ryba smażona - 4845 przepisów (strona:167/323)

Zapiekanka ziemniaczana i pstrąg z patelni 160

ok 700 g ziemniaków 1 szkl śmietany 100 g żółtego sera 1 jajko sól pieprz oregano 2 łyżki posiekanego koperku pstrąg mąka do panierowania tłuszcz do

Gotowanie jest łatwe
filety z flądry z pieprzem smażone... 142

Składniki: 1 kg filety flądry, - ile potrzeba mąka pszenna, 1 łyżka sól, 2 łyżki pieprz czarny grubo mielony, 1 sztuka cytryna na sok, - ile potrzeba olej

W Mojej Kuchni Lubię
Łososiowa piramida 160

Składniki: 100 g makaronu pełnoziarnistego tagliatella, 100 g mix warzywny ( papryka żółta i czerwona, cukinia, fasolka szparagowa, fasolka czerwona, cebula, marchewka), 100 g łososia surowego, olej

Moniki Smakołyki
Kotlety ziemniaczane z twarogiem 268

paluszków także Syncio nawet myślał, że je rybę hehe. Idealnie smakowały z sałatka z pomidorów. Polecam szczerze! Kotlety ziemniaczane z twarogiem 800 g ugotowanych ziemniaków 2 mała cebula 200 g twarogu półtłustego 1 duże jajko 2 łyżki mąki pszennej sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku bułka tarta do obtoczenia olej do smażenia Ziemniaki, twaróg i cebulę mielimy w maszynce

Dzieje kuchennej Wiewióry
SZPARAGI W TEMPURZE 201

oberżyny, a także owoce morza i ryby. Możecie serwować szparagi same lub z sosem np. z jogurtu i mięty lub z sosem sojowym z dodatkiem imbiru i ziaren sezamu, ja osobiście wolę je same, bez żadnych dodatków. Doskonale nadają się na przystawkę lub przekąskę. Dla 4 osób Przygotowanie : 10 min. Smażenie : 10 min.   • 500 g szparagów (białych

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Nuggetsy rybne w tajskim stylu 226

kukurydzianą lub mąkę ziemniaczaną do obtoczenia Mięso ryby zmiel pulsacyjnie w malakserze. Dodaj drobno posiekaną papryczkę chilli, zmiażdżony ząbek czosnku, imbir, posiekaną kolendrę ( zostaw trochę kolendry do dipu), dymkę, sos rybny, jajo i makę ziemniaczana. Wymieszaj masę. Mokrą ręką formuj małe kule lekko spłaszczając. Obtoczyć w mące lub kaszce kukurydzianej i... smażyć na złoto lub piec w piekarniku nagrzanym

AZgotuj!
Łosoś w orzeźwiającym sosie 175

łosoś  ma najwspanialsze walory smakowe ze wszystkich ryb, jakie jadłam. To moja ostatnia inspiracja: Łosoś w orzeźwiającym sosie limonkowo-bazyliowym 600 g łososia (filet lub dzwonka) 1 mała cytryna sól, pieprz 3 łyżki masła Sos maślano-cebulowy (do zapiekania) 1 mała cebula 5 łyżek oliwy z oliwek (zwykłej do smażenia, nie może być extra virgin!) lub olej o neutralnym

Kuchnia Prezydentowej
Podróże kulinarne - Tunezja 181

serwuje się ją turystom). Popularne są tu ryby (zwłaszcza tuńczyk) i owoce morza ( krewetki, kalmary, ośmiornice) Macki na talerzu ;) Będąc w Tunezji trzeba spróbować  tzw. Brick l’oeuf a-„pieroga” zrobionego z cieniutkiego ciasta (przypominającego ciasto filo) wypełnionego farszem z cebuli, natki pietruszki, tłuczonych ziemniaków, tuńczyka i surowego jajka. Taki „rożek” smaży się na głębokim oleju tak, aby farsz

Zawsze głodna!
Kotlety mielone z dorsza-super smaczne 190

charakterystyczny"rybi" posmak.Są bardzo szybkie do wykonania,ponieważ zamiast mielić rybę ,wystarczy ją jedynie posiekać.Składniki na 5-6 kotlecików:2 małe filety/płaty z dorsza1 jajko2-3 łyżki bułki tartej+ do obtoczeniasól,pieprzkilka ziarenek ziela angielskiego1/2 lyżeczki nasion kolendrysok z 1/2 cytrynymasło ghee lub olej do smażenia Wykonanie:filety pozbawić skóry,umyć ,osuszyć i skropić sokiem z cytryny.Odstawi

