papryka (użyłam pół żółtej i pół czerwonej) 1 szklanka mrożonej marchewki z groszkiem ok 200g brokuła (świeżego lub mrożonego) ok 2 szklanki wody lub bulionu ok 1 łyżka oleju do smażenia przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, ulubione zioła

Blog z Apetytem
Najtańsza wigilia 175

jedyne danie, to niekoniecznie jest taka potrzeba. Smażone grzyby Ten przepis to jest dla mnie odkrycie roku. Znane głównie w Łodzi. Składniki: - grzyby z wcześniejszego przepisu  Wykonanie: Grzyby podsmażamy na patelni. Można wcześniej obtoczyć w mące. Seler po grecku Jest takie danie, które uchodzi za wigilijne. Ryba po grecku. Problem w tym, że Grecy takiego przepisu nie znają

Kryzysowa Książka Kucharska
DORADA FASZEROWANA MORELAMI I QUINOA 146

wody sól pieprz Quinoa gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Rybę oczyszczamy, solimy, pieprzymy i skrapiamy sokiem z cytryny W misce mieszamy pastę z papryki, miso dashi, ocet i posiekane oregano. Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę, szklimy cebulę, anyż, liść laurowy i przyprawiamy ziołami tajskimi. Dodajemy morele, cynamon i smażymy ok 5 minut. Dodajemy quinoa i zalewamy wodą. Gotujemy

Kuchnia w oparach
Placuszki z dorsza z brokułami i kukurydzą czyli pomysł na obiad 132

wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodać majonez, tarty ser, przyprawy. Rybę pokroić na drobne kawałki, umyte różyczki brokuła podzielić na małe cząstki, kukurydzę odsączyć. Wszystko to umieścić w masie w rondelku, wymieszać bardzo delikatnie. Jeśli masa wydaje się zbyt gęsta, można dodać odrobinę wody. Na rozgrzanym na patelni oleju smażymy placuszki, formując ciasto łyżką, podobnie jak racuchy. Artykuł Placuszki

Raj dla Podniebienia
KONFITURA Z CZERWONEJ CEBULI 199

Konfitura z czerwonej cebuli idealny dodatek do mięs , ryb, warzyw, fast foodów , serów. Bardzo lubię robić ją do Wielkanocnych dań. Polecam każdemu.  SKŁADNIKI:   5 czerwonych cebul 4 łyżki cukru trzcinowego 3 łyżki octu balsamicznego Sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka rozmarynu olej do smażenia PRZYGOTOWANIE:  Cebulę obieram. Kroję w piórka. W rondelku

Gotowanie Patki
dorsz smażony marynowany w musztardzie 201

Ryba to jedyne mięso które jadam..Ze względu na to szukam nowych możliwości i wydobycia interesujących smaków..Polecam dzisiaj dorsza w marynacie z musztardą..Wyszła przepyszna.. składniki: 1 filet z dorsza na osobę 3 łyżki masła klarowanego do smażenia mąka do obtaczania marynata: 2 łyżki oliwy tymianek pieprz świeżo zmielony sok z cytryny musztarda około 1/2 łyżeczki

Ugotujmy Coś
Łosoś z warzywami w miodzie i ryżem jaśminowym 215

smakowało bardzo :)) Danie jest szybkie i proste. Jeśli lubicie ryby na słodko to polecam :))) Miłego dnia :) Składniki: filet z łososia mała cukinia  brokuł kukurydza z puszki suszone pomidory pomidorki koktajlowe sok z cytryny ząbek czosnku czerwona cebula sól pieprz  miód wielokwiatowy 2 łyżki ryż jaśminowy olej kokosowy do smażenia Brokuła podgotowałam, ryż ugotowałam według przepisu na opakowaniu. Łososia

kruche babeczki
Obiad za 5 zł : Paluszki surimi w ciescie piwnym 247

jest. Paluszki surimi jest to zmielone mięso ryb z dodatkiem mąki. Do przygotowania naszego taniego dania będziemy potrzebowali 250 g. paluszków surimi (2,99 zł) 150 ml piwa (0,80 zł) 100 g. mąki pszennej (0,20 zł) chili, sól, pieprz (0,15 zł) olej do smażenia (wielokrotnego użytku) Cena : 4,15 zł Paluszki myjemy i dokładnie suszymy, po czym

