osoby, które miały okazję spróbować kuchni Agnieszki. Wracając z pewnego szkolenia usłyszałem komplement i pytanie: - " Rosół w wydaniu Agnieszki był wyśmienity. Od dawna tak dobrego nie jadłem. Esencjonalny, a jednocześnie delikatny, miał słodycz marchewki i był doskonale doprawiony ." Mateusz Osuch Pytanie było dla mnie jeszcze bardziej zaskakujące: -... i ty masz tak na codzień? Wszystko jest takie smaczne? Odpowiedź(...)będzie nam przyrumienić). Mięso przekładamy do garnka i zalewamy zimną wodą (tyle aby dobrze przykryła mięso). Garnek stawiamy na kuchni i gotujemy. Po zagotowaniu zbieramy szumowiny i zmniejszamy ogień (rosół ma się bardzo wolno gotować, delikatnie pyrkać). Gotujemy tak około 15 minut i dodajemy warzywa oraz przyprawy. Rosół gotujemy do miękkości mięska. Gotowy podajemy z makaronem i posypujemy natką pietruszki
Dieta Rozdzielna i Zdrowierazem z ryżem wymieszanym z warzywami to danie, które sprawdzi się zarówno na niedzielny obiad, jak i przyjęcie dla gości. Danie doskonałe również dla dzieci (szczególnie, gdy przygotujesz na rosole, a bez kostek rosołowych). Ryż, który gotuje się w bulionie wraz z warzywami, jest mięciutki i niebywale aromatyczny , bo dodatkowo spływa na niego tłuszcz wytapiający się z mięsa - dzięki niemu(...)samego bulionu - można oczywiście przygotować go z kostek rosołowych (2 kostki na 5 szklanek gorącej wody), ugotować specjalnie do dania, przygotować z domowej bulionetki mięsnej, ale można też wykorzystać... rosół :) u nas takie udka z ryżem i warzywami zazwyczaj serwowane są w niedzielę lub święta, dlatego od razu rosołu w garnku więcej, żeby potem odlać trochę do drugiego dania - dzięki
Kolorowy PrzepisownikKojarzycie fraszkę Kochanowskiego "Na zdrowie" ? Wydarzenia z ostatniego czasu uświadomiły mi jak olbrzymią prawdę opisał on w swoim dziele.. Przeczytajcie ją i doceńcie swój organizm
Gawron w rosolePierwszy dzień wiosny za nami, a matka natura udowadnia nam, że o nim nie zapomniała. Dziś od rana słoneczko nieśmiało wygląda zza chmur. Mam nadzieję, że
Gawron w rosoleBoję się pisać to oficjalnie żeby nie zapeszyć, ale... Czyżby powoli witała nas wiosna ?! Też czujecie tę ekscytację na myśl o wrzuceniu do szaf zimowych grubych
Gawron w rosoleBardzo was przepraszam za tak długą nieobecność. Powiedzenie, że nieszczęścia chodzą parami potwierdziło się u mnie w ostatnim czasie... Choć nie mogę powiedzieć, że o same
Gawron w rosolezdrową zupę. Pomysł jest Siostry Marii :-) I jak zwykle moje trzy grosze do całości. W tej propozycji dołożyłam kalafiora gotowanego na parze ,a wywar z kostek rosołowych zastąpiłam rosołem z kaczki. Rosół z ekologicznej kaczuszki mojej cioci gotowany był jak zwykle na wodzie filtrowanej. Mieszkam w bloku w dużym mieście. Nie ufam wodzie bezpośrednio z rurociągu, dlatego też wodę(...)Bogu i ludziom poprzez swoje prace kulinarne. Książka wydana solidnie. Gruba oprawa. Całość szyta. Do dzieła, robimy zupkę na weekend. Składniki półtora litra wywaru drobiowego lub warzywnego, u mnie rosół z kaczki półtorej szklanki zielonej soczewicy 5 ziemniaków 2 marchewki 1 por tylko biała część 1 łodyga selera naciowego duża czerwona cebula 3 ząbki czosnku pół łyżeczki mielonej