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Curry z dorsza ze skórką mandarynkową. 163

smażyć jeszcze 2 minuty. Dodać koncentrat i wymieszać, a po kolejnych 2 minutach kurkumę, chili, curry oraz trochę wody i dusić około 5 minut. Dodać skórki mandarynkowe pocięte na cieniutkie paseczki, cukier oraz 150 ml wody. Posolić do smaku. Gotować 15 minut. Dodać dorsza pokrojonego na kawałki, przykryć patelnię pokrywką i gotować kilka kolejnych minut, aż ryba będzie gotowa. Podawać

zadanie-gotowanie
Kulinarna podróż- ABC na talerzu.Tajlandia 226

tajska przyprawa. KONSYSTENCJA to: chrupkie orzechy wodne i orzeszki ziemne albo wiórki kokoswe; to także jędrne warzywa i nie całkiem dojrzałe owoce w sałatkach; delikatne, rozpływające się w ustach ryby czy kawałki mięsa w curry; w pełni dojrzałe, niezwykle soczyste owoce Wschodu, jak mongostany czy liczi. ZAPACHY to: pasta curry rozpuszczana w podgrzanym mleczku kokosowym; trawa cytrynowa lub roztarte liście(...)jest jedynym elementem wyposażenia kuchennego, którego nie da się niczym innym zastąpić, a tłuczek i moździerz znakomicie ułatwią rozdrabnianie rozmaitych przypraw. Potrawy na ogół przygotowuje się na ruszcie, smaży w głębokim tłuszczu, krotko smaży lub gotuje na parze. Techniki te nie wymagają  długiego czasu, łatwo więc przygotować się naprędce. Wyjątkiem jest curry, które, dla wydobycia pełni smaku, należy dusić

ClauditteMissCooking
Karp z grilla 135

najzwyczajniej w świecie smażyło na patelni. A mi się zachciało czegoś nowego:) No Ameryki raczej nie odkryłam - ale moje kubki smakowe owszem :) Do tego na sałatka na szybko z kapusty, pomidorków i tego co było akurat w lodówce i lekki i zdrowy obiadek is ready :D Składniki: kawałki karpia (dowolna ilość) sok z cytryny przyprawa do ryb sól Karpia skrapiamy

My simple kitchen
Risotto z pomidorami i dorszem 204

pomidory krojone w puszce/kartoniku- 400 g * filet z dorsza- 200 g * ryż- 100 g * białe, słodkie wino- 50 ml * masło- 50 g * cebula- 1 średniej wielkości * masło klarowane- do smażenia * sól, pieprz, cukier trzcinowy- do smaku * świeży koper- do posypania Na rozgrzanym maśle klarowanym zeszklić drobno pokrojoną cebulę. Wsypać ryż, chwilę podsmażyć, kolejno wlać wino i odparować smażąc około(...)wlać porcję- najlepiej chochelką- gorącego bulionu. Kiedy ryż wchłonie cały płyn, dodać pomidory oraz kolejną porcję bulionu (postępować tak, aż do wykorzystania całego bulionu). Przy ostatniej dolewce bulionu dodać rybę pokrojoną w kostkę. Na koniec wrzucić masło i doprawić solą, pieprzem oraz odrobiną cukru. Smacznego

Kraina Miodem Płynąca
Protokół wyjścia - nowe zasady wychodzenia z diety dr Dąbrowskiej 165

piekarniku, grillowanie na ruszcie, a także smażenie na patelni ceramicznej z dodatkiem tłuszczu w końcowej fazie obróbki Unikanie przetworzonej żywności i produktów wędzonych Zadbanie o różnorodność posiłków Pamiętanie, że kaloria kalorii nie jest równa Jedzenie produktów, które nie zawierają glutenu Odpowiednie komponowanie posiłków, do każdego trzeba dodawać warzywa. Unikanie łączenia mięsa, ryb i jaj z kaszą. Podawanie owoców osobno Stosowanie

Kulinarne przygody Gatity
Spaghetti z łososiem w sosie z cukinii 140

czym smażyć na wolnym ogniu, tak aby cebulka się zeszkliła. Do misy blendera wlać śmietanę, dodać umyte i pokrojone na mniejsze kawałki cukinie, po czym włączyć urządzenie. Zmiksowaną masę przelać do łososia, wymieszać i dusić pod przykryciem, aż sos lekko zgęstnieje. Makaron ugotować al dente według instrukcji na opakowaniu. Pietruszkę umyć, drobno posiekać i dodać do ryby i sosu. Chwilę

Passions hobbies life
Dziki ryż z warzywami i mango 159

ciekawy smak. Pasuje do mięs i ryb, można z niego wyczarować sałatkę. Zjeść na ciepło i na zimno. Sam lub z dodatkami. U mnie dzisiaj na obiad dziki ryż z warzywami i mango. Spora dawka energii. Składniki 100 g  dzikiego ryżu opakowanie warzyw na patelnię (jakie lubicie) olej kokosowy nierafinowany do smażenia mix kolorowych sałat mango sól, u mnie

Z Kuchni Do Kuchni
Kotlety z kaszy jęczmiennej 184

Przepisy Thermomix. Kotlety z kaszy jęczmiennej. Składniki: 200 g kaszy jęczmiennej 1 duże jajo 1 cebula 2 łyżki masła klarowanego do podsmażenia cebuli 4 łyżki bułki

