ryba smażona - 4845 przepisów (strona:175/323)

PIKNIKOWE KULEBIAKI Z ŁOSOSIEM 133

Wszyscy wiedzą że ryby są zdrowe. Wiosna do idealny czas aby zacząć jeść lekkie dania. To tez czas pikników i rodzinnych wypadów za miasto. Potrawy muszą nadawać się aby jeść je na zimno a także muszą być wygodne w konsumowaniu. Kulebiaki piknikowe są właśnie idealne! Do kulebiaków dodałam łososia MOWI .  Łosoś jest zdrowy ponieważ: zawiera kwasy OMEGA 3, które(...)zawinąć w folię aluminiową i piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st C. 3 jajka ugotować na twardo. Na maśle zeszklić cebulę. Dodać pokrojone pieczarki oraz krewetki. Smażymy 2 minuty. Ryż wymieszać z cebulą i krewetkami oraz posiekanym koperkiem. Przyprawić solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Jajka ugotowane na twardo pokroić w drobną kostkę i dodać do farszu

Kuchnia w oparach
Filety śledziowe w tempurze 144

Przepis na śledzia inaczej.  Składniki 4 filety świeżego śledzia 1/3 szklanki mleka 1 jajko szczypta soli szczypta pieprzu szczypta wędzonej papryki pół szklanki mąki pszennej

R'n'G Kitchen
Ryż smażony z jajkiem i krewetkami 223

  Coś dla krewetkożerców Składniki ryż 1/2 szklanki krewetki mrożone 100 g łosoś wędzony plastry 50 g marchewka 1 szt cukinia 1/2 szt jajka 2 szt

czarrna od kuchni
Śledzie panierowane w zalewie octowej 206

małe marchewki listek laurowy, pieprz kolorowy, ziele angielskie, gorczyca garstka rodzynek Wykonanie Śledzie dokładnie myjemy, jeśli mamy tuszki, płaty tylko płuczemy, osuszamy, lekko solimy panierujemy w mące krupczatce, i smażymy na oleju do zrumienienia. Gotujemy zalewę z wody i octu w proporcji 1:5 z wszystkimi przyprawami, cebulką pokrojoną w plastry, papryką w kostkę, marchewką w krążki, z miodem, cukrem(...)solą, rodzynkami. Zalewę chwilę pogotować około 5 minut. Ma być wyczuwalna jej słodkość. Śledzie ułożyć w naczyniu, najlepiej przykrywanym, można też w słoju zakręcanym, zalewamy zalewą tak aby wszystkie ryby były nią przykryte, a warzywa na wierzchu je przykrywały. Odstawiamy do ostygnięcia, spożywać następnego dnia, kiedy przejdą słodko-kwaśnym smakiem zalewy. Możemy się delektować ich smakiem nawet kilka dni, gdyż

kgwjanczewo
Risotto z łososiem 201

Na 4 osoby: 1 szklanka ryżu do risotto 2 szklanki wywaru warzywnego (może być z kostki) 2 łyżki masła 1 opakowanie mieszanki warzywnej chińskiej 500

Jadło i czytadło
Tosty z pastą krewetkową podane z Witbierem 238

Tosty można przygotować w wielu odsłonach, mimo, że zazwyczaj przygotowywane są tradycyjne, np.: z masłem czosnkowym, z owocami , francuskie  czy przekładane serem i warzywami, to

Kraina Miodem Płynąca
Łosoś pieczony z nutą cytryny 242

odrobiną cytryny i upiekłam w piekarniku. składniki: 500 g łososia bez skóry sól,pieprz skórka otarta z cytryny sok z cytryny olej Filet łososia podzielić na dwie porcje. Rybę oprószyć solą, pieprzem oraz odrobiną startej skórki z cytryny. Następnie skropić delikatnie olejem i odrobiną soku z cytryny odstawić na minimum godzinkę do lodówki. Można też przygotować dużo wcześniej i odstawić(...)całą noc. Potem łososia ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 30 minut. Upieczonego łososia podałam ze smażonymi ziemniaczkami i domową sałatką warzywną ze słoiczka

Monia miesza i gotuje
Krewetki z patelni 214

Krewetki. Wspaniałe mięso pełne białka. I tak niewiele potrzebują, żeby zadowolić nawet wybredne (Kochanie pozdrawiam Cię bardzo serdecznie) podniebienie. Chociaż jak przypomnę sobie moje pierwsze smażone

Pełny talerz
Penne z ostrymi małżami 196

Uwielbiam owoce morza, ale najczęściej jadam z nich tylko krewetki. Nie przepadam za mięsem, jak już do jadam jedynie drób, dlatego wszelkie ryby i ośmiornice są

Czarnawisienka
Śniadaniowa ciepła buła z jajem i wędzonym łososiem 240

Idealna buła na śniadanie. Smakuje (powiem nieskromnie) wyśmienicie!Składniki na jedną bułę:1 jajkoGarść kiełków rzodkiewki5 g otrąb pszennych30 g papryki2 plastry łososia wędzonego1 ciemna bułaOlej

