Mięso z rosołu można wykorzystywać na wiele sposobów. Ja tym razem przygotowałam pyszną wędlinę na kanapki. Wbrew pozorom taką wędlinę przygotujemy w bardzo prosty sposób. Do jej przygotowania nie będzie potrzebna żadna maszynka czy szynkowar wystarczy po prostu ostry nóż i butelka plastikowa po napoju. 450-500 gramów ugotowanego mięsa drobiowego np. z rosołu ( pół większego kurczaka) pół(...)papryki czerwonej pół papryki żółtej 2 solidne łyżki żelatyny 4-5 łyżek zimnej wody 200 ml. rosołu lub bulionu drobiowego (3/4 szklanki ) sól pieprz 1 łyżeczka majeranku trochę czerwonej wędzonej papryki 1 butelka plastikowa o pojemności 1 L Sprawa jest prosta :) Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy aby napęczniała. Mięso z kurczaka drobno siekamy, papryki kroimy w drobną kosteczkę
Andzia PichciBulion dobry na wszystko Standardowym zwyczajem jest u mnie gotowanie rosołu drobiowego na ekologicznym lub zagrodowym kurczaku raz na jakiś czas. Z reguły wychodzi mniej więcej raz na dwa tygodnie. Rosół powstaje na korpusie, kupowanym specjalnie w tym celu, lub uzyskiwanym z całego kurczaka , którego dzielimy na części. U nas nic się bowiem nie marnuje. Do tego dorzucam oczywiście standardowe(...)bulionem, zapraszam do kategorii zupy , gdzie znajdziecie kilka propozycji. Gotowanie w stylu zerowaste ma głębszy sens Tematem naszych dzisiejszych dywagacji jest natomiast kwestia tego, co zrobić z mięsa z rosołu. Okazuje się, że nawet z samego korpusu da się go trochę uzyskać. Wiele osób uznaje taki wygotowany korpus za bezużyteczny i wyrzuca go do śmietnika. Ja jednak w ramach szacunku
Modern Cave Girlgarnka, zalać wodą i zagotować. Gotować na wolnym ogniu, żeby wywar był mocno grzybowy. W międzyczasie do dużego garnka włożyć skrzydełka (opcjonalnie), marchewki, pietruszkę, seler, cebulę i pora na rosół. Zalać wodą. Posolić i wrzucić ziarenka pieprzu. Zagotować. Dodać resztę przypraw i ziół. Gotować 1 godzinę na małym ogniu. Wywar grzybowy przelać przez sitko do garnka z rosołem. Grzyby pokroić(...)kawałki i dorzucić do garnka lub część z nich zachować do innej potrawy. Całość gotować jeszcze na wolnym ogniu ok 30 minut, żeby wywar grzybowy dobrze się "przeżarł" z rosołem. W szklance wymieszać śmietanę z mąką i odrobiną soli. Wlać chochlę gorącej zupy. Wymieszać. Zawartość szklanki wlać do garnka z zupą. Zagotować Smocze porady: Grzyby z wywaru można w całości
Bardzo Gruby Smokktórą zawsze z niecierpliwością wielu z nas ( Mazowszan) czekało. A zatem co tak wyjątkowego jest w tym daniu? I czemu to właśnie w tym rejonie Polski jest najbardziej znane? Rosół z gąsek był niewątpliwie klasyczną zupą postną. Oczywiście mógł być i był bardziej “wypasiony”, gdy gospodyni dodała do niego nieco skwarek ze słoniny lub boczku . Podawano go najczęściej(...)gotowanych ziemniaków. W domu, w północnej części Mazowsza, w którym się wychowałem, rosół z gąsek był mi znany od dziecka. Najczęściej gotowany z gąsek siwek. Może jeszcze chwila na temat przygotowania gąsek do tego specjału. Przede wszystkim płukanie i mycie. Jestem w opozycji do wielu wpisów w sieci, co do tego, że gąski należy “17” razy moczyć, płukać
Kuchnia Na WypasieFraszynki z podsmażonym mięsem z rosołu Fraszynki to kuchnia Warmii i Mazur , czyli nasza polska dobroć narodowa Naprawdę pyszne danie i mimo że ja pochodzę z Kaszub , to bardzo mi smakują , a jeszcze bardziej mojej familii . Chłopcy zajadali jak najlepsze schabowe Młody pytał co jest w środku , a ja tajemniczo odpowiadałam ,że mięso . Jak na koniec dowiedział się(...)rosołu , stwierdził że genialne . Normalnie mięso z rosołu omija się u nas szerokim łukiem , jakoś brak amatorów gotowanego , poza mną i moim psem Bagutem.. No ale Bagut zeżre wszystko i wszystkich , cokolwiek co mu się do pyska zmieści .. nawet pozagabarytowy listonosz , jest w jego menu .. Sześćdziesiąt kilo , żywej , wagi musi się czymś posilać , żeby nie łyknąć przypadkiem domowników .. dlatego
