rosół - 7627 przepisów (strona:77/509)

Co zrobić z resztek kurczaka – 17 przepisów 123

wrapy. Wystarczą cztery składniki. Zobacz przepis Polpette di polo Najlepsze pulpety ever. Zrobione z gotowanego mięsa i zapieczone z sosem pomidorowym, delikatne i aromatyczne. Jeśli macie kurczaka z rosołu możecie wyczarować niesamowite danie. Zobacz przepis Enchilada Doskonały sposób na resztki, pozostałości z lodówki lub świątecznego stołu – enchiladas, pszenne, meksykańskie placki z farszem (w którym obowiązkowy jest tylko ser), zapieczone(...)Zobacz przepis Jambalaya Jambalaya to mega proste, pachnące przyprawami danie, które przygotujesz w pół godziny. Możesz do niego wrzucić niemal wszystko co masz pod ręką, np. resztki kurczaka z rosołu, który dzięki przyprawom i innym składnikom nabierze nowego smaku. Zobacz przepis Pizza Spośród wielu pomysłów na recykling kurczaka, pizza jest naszym ulubionym. Mięso z rosołu zapieczone na cienkim cieście

Niedzielny kucharz
terrina wielkanocna 90

Głosów: 1   Average: 5/5] składniki: 4 jajka 250 ml śmietanki 30% 250 ml rosołu lub wywaru z warzyw 3 łyżki majonezu 50 g szynki, pokrojonej w kostkę 50 g kukurydzy 50 g groszku konserwowego 50 g marchewki konserwowej, pokrojonej w kostkę 50 g papryki konserwowej, pokrojonej w kostkę 5 łyżeczek żelatyny sól, pieprz wykonanie: Jajka gotujemy(...)twardo, studzimy i obieramy. Rosół podgrzewamy. W gorącym rosole rozpuszczamy żelatynę i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Majonez dokładnie mieszamy ze śmietanką. Do rosołu dodajemy 1-2 łyżki śmietany z majonezem i mieszamy. Przelewamy do pozostałej śmietany i dokładnie mieszamy. Dodajemy warzywa, szynkę i doprawiamy do smaku. Mieszamy. Wąską foremkę wykładamy folią spożywczą. Na dno wykładamy parę łyżek mieszanki śmietanowo warzywnej

Domowy Smak Jedzenia
Pierogi z mięsem z drobiowym (z rosołu) 103

Oboje z mężem nie przepadamy za mięsem z rosołu, dlatego zawsze staram się wymyślić taką postać tego mięska, aby była dla nas "zjadliwa". Dziś padło na pierogi i to był naprawdę strzał w dziesiątkę.Dobrze doprawiony pikantny farsz z zieloną pietruszką i niezwykle mięciutkie ciasto pierogowe zamieniły "zwykłe" udka z rosołu w niezwykle pyszną potrawę. Do tego koniecznie mnóstwo smażonej(...)misce i przykryć folią spożywczą, odstawić ciasto na co najmniej pół godziny aby odpoczęło.   Farsz. Mięso z udek oddzielić od kości, najlepiej jak jest świeżo wyjęte z rosołu wtedy będzie wilgotne. Mięso wraz ze skórkami z udek zmielić w malakserze lub przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Cebulkę obrać, drobno pokroić i zeszklić na maśle, dodać do zmielonego mięsa

Krylowa Kuchnia
Pierogi meksykańskie 151

zrobić z mięsem i warzywami z rosołu? Pewnie niejedna osoba się nad tym zastanawia. Naszym pierwszym pomysłem były pierogi z mięsem, ale po chwili rozmowy postanowiliśmy zrobić pierogi meksykańskie . Niestety nie znaleźliśmy wśród przypraw chilli con carne, jednak spora ilość kolendry, kminku, ostrej oraz słodkiej papryki pozwoliły nam uzyskać oczekiwany smak pierogów meksykańskich . A przy okazji muszę wspomnieć, że Mój(...)pierogi meksykańskie Ciasto: 2 szklanki (300 g) mąki pszennej 1 jajko 1 / 2 szklanki ciepłej przegotowanej wody 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka soli Nadzienie: 350 g mięsa (z rosołu lub mielonego) 1 / 2 puszki kukurydzy 1 / 2 puszki czerwonej fasoli 1 / 2 puszki białej fasoli 1 ugotowana marchewka 1 ugotowana pietruszka 1 / 2 łyżeczki nasion kminku 1 łyżeczka suszonej kolendry

