Jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem... dziś oficjalnie zakończę sesje! Lepiej nie zapeszać, więc jeszcze się nie cieszę. Choć w mojej głowie już kiełkują plany powrotu
Gawron w rosoleHalo, halo żyję! Prawie koniec tego męczącego tygodnia... Więc proszę, trzymajcie kciuki bym w następnym mogła spokojnie dzielić się z wami przepisami! Póki co walczę dalej
Gawron w rosolePodstawą każdej dobrej zupy jest bulion lub rosół. Do moich zup przygotowuję najczęściej rosół drobiowy. Zawsze jest esencjonalny, złocisty i klarowny. Gotuję go z udek lub podudzi, bo skórki, chrząstki stawowe i kości to mnóstwo kolagenu. Tłuszcz w zupie jest najlepszym nośnikiem smaku, a dodatkowo pozwala na lepsze wchłanianie witamin z użytych do zupy warzyw. W bulionie obowiązkowo muszą znaleźć(...)się bardzo powoli uwalniać. Czas gotowania to około 3 godziny, trzeba pamiętać o usunięciu szumowin, które pojawią się po pierwszych 20-30 minutach. Odławiamy je i wyrzucamy, dzięki czemu rosół będzie przejrzysty i klarowny. Wywar można wykorzystać do przygotowania dowolnej zupy, z ugotowanych warzyw można zrobić sałatkę jarzynową, a z mięsa farsz do pierogów lub pasztecików. Krem z pieczonej marchwi
Smakowity Blog KulinarnyMąż jednej z Sióstr Składniki flaki świeże (wyczyszczone) – ok 500 g wołowina na rosół – ok 750 g - 1 kg włoszczyzna w ilości podwójnej 2 ząbki czosnku dodatkowa cebula łyżka mąki imbir gałka muszkatołowa (w ilości całkiem sporej J ) papryka słodka majeranek sól i pieprz posiekana natka pietruszki tłuszcz(...)smażenia (smalec, masło klarowane) Przygotowanie Gotujemy rosół z wołowiny, jednej porcji włoszczyzny (część włoszczyzny zostawiamy na później) ziela angielskiego i liści laurowych. W czasie gdy rosołek się gotuje, zajmiemy się flaczkami. W garnku gotujemy wodę i do wrzącej
OliveandThymeW Warszawie drugi dzień z rzędu budzi nas słońce. Jednak kaszel i zatkany nos skutecznie uniemożliwia mi wyjście choćby na mały spacer... Do tego dalsza walka
Gawron w rosoleSzykuję dla was niespodziankę... W związku z nią, tchnę w mój blog nieco więcej podróżniczych smaczków. Powoli zacznę już dziś, lecz nie ujawnię jeszcze szczegółów całej
Gawron w rosoleKiedy trwa zimna, zauważam i doceniam każdy promyk słońca wyłaniający się zza chmur. Czasami zbyt bardzo uzależniam swój nastrój od pogody. No ale nic nie poradzę
Gawron w rosolePASZTET ROSOŁOWY Z WĄTRÓBKĄ Gdy zostanie Nam mięso z rosołu i woszczyzna warto wykorzystać to do domowego pasztetu, który jest nie tylko zdrowy, ale równie smaczny. Jest to prosty przepis na podstawowy pasztet, który zazwyczaj kupujemy w sklepie. A jak wiadomo nie ma tu ani grama konserwantów. Wszystko naturalnie smaczne. ~~SKŁADNIKI~~ wątróbki drobiowe 300 g. mięso(...)rosołu drobiowe ok. 700 g woszczyzna z rosołu (por, marchew, seler itp. ) surowa słonina lub boczek 100 g. bułka 1 szt. (namoczona, odsączona) cebula 1 szt. czosnek 2 ząbki sól, pieprz do smaku wg. gustu jaja 2 szt. masło 2 łyżki tłuszcz do posmarowania formy ~~METODA~~ Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. Na patelni rozgrzać masło. Wrzucić cebulę
Kuchnia PaulettesZauważyliście, że dni stają się coraz dłuższe? Marne pocieszenie skoro i tak spędzam je nad notatkami... Pomimo to nie tracę pogody ducha. Za niecałe trzy tygodnie
Gawron w rosoleDziś w biegu wrzucam szybki post z przepisem, na równie szybkie danie. Czas goni, a ja leżę w notatkach po sam czubek głowy. Macie 10 min
Gawron w rosoleZnacie pięć podstawowych etapów nauki? Wyparcie (spoko nie jest tego dużo!), gniew (dlaczego nie zabrałam się wcześniej?), negocjacje (tego nie będzie, tego też nie...) , depresja (rzucam
Gawron w rosoleWielka radość zagościła u wszystkich studentów. Nadszedł ten czas. Tak, to właśnie ona! Wielkimi krokami nadchodzi... sesja. Czas sprzątania całego mieszkania, uwzględniając odkurzanie kaloryferów i lamp
Gawron w rosoleMiękkie i delikatne mięso (np.: z odzysku- najlepiej wykorzystać pozostałe resztki z rosołu/zupy), słodka, gotowana marchewka, zielony groszek plus sos na bazie masła i rosołu... Oto maminy przepis na prosty oraz pyszny obiad z dzieciństwa, czyli potrawka z ryżem, gotowanym kurczakiem, marchewką i groszkiem 😋 Pamiętacie? Jedliście? 4 porcje: * ryż- 150 g * gotowane mięso z kurczaka- 600 g * marchewka(...)duże * groszek mrożony- garść * rosół/bulion- 600 ml * masło- 150 g * mąka pszenna- 2 czubate łyżki * sok z cytryny- 1 łyżka * sól, pieprz, natka pietruszki- do smaku Ryż ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. W międzyczasie marchewkę pokroić w małą kostkę i ugotować do miękkości, a 2 minuty przed końcem wrzucić mrożony groszek. Mięso drobno pokroić. Miękkie masło utrzeć
Kraina Miodem PłynącaZima coraz mocniej daje o sobie znać. Mróz szczypie mnie w twarz, kiedy o poranku maszeruję na zajęcia. Wszechobecna biel sprawia, że w mojej głowie kiełkuje
Gawron w rosoleWróciłam z przerwy naładowana pozytywną energią, motywacją i głową pełną postanowień. Uwielbiam ten czas kiedy nadchodzi nowy rok, a my możemy oczyścić się psychicznie i z
Gawron w rosole