rosół - 7627 przepisów (strona:61/509)

Zupa pomidorowa z chorizo 75

Zupa pomidorowa na rosole wołowo-kaczym z dodatkiem dietetycznej kiełbasy chorizo Wam proponujemy. Z orkiszowym makaronem, wow!  Składniki: 1 litr rosołu drobiowo-wołowego włoszczyzna 150 g chorizo 2 szalotki 750 ml passaty pomidorowej 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka ziół prowansalskich śmietana 18% 1/4 łyżeczki ostrej papryki natka pietruszki 1 szklanka wody sól, pieprz Przygotowanie: Wykorzystując rosół z niedzielnego(...)ugotowałem na nim włoszczyznę ( jeśli rosołu jest zbyt mało dolewamy troszkę wody ). Kiełbasę chorizo wraz z pokrojonymi szalotkami podsmażyłem na odrobinie oliwy z oliwek. Ugotowałem makaron. Do rosołu dodałem pokrojoną marchewkę, seler, por. Wlałem pulpę pomidorową. Gotowałem kilka minut. Doprawiłem solą, pieprzem, koncentratem pomidorowym, ostrą papryką w proszku, ziołami prowansalskimi. Wszystkie przyprawy dodajemy wg upodobań. Podałem z makaronem orkiszowym

R'n'G Kitchen
rosół drobiowy 77

Nauczyłam się wtedy też oprawiać….To było średnio przyjemne. No biedne kurki…..jednak nie potrafię ani ja ani moja rodzina pominąć tego szczebla piramidy żywieniowej dotyczącej mięsa. Rosół z kury wiejskiej, bajka! Za nic nie odtworzę tego smaku i aromatu kupując porcje w markecie. Od jakiegoś czasu jestem zdana na kupne porcje. Z czego teraz gotuję? Zależy(...)ogniu, ma przysłowiowo pykać delikatnie. Jeśli zbierają się szumy to zbieram je łyżką. Dodaję warzywa i opaloną cebulę, wykładam ją na liść kapusty i oszczędza mi to zbierania z rosołu przypalonych łusek cebuli. Dodaję łyżeczkę soli i dosypuję łyżkę suszonego lubczyku. Jeśli jest sezon na lubczyk ogrodowy to gałązkę lub dwie świeżego. Gotuję wszystko do miękkości. Kiedy warzywa i mięso

Pieprzyć z Fantazją
Pasztet drobiowo – wołowy z mięsa z rosołu 92

Cześć! Rosół gości w wielu domach a najczęściej w niedzielę.  Pozostaje potem mięso, nad którym głowimy się, co z niego zrobić. Ja czasami piekę pasztet zamiast lepić pierogi, pyzy czy gotować potrawkę.  Składniki: * 1,5 kg mieszanego mięsa z rosołu (drobiowe, wołowe) * 3 ugotowane marchewki * 2 ugotowane pietruszki * 30 dkg surowej wątróbki drobiowej * 2 – 3 bułki(...)pokroiłam w piórka.  Na patelni rozgrzałam masło i wyłożyłam wątróbkę i cebulę. Smażyłam do momentu aż wątróbka przestanie puszczać krew.  Ostudziłam.  Przemieliłam przez maszynkę mięso z rosołu, wątróbkę z cebulką,  bułki, marchew i pietruszkę.  Do przemielonego mięsa dodałam 5 żółtek, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawiłam solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wszystko dokładnie wymieszałam  Białka

Pieprzyć z Fantazją
Rosół wołowy 66

Cześć! Rosół wołowy sprawdził się w moim domu. Wiem już, że mam go gotować na przemian z drobiowym. Jest bardzo smaczny, trochę bardziej wyrazisty i tęgi w smaku. Składniki: * 1.80 kg mięsa wołowego * 4 marchewki * 2 pietruszki * kawałek selera * 15 cm części pora * 1 duża cebula bądź dwie małe * 4 liście laurowe * 6 kulek ziela angielskiego * sól i pieprz * natka(...)podobnie jak drobiowy. Warzywa korzeniowe obrałam i dodałam do gotującego się mięsa po ok. 30 minutach. Cebulę w łupinkach opaliłam nad palnikiem i dołożyłam do garnka z gotującym się rosołem. Łyżką cedzakową ściągałam pianę co utworzyła się podczas gotowania. Rosół gotowałam ok. 3 godzin do miękkości mięsa. Pod koniec posoliłam do smaku oraz oprószyłam pieprzem. Podawałam z dodatkiem makaronu, natki

Pieprzyć z Fantazją
Rosół 90

Moje dzisiejsze danie chyba każdy zna i każdy przygotowuje je na swój sposób. W różnych regionach Polski do rosołu daje się inne składniki, ale głównymi są drób i włoszczyzna. Mimo pozorów nie jest tak łatwo ugotować taką zupę, ponieważ na jej zrobienie trzeba poświęcić trochę czasu. Nie może się ona gotować gwałtownie, tylko „pyrkać”. Daje nam to gwarancję(...)będzie rosół będzie klarowny. Mój przepis mam od teściowej i bardzo często go wykorzystuję. Szczególnie zimą, rosół robię co niedzielę, gdyż przyjemnie rozgrzewa. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 3 ćwiartki z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka 1 mały por lub 1/2 większego kawałek selera 3 ziarenka ziela angielskiego sól natka pietruszki przyprawa do zup „Maggi” lub lubczyk (adsbygoogle = window.adsbygoogle

