rosół - 7627 przepisów (strona:66/509)

Flaki wołowe 184

składnikiem są pocięte fragmenty żołądka wołowego. Czy flaki mają jakiś aspekt zdrowotny? Owszem tak, są bogate w związki wapnia i zawierają ich więcej niż mięso. Flaki przygotowałam na lekkim rosole (kurczak+indyk), bez zasmażki. Ważne jest, aby flaki zostały ugotowane do miękkości. Na przygotowanie flaków trzeba zarezerwować wiele godzin, jednak warto, to prawdziwa uczta smaków, ponadto  jesteśmy zaprowiantowani(...)opłukane  grzbiety kurczaka i indycze golonki zalać zimną wodą i zagotować. Zdjąć szumowiny. Dodać obrane warzywa, listek laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz. Miękkie już warzywa wyłowić z rosołu i odłożyć na bok. Po czasie wyłowić również mięso. Odzielić mięso od kości i pokroić w małe kawałki flaki należy 3 razy obgotować po 30 minut, za każdym razem zmieniając

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Świąteczny pasztet 180

szynki wieprzowej 300 g karkówki wieprzowej 300 g piersi z kurczaka woda do zalania mięsa cały pęczek włoszczyzny (do pasztetu daję 1 marchewkę z ugotowanej włoszczyzny z rosołu) 2 listki laurowe 4 kulki ziela angielskiego 200 g wątróbki drobiowej 1 cebula 300 g słoniny 1 bułka namoczona w rosole 2 jajka sól pieprz Mięso (oprócz wątróbki i słoniny) podzielić(...)mniejsze kawałki, oczyścić z kości (jeśli trzeba) i włożyć do dużego garnka. Zalać wodą – jak na rosół – i dodać włoszczyznę, liście laurowe i ziele angielskie. Gotować do miękkości mięsa. Wywar przecedzić. Powstały bogaty w smaki rosół wykorzystać do zupy. W czasie jak mięso się gotuje, wątróbkę oczyścić z błon i usmażyć na oleju z dodatkiem cebuli na rumiano. Ze słoniny

Posadzone i zjedzone
Rosół ze swojskim makaronem 146

dziś rosół z dodatkiem warzyw i kurczaka oraz swojski makaron . Lubie czasami zjeść a wy?? Składniki na rosół: udka z kurczaka 3 szt marchew 2-3 por zielona część 100 g seler 100 g pietruszka natka z parę łodyżek listek laurowy 3 szt ziele angielskie 3 szt pieprz ziołowy szczypta do smaku papryka czerwona mielona słodka szczypta do kolorku sól(...)garnka ( mamy pałki i tą drugą część). Krok 2 Dodajemy włoszczyznę ( marchew,seler,por,pietruszka i cebula ),wkładamy listek ,ziele ,pieprz,sól i paprykę.Gotujemy na małym ogniu aby rosół był przejrzysty. Krok 3 Mąkę, sól i jaja zagniatamy, wałkujemy ,składamy i kroimy cienko.Gotujemy,odcedzamy i przepłukujemy pod bieżącą wodą. Krok 4 Do głębokich talerzy nakładamy swojski makaron, wyjmujemy marchew

Różowa kuchnia
Jak ugotować pyszną zupę? 196

wskazany jest przy łapaniu pcheł - w żadnym wypadku nie przy gotowaniu zupy. Aby uzyskać jak najlepszy smak i aromat, należy gotować na niewielkim ogniu. Doskonale widać to podczas gotowania rosołu. Kiedy gotujemy go w pośpiechu i na dużym ogniu, wtedy smak, aromat i wygląd są znacznie gorsze niż kiedy robimy to spokojnie i na minimalnym ogniu. Przyprawy Wielu(...)Nadmierna ilość soli nie jest ani dobra, ani zdrowa. Tłumi inne smaki i zapachy, obciążając przy tym nerki. Używajmy ziół, które odpowiednio dobrane pozwolą ograniczyć sól. A do rosołu zamiast wlewać przyprawę w płynie czy dodawać kostki rosołowe, dodajmy lubczyk.  Dodatki do zup Są zupy, które lubią dodatek np. grzanek, groszku ptysiowego czy tostów (zupy kremowe), ziemniaków utłuczonych