niecodziennikpary
Potrawka z kurczaka z marchewką i groszkiem 77

warto by potrawkę z kurczaka skosztowało również najmłodsze pokolenie. Udostępnij Potrawka z kurczaka z marchewką i groszkiem – składniki 1 pierś z kurczaka 2 szklanki wywaru z warzyw lub rosołu 1 / 2 opakowania mrożonego groszku z marchewką 1 łyżka mąki 1 łyżka masła 2 łyżki śmietanki kremówki 3 łyżki soku z cytryny sól, pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie(...)Pierś z kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w kostkę. Do garnka wlać wywar lub rosół, wrzucić pokrojone kawałki piersi, gotować na średnim ogniu ok. 10 minut. Na patelnię wsypać mąkę, chwilę ją podpiec i dodać masło, cały czas mieszając połączyć składniki. Wlać śmietankę kremówkę – energicznie mieszać, aby nie powstały grudki. Dolać odrobinę rosołu. Zasmażkę z patelni przełożyć

niecodziennikpary
Risotto z cukinią 63

pasowało nam na obiad. Dopiero świeże cukinie wypatrzone w sklepie skłoniły nas do zrobienia cukiniowego risotto. Pracy jest mało, ale trzeba przygotować się na długie stanie przy kuchence, dolewanie rosołu i ciągłe mieszanie ryżu. Wszystko zajęło nam godzinę, ale zdecydowanie risotto z cukinią było tego warte. Składniki na risotto z cukinią 250 g ryżu do risotto 400 g cukinii(...)średnia cebula 1 szklanka białego wina Riesling 1 litr rosołu 1 ząbek czosnku 50 ml śmietany kremówki 100 g parmezanu 50 g masła sól, pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Czosnek obrać. Parmezan zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Cukinię umyć, 1 / 3 pokroić na małą kostkę i odłożyć. Pozostałą część pokroić na mniejsze

niecodziennikpary
Risotto z czerwonymi burakami 73

tygodniu powstały z nich dwie całkowicie różne potrawy – brownie oraz risotto. Ciastem zajął się Bartek, a ja stałam przy kuchence i pieczołowicie mieszałam ryż i dolewałam kolejne porcje rosołu, aby risotto się nie przypaliło i miało aksamitną, kremową konsystencję. Dodanie buraków nadało tej potrawie lekko słodkiego smaku, który został przełamany słonym serem feta. Warto spróbować i przekonać się samemu(...)smakuje risotto z czerwonymi burakami i fetą. Składniki na risotto z czerwonymi burakami 250 g ryżu do risotto 250 g czerwonych buraków 1 litr rosołu 150 g sera feta 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 1 / 2 szklanki białego wytrawnego wina 1 łyżeczka suszonej bazylii sól do smaku olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Buraki ugotować do miękkości, odlać

niecodziennikpary
Pieczona perliczka 80

przeglądaliśmy stare książki kucharskie w poszukiwaniu najlepszego sposobu pieczenia. Wyczytaliśmy, że mięso perliczki jest dość suche i należy obłożyć je boczkiem lub słoniną oraz wlać wodę lub rosół, a podczas pieczenia często polewać wytworzonym sosem. Mięso pieczonej perliczki jest delikatne i faktycznie chude, w smaku nieco bardziej wyraziste od kurczaka, ale nie tak bardzo jak kaczka lub gęś. Na pewno(...)kolejnej dostawy do sklepu, bo perliczka nam zasmakowała. Składniki na pieczoną perliczkę 1 perliczka 150 g wędzonego boczku w cienkich plastrach 1 / 2 pomarańczy 1 / 2 szklanki wody lub rosołu sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Perliczkę umyć, osuszyć, natrzeć pieprzem i solą, do środka włożyć cząstki obranej pomarańczy. Obłożyć plastrami boczku i przełożyć na blachę do pieczenia. Wlać

niecodziennikpary
Risotto z krewetkami 74

każdym kolejnym jego wykonaniem czas się coraz mniej dłuży, zwłaszcza jeśli ma się przy sobie Wyjątkową Osobę. Składniki na risotto z krewetkami 250 g ryżu do risotto 1 l rosołu drobiowego 1 szklanka białego wytrawnego wina 1 średnia cebula 1 duży ząbek czosnku 1 / 4 kawałka ostrej papryczki (bez pestek) 200 g mrożonych krewetek 50 g masła 50 g parmezanu(...)kostkę, czosnek i papryczkę drobno posiekać. Wszystkie składniki wrzucić na patelnię z masłem, smażyć kilka minut. Wsypać ryż, chwilę podsmażać, wlać wino. Gdy się ono zredukuje, wlać porcję rosołu, często mieszając, odparować płyn. Wlać kolejną porcję rosołu – czynności powtarzać do wykorzystania całego rosołu, a wraz z ostatnią porcją wrzucić opłukane pod bieżącą wodą krewetki, delikatnie przemieszać. Do risotto

niecodziennikpary
Kurczak w galarecie na kanapki (w butelce) 98

Często mamy dylemat co zrobić z mięsem z rosołu ? Świetna alternatywa to kurczak w galarecie na kanapki lub jako przekąska. Osobiście lubię takie specjały i nie raz zdarzało mi się po nie sięgać w sklepie. Do mięsa możemy dodać najróżniejsze warzywa czy pikle które świetnie pasują do takiej wędliny.  W tej wędlinie użyłam łącznie ok. 650 gramów mięsa(...)warzyw ale proporcje można zmieniać w zależności jak lubimy. Można też zwiększyć ilość dodatków lub zmniejszyć ilość galarety. 350 gramów mięsa z rosołu 300 gramów warzyw ( marchew z rosołu, kukurydza, papryka czerwona konserwowa) 1 litr wody 3 kulki ziela angielskiego 2 liście laurowe sól szczypta kurkumy szczypta sproszkowanego  czosnku 2 łyżki zalewy z papryki konserwowej 80 gramów żelatyny

