rosół - 7627 przepisów (strona:75/509)

Dieta w czasie choroby - 4 naturalne sposoby 59

taką samą porcję przeciwutleniaczy jak w przypadku jedzenia surowych warzyw. Soki owocowe są mniej zalecane, przez ich wysoką zawartość cukrów. Jednak równie dobrze możesz oprzeć się na nich. 2. Rosół Nieważne, czy wywar jest wołowy, drobiowy lub warzywny.  Esencjonalny rosół to prawdziwe bogactwo prozdrowotnych elementów , dzięki których szybciej staniesz na nogi, jeśli zachorujesz. Rozgrzewający rosół pomaga także załagodzić ból(...)gardła i jest często spożywany w czasie choroby pomaga zapobiegać odwodnieniu. Rosół może być spożywany jako samodzielne danie lub jako baza do innych zup lub sosów. 3. Czosnek Zdrowotne właściwości czosnku są znane już od wieków. Włączenie go do swojej diety wpływa na  wzmocnienie odporności i zmniejszenie nasilenia się objawów choroby . Bardzo łatwo znaleźć dla niego zastosowanie w swojej

kruche babeczki
MULTICOOKER CROCK POT+ KILKA PRZEPISÓW Z MULTICOOKERA 81

poście nie koniec przepisów, będę Wam na bieżąco dodawała posty z nowymi przepisami na smaczne dania z tego właśnie urządzenia. Pierwszym daniem, które gotowałam w szybkowarze był rosół . Włożyłam mięso i wszystkie warzywa do garnka, wlałam wodę, zamknęłam pokrywę, przestawiłam zawór ciśnienia na "seal", czyli zamknięty i nacisnęłam na przycisk "soup" iii... tu moje zdziwienie. Na wyświetlaczu pokazał się czas(...)minut. Pierwsza moja myśl była taka: ale jak to rosół w pół godziny? Ale spróbowałam z myślą, że po tych 30 minutach zapewne nastawię szybkowar na kolejne 30 minut, ponieważ normalnie gotuję rosół około 3 godzin. No i tu moje zaskoczenie. Po 30 minut (oczywiście odczekałam 10-15 minut zanim otworzyłam pokrywę, aby wyrównało się ciśnienie wewnątrz) byłam miło zaskoczona

Zrób to smacznie
Bitki schabowe w sosie węgierskim 70

subskrybować mój kanał na Youtube Bitki schabowe w sosie węgierskim, składniki: 6 plastrów schabu (około 400 - 500 g), duża cebula, łyżka koncentratu pomidorowego, łyżka sosu sojowego, ok. 2 szklanek rosołu, wywaru lub wody, 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej (skrobi) rozmieszanej w 1/3 szklanki wody / rosołu, 2 listki laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego, przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka papryka, wędzona(...)bulionem. Dodać sos sojowy. Dusić na małym ogniu około 1 godziny i 20 minut (mięso powinno być bardzo miękkie).  Gdyby płyn szybko wyparował, dolać więcej wody lub rosołu. Pod koniec duszenia dodać koncentrat i czosnek niedźwiedzi. Doprawić do smaku. Zagęścić sos skrobią rozmieszaną w niewielkiej ilości wody lub rosołu. Zmodyfikowany przepis ze strony kwestiasmaku.com Chcesz być na bieżąco

Lekcje w kuchni
Azjatycka sałatka z kurczakiem i orzechowym dressingiem 74

Sałatka z kurczakiem i orzechowym dressingiem to pyszny przepis na pożywną kolację czy lunch. To też świetny pomysł na wykorzystanie mięsa z kurczaka z rosołu! Azjatycka sałatka z kurczakiem – chrupkość spotyka kremowość Ta azjatycka sałatka z kurczakiem jest zawsze dobrym pomysłem – na zdrowy i sycący lunch, na rodzinną imprezę, na pyszną kolację ze znajomymi. Jej bogactwo smaków naprawdę(...)TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na pyszne sałatki znajdziesz w zakładce SAŁATKA Wykorzystanie resztek Ta azjatycka sałatka z kurczakiem to świetny sposób na szybki przegląd lodówki. Masz pozostałe mięso z rosołu? Super – ugotowane mięso z kurczaka idealnie się tu sprawdzi. W lodówce albo w koszyku na warzywa zalegają napoczęte papryki, ogórki, seler naciowy? Też świetnie – będą dobrze się uzupełniać