Codzienna kuchnia niecodzienna
Rosół 193

Rosół był w niedzielę, jak w każdym polskim domu. Mój pierwszy raz, więc wymieszałam wszystkie przepisy i porady  stąd  i z tego co kiedyś zasłyszałam od babci. Podobno był smaczny. 700 gram porcji rosołowej z kurczaka 5 marchewek 3 pietruszki kawałek selera kawałek pora 1 cebula 2,5 litra wody 1 liść laurowy 5 ziaren pieprzu 5 ziaren(...)mięsem do zimnej wody i gotować przez ponad godzinę na bardzo małym ogniu. Pojawiające się szumy w większości delikatnie wyławiać. Gdy przestaną się pokazywać dodać 2 łyżki zimnej wody, rosół się rozwarstwi i tłuszcz wypłynie na wierzch, zebrać go. Wyciągnąć woreczek z ziołami. Warzywa umyć i obrać. Cebulę opalić nad ogniem. Włożyć wszystkie do garnka z rosołem, posolić. Gotować

Czerwony Gupik
Rosół 170

kucharek w domach, tyle przepisów na rosół. Różnią się dodanymi przyprawami, użytego mięsa, sposobem gotowania. Widziałam dużo przepisów, gdzie dodaje się przysmażoną cebulę oraz kawałek kapusty. U mnie nigdy tego się nie dodawało, więc gdy robiłam pierwszy raz rosół, nie robiłam go z przepisu, tylko dokładnie posłuchałam mamy jak go zrobić. Bałam się tego czasu, którego trzeba poświęcić rosołowi(...)było to potrzebne. Rosół robił się sam, a gdy się gotował miałam czas, aby zrobić pyszny placuszek ze śliwkami (przepis wkrótce na blogu, zaglądajcie :) ) Składniki: dla 6 osób 1,300 kg mięsa z kurczaka, możliwości jest dużo, np. kilogram piersi z kurczaka i 3 skrzydełka lub gotowa porcja rosołowa, 2,5 litra wody 3 duże marchewki 2 pietruszki pół selera

Wołowina od rekina
Rosół z makaronem 189

Klasyczny rosół to wspaniałe jednogarnkowe danie. Choć praktycznie zawsze robiony z tych samych smacznych składników to często smakuje inaczej. Można przyrządzić go z różnych części kurczaka czy kaczki, lub całego kurczaka. Ja dzisiejszy rosół przyrządziłam z podudzi kurczaka, wielu marchewek dzięki którym rosół jest słodziutki oraz sporej ilości lubczyku i majeranku. Składniki: 6 podudzi z kurczaka 4 marchewki(...)umytą włoszczyzną i zalewamy lekko ponad warzywa i mięso zimną wodą. Dodajemy liście laurowe i ziela. Delikatnie zagotowujemy na średnim ogniu, następnie zmniejszamy ogień i bardzo delikatnie gotujemy nasz rosół tak tylko, aby lekko "bulgotał", czy też inaczej "pyrkał". Nie dopuszczamy do wrzenia, bo straci kolor. Rosół ma być wyrazisty, czyli klarowany, a osiągniemy to dzięki temu, że delikatnie