Andzia Pichci
zupa krem czosnkowy 87

Głosów: 5   Average: 5/5] składniki: ok. 600 g ziemniaków 2 główki czosnku 1000 ml rosołu sól, pieprz 1 liść laurowy 3 łyżki masła dodatkowo: grzanki ser żółty wykonanie: Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Przekładamy do garnka i podsmażamy na maśle. Do lekko posmażonych dodajemy pokrojony czosnek i chwilkę dusimy. Następnie wlewamy ciepły rosół, dodajemy liść laurowy(...)doprawiamy solą oraz pieprzem i gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie. Z ugotowane zupy wyciągamy liścia laurowego i miksujemy blenderem na gładki krem (gęstość kremu możemy sobie regulować rosołem, jeśli chcemy uzyskać rzadszą konsystencję dodajemy więcej rosołu). Podajemy z grzankami i tarty serem żółtym

Domowy Smak Jedzenia
Chinkali-gruzińskie pierożki z mieszanym mięsem 199

jest praktycznie takie samo, różni się tylko nadzieniem, robimy je mieszanego mięsa najlepiej wołowo-wieprzowego jeszcze lepiej gdy mamy baraninę , całość sekretu nadzienia   polega na wmieszaniu w mięso rosołu lub domowego bulionu, który uwolni się podczas gotowania pierożków i efektem otrzymujemy sakiewkę wypełnioną rosołem i klopsikiem z mięsa. Są tak pyszne, że nie można się od nich oderwać(...)tego typu pierożków nie podaje się sztućców, chwytamy je w palce, nagryzamy   i wypijamy rosół a potem jemy całego pierożka. W Gruzji chinkali podawane jest jako danie obiadowe, ale jada  się je też np na śniadanie, oprócz mięsnych bywają też nadziewane serem, łososiem lub grzybami. Farsz doprawiłam świetną   mieszanką soli morskiej z dodatkiem suszonego selera którą możecie

Wanilia i Kardamon
Kremowa zupa czosnkowa 96

antybiotyk i w takim okresie trzeba go "przemycać" do wszelkich potraw. Kremowa zupa czosnkowa jest nie tylko zdrowa, ale przede wszystkim bardzo smaczna. Gorąco polecam przygotować ją na domowym rosole lub wywarze warzywnym. Smak zupy będzie w dużej mierze uzależniony od tego na czym zostanie ugotowana. W ostateczności warzywa można zalać wodą (jeśli nie macie rosołu), wtedy do gotowania należy(...)polecam!  Kremowa zupa czosnkowa Składniki: 2-3 główki czosnku (ok. 100g) pół niedużej, białej cebuli 2 średnie ziemniaki 2 listki laurowe pół łyżeczki tymianku lub ziół prowansalskich 1l rosołu lub wywaru warzywnego sól, pieprz (najlepiej biały) oliwa i masło do smażenia Jak zrobić kremową zupę czosnkową? Czosnek obrać i pokroić na cienkie plasterki. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Ziemniaki

Codzienne Gotowanie
Nie wyrzucam jedzenia! Zamrażam. Co można mrozić? Zaskoczę Cię tymi 8 produktami! 111

mrożenia i trikami, jak mrozić je najwygodniej. CO MOŻNA MROZIĆ 1. Zupa – produkt, który z reguły rzadko mrożę , ale nadaje się do tego idealnie. Wszelakie zupy, poczynając od rosołu, poprzez bigos, a na fasolce po bretońsku kończąc są bardzo sympatyczne w kwestii mrożenia . Wystarczy wlać nadwyżkę zupy do słoika lub pojemnika i gotowe. Zdradzę Wam trik, dzięki któremu(...)rosół wjedzie na Wasz stół. Ugotujcie bardzo tłusty, zawiesisty rosół i po wystudzeniu poprzelewajcie do 2-3 pojemniczków. W ten sposób otrzymujecie domowe, aromatyczne buliony wprost do zamrażarki. Otrzymacie coś w rodzaju dużych kostek rosołowych bez wszystkich śmieciowych dodatków, które serwują nam producenci (przypominam artykuł – w czym znajdziemy olej palmowy ) Po rozmrożeniu można go wlać do wywaru warzywnego

W Kawiarence