ryba smażona - 4845 przepisów (strona:171/323)

ŚLEDZIE Z IMBIREM, SUSZONYMI ŚLIWKAMI I POMARAŃCZĄ 197

obrane i pokrojone 6 ząbków czosnku drobno pokrojonych 3-4 cm korzenia imbiru świeżo utartego 1 szklanka gęstego przecieru pomidorowego (może być z kartonika) 1 łyżka koncentratu pomidorowego do smażenia dobry olej np. rzepakowy (najlepiej ekologiczny) pełna garść rodzynek ok. 10-12 suszonych śliwek 2 łyżki jasnego miodu (jeśli będzie trzeba, to dodaj trochę więcej) sól do smaku pieprz czarny(...)mleko do moczenia matiasów Wykonanie: Matiasy umyj i wymocz mleku. Jak długo? Niektórym wystarczy ok. 30 minut, inne potrzebują kilku godzin. Trzeba próbować, kiedy przestaną być słone. Następnie wyłóż rybę na sito i dokładnie umyj zimna wodą. Osusz – na sicie, a później przy pomocy papierowych ręczników. Pokrój na kawałki – takie na jeden kęs. Cebulę i czosnek posiekaj, zeszklij na oleju

Anioły w kuchni
Łosoś z porami w cieście francuskim 307

Niektórzy nie wyobrażają sobie piątku bez obiadu z rybą. W takim razie proszę bardzo… łosoś z porami w cieście francuskim to propozycja dla tych wszystkich, którzy uwielbiają rybę, a nie mają zbyt wiele czasu na ich przygotowanie. Ten przepis możecie wykorzystać również jako przepis na pyszną, romantyczną kolację we dwoje :) Wygląd tego dania, nie wspominając o smaku jest nieziemski(...)myjemy, wyjmujemy z niego ości (jeśli są) i kroimy w ok. 1,5-2 cm szerokości paseczki. Na tej samej patelni, na której był duszony por kładziemy łososia i smażymy ok. 2 minuty z każdej strony. Ciasto francuskie dzielimy na kawałki o szerokości łososia. Z jednej strony układamy odrobinę pora, na nim łososia i zawijamy ciasto. Przygotowane roladki smarujemy roztrzepanym

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Piątek: Niskokaloryczna zupa tajska z krewetkowymi pulpetami 154

jagnięciny, ryby, pulpety z ryżu… ale pulpety z krewetek? Tak jest. Zdziwicie się jak super łatwo można je zrobić i jak są pyszne. Czas przygotowania : 10 minut Czas pieczenia i gotowania : 25 minut Poziom trudności : Dość łatwe Liczba porcji : 2 duże Jaki jest największy problem z pulpetami? Ano taki, że mają tendencję do rozpadania się podczas smażenia, gotowania

Niedzielny kucharz
Marynowanie mięsa – przydatne wskazówki 174

cukru. Ryby najlepiej jest łączyć ze smakami kwaśnymi. Do drobiu doskonale pasują przyprawy słodkie, delikatnie kwaśne lub subtelnie słone. Z kolei wieprzowinie i wołowinie śmiało możemy nadać smak wyraziście słony lub ostry. Czas marynowania Zwyczajowo marynowanie musi zostać wykonane odpowiednio wcześnie, by dać zadowalające rezultaty. Optymalnym jest włożenie mięsa do marynaty na 12–16 godzin przed smażeniem lub pieczeniem. Jeśli

Słodkie okruszki
Okoń smażony z risottem pomidorowym 112

wielobarwna ryba. Jego mięso jest jędrne, chude, zawiera mało ości, a przede wszystkim jest bardzo smaczne. Tym razem podałam go w towarzystwie kremowego ryżu z dodatkiem słodkich pomidorów. Dziwne połączenie ale warto było, bardzo posmakował mi ryż w takim wydaniu. Najważniejsze aby nie użyć zwykłego ryżu błyskawicznego, przeznaczonego do gotowania na mleku, gdyż zanadto zmięknie.   Okoń smażony z risottem

Pieguskowa Kuchnia
PASTA Z MAKRELI Z PLACUSZKAMI PEŁNOZIARNISTYMI 223

lubimy rybę w każdej postaci. Na śniadanie często przygotowuję pasty, więc aby przywołać wiosnę na moim stole, przygotowałam pastę z makreli z jajkiem i dużą ilością zieleniny zaserwowane na pełnowartościowych placuszkach pełnoziarnistych.  Pasta jest bardzo aromatyczna, delikatna i łatwo smaruje się nią placuszki lub chleb. Smakuje wykwintnie, a oprócz tego ma same zalety. Placuszki zaś podczas smażenia nie przywierają