Themo przepisy
Pomysł na… omlet 142

Zmniejszamy ogień, wylewamy masę jajeczną i smażymy pod przykryciem, aż góra omletu się zetnie. I w tym momencie pojawia się kolejna opcja – co można wyłożyć na wierzch? Hmm… to zależy ;) mogą być owoce, jeśli są małe, jak np. jagodowe, to możemy je wyłożyć mrożone. Może być pokruszony ser feta, kawałki wędzonej ryby, ćwiartki pomidorów koktajlowych. Wykładamy

Kucharzyca
Budapeszt – lokalne przysmaki 239

Polaków, podobnie jak „ ryba po grecku ” :) Oprócz papryki, typowym produktem węgierskim do kupienia w każdym sklepie jest salami . Możemy wybierać w wielu jego rodzajach – łagodne, ostre, z dodatkiem pieprzy itd. Langosz – szybka przekąska a’la fastfood Szybkim daniem, coś a’la fastfood jest Langosz . Jest to placek drożdżowy smażony na głębokim tłuszczu podawany

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Placki ziemniaczane z sosem pomidorowym 135

placki ziemniaczane po węgiersku), czy z rybą. Wariacji ziemniaczanych jest wiele. Ja dziś postawiłam na pyszny sos pomidorowy. Mniam! Składniki: 1 kg ziemniaków 4-5 ząbków czosnku 1 jako 4 łyżki bułki tartej 4 łyżki mąki ½ łyżeczki sody oczyszczonej sól i pieprz do smaku bazylia w proszku do smaku olej do smażenia Składniki na sos: 4 pomidory 2 ząbki czosnku

Tradycyjna Kuchnia
Zdrowe gotowanie – od kuchni! 169

pieczywo, kasza, płatki owsiane), białkowego (chude mięso, ryby, jaja, rośliny strączkowe) i warzyw . Nie zapominajmy również o dodatku tłuszczu, w postaci masła, oliwy czy oleju, który oprócz wartości energetycznej posiłku, przesądza o możliwości przyswojenia wielu cennych witamin. O ile wybór odpowiednich produktów to jedno, istotna jest również odpowiednia ich obróbka . Zrezygnujmy ze smażenia w głębokim tłuszczu, na korzyść pieczenia, grillowania

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Ironstone – wina z Kalifornii i tajska kuchnia 112

odrobiną oliwek. Idealne do pieczonych mięs, drobiu, ryb i warzyw, potraw z grilla, sałatek. Ironstone Cabernet Sauvignon (56,0zł) Ciemno czerwony cabernet savignon, o wyrazistym smaku. Dominują aromaty ciemnej wiśnii oraz subtelna nuta dębowej beczki. W smaku wyczuwalne owoce czarnej porzeczki oraz malin. Doskonale zbalansowane, wytrawne, ale lekko słodkawe. Idealne z pieczoną, smażoną lub grillowaną wołowiną, ale równie dobrze skomponuje

królestwo garów
Pieczony łosoś z kiszoną kapustą curry 232

plastry i układamy po 2 na rybie. Na koniec układamy po kilka gałązek kolendry i skrapiamy oliwą z oliwek. Zawijamy w folię i wkładamy do piekarnika na 20 minut. Przygotowujemy kapustę curry.  Na patelni podgrzewamy oliwę z masłem. Przesmażamy szalotkę z czosnkiem. Gdy lekko się zeszklą dodajemy pastę i przyprawę curry. Smażymy razem na małym ogniu prze pół minuty

Moje Kuchenne Rewelacje
Halibut w panierce z marchewki 172

jedną z bardziej charakterystycznych w smaku ryb, znanych w Polsce. Do tego aromatyczny pieprz cytrynowy, wymieszany w idealnych proporcjach. Smaku, wraz z aromatem użyczył nam Rafex:  https://www.facebook.com/rafex.eu/?fref=ts  http://rafex.eu/mieszanki-przypraw-c-31.html# Składniki 800 g halibuta 1 cebula 600 g marchewki 3 jajka 1 łyżka pieprzu cytrynowego sól, pieprz tłuszcz do smażenia     Przygotowanie   Normal

R'n'G Kitchen
tatar ze śledzia 197

jesienny klimat na przystawkę przepis na dwie porcje 2 filety śledziowe marynowane w oleju pół cebuli smażonej na suchej patelni  starta skórka z cytryny grzybki

na gazie
Paprykarz z tuńczykiem 140

ryżem i rybą. Smaczna i niezwykle prosta do przygotowania . Warzywa można  połączyć  z ryżem i tuńczykiem  w sosie własnym . Zamiast ryżu  do warzyw  z powodzeniem można dodać  kaszę jaglaną. Składniki: 2 marchewki 2 cebule kawałek selera korzeniowego  1 czerwona papryka 2 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy do smażenia 1 liść laurowy 3 ziarenka

Zakamarki mojej kuchni
Dorsz i śledź z cebulowo-paprykowym sosem 184

Są to moje archiwalne zdjęcia , które niedawno odnalazłam na karcie od aparatu.  Soczyste kolory sosu od razu sprawiły, ze stałam się głodna. Szkoda

Bon Appetit Małgorzaty