rosół - 7682 przepisów (strona:75/513)

Pasztet z kaparami i suszonymi pomidorami 90

łopatki wieprzowej 2 marchewki 2 korzenie pietruszki mały kawałek selera 2 kajzerki 2 jajka 2 duże cebule 4 ząbki czosnku 10 suszonych pomidorów 3 łyżki kaparów pół szklanki rosołu pół łyżeczki mielonego ziela angielskiego pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej pół łyżeczki mielonego imbiru sól pieprz olej rzepakowy Zacznę może od tego, że najlepiej ugotować po swojemu rosół na całym kurczaku(...)Mięso i część warzyw wykorzystacie do pasztetu, z rosołem zrobicie na co macie ochotę. Łopatkę, cebule, czosnek, marchewki, pietruszki i seler kroimy w mniejsze kawałki i wrzucamy do naczynia żaroodpornego, lekko skrapiamy olejem i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Naczynie przykrywamy pokrywką i wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach. Studzimy. Bułki zalewamy bulionem. Mięso z kurczaka, łopatkę

Kardamonovy
PIEROGI Z FARSZEM Z MIĘSA ROSOŁOWEGO 105

pewno nie raz zostaje Wam sporo mięsa z rosołu i zastanawiacie się jak je wykorzystać. W takim przypadku mam dla Was propozycję na pierogi z tymże właśnie mięsem. Delikatne ciasto i wyrazisty farsz. Co prawda lepienie pierogów jest czasochłonne, ale ten smak wynagrodzi długie stanie w kuchni. Przyznam, że kiedy już zabieram się za lepienie pierogów, to zawsze jest(...)żółtko i stopniowo dolewając letnią wodę wyrabiać dłonią ciasto. Przykryć je ścierką i odłożyć na około 15 minut, by odpoczęło. Składniki na farsz: * około 600 g mięsa drobiowego z rosołu (bez kości) * 3 łyżeczki prażonej cebulki (użyłam  Skworcu ) * pół łyżeczki soli * 1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego * pół szklanki rosołu (w ostateczności wody) Wykonanie: Mięso wraz z cebulką prażoną

Zrób to smacznie
Szybka zupa pomidorowa 117

uwielbiana jest przez wszystkich, bez względu na to czy jest podana z makaronem, czy też z ryżem. Większość z Was zupę pomidorową podaje zgodnie z zasadą, że w niedzielę rosół to w poniedziałek pomidorowa ugotowana na rosole. U mnie niestety wspomniana zasada nie jest stosowana i nie zawsze pomidorowa jest na rosole, ale zawsze dobrze smakuje. Zupa pomidorowa będzie pyszna(...)Czas przygotowania: 30 minut Przepis na szybką zupę pomidorową, składniki: 400 g krojonych pomidorów z puszki 500 ml passaty pomidorowej 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1,5 l bulionu warzywnego, rosołu lub wody 1 cebula 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżka suszonej natki pietruszki 1 łyżeczka bazylii 1/2 łyżeczki oregano 1 łyżeczka tymianku 1/2 łyżeczki imbiru 1 łyżeczka cukru

Kuchcik gotuje
FARSZ Z MIĘSA ROSOŁOWEGO Z PRAŻONĄ CEBULKĄ- IDEALNY DO PIEROGÓW, KROKIETÓW, PASZTECIKÓW 106

też często zostaje dużo niezjedzonego mięsa z rosołu? Przyznam, że u mnie jest tego zawsze sporo, więc mięso to zwyczajnie mrożę a po uzbieraniu większej ilości przygotowuje pierogi, krokiety albo paszteciki. Mięso wystarczy tylko zmielić, przyprawić i pyszny farsz gotowy :) Składniki: * około 600 g mięsa drobiowego z rosołu (bez kości) * 3 łyżeczki prażonej cebulki (użyłam  Skworcu ) * pół łyżeczki soli(...)łyżeczka pieprzu czarnego mielonego * pół szklanki rosołu (w ostateczności wody) Wykonanie: Mięso wraz z cebulką prażoną bardzo drobno zmielić lub przepuścić przez maszynkę. Wlać rosół, doprawić solą i pieprzem, Dobrze wszystko wymieszać.  Zamiast prażonej cebulki można użyć drobno pokrojonej i podsmażonej cebuli

Zrób to smacznie
Zupa z warzyw i mięsa rosołowego a 'la flaki 128

pyszna rozgrzewająca zupa.  5 porcji Ja wykorzystałam 2 mniejsze udka z kurczaka kawałek wołowiny 2 marchewki kawałek selera 2 pietruszki dodatkowo kawałek świeżego pora 1 i pól litra rosołu (rosół który pozostał z obiadu plus woda) Mięso z rosołu obrać z kości, pokroić na mniejsze kawałki.  Marchewkę, seler, pietruszkę pokroić w kostkę. Świeży por pokroić w półplasterki. Wszystko(...)przełożyć do garnka zalać rosołem i wodą dodać 4 kulki ziela angielskiego, 2 liście laurowe, szczyptę imbiru, szczyptę gałki muszkatołowej pół łyżeczki słodkiej papryki czerwonej, opcjonalnie  wegetę. (Zamiast można też użyć gotowej mieszanki przypraw do flaków którą można kupić w każdym markecie) Całość doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu około 15 minut. Pod koniec gotowania doprawić majerankiem

