zwyczaju wyrzucać żywności i staram się zagospodarować wszystkie resztki - nie mylić z odpadkami! - i tak też było w przypadku tych pierogów. Przeziębienie mojego ukochanego "powtwora" zaowocowało ugotowaniem rosołu, a nie dojedzone z niego resztki mięsa i warzyw wykorzystałam do przygotowania farszu na pierogi. Dorzuciłam jeszcze kawałek brokuła, na którego nikt nie miał już ochoty, ostatnią gałązkę koperku i usmażoną cebulkę(...)nadzieniem mięsno-warzywnym :) Składniki: CIASTO: 2 szklanki mąki + do podsypania – u mnie poznańska szczypta soli 2/3 szklanki letniej wody FARSZ: około 1,5 szklanki drobno posiekanego mięsa drobiowego z rosołu – u mnie z indyczego skrzydła i uda kurczaka resztki warzyw z rosołu: 2 czubate łyżki posiekanego selera 1 czubata łyżka posiekanej marchewki 1 czubata łyżka posiekanej pietruszki oraz: około
Kuchenne zapiski Edytyżurawinową, morelową lub wiśniową. Co tylko sobie wymyślicie, zawsze robi się go podobnie i za każdym razem smakuje obłędnie! Możecie wykorzystać do jego zrobienia mięso oraz warzywa z rosołu - jeśli ich nie macie, należy najpierw ... ugotować wywar mięsno - warzywny, czyli rosół. Składniki (na kwadratową formę o rozmiarach 35x12 cm) 1,5 kg mięsa drobiowego (kurczak, kurczak i indyk(...)wątróbki drobiowej włoszczyzna jak do rosołu (bez kapusty) 2-3 średnie cebule 3-4 ząbki czosnku 100 gramów masła 2 łyżki mąki oliwa 2 jajka 1,5 łyżki majeranku 1-1,5 łyżki gałki muszkatołowej pieprz czarny sól 4-5 łyżek bułki tartej Konfitura: 240 gramów konfitury śliwkowej 2,5 łyżeczki żelatyny spożywczej 3 łyżki gorącej wody Wykonanie: Wykorzystujemy
Garniec MagalieSoto sup to aromatyczny i pyszny azjatycki rosół kuchni indonezyjskiej.Zajadąć się nim można bez końca. Dodawane są do niego też często cienkie nudle ryżowe i podprażone z cebulką na krucho cieniutko pokrojone w słupki ziemniaczki.Zamiast nudli jak w mojej proponowanej wersji zastepuje się je gotowym mixem Soto z prażonych nudli ryżowych,słupków ziemniaczanych i prażonej cebulki.Do kupienia w sklepie(...)Toko z azjatycką żywnością. SKŁADNIKI na 4-6 porcji: 1,2 kg kurczaka :udka lub tuszka na rosół 3 l zimnej wody 1 duża cebula w całości 1 trawa cytrynowa 1-2 cm kawalek imbiru (oskrobany i pokrojony w plasterki) 1-2 suszonych papryczek chili 2-3 cm kawałek korzenia laos (pokrojony w plasterki) 1/2 łyżeczki ziaren pieprzu czarnego
Sztuka gotowania w/g SamiryRosół jaki jest każdy widzi. I ilu kucharzy tyle wykonań. Można go podawać sam, z makaronem, kawałkami ziemniaków lub roztartymi ziemniakami - jak u nas :) ja o takiej formie podania dowiedziałam się niedawno, jakieś 2-3 lata temu, gdy tak mi podał Mąż. Od tamtej pory to mój ulubiony sposób :) a jeszcze lepiej smakuje, gdy te ziemniaki są wcześniej odsmażone(...)patelni z łyżką masła :) Nikomu chyba nie trzeba powtarzać jaki domowy rosół z kury jest cenny w przebiegu i leczeniu na przykład przeziębień - rozgrzewa i poprawia nastrój. W przewlekłych chorobach układu pokarmowego rosół ma również nieocenioną rolę. Ale nie tylko.. Poczytajcie o tym i... gotujcie rosół !!! :) Składniki: 1/2 dużego koguta/kury lub 2-3 duże udka 1/2 selera 2 pietruszki
Kolorowy PrzepisownikPULPECIKI (z mięsa z rosołu) Jest to danie, pomyślane, jako dietetyczne dla osób, które mają dietę wątrobową. Oczywiście może jeść każdy, bo są pyszne, delikatne… SKŁADNIKI: Mięsko z rosołu (kurczaka z porcji cielęciny b/k, kawałek pręgi wołowej), mąka ziemniaczana, białe warzywa z rosołu, sól, „Posypka warzywna”, bulion WYKONANIE: mięso i warzywa zmielić + sól + w zależności(...)wyjąć na talerz PODAWAĆ: - jako danie obiadowe pełne, - w sosie beszamelowym, łagodnym pomidorowym, - z pieczywem jako danie śniadaniowe lub kolacyjne. UWAGI: - sos beszamelowy przygotowujemy na rosole, w którym gotowały się pulpeciki, - do gotującego się rosołu, po wyjęciu pulpecików możemy dodać drobno posiekaną pietruszkę i zagotować ją, - zagęszczamy go mąką ryżową, - zabielamy odrobiną (pół łyżeczki) majonezu