Danka Pichci
Zupa pomidorowa z kiełbasą i ziemniakami 98

widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Koniec nudy, choć schemat „po niedzielnym rosole, pomidorówka w poniedziałek” bardzo nam się podoba. Polacy przez dziesiątki lat stosują metodę, teraz „odkrytą” Zero Waste. Brawo My :P Składniki: 1,5 litra rosołu drobiowego 4 ugotowane marchewki(...)para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Rosół został. Zwykły, drobiowy. Marchewki również zostały. Kiełbasę kroimy w talarki, ziemniaki w kostkę. Smażymy   na rozgrzanym oleju. Zalewamy rosołem, gotujemy 15 minut, dodajemy zasmażkę pomidorową. Na patelni roztapiamy masło

R'n'G Kitchen
Rosół z indyka, pyszny 93

koniec, samą natkę bez łodyżek) Zmniejszyć gaz do minimum. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować do momentu aż mięso odchodzi od kościa. Zawsze warto gotować bez pośpiechu, rosół lubi długie wolne gotowanie. Jest wtedy dużo smaczniejszy. Jeśli wody będzie za mało dolać ale tylko na początku. Potem ja już nigdy nie dolewam. Ugotować w osobnym garnku rosół cienki jajeczny(...)Odcedzić i następnie rozłożyć na talerzach. Polać makaron rosołem, dodać mięsko. Obsypać posiekaną natką pietruszki. Idealny dla dzieciaczków i nie tylko

Kuchnia Pokoleń
Smażone pierogi z kaczką i masłem majerankowym 112

goszczą w kuchni mojej mamy. Smażone pierogi z kaczką to smak mojego dzieciństwa. Robiła je moja babcia, mama, teraz ja robię Prostota w najlepszym wydaniu! Farsz to ugotowane w rosole nóżki z kaczki z dodatkiem marchewki, pietruszki, zrumienionej cebulki i majeranku. Wyśmienite! Ugotowane pierogi z kaczką usmażyłam na maśle z dodatkiem majeranku. Zamiast masła można użyć tłuszczu z kaczki. Polecam(...)Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki 3/4 szklanki ciepłej wody 1 jajko szczypta soli Farsz z kaczki: 4 ugotowane nóżki z kaczki (z rosołu) 1 mała ugotowana marchewka (z rosołu) 1/2 ugotowanej pietruszki (z rosołu) 1 cebula 1 łyżka masła 1 łyżeczka majeranku sól pieprz Dodatkowo: 1 łyżka masła (lub tłuszczu kaczki np. z wierzchu schłodzonego rosołu) szczypta majeranku Przygotowanie: Ciasto

Oryginalny smak
Smażone pierogi z kaczką i masłem majerankowym 99

goszczą w kuchni mojej mamy. Smażone pierogi z kaczką to smak mojego dzieciństwa. Robiła je moja babcia, mama, teraz ja robię Prostota w najlepszym wydaniu! Farsz to ugotowane w rosole nóżki z kaczki z dodatkiem marchewki, pietruszki, zrumienionej cebulki i majeranku. Wyśmienite! Ugotowane pierogi z kaczką usmażyłam na maśle z dodatkiem majeranku. Zamiast masła można użyć tłuszczu z kaczki. Polecam(...)Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki 3/4 szklanki ciepłej wody 1 jajko szczypta soli Farsz z kaczki: 4 ugotowane nóżki z kaczki (z rosołu) 1 mała ugotowana marchewka (z rosołu) 1/2 ugotowanej pietruszki (z rosołu) 1 cebula 1 łyżka masła 1 łyżeczka majeranku sól pieprz Dodatkowo: 1 łyżka masła (lub tłuszczu kaczki np. z wierzchu schłodzonego rosołu) szczypta majeranku Przygotowanie: Ciasto

Oryginalny smak
Rosół drobiowo-wołowy 147

Jedna z najlepszych zup serwowana w naszym domu. Klasyczny, długo, wolno gotowany rosół z dużą ilością lubczyku i włoszczyzny. Podany wyjątkowo z makaronem gwiazdki – idealny dla dzieci. Esencjonalny, domowy, na drobiu i kawałku wołowiny. Za każdym razem, w innym domu smakuje inaczej. Na drugi dzień można dodać przetarte świeże pomidory, passatę lub koncentrat i zrobić szybką pomidorową. Na taki(...)rosół zawsze znajdzie się głodny. SKŁADNIKI: 1/2 kg wołowiny – szponder lub pręga 1/2 kg kurczaka, ćwiartki, podudzia cebula przyprawa vegeta natur, łyżeczka lubczyku, świeżo zmielony pieprz pęczek włoszczyzny: 1/2 selera, 1 por, 3 marchewki, 2 pietruszki 3 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe kilka kulek ziarnistego pieprzu mały pęczek natki makaron gwiazdki lub tradycyjnie nitki koper lub natka