Full Smaku
Stek z rekina I 145

3 steki z rekina, 1 ząbek czosnku, 1/2 pęczka natki pietruszki, 1/2 chilli, 2 łyżki oliwy, 40 ml soku z pomarańczy, masło lub oliwa do smażenia

królestwo garów
Szczawik 174

patelni grillowej, ale nasza nie działa na tym piecu, więc smażyłam na zwykłej. Do łososia zrobiłam kuleczki ziemniaczane- gotowe, z braku czasu, co by powiedział Jamie?:) Do tego kilka plasterków ogórka z naszej szklarni i gotowe. Szczawik świetnie komponuje się z łososiem- jego kwaskowaty smak przyjemnie kontrastuje z łagodną rybą. Mamy naszą polską alternatywę dla trawy cytrynowej;). Podano do stołu

les mirabelles
Ryba z pieca. Pstrąg łososiowy zapiekany z czerwonym ryżem i pieczarkami 253

się pysk ucieszył bo miałam ogromną ochotę na pyszną rybę. Żarłoczek lubi pstrągi więc wiedziałam, że też chętnie zje.Kupiłam taką dorodną sztukę ważącą nieco ponad 1 kg i w głowie już kiełkował mi pomysł na danie. U nas na świątecznym stole na pewno jak zwykle będzie tradycyjny smażony karp, ale myślę, że tak przygotowany pstrąg też by pasował

Smaczna Pyza
Okoń nilowy z sosem koperkowym 201

Delikatny , o białym mięsie okoń nilowy podany z puree ziemniaczanym i prostym sosem koperkowym. Robię takiego okonia w dwóch wersjach albo gotowanego na parze , albo smażonego

Buniabaje w kuchni
Ryba po grecku 238

ryba po włosku, skoro z Italii Bona przywiozła nam warzywa typowe dla tej potrawy? Składniki (na 3-4 porcje): 300 g fileta z dorsza (wzięłam ze skórą) 2 duże marchewki 2 pietruszki kawałek selera (ok. 1/5) 20 cm pora (zielona część) 3 liście laurowe 7 ziaren ziela angielskiego 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól pieprz mielony pieprz ziołowy olej do smażenia(...)podzielić na kawałki wielkości porcji dla jednej osoby. Posypać z obu stron solą i pieprzem mielonym. Obsmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor (nie przewracać, zanim ryba nie uzyska odpowiedniego koloru). Rybę ułożyć w salaterce lub na głębokim półmisku. Ewentualnie podzielić na mniejsze kawałki. Na rybę wyłożyć ugotowane warzywa z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Rozłożyć

Weekendy w domu i ogrodzie
C - Rybka w brzoskwini 184

rybkę w brzoskwini.Propozycję, która zbiera jedną z najwyższych not wśród odwiedzającej nasz dom rodziny, przyjaciół i znajomych:) Rybka w brzoskwini    Składniki: 1 kg filetów ryby 1 cebula (preferuję czerwoną) 1 słoik papryki konserwowej  (ewentualnie 1 - 2 świeże) 1 puszka brzoskwiń 2 łyżeczki przecieru lub 1/3szklanki soku pomidorowego sól, pieprz do smaku mąka, jajko,bułka(...)rybkę należy delikatnie doprawić solą i pieprzem, w naczyniu żaroodpornym posmarowanym łyżką oliwy z oliwek, piec 20 minut w temp. 180 stopni.Można przygotować ją w wersji tradycyjnej, tj. smażonej w panierce na patelni. W tym celu należy: Filety doprawić solą, pieprzem, oprószyć mąką. Usmażyć na rozgrzanej oliwie, w panierce z jajka i bułki tartej, odłożyć. Przygotować warzywa

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
OKON MORSKI PIECZONY W ZIOLACH a'la GORDON RAMSAY 176

zielony) oliwa z oliwek do smażenia + oliwa do skropienia 4 liście laurowe 1 duża cytryna grubo pokrojona i skarmelizowana sól (u mnie himalajska) i świeżo zmielony czarny pieprz  dodatkowo : arkusze folii aluminiowej PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Oskrobanego z łusek okonia bardzo dokładnie myjemy (szczególnie wewnątrz dbamy, aby nie została krew), ogon oraz płetwy przycinamy, rybę osuszamy ręcznikiem papierowym w środku

Moja Książka Kucharska
Łosoś grillowany w czarnym sezamie i puree z batata, dyni i gruszki 170

zdrowe jedzenie w stylu fit.  Składniki (na 2 porcje): 350 gram łososia  dwie łyżeczki czarnego sezamu  sól, pieprz sok z cytryny  oliwa z oliwek do smażenia  100 gram batata 200 gram dyni  1 mała gruszka  szczypta gałki muszkatołowej  łyżka masła  1/3 szklanki mleka  mix sałat i kiełki do podania(...)gałkę muszkatołową oraz szczyptę soli i pieprzu. Miksuję za pomocą blendera na gładką masę. Łososia doprawiam solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Jedną ze stron posypuję sezamem i grilluję rybę, 5 minut po stronie bez sezamu a następnie przewracam na minutę filet smażąc wierzch posypany sezamem. Porcję puree podaję z grillowanym kawałkiem ryby, sałatą wymieszaną z oliwą, pieprzem, solą

Mango Papaja
Sos koperkowo ogórkowy 167

Zasmażyć masło z mąką, wsypać koperek i jeszcze chwilę smażyć. Wlać kwas z ogórków dokładnie mieszając, aby nie powstały grudki. Następnie wlać wodę lub bulion. Gotować mieszając. Doprawić do smaku sokiem z cytryny (1 – 1,5 łyżki), cukrem i ewentualnie solą. Następnie dodać śmietanę, wymieszać. Podawać na przykład do ryb. Podałam z babką

królestwo garów
Kotlety z młodej kapusty z dodatkiem pieczarek 206

ogniu a po chwili zmniejszyłam go na średni i smażyłam kotlety z obu stron na rumiano. W ten sposób usmażyłam 15 kotletów. Teraz można podawać na stół. Pysznie smakowały z młodymi ziemniaczkami Mam nadzieję, że Was zachęciłam do zrobienia takich kotletów. Może na jutro, na piątek, zamiast dania z rybą? Pomyślcie. Zachęcam, polecam i życzę SMACZNEGO! Krys     Wiele

Kuchnia u Krysi
Pstrąg łososiowy ze szpinakiem i suszonym pomidorem 255

śmietanką, potem wszystko zapiekłam w piekarniku. Wyszło pyszne, my ryby lubimy bardzo, mam nadzieje, że Wam też posmakuje :-) Składniki: 1 filet pstrąga łososiowego u mnie około 400 g 1/2 opakowania szpinaku baby 6 sztuk suszonych pomidorów 2 ząbki czosnku sól pieprz około 1/2 szklanki śmietanki 30% masło klarowane do smażenia Marynata: 2 łyżki oliwy 1 łyżka miodu u mnie wielokwiatowy

kruche babeczki
Bo z nimi gotowanie stało się fajniejsze? 162

miesięcy i używam je codziennie. Przewracania kotletów, kawałków ryby, wątróbki, warzyw, do przytrzymywania mięsa przy krojeniu i tak dalej i tak dalej. A do tego wszystkiego tak łatwo się je myje i wyciera,że normalnie dla mnie bajka. Moje dziecko przyznało mi rację, bo i on jak coś smaży, zawsze sięga po szczypce. Dzięki karbowanym silikonowych wkładkom produkty nie wyślizgują

Blondynka Gotuje
Steki wołowe z antrykotu z krewetkami– ribeye surf & turf 258

postaci soczystego steka – i czegoś, co pływało – krewetek, ryb, homara, małży, przegrzebków, etc. Najbardziej znane połączenie to pieczony ogon homara podawany z filet mignon. W wersji niskobudżetowej – krewetki i antrykot będą równie dobre. Steki które kupiłam mają po 2cm grubości i do takiej grubości dopasowany jest czas ich smażenia do stanu medium rare. Jeśli Wasze steki są grubsze – czas odpowiednio

Karo in the Kitchen
Ziemniaki w cieście + film 175

Ziemniaki w cieście to znakomity dodatek do mięs i ryb. Podane z drugim daniem zastępują tradycyjne tłuczone ziemniaki. Smakują wyśmienicie a ich przygotowanie nie jest pracochłonne. Polecam do wypróbowania. składniki na  4 porcje 6 średnich ziemniaków 4 czubate łyżki mąki pszennej 2 jajka odrobinę mleka sól pieprz olej do smażenia przepis Obrane i opłukane ziemniaki kroimy w pół centymetrowe

Smakowite Dania