Zasmakuj Kuchni
KOKOSOWA ZUPA Z KURCZAKIEM / COCONUT CHICKEN SOUP 107

KOKOSOWA ZUPA Z KURCZAKIEM / COCONUT CHICKEN SOUP Zup ciąg dalszy, tym razem nieco orientalne wydanie zwykłego rosołu. Dodając zaledwie kilka dodatków powstaje zupełnie nowa zupa, która jest lekka i w niczym nie przypomina prostego rosołu, z którego powstała. Continuing with soups I’ve made an oriental version of chicken broth. By adding only few ingredients we’ll make(...)totally differetn soup, which is light and doesn’t remind the broth that is made of. SKŁADNIKI (4 porcje): 1-1,5 l rosołu drobiowego warzywa z rosołu (marchewka, pietruszka) kurczak z rosołu 200 g mrożonki chińskiej 400 ml (1 puszka) mleczka kokosowego light 1-2 cm świeżego imbiru kardamon, pieprz, sól INGREDIENTS (4 portions

Martyna Cooks
Risotto z pieczarkami 111

Dawno nie robiłam risotto. A że miałam sporo rosołu, ryż i pieczarki postanowiłam je stworzyć na obiad. Wyszło naprawdę pyszne. Ale trzeba pamiętać, by risotto ciągle mieszać, bo może się przypalić. Najlepszym ryżem do risotto jest arborio, można użyć też innego lecz nie będzie już takie smaczne i dłużej trzeba je przygotowywać. Ta wersja jest bez mięsa, bardzo polecam(...)duża cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 200 g. ryżu arborio 6 dużych pieczarek ok. 1,5 litra bulionu (np. rosołu) sól pieprz 2 łyżki margaryny bezmlecznej (dla NIEalergików 2 łyżki masła) 1 łyżka posiekanego koperku parmezan do posypania (dla NIEalergików) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Cebulę pokroić w kostkę, czosnek w plasterki, podsmażyć na oleju na patelni uważając

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Rosół drobiowy - ozonowanie żywności 189

Rosół to jedna z moich ulubionych zup, bo jej przygotowanie nie jest skomplikowane – wrzucamy wszystko do jednego garnka, gotujemy kilka godzin, na koniec doprawiamy. Tyle. Ale dobry rosół to w dużej mierze zasługa dobrego mięsa i dobrych warzyw. Dzisiaj przygotowałam rosół z wody, warzyw i korpusu z kurczaka, które najpierw poddałam ozonowaniu. Pod przepisem kilka ważnych informacji(...)małym ogniu przez kilka godzin. Pod koniec doprawić do smaku solą, pieprzem i lubczykiem. Podawać gorący z makaronem i posiekanym koperkiem lub natką pietruszki. Do ozonowania produktów na rosół użyłam tego  ozonatora. Podczas gotowania od razu czuć było różnicę – woda była smaczniejsza, mięso pozbawione wszelkich „zapaszków”, które czasami się pojawiają nawet przy świeżym mięsie. Rosół dochodził powoli, ładniej pachniało

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Pyszny rosół z lubczykiem i goździkami podany z młodymi ziemniaczkami 153

domu zawsze jadało się mocno mięsny rosół na kurze i mięsie wołowym, z dużą ilością włoszczyzny, lubczyku i świeżego koperku z ogródka. Do takiego dania były młode ziemniaczki zalewane rosołem lub klasycznie - makaron cienkie nitki. Dziś przygotowałam rosół na częściach kury, z dużą ilością warzyw, suszonym lubczyku, natką pietruszki i młodymi ziemniaczkami. Prawdziwy dobry rosół gotuje się długo, który później(...)międzyczasie ugotujcie obrane i pokrojone w ćwiartki ziemniaki. Niech będą al dente, czyli miękko-twarde, oby nie surowe. Nie tłuczcie ich na końcu. Do głębokiego talerza włóżcie ziemniaczki, polejcie rosołem, udekorujcie do smaku natką pietruszki. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Rosół z domowym makaronem nitki 127