Na-talerzu.pl
Smażone kulki warzywne 130

Tradycyjny rosół i tradycyjny problem, czyli co zrobić z mięsem i warzywami z rosołu. Najczęściej mamy sałatkę, pierogi i krokiety. No ale ile można, tak tydzień w tydzień, bo przecież rosół musi być co najmniej raz w tygodniu... Dlatego tym razem warzywa wykorzystałam do przygotowania smażonych kotlecików. Kulki warzywne smażone w głębokim oleju być może nie są fit, ale smakują(...)ciekawie i stanowią doskonałą konkurencję dla sałatki warzywnej po rosole ;) Doskonale smakują z sosem czosnkowym lub keczupem. Smażone kulki warzywne Składniki: 1)       2 ugotowane marchewki 2)       1 ugotowana pietruszka 3)       niewielki kawałek ugotowanego selera 4)       2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

Na kulinarnym poligonie
Meal prep obiady na tydzień 185

filetowania mięsa, przez mielenie go i tworzenie dań – wiemy co jemy i ekonomiczniej to wychodzi, a jak ktoś nam pomaga to nawet i nie jest czasochłonne. Gar rosołu, gar klopsików, gar kotletów – nam to wystarczy na główne dania na tydzień – będziemy tylko dogotowywać dodatki w postaci węglowodanów i robić surówki. To co udało nam się przygotować zamieszczam(...)kuchni nie działam raczej z aptekarską precyzją tylko z fantazją i z tym by szybciej było i łatwiej Wyszło mi z tego ok 2,3kg mięsa i kości. Rosół – do jego przygotowania użyłam kości kurczaka i dużej ilości warzyw. Zaczęłam od tego, że na niewielkiej ilości oliwy podsmażyłam kości, kiedy się zarumieniły wyjęłam je i znów na oliwie zezłociłam

Dorota Smakuje
Orientalny rosół z kaczki 51

polskiej tradycji tak się przyjęło, że na niedzielny obiad przygotowuje się rosół... I mimowolnie tak się zbiegło, że dzisiaj jest niedziela, a ja chcę wam zaproponować właśnie rosół... tyle, że nie będzie to klasyka kuchni polskiej tylko bardziej orientalny wariant, inspirowany kuchnią koreańską. A skoro jest to wariant z zupełnie innej kultury, to możemy pominąć kanony rodzimej kuchni i podawać(...)dowolnym dniu tygodnia, kiedy tylko przyjdzie nam ochota na wyjątkowe doznania smakowe, bowiem orientalny rosół z kaczki takie rozkosze nam zapewni. Znajdziecie w nim rozgrzewający imbir, czosnek, kurkumę, trawę cytrynową, ale także liście kaffiru, czy grzyby shimeji! Podstawa to oczywiście mięso z kaczki doskonale znane w naszej kuchni, ale przede wszystkim bardzo popularne w kuchni orientalnej! Zachęcam wszystkich do przygotowania

R'n'G Kitchen
Sałatka z warzyw z rosołu 48

zrobić z warzywami z rosołu? Oczywiście sałatkę! Taka sałatka jest bardzo szybka do przygotowania, a do tego smak warzyw z rosołu dodaje dodatkowego ciekawego aromatu. Składniki ćwierć selera korzeń pietruszki marchewka cebula 2 jajka na twardo 2 ogórki kiszone 2 łyżki majonezu 2 łyżeczki musztardy dijon sól, pieprz Przygotowanie Jajka ugotować na twardo i pokroić w kostkę. Warzywa z rosołu(...)również pokroić w kostkę. Wszystko razem połączyć, dodać majonez, musztardę i wymieszać. Posypać natką. Autor przepisu: Anna Sznura Artykuł Sałatka z warzyw z rosołu pochodzi z serwisu Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowym z pieczarkami 66

