ryba smażona - 4845 przepisów (strona:172/323)

Łosoś ze szpinakiem, serem pleśniowym i migdałami 249

smaku. Piecz rybę około 25-30 minut.Ryz basmati ugotuj do miękkości wg zaleceń na opakowaniu. Ugotowany ryż odcedź i dodaj do niego 1 łyżeczkę masła, posiekaną drobno rukolę i kukurydzę, całość dobrze zmieszaj.Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła, dodaj posiekaną drobno cebulę i przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku. Podsmaż lekko. Dorzuć do tego szpinak i smaż kilka minut

Słodko-Słony Świat Ilony
Szpinak "uduszony" 151

drobno siekamy i smażymy na złoty kolor.Myjemy szpinak i kroimy same liście na kawałki.Gdy cebula jest już gotowa wrzucamy szpinak i dwa ząbki czosnku drobno pokrojonego. Solimy i pieprzymy. Mieszamy chwilę.Dodajemy gałkę muszkatułową, ok.pół łyżeczki.Znowu mieszamy i dusimy ok. 5 min.Posypujemy parmezanem lub innym seremdługo dojrzewającym, mieszamy.Zjadamy jako dodatek do mięsa, ryb czy makaronów.Smacznego.CMOK

Pasje Jolki
Sakiewki z ciasta francuskiego z kurczakiem 1335

temu po złożeniu uzyskamy estetyczny kwadrat. Wielkość zależy od tego, jak duże sakiewki chcecie uzyskać.   W między czasie przygotowujemy kurczaka. Umyte i osuszone filety przyprawiamy ulubioną przyprawą i smażymy. Po ostudzeniu kroimy w kostkę. Tak przygotowane mięso stanie się głównym składnikiem naszych sakiewek.   Na jedną połowę każdego prostokąta z ciasta francuskiego nakładamy niewielką ilość ketchupu lub sosu pomidorowego(...)jajkiem i posypujemy siekanym tymiankiem. Pieczemy w 180 stopniach do zrumienienia. Smacznego!     RADA: Farsz możesz oczywiście dowolnie modyfikować. Równie dobrze będzie smakować wegetariański z grillowanymi warzywami lub rybą i serkiem mascarpone

MarcinChef
Shakshuka (szakszuka) i test patelni Woll 172

nowego kuchennego członka rodziny – patelnię tytanową Szafir Woll Cookware. Testuję ją od jakiegoś czasu i muszę przyznać, że jestem bardzo pozytywnie zaskoczona. Posiadam patelnię głęboką Woll Szafir do smażenia bez tłuszczu . Ma średnicę 28 cm i jest wysoka na 7 cm. Posiada powłokę tytanowo-szafirową. Producent daje 25 lat gwarancji na dno a to świadczy o świetnej jakości patelni(...)średniej półki cenowej. Wytrzymywały bardzo krótko. Zwykle po kilku miesiącach zaczęły odpryskiwać, przebarwiać się. Bardzo frustrujące też było to, że przywierały do nich potrawy. Nigdy nie zapomnę widoku poszarpanej ryby podczas uroczystości rodzinnych. Głównym czynnikiem decydującym o zakupie powinna być jakość oraz solidność wykonania. Powiem Wam szczerze, że wyleczyłam się z kupowania patelni ze średniej półki cenowej. Ich użytkowanie oraz

Moja pasja smaku
Rajska zupa rybna 214

chilli 2 pęczki kolendry 150 ml mleka kokosowego ok 50 ml sosu sojowego ok 50 ml sosu ostrygowego 2 łyżki papryki słodkiej sol i pieprz do smaku oliwa do smażenia Przygotowanie: Siekamy czosnek, cebulę, chilli i podsmażamy na chrupko na patelni z oliwą. Przerzucamy do garna. Na tej samej patelni podsmażamy pomidory z imbirem i pieczoną papryką ( paprykę obieramy(...)chilli). Jeżeli smak jest bardzo wyrazisty dodajemy mleko kokosowe. Wszystko gotujemy jeszcze ok 5 minut i wrzucamy łososia pokrojonego w kostkę 2 cm x 2 cm. Delikatnie mieszając, żeby ryba się nie rozpadła dodajemy posiekaną kolendrę (pamiętajcie, że kolendra jest delikatnym ziołem i starajcie się siekać tylko raz, żeby jej nie zmiażdżyć) Cała zupę gotujemy jeszcze

Niezły Młynek
Dorsz w chrupiącej panierce z pomidorową jaglanką 170

szalotek dolewamy wino i gotujemy do odparowania – maksymalnie 3 minuty. Następnie, dodajemy suszone pomidory i mieszając, smażymy wszystko 3 minuty. Do tego dodajemy pokrojone pomidorki koktajlowe i smażymy jeszcze 3 minuty. Na sam koniec dodajemy ugotowaną kaszę, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i wszystko razem dokładnie, ale delikatnie mieszamy. Ściągamy z ognia.   W czasie przygotowywania kaszy nagrzewamy(...)bułką tartą przekładamy do robota kuchennego i rozdrabniamy na panierkę.   Do głębokiego talerza wybijamy jajko rozkłócamy. Na osobne talerze wsypujemy mąkę oraz panierkę z pistacji.   Kawałki ryby obtaczamy najpierw w mące, następnie w jajku po czym dokładnie w panierce z pistacji – możemy delikatnie panierkę docisnąć.   Kawałki ryby układamy na blaszce do pieczenia. Wszystkie kawałki skrapiamy