Kochani macie czasem tak , że chce wam się domowego makaronu?? Ja ostatnio tak ciągle mam, a to do rosołu a to ze szpinakiem a to z jajem i tak robię kluseczki czego wcale nie żałuje. Rodzina zajada się z apetytem. Rosół: 4 marchewki 2 pietruszki kawałek selera por opalona nad gazem 1 cebulka kaczka( połowę) Przyprawy: pieprz ziarnisty(...)zwijamy je( między plackami posypujemy mąką). Kroimy dosyć cieniutkie paseczki i obsypujemy mąką. Gotujemy w osolonej wodzie z odrobina leju( makaron dzięki temu nie będzie się sklejał)   Wykonanie rosołu: Do garnka z wodą około 3 litry wkładamy kaczkę i gotujemy na małym ogniu około godziny( mogą  zbierać się szumowiny więc je łyżką zbieramy).Po godzinie dodajemy włoszczyznę

Różowa kuchnia
Zupa o dwu smakach z karmelizowaną szynką dziedzica 155

dodatek do kremowych zup, choć na kanapce smakuje równie znakomicie. Chuda, bardzo smaczna szynka zagościła na naszym stole dzięki firmie  Hańderek .  Na zupę potrzeba ok 2 l rosołu z kaczki lub kury. czerwona 1 papryka czerwona 2 marchewki z rosołu 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól pieprz 2 łyżeczki cukru szczypta chili oregano zielona 450 g bobu (mrożony(...)cebula 1 pietruszka z rosołu sól pieprz szczypta imbiru Szynka Dziedzica Hańderek pokrojona w cienkie plastry łyżka miodu grzanki Paprykę kroimy na mniejsze kawałki, i smażymy na odrobinie tłuszczu aż się miejscami przyrumieni. Rosół dzielimy do dwóch garnków , do jednego wrzucamy warzywa czerwone i koncentrat, przyprawiamy do smaku, a do drugiego bób cebulę i pietruszkę. Obydwie zupy gotujemy

Gotowanie jest łatwe
Pasztet z kurczaka i pieczarek 196

marynowany pieprz - znakomicie podkręca smak pasztetu.  Bardzo polecam! składniki (1 foremka 10x 23 cm) 250 g ugotowanego mięsa kurczaka  250 g pieczarek 1 cebula ugotowana włoszczyzna z rosołu (1 marchewka, 2 pietruszki, 1/4 dużego selera) 2 jajka 30 g bułki  łyzka posiekanej natki pietruszki łyżeczka marynowanego pieprzu zielonego sól, pieprz granulowany czosnek (lub świeży ) + ew. rosół(...)rozrzedzenia masy i namoczenia bułki przygotowanie Kurczaka po wyjęciu z rosołu przestudzić, oddzielić od kości. Włoszczyznę odcedzić i odłożyć. Bułkę namoczyć w niewielkiej ilości rosołu, kiedy zmięknie, lekko odcisnąć. pieczarki umyć, osuszyć, posiekać najlepiej w malakserze. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju na małym ogniu aż zmięknie. Cebulę zdjąć z patelni, na patelnię dolać trochę oliwy

Stare Gary
Flaki "na niby" 135

celem :-( a szkoda, bo na przykładzie poniższej zupy, okazuje się, że potrafię odpowiednio flaki przyprawić. Te nibyflaki jedzą, a wręcz się nimi zajadają :-) Najczęściej robię je w poniedziałek, na rosole gotowanym w niedzielę - jest szybko i nic się nie zmarnuje :-) Poniżej rozpisałam Wam jak to zrobić zarówno na gotowym rosole, jak i gotując je "od ręki". Myślę, że przepis(...)zebrała podczas gotowania, a do garnka dodajemy obrane warzywa i opaloną cebulę. Całość gotujemy ok. 3 godzin, a pod koniec gotowania solimy. Następnie mięso i warzywa wyjmujemy z powstałego rosołu, kroimy i z powrotem przekładamy do garnka (oczywiście cebulę i pora usuwamy). Gotujemy jeszcze przez chwilę, po czym doprawiamy pieprzem, imbirem, gałką, majerankiem - nie bójcie się przypraw, ma być

Czary - gary w kuchni