polędwiczki wieprzowej 500g pieczarek 1 średnia cebula czosnkowa 1 pęczek szczypiorku 2 łyżki oleju rzepakowego 1,5 łyżki mąki 1 mały kubeczek śmietany 18% 200 ml chłodnego rosołu Pieprz, sól, lubczyk do smaku Oregano (opcjonalnie) Mięso rozbić specjalnym tłuczkiem (metalowym lub drewnianym), natrzeć 1 łyżką oleju rzepakowego, przyprawami. Dodatkowo możemy pokusić się o doprawienie polędwiczek wieprzowych oregano, co znacznie wzbogaci(...)czasie jak grzyby puszczą sok można dodać mięso. Mięso dusimy do momentu aż będzie miękkie, ale nie będzie się łamało pod naciskiem widelca. Możemy wtedy dolać 50 ml rosołu. Resztę rosołu zabielamy śmietaną i naszykowaną mąką. Tak zabielony rosół dodajemy do gotującej się całości w garnku i lekko mieszamy aż do momentu połączenia się wszystkich składników w całość. Danie

sierotka maRysia w kuchni
Karkówka z pieczarkami i cebulą 199

karkówki pieczone są bardzo aromatyczne, delikatne i soczyste. Ryż, który przed pieczeniem został obficie polany bulionem, jest miękki, a jednocześnie sypki. Przeszedł aromatem mięsa, pieczarek, cebuli oraz warzyw z rosołu. Natomiast pieczarki z piekarnika jak zawsze dopełniają reszty smaków. To bez wątpienia pełnowartościowe danie z jednego naczynia. Karkówka z piekarnika na obiad to bardzo lubiany przez nas przepis. Pieczemy(...)zrobić karkówkę z pieczarkami? Zapraszamy na przepis! Karkówka z pieczarkami i cebulą Składniki: karkówka: 1 kg pieczarki: 0,5 kg ryż: 1,5 szklanki cebula: 3 – 4 szt. rosół: 3 szklanki papryka słodka: 1 łyżka majeranek: 1 łyżka imbir: 1/3 łyżeczki czosnek: 5 ząbków sól: 1 łyżka pieprz czarny: 1 łyżeczka pieprz ziołowy: 1 łyżeczka Karkówka z pieczarkami

Kuchnia Na Wypasie
Ziemniaczane cygara z mięsem 61

sposób lepienia klusek. Tak mi po prostu było wygodniej. Składniki na kluski: 1 kg ziemniaków, 2 jajka, szczypta soli, mąka ziemniaczana, mąka pszenna (do podsypywania). Farsz: 650g mięsa z rosołu (najlepiej drobiowo-wołowego), 1 cebula, 1 łyżka masła, kilka łyżek rosołu (opcjonalnie), sól, pieprz, 1 łyżeczka majeranku. Zaczynamy od przygotowania farszu. Cebulę obrać i podsmażyć na maśle. Mięso z rosołu(...)zmielić 1 raz razem z cebulą w maszynce do mielenia mięsa. Dodać kilka łyżek rosołu, jeśli mięso jest za suche. Doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i odstawić do przestudzenia. Następnie przepuścić je 1 raz przez praskę do ziemniaków. Ziemniaki przełożyć do miski. Uklepać. Z powstałego w ten sposób koła, wyciąć