Tradycyjna kuchnia inaczejosób. Przygotowanie 15 minut. Gotowanie 25 minut. Potrzebne nam będą : liście z pęczka rzodkiewki, 1 szalotka lub mała cebulka, 2 małe ziemniaczki, 30 g masła, 500 ml rosołu lub po prostu 2 szklanki wody i sami nagotowujemy sobie rosół na jakimś kawałku mięsa bezpośrednio w zupie – ja tak robię). Ewentualnie bagietka lub jakiś zasuszony chleb do przygotowania grzanek(...)ziemniaki i kroimy w grubą kostkę. W garnku lekko podrumieniamy cebulkę z dodatkiem 15 g masła (przez kilka minut). Dorzucamy liście rzodkiewki i gotujemy razem aż zmiękną. Dalej dodajemy rosół, albo 2 szklanki wody i kawałek mięsa do nagotowania rosołu. Dodajemy ziemniaki. Gotujemy przez kolejne 20 minut (aż ziemniaki staną się miękkie, a mięso ugotowane). Jeżeli nagotowywaliśmy rosół na pałce
MODA NA BIOetapy. Najlepiej użyć domowego wywaru drobiowego ( miałam akurat cienki drobiowy rosołek). Można zupę ugotować tradycyjnie, ale użycie wolnowaru sprawia, że zupa jest niezwykle esencjonalna i aromatyczna. Jednego dnia ugotowałam rosół i oddzieliłam mięso, drugiego zupę wykończyłam, co zajęło już bardzo mało czasu. Makaron robię zawsze osobno, zwłaszcza jeżeli zupa nie będzie w całości zjedzona - po nocy w wywarze makaron(...)strony składniki (6 porcji) wywar ok 800 g mięsa z kurczaka ( mieszane,ciemne i białe) bez skóry , może być z kością 1500 ml rosołu drobiowego 2 łyżki brązowego cukru 2 łyżki sosu rybnego 6 - 8 całych gwiazdek anyżu 6 całych ząbków czosnku 3 cm kawałek świeżego imbiru, obrany i pokrojony w cienkie plasterki
Stare GaryGotowałam rosół na perliczce - jest wyjątkowo smaczny. Zostało mi sporo gotowanego, perliczego mięsa. W ten sposób powstał pasztet. Nie jestem pasztetowym specjalistą, pasztety robię rzadko, mimo iż bardzo je lubię. Tym razem udało mi się spisać kolejność działań, a że pasztet wyszedł bardzo dobry, więc przepis wstawiam. Piekłam w aluminiowych jednorazowych foremkach. składniki (3 foremki(...)ugotowanego mięsa perliczki (mięso z ok kilogramowej perliczki ) 410 g boczku surowego 150 g surowej wątroby gęsiej włoszczyzna z rosołu 4 jajka 1 bułka ok 60 g sól, pieprz gałka muszkatołowa mielony imbir + wywar z gotowania boczku do rozrzedzenia masy parę plastrów słoniny do foremek przygotowanie Perliczkę po wyjęciu z rosołu przestudzić, oddzielić od kości. Włoszczyznę odcedzić
Stare Garyzostaje mi mięso drobiowe i warzywa z rosołu, zawsze staram się je wykorzystać w jakiejś potrawie. Tym razem przygotowałam potrawkę z kurczaka. Danie proste, szybkie i tanie, m oże nie wygląda zbyt apetycznie ale smakuje przednio . składniki na 4 porcje 3 ugotowane udka z kurczaka włoszczyzna z rosołu ( marchewka , pietruszka, seler ) 1 szklanka rosołu 1 i 1/5 łyżki(...)mąki 1 i 1/5 łyżki masła słodka czerwona papryka w proszku sól i pieprz przepis Ugotowane mięso wyjmujemy z rosołu i kroimy na drobne kawałki. Warzywa z wywaru kroimy w kostkę. Z masła i mąki robimy białą zasmażkę i rozprowadzamy ją zimnym rosołem, doprawiamy sola, pieprzem i szczyptą papryki i zagotowujemy.Wkładamy mięso i warzywa i wszystko razem podgrzewamy. Potrawkę
Smakowite Daniaprzepis Umytą i obraną włoszczyznę wkładamy do garnka z kurczakiem, wlewamy około 2 litrów zimniej wody, wrzucamy podpieczoną na gazie cebulę, kilka ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu. Gotujemy rosół około 60 minut, pod koniec gotowania rosół doprawiamy solą. Z ugotowanego rosołu wyjmujemy marchewkę oraz mięso, marchew kroimy w plasterki a mięso oddzielamy od kości i kroimy na mniejsze kawałki(...)Ugotowane na twardo jajka kroimy w plastry. Rosół przecedzamy przez sitko i rozpuszczamy w nim żelatynę, dokładnie mieszamy. Do przepłukanych w zimnej wodzie miseczek wkładamy po plasterku jajka, kilka plasterków marchewki, niewielkiej porcji pokrojonego kurczaka, odsączonego z zalewy groszku i kukurydzy, całość zalewamy przestudzonym rosołem. Galaretki wstawiamy na noc do lodówki