Andzia Pichci
Wietnamski Rosół czyli w Phò Ga Faceta w Kuchni 134

Kiełki fasoli, zioła są zwykle podawane do każdej miski. Podobnie jak w przypadku północnego stylu pho, papryczki chili i limonka są używane jako przyprawy. Zapraszam na moją wersję wietnamskiego rosołu. 👥 – 4 ⏰ – 30-35 minut 🇻🇳 – Wietnam ✅ Składniki ✅ 1 łyżka oleju roślinnego ✅ 3 szalotki, pokrojone w plastry ✅ 3 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki ✅ 2 łodygi trawy cytrynowej ✅ Imbir przekrojony(...)rozrywaj mięso na strzępy. 🛠️ Bulion z rondla przelej przez sitko i ponownie wlej już czysty do rondla. 🛠️ Dodaj mięso i makaron ryżowy, gotuj, aż makaron będzie gotowy. 🛠️ Nałóż rosół, dodaj kruche warzywa z lodu, podsmażony czosnek i szalotkę, posiekane zioła, kawałki chili i ćwiartki limonki. 👍 Nigdy nie jadłem tak aromatycznego rosołu. Smacznego Współczesna technika i platformy społecznościowe pozwalają mi mieć

RafalCook
Zupa krem z pasternaka 108

rosołu kawałek marchewki 1 spory ziemniak 2 pasternaki trochę mięsa z rosołu (opcjonalnie) ok 50 g 2  łyżki śmietany sól pieprz imbir Rosół wlewamy do ganka, dodajemy pokrojone  warzywa i mięso z rosołu, gotujemy do miękkości i dokładnie blendujemy. Dodajemy przyprawy i śmietanę . Jeszcze raz doprowadzamy do wrzenia. Kremową zupę podajemy z grzankami

Gotowanie jest łatwe
PIELMIENI 130

Pielmieni. Pyszne i sycące pielmieni - oryginalny przepis na pierogi z rosołem w środku.       Pielmieni to popularne małe pierożki z mięsem, cebulą i czosnkiem, podawane głównie w chłodne, zimowe dni z masłem, kwaśną śmietaną, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i octem. Dorośli i dzieci je uwielbiają. Przepis na pielmieni pochodzi z Syberii. Cóż, prawdę mówiąc te pyszne pierogi(...)rosołem w środku to nie tylko rosyjski posiłek. Istnieje wiele odmian tego dania na całym świecie. Pielmieni są także bardzo popularne w Mongolii, na Ukrainie albo w Gruzji. Pielmieni. Jak zrobić pielmieni.       Pielmieni można zrobić ręcznie, albo za pomocą specjalnej, okrągłej formy, która znacznie przyśpiesza wytwarzanie pielmieni. Ciasto na pielmieni wyrabia się z mąki, wody, jajek

Moja Książka Kucharska
Marchew duszona – kuchnia galicyjska 152

protoplastą znanej dobrze dzieciom naszego pokolenia marchewki z groszkiem. Według dawnej receptury pokrojona marchewka najpierw duszona jest na maśle, a następnie oprósza się ją mąką i podlewa niewielką ilością rosołu. Dzięki rosołowi danie zyskuje bogaty smak, który podkreśla natka pietruszki. Warto też wspomnieć, że „Książka kucharska czyli jasna i dokładna nauka sporządzania potraw mięsnych i postnych (…)”, czyli wspomniana wyżej lwowska(...)wiecznych wydań, w pierwszej kolejności zaprezentuję przepis oryginalny. „Oskrobawszy marchew pokraj jak makaron, i dynstuj w maśle z drobno krajaną zieloną pietruszką, posyp nieco mąką, potem rozprowadź tłustym rosołem i zagotuj”. Marchew duszona – kuchnia galicyjska   A oto wersja uwspółcześniona… Składniki: 3 duże marchewki 20 g masła 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 płaska łyżka mąki pszennej 1 szklanka rosołu

Trzeci talerz
Pulpeciki w sosie koperkowym 133

jest obłędny i sprawdzi się nie tylko przy pulpetach, ale i jako dodatek do ryby 🐟 Pulpety: 400 g mięsa mielonego z indyka 1 średnia cebula 1 jajko 3 łyżki rosołu lub wody 2 łyżki bułki tartej + do obtoczenia 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/4 łyżeczki papryki wędzonej 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka ziół prowansalskich Olej rzepakowy do smażenia.  Przygotowanie: Cebulę(...)drobno kroimy. Mieszamy z mięsem, rosołem lub wodą, bułką tartą i przyprawami. Wyrabiamy mięso aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy. Ręce moczymy w wodzie, formujemy pulpeciki w dłoniach, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju do momentu aż pulpety będą złociste. Sos koperkowy: 1 szkl. rosołu lub wody 150 g jogurtu naturalnego