Ogrodnik w podróżyZupa z groszku na rosole. Piotrek przytargał od rzeźnika tyle mięsa, że niestety musiałam co nieco z zamrażalnika wyciągnąć i między innymi padło na zielony groszek. Woreczek z groszkiem wczoraj przełożyłam do lodówki, a groszek w tym czasie powoli odtajał. A że w lodówce stał również niedzielny rosół to bez namysłu ugotowałam dzisiaj zupę z groszku. Moja zupa krem(...)tego pyszna zupa. Taki krem z groszku mrożonego lub świeżego gotuję w mniej niż kwadrans. Zupa z groszku może być w naszym menu nawet wtedy gdy liczymy kalorie, rosół wystarczy zastąpić bulionem warzywnym, a śmietanę jogurtem lub całkowicie z niej zrezygnować. Polecam Wam więc mega szybką, mega smaczną, o pięknym zielonym kolorze zupę . Co potrzebujemy do przygotowania tej zupy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniętłuszcz wrzucamy marchewkę, seler naciowy, cebulę i czosnek. Smażymy 6-8 minut, co jakiś czas mieszając. Wlewamy białe wino, wsypujemy suszony lub świeży tymianek, dodajemy liście laurowe i wlewamy rosół. Na małym ogniu doprowadzamy całość do wrzenia. Mała uwaga co do rosołu – powinien być jak najmocniejszy w smaku, mocno kolagenowy i esencjonalny. Jeśli Wasz domowy rosół należy do tych „cienkich(...)warto go przed użyciem do klopsów odparować i ewentualnie jeszcze mocniej doprawić. Ilość pozostaje bez zmian – potrzebne nam 750ml – weźcie litr rosołu i odparujcie go do potrzebnej objętości. Upieczone klopsy przekładamy do rondla, temperaturę piekarnika zmniejszamy do 160 ⁰C , wyłączamy termoobieg jeśli go używaliśmy i wkładamy rondel z klopsami na środkową półkę – niczym nie przykrywamy! Naczynie ma zostać odkryte
Karo in the KitchenWiejski rosół na żołądkach i wołowinie Rosół to tradycyjna polska zupa podawana zazwyczaj z makaronem. Jego smak zależy przede wszystkim od rodzaju dobranego mięsa. Wywar powinien być klarowny i esencjonalny. Najlepszy rosół to taki, który jest gotowany na kilku gatunkach mięs. Składniki: 20 dkg żołądków drobiowych plaster chudej wołowiny ok 10 dkg 1 noga z kurczaka 3 litry wody włoszczyzna(...)oraz cebulę w całości *** *** Gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem, aż mięso i warzywa całkowicie zmiękną. Pod koniec gotowania dodajemy zieleninę związaną nitką *** *** W razie potrzeby doprawiamy do smaku. Rosół podajemy z makaronem, posypany zieloną pietruszką *** *** SMACZNEGO *** Artykuł Wiejski rosół na żołądkach i wołowinie pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z ApetytemSkładniki: 12 tortilli kukurydzianych, w rozmiarze do taco; 2 i 1/2 szklanki ugotowanego mięsa z kurczaka, z rosołu (obranego ze skóry i kości); 2 szklanki rosołu drobiowego; 1/2 szklanki drobno posiekanych, marynowanych papryczek jalapeno; 1 duża cebula; 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku; 1/2 słodkiej śmietanki 30 lub 36 % (tzw. kremówki); 1 szklanka kwaśnej, gęstej śmietany(...)minutę), na średnim ogniu. Następnie dodać kawałki kurczaka (2 i 1/2 szklanki), połowę posiekanych papryczek jalapeno (1/4 szklanki) i 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku. Wymieszać. Wlać 1/2 szklanki rosołu drobiowego i wymieszać, po czym wlać 1/2 szklanki słodkiej śmietanki, ponownie wymieszać i gotować razem, często mieszając, przez około 5 minut, aż płyny wsiąkną w kurczaka i nadadzą mu soczystości
Gospodyni Miejskazdjęć czasu chwilowo robić nie mam .. pewnie je kiedyś w tym wpisie podmnienię;) ale co tam zdjęcia zupa jest ważna :) Zupa jest super do zrobienia z resztek niedzielnego rosołu, zamiast pomidorowej na przykład. Zupa cytrynowa rosół 200 ml śmietany 12% + 2 żółtka sok z jednej cytryny mięso z rosołu ugotowany ryż przyprawy : chili, pieprz, pietruszka, sól Ja dobrze(...)pogrzałam rosół, wraz z warzywami z niego oraz mięsem. W osobnej miseczce wymieszałam śmietanę z żółtkami i sokiem z cytryny. Gdy rosół był już gorący wlałam śmietanę i całość wymieszałam doprawiłam do smaku wymienionymi powyżej przyprawami i gotowe :) Zupa cytrynowa, przepis to prosty
