ryba smażona - 4845 przepisów (strona:175/323)

Halibut pieczony w papilotach z risotto cytrynowym z cukinią 149

szoruję a następnie ścieram och skórkę. Kroję cytrynę w plastry. Na oliwie z oliwek smażę posiekaną drobno cebulę i czosnek. Dodaję pokrojoną w kostkę paprykę oraz startą cukinię. Całość smażę kilka minut i dodaję ryż. Dokładnie mieszam i prażę składniki po czym wlewam wino, które redukuję niemal całkowicie. Wlewam bulion i gotuję w nim ryż do momentu aż będzie(...)przez 8-10 minut. Do ugotowanego ryżu dodaję sól i pieprz oraz skórkę z limonki i cytryny. Dodaję masło oraz parmezan i całość dokładnie mieszam. Porcję risotto podaję z rybą.  Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
KURCZAK W SOSIE GORGONZOLA (z makaronem) 192

rybami czy warzywami. Ja postanowiłam podać ten sos z kawałkami kurczaka oraz pełnoziarnistym makaronem typu penne. Soczysty kurczak w aromatycznym sosie serowym to dla mnie obiad idealny ❤ Składniki: 3 filety z kurczaka 200 g sera gorgonzola 200 ml śmietany 30% 200 ml bulionu 100 ml białego wina wytrawnego natka pietruszki sól, pieprz olej do smażenia makaron (u mnie: penne pełnoziarnisty

Kuchnia MagdaLeny
domowy paprykarz a la szczeciński 270

tłuszcz do smażenia wykonanie: Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie w przepisu na opakowaniu. Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę i podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, marchewkę część startą na małych oczkach a część na grubych oczkach. Dodajemy listki laurowe i całość podsmażamy przez ok. 4 min., cały czas mieszając. Następnie dodajemy rybę, mieszamy i chwilkę

Domowy Smak Jedzenia
Kotleciki z karpia 139

wypatroszonej ryby bez głowy) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 sucha bułka namoczona w mleku i odciśnięta 1 jajko 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka mąki kukurydzianej 1 łyżka bułki tartej sól i pieprz do smaku do panierowania 5 łyżek mąki kukurydzianej i 5 łyżek bułki tartej olej do smażenia Mięso z karpia mielimy

Trzeci talerz
SMAŻONE ŚLEDZIE Z GRILLOWANYMI WARZYWAMI 253

Czy świeże śledzie są niedoceniane? Mam przeczucie, że tak. O ile matiasy, koreczki, w śmietanie i tak dalej, i tak dalej… cieszą się poważaniem, o

Mam To Na Widelcu
Cukinia, bakłażan, dynia 213

Mięso, ryby i dodatki,np. musaka lub zapiekane roladki z bakłażanów, 5. Wypieki pikantne i słodkie, np. ciasto z bakłażanem lub tartaletki z cukinią.Osobiście za dynią nie przepadam, ale za to cukinię uwielbiam :)   Ponadto w książce znajdziemy mały wstęp o tych warzywach, z które dowiemy się jakie witaminy zawierają dane warzywa, wskazówki dotyczące ich smażenia, z czym

Aga w kuchni
Frittata ze szpinakiem i suszonymi pomidorami 355

ilością dodatków, smażony na patelni i zapiekamy w piekarniku z dodatkiem startego sera. Niestety nie dysponuję patelnią, którą można wstawić do piekarnika, więc nie mogłem jej przygotować zgodnie z procedurą. Jednak nie sądzę, żeby moja wersja znacząco odbiegała smakiem od oryginału. Jeśli chodzi o dobór składników do frittaty – mamy pełną dowolność. Można ją zrobić z mięsem, rybą, kiełbasą, boczkiem, warzywami