Zasmakuj Kuchni
Zupa grysikowa 106

Zupa grysikowa – znacie taką? Ja za nią przepadam! Jest tania, prosta do przygotowania i bardzo smaczna. Potrzebujemy wywar warzywny lub rosół – ja najczęściej wykorzystuję rosół z kury gotowany i jedzony poprzedniego dnia z makaronem, by odmienić go właśnie w zupę grysikową. Drugim nieodłącznym produktem jest tutaj grysik czyli bardzo popularna kasza manna. Możecie użyć tu kaszy manny zwykłej(...)orkiszowej. Smacznego! PRZEPIS NA ZUPĘ GRYSIKOWĄ Składniki na zupę grysikową: 1 litr rosołu – zobacz przepis ok 6 łyżek kaszy manny Jak zrobić zupę grysikową: Rosół podgrzewamy. Na gotujący się rosół cienką strużką wsypujemy kasze, cały czas mieszając. Gotujemy aż kasza zgęstnieje. Artykuł Zupa grysikowa pochodzi z serwisu Dorota Smakuje

Dorota Smakuje
ZUPA ZIEMNIACZANA: tradycyjna zupa ziemniaczana z kiszonymi ogórkami, na rosole 118

Prawdziwa zupa ziemniaczana. Przepis na tradycyjną zupę ziemniaczaną z kiszonymi ogórkami na rosole.      Domowa, pyszna zupa ziemniaczana na rosole, z marchwią i majerankiem z dodatkiem kiszonych ogórków. Tradycyjna zupa ziemniaczana na zasmażce z mąki i masła, a do tego zabielana śmietaną - treściwa i sycąca. Zobacz wyjątkowy, łatwy przepis, składniki i przygotowanie poczciwej kartoflanki krok po kroku. Polecam(...)Składniki i przyprawy na zupę ziemniaczaną: 1,5 l rosołu 700g ziemniaków 1 marchew 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 1/2 kubeczka śmietany 18% lub 22% ( ok. 100g) 1 liść laurowy 2-3 ziarenka ziela ang. 1 ząbek czosnku 1 łyżka majeranku 3 kiszone ogórki sól i  pieprz do smaku posiekana natka pietruszki Przepis na zupę ziemniaczaną krok

Moja Książka Kucharska
Botwinka z makaronem 107

Zupa powstała na życzenie mamy :) Do jej przygotowania użyłem rosołu pozostałego z obiadu.  Składniki : - domowy rosół drobiowy, - duży pęczek botwinki, - ugotowana marchew ( z rosołu ) - ugotowany makaron, - natka pietruszki, - koperek, - sól, pieprz, - łyżka octu. Wykonanie : Botwinkę dokładnie wypłukać i pokroić. Wrzucić do niewielkiej ilości rosołu i ugotować do miękkości. Dolać dodatkową porcję rosołu, pokrojoną w plasterki marchew i ugotowany makaron

Przepisy Mikołaja
Menu na tydzień: Dania najlepsze na drugi dzień 114

repertuar się kończy. Żeby dziecko jadło jakieś warzywa przemycamy je w różny sposób do jedzenia. I wreszcie trzeci trop, który pozwolił nam skompletować menu to… rosół. Rosół u nas w domu jest zawsze, wszyscy go lubimy, łącznie z Miłoszem. To wywar gotowany na wolnym ogniu kilka godzin z dużą ilością warzyw, które żal i grzech wyrzucać, dlatego staramy się(...)spożytkować, niekoniecznie w sałatce jarzynowej. W sobotę zrobiliśmy więc duży gar rosołu. Pytanie co zrobić z włoszczyzny? Wybór padł na cottage pie czyli angielską zapiekankę wiejską, w której gotowane w rosole warzywa sprawdzają się doskonale. W zapiekance jest też pure, z tym że zrobiliśmy je na bazie pieczonych ziemniaków i batatów. Żeby było zdrowsze. Gotowane warzywa trafiły też do chili

Niedzielny kucharz
Jak zrobić prawdziwą zupę pieczarkową? 121

nigdzie nie trafiłam na taką prawdziwą. W przygotowaniu zupy pieczarkowej istotnych jest kilka kwestii, pierwsza to wywar na jakim będziemy ją robić, może to być wywar warzywny jak na rosół, lub wywar drobiowy (kurczak lub indyk bądź kaczka), ja zazwyczaj robię pieczarkową na rosole, który mi zostaje z niedzieli, jeśli takowy robię.  Druga kwestia to pieczarki, po prostu musi(...)złoty kolor, tylko w tedy zamkniemy cały aromat grzybów, który kilkakrotnie się wzmocni i nada całkowicie inny smak potrawie.  PRZEPIS NA ZUPĘ PIECZARKOWĄ: - 2,5 - 3 litry rosołu lub bulionu warzywnego - 3 -4 duże marchewki pokrojonej w kostkę - 1 pietruszka pokrojona w kostkę - 1/2 dużego selera pokrojonego w kostkę  - 1/2 pora - pęczek pietruszki, kilka gałązek lubczyku (jeśli dodałaś

SMYKWKUCHNI