Świat Domowej Kuchni
Zupa koperkowa z lanym ciastem 63

Zupa koperkowa z lanym ciastem.  Zupa koperkowa. Klasyczna zupa koperkowa na rosole. "Zupę koperkową z lanym ciastem można bardzo łatwo zrobić w domu :) Jest gęsta, kremowa i pełna smaku !" Zupa koperkowa ugotowana na rosole, z marchewką i kluskami z lanego ciasta. Zupa zaprawiona śmietaną i dużą ilością posiekanego koperku i natki pietruszki. Mam nadzieję, że ten przepis spodoba się(...)ulepszaj :) Zobacz jak łatwo i szybko można zrobić domową zupę koperkową z lanym ciastem.  Zupa koperkowa z lanym ciastem : lista składników potrzebnych do przygotowania zupy: 1,5 litra rosołu około 150g śmietany 1 marchewka pokrojona w kostkę mały korzeń pietruszki pokrojony w kostkę sól i bały pieprz do smaku szczypta gałki muszkatołowej posiekany koperek i natka pietruszki lane ciasto

Moja Książka Kucharska
Fasolka po bretońsku z kiełbasą 67

przed gotowaniem moczę całą noc w zimnej wodzie - opcjonalnie można użyć fasoli z puszki, co znacznie skróci czas przygotowania potrawy. Najlepsza fasolka po bretońsku to ta ugotowana na aromatycznym rosole, z podsmażoną cebulką, czosnkiem i skwarkami z boczku wędzonego lub słoninki oraz pokrojoną kiełbasą. Nie może zabraknąć marchewki raz pietruszki. No i koniecznie jeszcze przyprawy: majeranek, pieprz czarny, tymianek, papryka(...)400g kiełbasy, pokrojona w kostkę 1-2 łyżki mielonej, czerwonej papryki 1 marchew, pokrojona w kostkę 1 korzeń pietruszki, pokrojony w kostkę mały słoiczek koncentratu pomidorowego około 2 litry rosołu posiekana natka pietruszki przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól, tymianek, majeranek Fasolka po bretońsku z kiełbasą: przepis Krok 1. Namoczoną wcześniej fasolę ugotować do miękkości. Krok 2. Na patelni

Moja Książka Kucharska
Kapuśniak z kiszonej kapusty 79

wołowinie. Do kapuśniaku można też włożyć kiełbasę pokrojoną w talarki.      Gotowanie kapuśniaku zaczynamy od ugotowania wywaru z mięsa i włoszczyzny, dodając mniej wody niż na rosół. Do tego wlewamy do smaku kwasu kapuścianego i dodajemy kapustę kiszoną z pokrojoną cebulą i kminkiem. Oddzielnie w niewielkiej ilości wody gotujemy ziemniaki. Na koniec podsmażamy cebulkę na smalcu ze skwarkami(...)pieprz do smaku Przepis na kapuśniak z kiszonej kapusty: Krok 1. Z włoszczyzny, mięsa i grzybów ugotować wywar - przecedzić. Grzyby pokroić w paseczki, mięso oddzielić od kości. W gotowym rosole ugotować ziemniaki (odrobinę rozgotować) - trochę rosołu można zostawić do rozprowadzenia zasmażki (powinien być wystudzony). Krok 2. Kapustę kiszoną pokroić, jeżeli jest bardzo kwaśna odcisnąć z nadmiaru soku (można przelać gorącą

Moja Książka Kucharska
Pasztet z kaparami i suszonymi pomidorami 59

łopatki wieprzowej 2 marchewki 2 korzenie pietruszki mały kawałek selera 2 kajzerki 2 jajka 2 duże cebule 4 ząbki czosnku 10 suszonych pomidorów 3 łyżki kaparów pół szklanki rosołu pół łyżeczki mielonego ziela angielskiego pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej pół łyżeczki mielonego imbiru sól pieprz olej rzepakowy Zacznę może od tego, że najlepiej ugotować po swojemu rosół na całym kurczaku(...)Mięso i część warzyw wykorzystacie do pasztetu, z rosołem zrobicie na co macie ochotę. Łopatkę, cebule, czosnek, marchewki, pietruszki i seler kroimy w mniejsze kawałki i wrzucamy do naczynia żaroodpornego, lekko skrapiamy olejem i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Naczynie przykrywamy pokrywką i wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach. Studzimy. Bułki zalewamy bulionem. Mięso z kurczaka, łopatkę

Kardamonovy