Kuchnia Paulettes
Placuszki ziemniaczano - marchewkowe 189

ryb.  Ja zaserwowałam je indywidualnie na kolację, są dość sycące i zdecydowanie można się nimi najeść. Polecanym dodatkiem do placuszków ziemniaczano-marchewkowych jest wędzony łosoś, ale wg mnie najlepiej smakują same :)  Placuszki ziemniaczano - marchewkowe Składniki : 4 duże ziemniaki 3 spore marchewki 1 por sól, pieprz wędzony łosoś kwaśna śmietana czerwona cebula cytryna olej do smażenia Przygotowanie : Ziemniaki

Codzienne Gotowanie
Kotleciki z soczewicy tuńczyka i fety 195

piątkowej panierowanej ryby. Kotleciki z soczewicy podane z sosem grzybowym albo czosnkowo-jogurtowym to szybki sposób na smaczny obiad. Składniki na 12 kotlecików: 100 g soczewicy 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 100 g sera feta 1 jajko 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 2 łyżki bułki tartej + do panierowania sól i pieprz do smaku olej do smażenia Soczewicę ugotować

Trzeci talerz
Japonia instant. Ramen 201

dodatkiem ryb czy owoców morza, a także wywary na kurczaku czy na wołowinie. Zaprawiany jest pastą miso, sosem sojowym lub rybnym czy ostrygowym. Wariacjom regionalnym poddają się również dodatki, z którymi podawany jest ramen- od jajka przez szczypior, kolendrę, groszek cukrowy, kapustę bok choy, grzyby, ziarna sezamu, krewetki, mięso kraba, płaty wodorostów nori i algi kombu, smażony, gotowany bądź pieczony

Karo in the Kitchen
Roladki rybne z kapustą 187

Oprószyć rybę przyprawą, odstawić na godzinę. Kapustę lekko odcisnąć z nadmiaru kwasu. Jabłko i marchewkę obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o dużych otworach. Cebulę obrać pokroić w kostkę. Wszystkie składniki połączyć z kapustą, wymieszać z olejem, doprawić solą i pieprzem. Na każdym filecie rozłożyć kapustę, zwijać w rulony, spiąć wykałaczką. Tłuszcz rozgrzać na patelni, włożyć roladki smażyć na wolnym ogniu

Kuchnia Danusi
Filet z karpia w panierce. 183

  S maczna i zdrowa rybka. Składniki :                   

Przepisy i porady kulinarne
Pstrąg z patelni 176

2 pstrągi sól pieprz oliwa tymianek cytryna Pstrągi myjemy i skrobiemy z łuski, oczyszczone posypujemy solą pieprzem i tymiankiem, następnie skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą

Gotowanie jest łatwe
Dorsz w sosie chrzanowo - orzechowym 201

książki "Ryby są super" przepisy Karola Okrasy i Doroty Wellman. Tym razem według Karola Okrasy, halibuta zamieniłam na dorsz, bo nie miałam czasu na szukanie go.Rybka pyszna, sos idealnie do niej pasuje, jak zwykle super :-). Polecam i miłego dnia życzę :-) Składniki na 4 porcje: 4 filety z dorsza (halibuta) pieprz biały 2 łyżki mąki pszennej olej do smażenia Filety myjemy

kruche babeczki
Skandynawska kanapka ze smażonym jabłkiem i chrupiącym bekonem 150

rybą nie przepadam i właściwie jej nie jadam (z niewielkimi wyjątkami), popularne są również inne owoce morza, w tym oczywiście krewetki. Taka  kanapka z krewetkami jest bardzo smaczna, możecie bez problemu przyrządzić ja sami, choć w Szwecji z pewnością smakuje lepiej ;) Ja dziś przygotowałam skandynawską kanapkę podpatrzoną w książce "The Food and Cooking of Scandinavia" ze smażonym jabłkiem

Codzienne Gotowanie
Kotleciki z łososia 204

ryby, rozdrobnij i wymieszaj z łyżką mąki. Dodaj jajko, posiekana natkę oraz sporą szczyptę soli i pieprzu. Zetrzyj drobno skórkę z jednej cytryny a następnie wszystko dokładnie wymieszaj. Masę podziel na 8 części. Delikatnie uformuj każdą w krążek o grubości ok 2 cm, oprószając mąką. Talerz oprósz mąką, ułóż kotleciki i odstaw na godzinę do lodówki. Smaż na średnim ogniu

Atlas Smaków

Proponowane wyszukiwania