Kuchnia na wzgórzuDlaczego ten rosół jest wyjątkowy? Dlaczego ma tak intensywny brązowy kolor? Bo to rosół z wolnowaru. Gotowany w niskiej temperaturze przez 12h. Bulgotał sobie długo i cierpliwie, warzywa i mięso oddały mu cały swój smak i aromat. Kolor zmieniał barwę na ciemniejszą z każdą godziną gotowania. Takiego rosołu nie zjecie ani w restauracji ani z tradycyjnego gotowania w garnku. Taki(...)rosół powstaje tylko w wolnowarze, w trakcie wolnej obróbki termicznej. Ten rosół to mistrzostwo świata. Zapewniam. I w dodatku gotuje się sam, można o nim zapomnieć spokojnie na 12h. Fajnie nie? Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikMiałam sporo wątpliwości gotując ten rosół. Lubię imbir, ale jego ilość trochę mnie przestraszyła. Bez potrzeby. Rosół wyszedł bardzo imbirowy, ale jednocześnie delikatny. Bardzo smaczny! Doprawialiśmy, już na talerzach, sosem sojowym. Dodałam też ugotowaną wcześniej komosę ryżową. Drugiego dnia wrzuciłam do rosołu szpinak. Tak więc jest to znakomita baza do różnych rosołowych wariacji. Bardzo polecam! Inspiracja tutaj Składniki(...)całkiem. Zmniejszyć ogień do minimum, gotować przez około 30 minut, aż piersi będą ugotowane. Mięso z piersi kurczaka wyjąć na talerz, ostudzić, przykryć i odstawić w chłodne miejsce. Rosół gotować już bez przykrycia, około 2,5 godziny. Po tym czasie wyjąć resztę kurczaka z bulionu. Gdy ostygnie usunąć skórę i kości. Bulion przecedzić przez sito o drobnych oczkach, doprawić
Stare GaryBardzo lubię żołądki, jak gotuje rosół i jest 1 żołądek to zawsze się o niego” bijemy” Żołądki oczyścić i przepłukać pod bieżącą wodą. Wrzucić żołądki do garnka i zalać wodą, tyle żeby były przykryte. Zagotować i gotować minutkę. Przelać żołądki przez durszlak i przelać zimną wodą. Pokroić żołądki na mniejsze kawałki. Do garnka wrzucić żołądki, pokrojoną marchewkę, korzeń(...)płomieniu lub obsmażyć na suchej patelni. Lekko zarumienioną dodać do garnka.Pałki kurze umyć, oczyścić i dodać do garnka. Część natki pietruszki wrzucić do garnka i po ugotowaniu rosołu wyrzucić. Zalać wodą, zagotować. Zdjąć szumy jeśli się utworzą. Natychmiast zmniejszyć ogień. Doprawić do smaku solą i pierzem. Gotować bardzo wolno na malutkim ogniu. Rosół zawsze trzeba gotować na bardzo wolnym
Kuchnia PokoleńSzybka i prosta w przygotowaniu potrawka z kurczaka, która właściwie robi się sama. Z dodatkiem marchewki, cebulki i świeżej natki pietruszki. Przygotowana na mięsie pozostałym po ugotowaniu rosołu. Idealna dla zapracowanych. Posmakuje i dzieciom i dorosłym. Aby mięso nie rozpadło się podczas gotowania, dodajemy je na końcu. Warto pamiętać, że przy ponownym podgrzewaniu lub częstym mieszaniu potrawki kawałki(...)kurczaka mogą się rozpadać. SKŁADNIKI / 4 porcje 3 szklanki mięsa z rosołu (duże kawałki) 2 szklanki gorącego rosołu 1 marchewka 1 cebula 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy 3 łyżki śmietany 30% sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz WYKONANIE Mięso wyjmujemy z rosołu, zdejmujemy skórkę, oddzielamy od kości. Cebulę
cool and mintyRosół to tradycyjne polskie danie, które na naszych stołach gości z okazji różnych uroczystości i niedzielnych obiadów. Na specjalne okazje warto pokusić się o pewną alternatywę i przygotować rosół z kaczki. Składniki: Porcja rosołowa z kaczki Szponder wołowy lub bulionetka wołowa Włoszczyzna: marchew, pietruszka, seler, natka pietruszki, pęczek lubczyku, cebula, por, sałata. Liść laurowy Ziele angielskie Jałowiec Kurkuma Kmin rzymski(...)marchewek. Do tak przyrządzonego wywaru dodajemy przyprawy. Tradycyjnie kilka listków laurowych, 5-10 ziaren ziela angielskiego, sól i pieprz. Jeżeli dodaliśmy kostkę rosołową – ostrożne z solą! Ja do swojego rosołu dodaję jeszcze kilka ziaren jałowca, który daje wyjątkowy aromat. Do rosołu z kaczki pasuje również kmin rzymski, który nada nieco orientalny charakter. Na koniec dodaję chili – jeśli lubicie mniej ostre
MarcinChef