Z Kuchni Do KuchniZbliża się ten dzień, który z roku na rok wywołuje u mnie większy rachunek sumienia niż spisywanie postanowień noworocznych. Ten dzień, który napawa mnie szczęściem, a
Gawron w rosoleSpokojny weekend bez żadnych planów i obowiązków nie trafia się często. Dlatego gdy nastąpi, staram się czerpać z niego garściami. Jest to równoznaczne z wizytą
Gawron w rosoleSłońce na niebie i słońce na śniadanie! Wystarczy zamknąć oczy i wystawić na nie twarz, a myśli same wędrują do piaszczystych, tropikalnych plaży... Ah, lato tęsknię
Gawron w rosoleWalentynki zbliżają się wielkimi krokami... To święto ma zarówno swoich fanów jak i przeciwników. Osobiście mam do niego całkowicie obojętny stosunek, co nie zmienia faktu, że
Gawron w rosoleSkładniki: rosół-bulion Resztki indyka, kości 1 cebula, grubo posiekana 2 marchewki, drobno posiekane 1 łodyga selera, drobno posiekana 1 mały pęczek ziół takich jak rozmaryn, tymianek, szałwia i pietruszką woda zupa 2 łyżki masła 1/2 szklanki (70 g) posiekanej marchewki 1 średnia cebula, posiekana 1 ząbek czosnku, zmiażdżony 2 łyżki mąki 4 szklanki (1 litr, około 1 litra) bulion(...)rosołu , 1 szklanka (250 ml) sok jabłkowy 1 1/2 filiżanki (150 g) posiekanych ziemniaków 1 łyżeczka soli grubej 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu 1 łyżeczka świeżego tymianku 200-300 gramów rozdrobnione gotowanego indyka 1 szklanka 250 ml mleka lub śmietany ala pierogi: 1 1/2 filiżanki (180 g) mąki 1/2 szklanki (70 g) mąki kukurydzianej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki
w mojej kuchniWarszawa rozpoczyna ferie, a ich pierwsze dni przepełnione są słońcem. Jego promienie przyjemnie muskają mi twarz, gdy siedzę na parapecie z kubkiem kakao w ręce. W
Gawron w rosolePrzepis na ten rosół, jest w mojej rodzinie od kilku pokoleń. Gotowany jest na całym kurczaku (oczywiście bez piersi) oraz wołowinie. Gotuje się dość długo, ale efekt końcowy jest wart tego czekania. Składniki: * jeden średni kurczak (około 1.5kg) (bez piersi) * 500g wołowiny * 1 cebula * 6 drobiowych wątróbek * 2 średnie marchewki * 1 duża pietruszka(...)liść laurowy * wegeta, pieprz * woda * makaron do rosołu Kurczaka myjemy i porcjujemy. Grzbiet, udka oraz skrzydełka wkładamy do dużego garnka, zalewamy wodą, tak aby kurczak był lekko zakryty i gotujemy aż zauważymy pierwsze wrzenie. Wtedy odlewamy wodę i płuczemy porządnie kurczaka oraz garnek(PROCES TEN JEST NIEZBĘDNY JEŚLI MAMY KURCZAKA ZE SKLEPU). Do tego samego garnka ponownie wkładamy kurczaka
Klasyka Gotowaniamimoza. Bardzo lubiłam wtedy język i kulturę rosyjską. Na moim stole nie może też zabraknąć czegoś wietnamskiego, bo wychowałam się na Ochocie, gdzie łatwiej o zupę pho niż o rosół. Na deser koniecznie pascha, którą pamiętam z dzieciństwa z kawiarni na rynku w Płońsku. Chociaż wtedy moim ulubionym deserem były kawałki wafli. Takie skrawki, które Wedel sprzedawał w przezroczystych(...)workach, jako produkt uboczny produkcji torcików wedlowskich. Oczywiście trzeba było stać po nie w kolejce. Kawa czy herbata? Szarlotka czy sernik? Pomidorówka czy rosół? Po której stronie się opowiadasz? Zdecydowanie jestem herbaciarą, ale nie lubię czarnej herbaty. Za to wszystkie inne herbatki i ziółka mogłabym pić codziennie. Kawa i czarna herbata kojarzą mi się z pracą do późna
Ugotowane pozamiatane