Czarnawisienka
Chile to nie tylko wino 155

Moscatel de Alejandría. Ten aromatyczny winiak poddawany jest procesowi starzenia i podawany jest zazwyczaj z sokiem cytrynowym, białkiem i cukrem pudrem.   Jako że tematem przewodnim tegorocznego spotkania były ryby oraz owoce morza, Szef kuchni hotelu Regent - Witold Drobny - przygotował dla nas menu inspirowane oryginalnymi tradycyjnymi chilijskimi przepisami. Jako przystawkę otrzymaliśmy Ceviche z łososia z awokado. Sok z cytryny(...)Trisquel, Sauvignon Blanc 2012 – Aresti. Idealne do ceviche. Przyjemna kwasowość, tropikalne aromaty i sporo ciała. Jako danie główne. Paila marina – zupa z małży, owoców morza i warzyw.  oraz smażony morszczuk, puree z dyni i ziemniaków, grillowane zielone szparagi i czerwona salsa . I wina - Reserva, Pinot Noir 2011 – Veramonte i Reserva Chardonnay 2014 – Montgras. Na deser zjedliśmy zapiekane owoce leśne

królestwo garów
Kapuśniak rybny z warzywami 138

czym kojarzy wam się piątkowy obiad? Nam często z rybą, a jak ryba to surówka z kiszonej kapusty. A jakby połączyć te smaki? Składniki 300 g fileta z czarnego dorsza 1 szklanka kiszonej kapusty 2 marchewki 4 ziemniaki 1 kawałek selera korzeniowego 1 pietruszka 200 g brukselki 1/4 kalafiora 4 ziarna ziela angielskiego 3 liście laurowe 2 łyżki smalcu wieprzowego(...)płaska łyżka mąki mielony kminek do smaku sól, pieprz Przygotowanie Plastry mięsa smażymy. Do oleju dodajemy cukier palmowy. Później grzyby z posiekaną cebulą i rozgniecionym czosnkiem. Następnie zalewamy gorącym bulionem i dusimy godzinę na wolnym ogniu. Po tym czasie dodajemy ziemniaki, dusimy 30 min razem z przyprawami. Mąkę mieszamy z zimną wodą, dodajemy do potrawy, mieszamy i zagotowujemy. Do smaku

R'n'G Kitchen
Curry z ziemniaków i kalafiora 150

jest to suche curry to należy do niego podać orzeźwiającą i soczystą sałatkę i/lub pikle. Tak przygotowane ziemniaki z kalafiorem można również potraktować jako dodatek do obiadu (mięsa czy ryby), zamiast tradycyjnie ugotowanych ziemniaków - z pewnością takie urozmaicenie wszystkim zasmakuje. Polecam! Curry z ziemniaków i kalafiora Składniki:  1 łyżeczka kminu rzymskiego 1 średnie chilli, niezbyt ostre(...)zblanszowanego kalafiora (użyłam mrożonego) 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka mielonego kminu  0,5 łyżeczki kurkumy 0,5 łyżeczki soli świeża kolendra do przybrania olej do smażenia Jak zrobić curry z ziemniaków i kalafiora:  W rondlu lub głębokiej patelni rozgrzać olej i przesmażyć na nim ziarna kminu rzymskiego oraz drobno posiekaną papryczkę chilli.  Dodać ziemniaki pokrojone

Codzienne Gotowanie
Warzywne placuszki z botwinką 225

kremowej tekstury, a łodyżki botwinki chrupkości w środku. Placuszki najlepiej smakują z jogurtem – jeśli wolicie, aby były konkretniejsze, można też podać do nich, oprócz jogurtu, kawior czy wędzoną rybę. Warzywne placuszki z botwinką: 1 pęczek botwinki (liście i łodyżki – bez buraczków) 1 duża cukinia 1 mała marchewka 100 g sera kanapkowo-sałatkowego typu feta (użyłam czosnkowej w kosteczkach(...)ząbki czosnku 2 jajka 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii lub 1 łyżeczka suszonej 3-4 łyżki mąki pszennej sól morska, świeżo mielony pieprz olej lub oliwa z oliwek do smażenia do podania: jogurt naturalny przyprawiony wyciśniętym czosnkiem, posiekanym koperkiem i solą listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Cukinię i marchewkę obieramy, a następnie trzemy na tarce jarzynowej

Poezja smaku
Kotlety z dorsza z suszonymi pomidorami i kaparami 160

idealnie nadają się na danie główne, lecz na zimno doskonale sprawdzą się jako dodatek do kanapek. Kotlety z ryby są mięciutkie i pyszne. Jeśli przeszkadza Ci tranowy posmak morskiej ryby wystarczy ją co najmniej na godzinę przed przyrządzeniem skropić sokiem z cytryny. Dzisiejsze kotleciki aromatyzowane dodatkiem suszonych  pomidorów i kaparów zadowolą najwybredniejszych smakoszy. Zapraszam do przepisu. Składniki(...)dorsza 8-10 suszonych pomidorów z zalewy 3-4 łyżki kaparów ze słoiczka 1 jajko sok z cytryny bułka tarta do farszu i do obtaczania sól, pieprz olej do smażenia Wykonanie: z filetów usunąć skórę i ewentualnie pozostałe ości, skropić sokiem z cytryny. Zmielić w maszynce do mięsa odsączyć z zalewy suszone pomidory i kapary, następnie drobno posiekać mielonego dorsza

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!

Proponowane wyszukiwania