Smakowite Daniaprzepłukujemy zimną wodą, czynność tę powtarzamy kilka razy, aż flaczki będą czyste i pozbędziemy się nieprzyjemnego zapachu. Czyste flaczki gotujemy do miękkości około 1 – 2 godziny. Osobno gotujemy rosół z kurczaka lub wołowiny, co można zrobić na 2 sposoby: 1. Umyte mięso wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i zagotowujemy. Następnie mięso odcedzamy, starannie myjemy zimną wodą (by pozbyć(...)Umyte mięso wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą, solimy, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, marchewkę, pietruszkę i seler. Po zagotowaniu na bulionie pojawi się piana, którą usuwamy łyżką. Rosół gotujemy na wolnym ogniu, co pewien czas zbierając z wierzchu szumowiny. Po około 20 minutach gotowania, sprawdzamy czy jarzyny są miękkie, jeśli tak wyjmujemy je z garnka. Rosół gotujemy około
Smakowy RajCzyli zupa naleśnikowa, czy też po prostu rosół z pokrojonymi naleśnikami zamiast makaronu. Na zupkę natknąłem się w Austrii przy ostatnim wyjeździe. Szkodniki bardzo chętnie wcinały frittatensuppe podczas przerw w białym szaleństwie. Pewnie rosół by im tak nie smakował;-) Zupkę dodaję do działu kulinarne podróże ( klik ). Jeśli chodzi o składniki i sposób przygotowania, to nie będę Was zamęczał. Wydaje(...)się, że każdy kto tu zagląda potrafi ugotować rosół i usmażyć naleśniki... Jedyne o czym trzeba pamiętać to fakt, że nie da się szybko zrobić rosołu. Powinien gotować się co najmniej 3 godziny na małym ogniu. Przy okazji mogę dodać skąd się wzięła nazwa „rosół”. Kiedyś mięso było konserwowane przez zasolenie i wysuszenie. Żeby nadawało się do jedzenia trzeba było
Gotuj z Misiemokresie zimowym nie ma nic lepszgo od tradycyjnego rosołu ugotowanego z prawdziwej wiejskiej kury lub innego drobiu dostępnego w sklepach. Nie wiem jak u Was, ale u mnie w domu nikt nie lubi jeść gotowanego mięsa drobiowego, które pozostaje nietknięte po zużyciu do ugotowania rosołu stąd też pomysł na podanie go rodzinie w zupełnie innej postaci. Do przygotowania klopsa(...)zużyłam mięso z kury , pozostałe po ugotowaniu rosołu. SKŁADNIKI ugotowane mięso z drobiu jajko gałka muszkatałowa mała cebula mała bułka namoczona w mleku ugotowane warzywa 50 g masła nać pietruszki SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Oczyścić z kostek mięso pozostałe po ugotowaniu rosołu. Przemielić razem z jajkiem , cebulą , warzywami które były wykorzystane do gotowania rosołu, natką pietruszki i jeśli mięso
zielonacukinkainne tym podobne pyszności. A ja, na przekór, będę mieć dzisiaj na blogu galaretkę drobiową :) Podane składniki starczą na 4 szklaneczki po ok. 200 ml. Składniki: 6 skrzydełek z rosołu 1/2 litra rosołu drobiowego 1/2 puszki groszku 2 nieduże marchewki z rosołu 2 jajko 3 łyżki żelatyny sok z cytryny lub ocet do skropienia galaretki - opcjonalnie, ja lubię Jajka gotujemy(...)twardo W rosole rozpuszczamy żelatynę i dokładnie mieszamy. Odstawiamy Skrzydełka oskubujemy z mięsa Marchewki kroimy w kostkę Do szklaneczek najpierw wsypujemy groszek, potem dodajemy marchewkę, mięso ze skrzydełek i połowę jajka Zalewamy rosołem z żelatyną i wkładamy do lodówki, aż galaretka stężeje Skrapiamy kroplami cytryny lub octem (u mnie jabłkowy) Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comZostało mi trochę rosołu i udo z kurczaka. Zastanawiałam się, co z tym fantem zrobić - przecież nie wyrzucę. No i w końcu wymyśliłam. Zrobiłam potrawkę z kurczaka z kurkumą i chilli. Do tego ryż i smakowite danie gotowe. Potrzebne nam (na 1 dużą lub 2 małe porcje): - 350-400 ml bulionu - duże udko z kurczaka (z rosołu) - marchewka z rosołu(...)łyżki mąki - maggi - pieprz - łyżeczka kurkumy - duża szczypta chilli - pół szklanki ryżu Przygotowanie: Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Gotowy wykładamy na talerz. Rosół podgrzewamy razem z marchewką. Odlewamy pół szklanki i mieszamy z mąką za pomocą rózgi. Mieszamy z gorącym rosołem. Doprawiamy, dodajemy wcześniej obrane mięso z kurczaka i chwilę gotujemy. Gotową potrawkę wykładamy obok ryżu
W poszukiwaniu inspiracji