Gotuj z Misiem
Sałatka ze smażonym serem 101

cienkie półplasterki. Polej je sokiem z połowy limonki i odstaw. Ser paneer pokrój w nieduże kwadraty. Za pomocą pędzla kuchennego posmaruj je pastą Patak’s Mild Curry. Smaż ser na patelni na niewielkiej ilości oliwie, aż zezłoci się z każdej strony. Na talerzu połóż szpinak lub sałatę, dodaj ugotowaną kaszę quinoa, cebulę, podsmażony ser paneer i pestki z granata(...)się podczas przygotowania. Moi ulubieńcy czyli pasty przyprawowe. Na zdjęciu widzicie dwie z nich – łagodną mild curry i średnio pikantną tikka masala. Używałam ich do marynowania mięsa lub ryb, dodatek do sosu (łączę je z sosem pomidorowym lub przygotowuję sos na bazie mleczka kokosowego), idealnie sprawdzają się jako marynata do grilla. Zobaczycie na blogu jeszcze wiele potraw z wykorzystaniem

nietylkopasta.pl
ŚLEDZIE Z IMBIREM, SUSZONYMI ŚLIWKAMI I POMARAŃCZĄ 169

obrane i pokrojone 6 ząbków czosnku drobno pokrojonych 3-4 cm korzenia imbiru świeżo utartego 1 szklanka gęstego przecieru pomidorowego (może być z kartonika) 1 łyżka koncentratu pomidorowego do smażenia dobry olej np. rzepakowy (najlepiej ekologiczny) pełna garść rodzynek ok. 10-12 suszonych śliwek 2 łyżki jasnego miodu (jeśli będzie trzeba, to dodaj trochę więcej) sól do smaku pieprz czarny(...)mleko do moczenia matiasów Wykonanie: Matiasy umyj i wymocz mleku. Jak długo? Niektórym wystarczy ok. 30 minut, inne potrzebują kilku godzin. Trzeba próbować, kiedy przestaną być słone. Następnie wyłóż rybę na sito i dokładnie umyj zimna wodą. Osusz – na sicie, a później przy pomocy papierowych ręczników. Pokrój na kawałki – takie na jeden kęs. Cebulę i czosnek posiekaj, zeszklij na oleju

Anioły w kuchni
Łosoś z porami w cieście francuskim 272

Niektórzy nie wyobrażają sobie piątku bez obiadu z rybą. W takim razie proszę bardzo… łosoś z porami w cieście francuskim to propozycja dla tych wszystkich, którzy uwielbiają rybę, a nie mają zbyt wiele czasu na ich przygotowanie. Ten przepis możecie wykorzystać również jako przepis na pyszną, romantyczną kolację we dwoje :) Wygląd tego dania, nie wspominając o smaku jest nieziemski(...)myjemy, wyjmujemy z niego ości (jeśli są) i kroimy w ok. 1,5-2 cm szerokości paseczki. Na tej samej patelni, na której był duszony por kładziemy łososia i smażymy ok. 2 minuty z każdej strony. Ciasto francuskie dzielimy na kawałki o szerokości łososia. Z jednej strony układamy odrobinę pora, na nim łososia i zawijamy ciasto. Przygotowane roladki smarujemy roztrzepanym

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Piątek: Niskokaloryczna zupa tajska z krewetkowymi pulpetami 113

jagnięciny, ryby, pulpety z ryżu… ale pulpety z krewetek? Tak jest. Zdziwicie się jak super łatwo można je zrobić i jak są pyszne. Czas przygotowania : 10 minut Czas pieczenia i gotowania : 25 minut Poziom trudności : Dość łatwe Liczba porcji : 2 duże Jaki jest największy problem z pulpetami? Ano taki, że mają tendencję do rozpadania się podczas smażenia, gotowania