Smaczna Strona
Fotoreportaż z nadmorskich knajp cz.2 161

nleśników, na pewno nie dla osób nie przyswajających laktozy, ale muszę przyznać, zę bły bardzo dobre. A placek - olbrzym, jak to ocenił eM. "jak placek" ale ok. Chyba wolimy ryby :) A jeszcze ceny - placek 14, a 2 naleśniki z serem 7. Miło, co? :)Placek po CygańskuNaleśniki z serem białymPosiłek VIIPo jednym dniu odpoczynku od zamentu restauracji ( tego dnia zjedliśmy Zapiekane(...)reportażu nie ufamy w tym zakresie :). Chcąc potwierdzić nasze wcześniejze doznania w retauracji "U Kojota" postanowiliśmy do niej powrócić, mając chwilę przed koncertem Kamila Bednarka. Tym razem postanowiłam wziąć smażonego Karmazyna z gotowanymi warzywami i frytkami. Mój, wolał się utwierdzić w przekonaniu, że Sola ze szpinakiem to najlepszy wybór - do tej pory uważa, że miał rację. Czas oczekiwania nie przekroczył

Słodkie Przyjemności
Filet z mintaja z prażoną cebulką 223

6 filetów mintaja, 6 łyżek majonezu, około 1 szklanki starkowanego żółtego sera, 1/2 szklanki cebulki prażonej. Ciasto: 1,5 szklanki mleka, kilka łyżek mąki pszennej, szczypta

Świat Domowej Kuchni
Kanie po grecku 293

niego przeglądając rosyjskie blogi kulinarne, Trochę zmodyfikowałam smak sosu, bo nie użyłam selera naciowego tylko tradycyjny korzeniowy i użyłam swoich ulubionych przypraw, jakie zawsze dodaję do tego sosu robiąc rybę po grecku. W oryginale były tylko sól i pieprz. Kanie wyszły FANTASTYCZNE, więc gorąco polecam. Składniki: kanie ( u mnie 6 sztuk) 3 marchewki 1 duża pietruszka 1 seler(...)cebule  200 g koncentratu pomidorowego, 5 ziarenek ziela angielskiego 3 liście laurowe 3 goździki sól, pieprz do smaku 2-3 łyżeczki cukru 1 szklanka wody  olej do smażenia mąka 2-3 jajka Sposób przygotowania: Grzyby umyć i osuszyć. Do miski wybić jajka i dokładnie roztrzepać. Do drugiej miski wsypać mąkę. Grzyby obtoczyć  w jajku a następie

Gosia gotuje
Leczo z kiełbasą 206

Składniki na leczo z kiełbasą Leczo z kiełbasą 2 małe cukinie 2 papryki (żółta i czerwona) 2 średnie cebule Pół główki czosnku 1 puszka pomidorów lub

Korniszonki
Kotlety z dorsza. 366

Oczywiście, rybę można usmażyć tak po prostu, ale w ten sposób jest znacznie ciekawiej! Prawda? ;) Składniki: 500 g filetów z dorsza bez skóry (świeżych lub mrożonych) 3 kromki chleba 1 jabłko 1 cebula 2 łyżki posiekanego koperku 1 łyżka majonezu 2 łyżeczki musztardy Dijon 1 łyżeczka soku z cytryny 1 jajko sól i pieprz bułka tarta olej do smażenia Wykonanie

zadanie-gotowanie
Sos z suszonych grzybów 163

suszonych grzybów jest moim ulubionym. Co w nim uwielbiam? Zachwyca mnie jego lekko kremowa konsystencja, smak i aromat. Jest uniwersalny – u rodziców zjadamy go na Wigilię do ryby, ziemniaków, pierogów lub w wersji solo. Urzeka mnie prostota jego przygotowania, niewielka ilość potrzebnych składników. Do przygotowania sosu (porcja na dwie osoby) potrzebujemy: – 40 g suszonych grzybów – 1 cebulę(...)pietruszki – 2-3 łyżki śmietany roślinnej – wodę (ok 400 ml) – sól, pieprz do smaku – wodę pozostałą po moczeniu grzybów – 1 łyżka oleju roślinnego do smażenia Grzyby umieszczamy w naczyniu (mogą to być miska lub garnek, co Wam pasuje) i zalewamy wodą. Moczymy przez ok 30-40 minut. Na rozgrzanej patelni podgrzewamy tłuszcz i wrzucamy pokrojoną

Szybko Tanio Smacznie
Smakowite tuszki śledziowe w zalewie ( również do słoika ) 216

Nie ukrywam że lubię śledzie, chyba pod każdą postacią. Myślę, że nie jestem w tym osamotniona. Kupując słoik ze śledziami zawsze zastanawiam się ile w tym

Smaki Ewy
Ryba zapiekana z porami pod sosem jogurtowo-koperkowym i placki z cukinii 156

rybę, solimy lekko, pieprzymy i skrapiamy sokiem z cytryny. Polewamy sosem przygotowanym z jogurtu, posiekanego koperku, soli i pieprzu. Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni, bez przykrycia. A teraz placuszki: Potrzebujemy: 1 cukinię 2 jajka 1 szalotkę 1 ząbek czosnku 2 łyżki jogurtu 5 łyżek mąki orkiszowej 3 łyżki posiekanego koperku sól, pieprz olej do smażenia Cukinię ścieramy

Marder&Marder Manufacture
Czarny makaron z krewetkami 186

Makaron z krewetkami - obiad gotowy w 10 minut. Najwięcej czasu zajmie chyba obranie i oczyszczenie krewetek (chyba, że skorzystanie z mrożonych). W czasie gdy gotuje się

Moja Galeria Smaku

Proponowane wyszukiwania