Czarnawisienka
Zupa szczawiowa z ziemniakami – kuchnia podkarpacka 141

Zupa szczawiowa z ziemniakami – kuchnia podkarpacka Zupa szczawiowa jest prostym daniem, które niegdyś gotowano na tygodniu, kiedy nie było wiele czasu na „szykowanie” obiadu. Jeśli z niedzieli został rosół, szczawiowa gotowana była na jego bazie, dzięki czemu miała bogatszy smak. Gdy rosołu nie było, gotowano ją na wodzie. W odróżnieniu od szczawiowej na przetartym szczawiu, wersja ze szczawiem krojonym jest(...)obiad. Przepis na szczawiową z ziemniakami pochodzi z Cmolasu (powiat kolbuszowski), z terenów dawnej Puszczy Sandomierskiej. Zupa szczawiowa z ziemniakami – kuchnia podkarpacka Składniki na 4 porcje: 1,5 l rosołu lub wody 200 g liści szczawiu* 2 łyżki masła 250 ml śmietany 1 czubata łyżka mąki pszennej sól do smaku Dodatkowo: ugotowane młode ziemniaki 2 jajka ugotowane na twardo

Trzeci talerz
Galaretki z mięsem kurczaka na bazie rosołu drobiowego 141

Galaretki z bulionu drobiowo – warzywnego i tego co w rosole gotowane. W mojej rodzinie galaretki to nieodzowny element menu każdego uroczystego przyjęcia. Zajada się je w postaci polanej świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny lub octem, w zależności co kto lubi. Ponadto każdy je lubi, ponieważ zawierają chude gotowane mięso i warzywa. W dodatku można je szybko przyrządzić, bo bazą(...)tego specjału jest najzwyklejszy domowy rosół. Artykuł Galaretki z mięsem kurczaka na bazie rosołu drobiowego pochodzi z serwisu ProstePesto

ProstePesto.pl
Burrito “z odzysku” / Resourceful burrito 97

Odwieczne pytanie – co zrobić z mięsem i warzywami z rosołu? Pierogi – nie mam ochoty, krokiety – też niekoniecznie… Sałatka warzywna, hmm, no może, dawno nie jadłam, ale co z mięsem…? Nagle olśnienie – mam tortille, zrobię burrito! Zawsze mam zapas puszek w domu, więc nie powinno być problemu, nie było. A efekt bardzo smaczny, na pewno(...)wasn’t. The final result was very tasty, for sure I’ll make it again. Go to the kitchen and cook! SKŁADNIKI: 0,5 kg mięsa z rosołu włoszczyzna z rosołu (marchew, pietruszka, seler) 1 średnia cukinia 1/2 zielnej papryki 1 średnia czerwona cebula 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 1 karton sosu pomidorowego 1 puszka pomidorów

Martyna Cooks
Dyniowe risotto / Pumpkin risotto 110

cebula 150 g ryżu do risotto 50 g sera typu Lazur 200 g mleka kokosowego (u mnie light) 200 g jogurtu greckiego 200 ml białego wytrawnego wina 200 ml rosołu (najlepiej domowej roboty) szałwia, kardamon, sól, pieprz, chili odrobina drobno startego parmezanu INGREDIENTS (4 portions): 450 g pumpkin (half of a small one) 1 medium onion 150 g risotto rice(...)ryż i smaż mieszając 5-10 minut. Zalej całość winem, duś na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż ryż wchłonie prawie cały płyn. Po tym czasie dolej rosół i dalej duś do momentu, aż rosół prawie zniknie z patelni. Potem dodaj jogurt, mleko kokosowe, ser i przyprawy i duś na małym ogniu, ciągle mieszając, duś aż risotto uzyska

Martyna Cooks
Pomidorowa z ryżem z kalafiora / Tomato soup with cauliflower rice 126

Time: 50 min Pyszne, proste dietetyczne danie, które praktycznie samo się robi! Ingredients ✔kalafior (dowolna ilość) ✔pomidory świeże lub passata lub pelati (dowolna ilość) ✔marchewka, cebula (dowolna ilość) ✔szklanka rosołu (najlepiej domowego) ✔olej rzepakowy - 2 łyżeczki (10g) ✔przyprawy - sól, pieprz, chilli, świeża kolendra Instructions 1 W garnku rozgrzewamy połowę oleju, wrzucamy pokrojoną w dużą kostkę cebulę i marchewkę(...)dodajemy pomidory, rosół i przyprawiamy. 3 Gotujemy ok. 30-40 min. i blendujemy na krem. 4 Jak zupa się gotuje myjemy i osuszamy kalafiora, dzielimy na różyczki i ścieramy na tarce na grubych oczkach lub siekamy w robocie z nożami, tak, żeby po rozdrobnieniu przypominał ryż. 5 Na patelni rozgrzewamy drugą połowę oleju i smażymy nasz ryż często mieszając

Martyna Cooks