Niedzielny kucharz
Marynowanie mięsa – przydatne wskazówki 130

cukru. Ryby najlepiej jest łączyć ze smakami kwaśnymi. Do drobiu doskonale pasują przyprawy słodkie, delikatnie kwaśne lub subtelnie słone. Z kolei wieprzowinie i wołowinie śmiało możemy nadać smak wyraziście słony lub ostry. Czas marynowania Zwyczajowo marynowanie musi zostać wykonane odpowiednio wcześnie, by dać zadowalające rezultaty. Optymalnym jest włożenie mięsa do marynaty na 12–16 godzin przed smażeniem lub pieczeniem. Jeśli

Słodkie okruszki
Okoń smażony z risottem pomidorowym 79

wielobarwna ryba. Jego mięso jest jędrne, chude, zawiera mało ości, a przede wszystkim jest bardzo smaczne. Tym razem podałam go w towarzystwie kremowego ryżu z dodatkiem słodkich pomidorów. Dziwne połączenie ale warto było, bardzo posmakował mi ryż w takim wydaniu. Najważniejsze aby nie użyć zwykłego ryżu błyskawicznego, przeznaczonego do gotowania na mleku, gdyż zanadto zmięknie.   Okoń smażony z risottem

Pieguskowa Kuchnia
PASTA Z MAKRELI Z PLACUSZKAMI PEŁNOZIARNISTYMI 192

lubimy rybę w każdej postaci. Na śniadanie często przygotowuję pasty, więc aby przywołać wiosnę na moim stole, przygotowałam pastę z makreli z jajkiem i dużą ilością zieleniny zaserwowane na pełnowartościowych placuszkach pełnoziarnistych.  Pasta jest bardzo aromatyczna, delikatna i łatwo smaruje się nią placuszki lub chleb. Smakuje wykwintnie, a oprócz tego ma same zalety. Placuszki zaś podczas smażenia nie przywierają

Kuchnia Paulettes
Placuszki ziemniaczano - marchewkowe 151

ryb.  Ja zaserwowałam je indywidualnie na kolację, są dość sycące i zdecydowanie można się nimi najeść. Polecanym dodatkiem do placuszków ziemniaczano-marchewkowych jest wędzony łosoś, ale wg mnie najlepiej smakują same :)  Placuszki ziemniaczano - marchewkowe Składniki : 4 duże ziemniaki 3 spore marchewki 1 por sól, pieprz wędzony łosoś kwaśna śmietana czerwona cebula cytryna olej do smażenia Przygotowanie : Ziemniaki

Codzienne Gotowanie
Kotleciki z soczewicy tuńczyka i fety 165

piątkowej panierowanej ryby. Kotleciki z soczewicy podane z sosem grzybowym albo czosnkowo-jogurtowym to szybki sposób na smaczny obiad. Składniki na 12 kotlecików: 100 g soczewicy 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 100 g sera feta 1 jajko 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 2 łyżki bułki tartej + do panierowania sól i pieprz do smaku olej do smażenia Soczewicę ugotować

Trzeci talerz
Japonia instant. Ramen 172

dodatkiem ryb czy owoców morza, a także wywary na kurczaku czy na wołowinie. Zaprawiany jest pastą miso, sosem sojowym lub rybnym czy ostrygowym. Wariacjom regionalnym poddają się również dodatki, z którymi podawany jest ramen- od jajka przez szczypior, kolendrę, groszek cukrowy, kapustę bok choy, grzyby, ziarna sezamu, krewetki, mięso kraba, płaty wodorostów nori i algi kombu, smażony, gotowany bądź pieczony

Karo in the Kitchen
Roladki rybne z kapustą 158

Oprószyć rybę przyprawą, odstawić na godzinę. Kapustę lekko odcisnąć z nadmiaru kwasu. Jabłko i marchewkę obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o dużych otworach. Cebulę obrać pokroić w kostkę. Wszystkie składniki połączyć z kapustą, wymieszać z olejem, doprawić solą i pieprzem. Na każdym filecie rozłożyć kapustę, zwijać w rulony, spiąć wykałaczką. Tłuszcz rozgrzać na patelni, włożyć roladki smażyć na wolnym ogniu

Kuchnia Danusi