ryba smażona - 4845 przepisów (strona:163/323)

KUCHENNA APTEKA #24 - OLIWA Z OLIWEK 119

miejsce mogą powstawać rakotwórcze związki. Do smażenia nadaje się oliwa rafinowana zbyt duża ilość kwasów omega-6 w porównaniu z omega-3 jest niezdrowa i sprzyja stanom prozapalnym, dlatego należy zadbać o odpowiednią ilość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych obecnych m.in. w oleju rzepakowym i lnianym,  siemieniu lnianym, tłustych rybach morskich Rodzaje oliwy: extra virgin -  oliwa najwyższej jakości, z pierwszego

Kuchnia MagdaLeny
Placuszki z cukinią i dodatkiem tuńczyka 165

lekkie i fit. Na talerzach królują warzywa, owoce i ryby. Dzisiejsza propozycja to pyszne placuszki z cukinią z dodatkiem tuńczyka. #MasterTuńczyk Placuszki z cukinii Składniki 1 cukinia około 30dag 1 jajko 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanego koperku 2 łyżki soku jabłkowego 50g mąki szczypta soli olej do smażenia 1 puszka

Kulinarne pyszności Molki
Karp w sosie słodko-kwaśnym 134

starty imbir, sos sojowy i wino. Marynatą posmarowałem sprawioną rybę. Marynowałem 25 minut. Po wyjęciu ponacinałem z obu stron w romby. Mąkę przesiałem, wlałem 150 ml wody, zmiksowałem, odstawiłem. W tym czasie oczyściłem i drobno posiekałem czosnek, imbir, dymki i chilli na sos. Rozgrzałem 2 łyżki oleju, włożyłem przygotowane składniki. Smażyłem 2 minuty, zalałem octem. Dodałem bulion wymieszany z mąką

R'n'G Kitchen
Kalafior duszony z chilli 157

danie, ale także być dodatkiem do mięs czy ryb np. z grilla. Polecam! Kalafior duszony z chilli Składniki :  1 średni kalafior 0,5 łyżeczki płatków chilli lub 1 suszona papryczka chilli 1 łyżeczka nasion kuminu 1 łyżeczka nasion gorczycy 0,5 łyżeczki kurkumy 2 ząbki czosnku sól olej do smażenia świeża kolendra do przybrania Jak zrobić kalafiora duszonego

Codzienne Gotowanie
Dorsz w sosie kurkowym z brokułami 107

brokuła oliwa z oliwek cukinia do dekoracji Wykonanie Filety ryby umyć, osuszyć, z obu stron posolić i posypać grubo pieprzem, najlepiej ziołowym. W rondlu z grubym dnem rozgrzac oliwę, wrzucić poszatkowaną cebulę, zeszklić lekko, a następnie dodać oczyszczone kurki. Grzyby można pokroić na kawałki, ja jednak podsmażyłam je w całości. Smażyć kilka minut, podlać wodą i dusić pod przykryciem przez

Raj dla Podniebienia
Sałatka z bakłażana 146

plastry i solimy. Po ok godzinie płuczemy i osuszamy. Smażymy z obu stron na patelni grillowej lub zwykłej podlewając olejem. Studzimy, na wierzch kroimy pomidory, czosnek siekamy na drobne plasterki, kruszymy ser, posypujemy solą i pieprzem , listkami bazylii i skrapiamy oliwą . Można dodać listki roszponki. Sałatkę podajemy do mięsa lub ryby

Gotowanie jest łatwe
Jak się nie przejeść w Święta? 167

tylko niskokaloryczne, ale bardzo korzystne dla zdrowia. Także ryby, w szczególności, jeśli będziemy je przygotowywać we właściwy sposób. Pieczenie w folii, gotowanie na parze czy grillowanie na specjalnej patelni, rezygnacja z panierki i zasmażanych sosów drastycznie „odchudzi” tradycyjne wigilijne potrawy. Śledzia, zamiast w śmietanie, możemy podać z jogurtem, a smażonego karpia zamienić na wersję w galarecie. Nie wyobrażam sobie żadnych

Szybko Tanio Smacznie
TORTILLA DE PAPAS – hiszpańska tortilla z ziemniakami 197

rożnego rodzaju mięs czy też ryb. Koniecznie wypróbujcie! SKŁADNIKI: ( dla 2 osób ) ziemniaki – ok. 350 g * jajko – 3 szt * cebula – 1 szt * oliwa z oliwek – 80 ml * sól , pieprz – do smaku SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Na głębszej patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojone w kosteczkę ziemniaki oraz posiekaną cebulę, smażymy na wolnym ogniu ok. 15 minut. W misce

