Siedzę na trawie, a słońce ogrzewa miło moją skórę. Dookoła uspokajający szum lasu i pokrzepiające głosy cykad. Miesiąc stażu za mną, czeka mnie kolejny, a ja
Gawron w rosoleJestem w raju na ziemi. Otaczająca mnie zieleń, śpiew ptaków i słońce sprawiają, że czerpię z pobytu we włoskiej agroturystyce więcej niż tylko żywieniową
Gawron w rosolepomysłem jest też umieszczenie pasztetowej masy w foremkach do muffinek, dzięki czemu gotowy pasztet możemy łatwo zabrać ze sobą na drugie śniadanie. SKŁADNIKI: 6 - 8 ćwiartek z kurczaka z rosołu* 2 marchewki z rosołu 1/2 szklanki czerwonej soczewicy 2 - 3 jajka 1 duża cebula 2 - 3 łyżki bułki tartej 1 łyżka koncentratu pomidorowego PRZYPRAWY: 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego(...)łyżeczki pieprzu ziołowego 1/2 łyżeczki curry 1/2 łyżeczki k ozieradki lub vegety szczypta majeranku szczypta papryki słodkiej 1 łyżeczka soli * Po ugotowaniu rosołu mięso oddzielamy od kości i wrzucamy do zamrażarki. Pieczemy pasztet dopiero, kiedy "nazbieramy" go trochę. Zwykle po 3 - 4 rosołach :) Można użyć też mięsa z kaczki, indyka czy gęsi. U nas dzisiaj było 6 ćwiartek
Kuchnia od dwojgaBuongiorno! Bardzo przepraszam za długą nieobecność. Niestety nie miałam czasu przygotowywać postów z powodu sesji i zamętu przed planowaną podróżą . Wyjechałam na dwumiesięczny staż na Włoską
Gawron w rosoleMój wolny czas w ciągu dnia osiągnął tragiczny stan zera, a mózg odmawia przyjmowania większej ilości informacji. Męczy mnie nawet czytanie napisów hiszpańskiego serialu... To na
Gawron w rosolePrzyszły tydzień zasypie mnie egzaminami... To okropnie niesprawiedliwe, że sesja przypada na tak cudowną pogodę. No w sumie to pada deszcz...No ale w deszczowy wieczór
Gawron w rosoleCzęsto zastanawiamy się co zrobić z mięsem z rosołu, jak je wykorzystać. Jednym ze sposobów jest zrobienie kotletów mielonych. Tak przygotowane mięsko będzie smacznym i tanim sposobem na obiad. Podajemy z ulubionymi dodatkami, u mnie z ziemniakami i mizerią. Składniki: mięso z rosołu (drób, wołowina ok 700 g) 2 marchewki z rosołu 1 pietruszka(...)rosołu 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 jajka bułka tarta olej do smażenia majeranek sól, pieprz Wykonanie: Mięso obrane z kości, zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Marchewkę i pietruszkę rozgnieść widelcem. Do mięsa dodać cebulę, marchewkę, pietruszkę, wymieszać. Dodać jajka, majeranek i doprawić do smaku solą i pieprzem
magiczna kuchnia KasiŚmigając na moim dwukołowcu po ścieżkach rowerowych Warszawy, zauważyłam ogrom pozytywnej energii którą daje ludziom słońce i piękna pogoda. Uśmiech goszczący na twarzach przechodniów i dzieci
Gawron w rosoleWróciłam z kilkudniowego odpoczynku w polskich górach podczas którego, moje ciało i umysł zostały naładowane słonecznymi promieniami, czystym powietrzem i naturalnym jedzeniem. Już pierwszy dzień po
Gawron w rosoleWspominałam już, że moje studia są niesamowicie inspirujące? Zapewne tak... Ten przepis narodził się na kampusowym grillu w towarzystwie przyszłych dietetyków i żywieniowców. Pogoda dopisuje takim
Gawron w rosoleTemperatura na dworze nareszcie trzyma poziom 20 stopni, dzięki czemu produktywność wzrosła dziesięciokrotnie! Przez moją głowę przelatują coraz poważniejsze myśli przeprowadzki do ciepłych krajów. Ale! Póki
Gawron w rosolecienko obieramy imbir. Przeciskamy czosnek do miseczki. Do tego samego naczynia na drobnych oczkach tarki ścieramy imbir, zachowująca cały cenny sok i pozbywając się włókien. Podgrzewamy prawie do zagotowania rosół. Jeśli używacie do zupy cykorii smak będzie zdecydowanie inny d zupy z kapustą – cykoria jest gorzka i ten smak mocno przekaże do płynu. Można go złagodzić, wycinając głąby cykorii przed(...)czosnek straci surowy ostry zapach. Dorzucamy pociętą cebulę i jasne części szczypioru, smażymy razem jeszcze minutę, mieszając, do zeszklenia. Wrzucamy pokrojoną cykorię/sałatę/kapustę, podlewamy gorącym rosołem prawie równo z jej poziomem w garnku. Dusimy pod przykryciem do momentu zmięknięcia najtwardszych części, które jednak powinny stawiać opór zębom – około 3-4 minut. Mieszamy sos sojowy z pastą miso
Karo in the Kitchenodgrzewaną z jaką miałam na co dzień do czynienia. W końcu się zebrałam. Było kilka telefonów do mamy, do babci i coś w końcu zaczęło wychodzić. Powoli mój rosół smakował jak rosół, a nie jak woda z tłuszczem. W mojej kuchni staram się nie używać kostki rosołowej. Oczywiście jest w szufladzie i czeka na jakieś cięższe dni, kiedy coś(...)dużego garnka wlewamy wodę. Marchewkę, pietruszkę, seler, por układamy na spodzie garnka i przykrywamy mięsem. Gotujemy na maluteńkim ogniu, by tylko "durkało". W trakcie gotowania zbieramy szumowiny. Rosół powinien gotować się około 2,5 do 3 godzin. Po około 1,5 h dorzucamy liście laurowe oraz ziele angielskie oraz liść lubczyku. (Ja rosół zawsze doprawiam dopiero, gdy zacznie
Justa próbuje gotowaćW naszym domu zawitało nowe stworzonko... Cudowny siedmiotygodniowy kociaczek dotrzymuje nam towarzystwa podczas codziennych czynności. W kuchni nie odstępuje mnie na krok licząc, że przygotowywane jedzenie
Gawron w rosolemiałam tylko 3 sztuki, co prawda bardzo duże, ale są tylko jednym ze składników tej zupy. Do przygotowania zupy ze smardzami, która jest pikantna wykorzystałam domową pastę paprykową , domowy rosół , który został z niedzieli i ugotowany drobny makaron, który można zastąpić ziemniakami lub kaszą. Składniki: 3 duże smardze 1 cebula 400 g szynki wieprzowej 3 szklanki domowego rosołu, lub bulionu(...)albo rosołu z kostki sól i pieprz do smaku 1 łyżka pasty paprykowej 50 ml śmietanki 30% 1 łyżeczka czerwonej papryki zioła prowansalskie bazylia olej rzepakowy do smażenia AK przygotować pikantną zupę ze smardzami u wieprzowiną? Mięso wieprzowe kroimy w drobną kostkę, doprawiamy solą, pieprzem, papryką, ziołami prowansalskimi i odrobiną oleju, mieszamy i marynujemy. Dokładnie umyte smardze zalewamy ciepłą wodą
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię