Łosoś to ryba posiadająca wiele zdrowotnych właściwości. Zawiera w sobie przede wszystkim spore ilości kwasów tłuszczowych omega-3. Specjaliści radzą aby jeść ryby conajmniej 2-3
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!zapiekanka z rybą, a dokładniej z tuńczykiem. Jak w przypadku większości naszych przepisów, przygotowanie tego pysznego dania nie powinno sprawić nikomu problemu, a zapewniamy, że zasmakuje wszystkim. Przepis: Składniki: 2 puszki tuńczyka w sosie własnym cebula, my użyliśmy świeżej zielonej cebulki puszka pomidorów 200 ml śmietany 500 g gnocchi 150g potartego sera łyżka oliwy do smażenia 2 ząbki czosnku sól
KasiaiKrzysiu.plciągnącego sera i smażonego kurczaka. Choć jest to danie makaronowe, to na pierwszy plan wysuwa się aromatyczny, kremowy sos z suszonymi pomidorami i świeży szpinak. Szpinak to król tego dania. Najprostszym sposobem na zapamiętanie, co to znaczy, że danie jest w stylu florenckim jest szpinak. W szczególności zawiera ono główny składnik, którym są jajka, drób lub ryby podawane na szpinaku
Słodkie Gotowanieinną wędzoną rybę czy szynkę. Jednak według mnie najlepsza jest z łososiem. Myślę ze taka rolada może być fajną i elegancką przystawką na każde przyjęcie czy spotkanie. Zapraszam!!!! Składniki: 150 g wędzonego łososia, 250 g serka naturalnego ( ja użyłam Piątnicy), 500 g szpinaku ( rozdrobnionego), 2 ząbki czosnku, 4 jajka, sól, pieprz, olej lub oliwa do smażenia Wykonanie: Szpinak podsmażamy
Passion of CookingSkładniki na 2 porcje: 200 g dorsza (filet) lub innej białej ryby 3 garści porwanej salaty lodowej kilka zielonych oliwek (opcjonalnie) 2 suszone pomidory z oliwy 1 mała cukinia 3-5 łyżek oliwy z oliwek(...)łyżka soku z cytryny Wykonanie: Cukinię kroimy na półplasterki i podsmażamy na oliwie. Dodajemy dorsza pokrojonego w kostkę i smażymy, po czym doprawiamy solą i pieprzem ( musimy uważać aby dorsz się nie rozpadł). Cukinia musi być al dente Na talerzu układamy sałatę, na nią kładziemy usmażonego dorsza i cukinię. Następnie dokładamy suszone pomidory pokrojone w cienkie paski i oliwki przekrojone
IMPRESJA SMAKUpikantny od anchois i kaparów, słony od oliwek. Nie używam suszonych ziół ani bazylii – tutaj to właśnie natka pietruszki świetnie komponuje się z ostrością czosnku i mocnym smakiem solonej ryby. Sos zdążycie zrobić w trakcie gotowania makaronu – nastawiamy wodę na makaron i solimy ją do smaku. W wypadku tego sosu makaronowi lepiej zrobi lekkie niedosolenie go niż przesolenie. Makaron(...)makaronem bucatini (Barilla n.9). W rondlu rozgrzewamy 4 łyżki oliwy z oliwek. Na gorący tłuszcz wrzucamy pokrojone w półplasterki szalotki, pokrojony w cienkie plasterki czosnek i całe kapary. Smażymy wszystko razem mieszając, aż składniki lekko nabiorą koloru – 2-3 minuty w zupełności wystarczą. Dodajemy płatki chili, przekrojone na połowy oliwki, puszkę odcedzonych z oleju anchois. Smażymy minutę i rozgniatamy
Karo in the KitchenPrzepis ten powstał z kombinacji kilku przepisów znalezionych w necie. Te na pstrąga po żydowsku są bardzo do siebie podobne. Ja postanowiłem dodać rodzynki i nie przecierałem sosu. Lubię smażoną cebulę z pomidorami, a rodzynki i tak by przez sitko nie przeszły;) Pstrąga przyprawiłem wg przepisu, który znalazłem jakiś czas temu w koperkowej kuchni. Ugotowałem go wtedy na parze, zamiast(...)masła, garść posiekanej pietruszki (resztę zostawiamy nieposiekaną), trochę posiekanej cebuli i wyciśnięty ząbek czosnku. Mieszamy wszystko widelcem. Staramy się nie zjeść wszystkiego z pieczywem chrupkim, żeby zostało trochę do ryby:) Pstrąga myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem, nacieramy posiekaną cebulą, drobno pokrojonym ząbkiem czosnku, solą i pieprzem. Skrapiamy sokiem z cytryny. Do środka ryby wkładamy masełko razem z natką pietruszki
Gotuj z Misiemszoruję a następnie ścieram och skórkę. Kroję cytrynę w plastry. Na oliwie z oliwek smażę posiekaną drobno cebulę i czosnek. Dodaję pokrojoną w kostkę paprykę oraz startą cukinię. Całość smażę kilka minut i dodaję ryż. Dokładnie mieszam i prażę składniki po czym wlewam wino, które redukuję niemal całkowicie. Wlewam bulion i gotuję w nim ryż do momentu aż będzie(...)przez 8-10 minut. Do ugotowanego ryżu dodaję sól i pieprz oraz skórkę z limonki i cytryny. Dodaję masło oraz parmezan i całość dokładnie mieszam. Porcję risotto podaję z rybą. Smacznego, Klaudia
Mango Papajarybami czy warzywami. Ja postanowiłam podać ten sos z kawałkami kurczaka oraz pełnoziarnistym makaronem typu penne. Soczysty kurczak w aromatycznym sosie serowym to dla mnie obiad idealny ❤ Składniki: 3 filety z kurczaka 200 g sera gorgonzola 200 ml śmietany 30% 200 ml bulionu 100 ml białego wina wytrawnego natka pietruszki sól, pieprz olej do smażenia makaron (u mnie: penne pełnoziarnisty
Kuchnia MagdaLenytłuszcz do smażenia wykonanie: Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie w przepisu na opakowaniu. Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę i podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, marchewkę część startą na małych oczkach a część na grubych oczkach. Dodajemy listki laurowe i całość podsmażamy przez ok. 4 min., cały czas mieszając. Następnie dodajemy rybę, mieszamy i chwilkę
Domowy Smak Jedzeniawypatroszonej ryby bez głowy) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 sucha bułka namoczona w mleku i odciśnięta 1 jajko 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka mąki kukurydzianej 1 łyżka bułki tartej sól i pieprz do smaku do panierowania 5 łyżek mąki kukurydzianej i 5 łyżek bułki tartej olej do smażenia Mięso z karpia mielimy
Trzeci talerzCzy świeże śledzie są niedoceniane? Mam przeczucie, że tak. O ile matiasy, koreczki, w śmietanie i tak dalej, i tak dalej… cieszą się poważaniem, o
Mam To Na WidelcuMięso, ryby i dodatki,np. musaka lub zapiekane roladki z bakłażanów, 5. Wypieki pikantne i słodkie, np. ciasto z bakłażanem lub tartaletki z cukinią.Osobiście za dynią nie przepadam, ale za to cukinię uwielbiam :) Ponadto w książce znajdziemy mały wstęp o tych warzywach, z które dowiemy się jakie witaminy zawierają dane warzywa, wskazówki dotyczące ich smażenia, z czym
Aga w kuchniilością dodatków, smażony na patelni i zapiekamy w piekarniku z dodatkiem startego sera. Niestety nie dysponuję patelnią, którą można wstawić do piekarnika, więc nie mogłem jej przygotować zgodnie z procedurą. Jednak nie sądzę, żeby moja wersja znacząco odbiegała smakiem od oryginału. Jeśli chodzi o dobór składników do frittaty – mamy pełną dowolność. Można ją zrobić z mięsem, rybą, kiełbasą, boczkiem, warzywami
Gotuj z Misiemcienkie półplasterki. Polej je sokiem z połowy limonki i odstaw. Ser paneer pokrój w nieduże kwadraty. Za pomocą pędzla kuchennego posmaruj je pastą Patak’s Mild Curry. Smaż ser na patelni na niewielkiej ilości oliwie, aż zezłoci się z każdej strony. Na talerzu połóż szpinak lub sałatę, dodaj ugotowaną kaszę quinoa, cebulę, podsmażony ser paneer i pestki z granata(...)się podczas przygotowania. Moi ulubieńcy czyli pasty przyprawowe. Na zdjęciu widzicie dwie z nich – łagodną mild curry i średnio pikantną tikka masala. Używałam ich do marynowania mięsa lub ryb, dodatek do sosu (łączę je z sosem pomidorowym lub przygotowuję sos na bazie mleczka kokosowego), idealnie sprawdzają się jako marynata do grilla. Zobaczycie na blogu jeszcze wiele potraw z wykorzystaniem
nietylkopasta.pl