Ostra na Słodko
TORTILLA DE PAPAS – hiszpańska tortilla z ziemniakami 155

rożnego rodzaju mięs czy też ryb. Koniecznie wypróbujcie! SKŁADNIKI: ( dla 2 osób ) ziemniaki – ok. 350 g * jajko – 3 szt * cebula – 1 szt * oliwa z oliwek – 80 ml * sól , pieprz – do smaku SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Na głębszej patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojone w kosteczkę ziemniaki oraz posiekaną cebulę, smażymy na wolnym ogniu ok. 15 minut. W misce

Ostra na Słodko
Kolorowe szaszłyki z łososia i pomidorków z cukiniową falą 254

kawałki. Zalać marynatą,tak aby pokryła wszystkie całą rybę. Odstawić na 30 minut. Cukinię umyć, pokroić szczelinowym nożem w cienkie paski. Pomidorki koktajlowe umyć. Na patyki do szaszłyków nakładać na przemian składniki formując fale z cukinii. Piec na ruszcie w piekarniku 10- 13 minut (obracając w połowie pieczenia) lub smażyć na patelni grillowej 2-3 minuty z każdej strony. Cukinie

Pełny talerz
Polędwiczki wieprzowe w marynacie miodowo-balsamicznej 159

zmienić i zacząć jeść więcej innych rodzajów mięs i ryb.  Spróbowałyśmy już królika w sosie rozmarynowym , teraz nadszedł czas na polędwiczki wieprzowe. Przyrządziłyśmy je w delikatnej marynacie miodowo-balsamicznej. Mięso nie wymaga dużych przygotowań. Wystarczy zrobić marynatę, odstawić na pół godzinki do lodówki, a potem poświęcić kilka minut na smażenie. Efektem są pyszne, soczyste kawałki mięsa, które idealnie sprawdzą

Kolizje Smaków
Indycze kotleciki i zapiekane ziemniaczki 119

się nie przypali. Za to będzie się powoli smażyło w swoim własnym tłuszczyku.  Nie odmawiaj dziecku podawania dan z curry. Kariera curry zaczęła się 4 tys. lat temu  i mimo upływu czasu niezmiennie trwa nadal. Swą popularność curry zawdzięcza nie tylko bogatemu intensywnemu smakowi, który doskonale współgra z drobiem, rybami, ryżem czy warzywami. Curry uważana jest za jedną

ClauditteMissCooking
ROLADKI Z TILAPII 148

grecku? Ja zaproponuję takie oto roladki. Alternatywa dla ryby po grecku. Smakuje tak samo, wygląda troszkę inaczej. Polecam Składniki:70 dag filetu z tilapii 4 marchewki 1 pietruszka 1/2 selera 1 por-biała część 1 słoiczek koncentratu pomidorowego z czosnkiem pół szklanki wody mąka do panierki olej do smażenia sół,pieprz do smaku Wykonanie:Filety dobrze nacieramy solą

Z Majeczką w kuchni
Bliny z łososiem 126

smażone na patelni, podawane zazwyczaj z kwaśną śmietaną i kawiorem. W naszym kraju kawior dostać ciężko, nie oznacza to, że nie można, ale ceny zazwyczaj są zaporowe. To, co mamy w sklepach za około 11 zł za słoiczek, to nawet koło kawioru nie leżało, więc nie warto sobie zawracać głowy. Podajcie bliny z wędzonym łososiem. Kupcie dobry kawał ryby(...)Dodajemy zaczyn. Dokładnie mieszamy. Ma być gęste ciasto. Jak będzie rzadkie można dodać mąki, jak za gęste – ciepłego mleka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 min. Smażymy z dwóch stron, na średnim ogniu. Śmietanę mieszamy z solą i startym chrzanem. Na każdym placuszku układamy śmietanę i plastry łososia. Posypujemy kilkoma ziarnami czarnuszki. Post Bliny z łososiem pojawił

ladykitchen
szczupak pieczony z ziemniakami i zielonym groszkiem 212

cienkie paski.  Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i łyżkę oliwy, dodajemy cebulę i lekko ją szklimy. Do zeszklonej cebuli dodajemy paprykę, całość lekko solimy i pieprzymy i smażymy jeszcze minutę. Żaroodporne naczynie smarujemy drugą łyżką masła,  układamy na jego dnie  pokrojone ziemniaki, pomiędzy nie wkładamy cebulę z papryką.  Teraz warzywa skrapiamy oliwą, solimy(...)pieprzymy. Szczupaka wyjmujemy z lodówki i układamy pomiędzy warzywami na całości  układamy wiórki z pozostałego masła i  wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Rybę z warzywami  zapiekamy w tej temperaturze przez trzydzieści minut. Na dziesięć minut przed końcem pieczenia otwieramy piekarnik i na wierzch dania dodajemy zielony groszek. Zapiekankę wyjmujemy z piekarnika, dzielimy na porcje

Miód i pieprz