ogniu, co wesoło trzaska, a gdy cebula zacznie się zrumieniać, surowego wsyp ryżu, ile ci potrzeba, by do dna nie przywarł, mieszaj bez wytchnienia, po czym rosół gorący zaczniesz doń dolewać. Dodawaj go po trochu, żeby stale wrzało, i na chwilę nawet by nie wysychało. Na koniec dosyp parę szczypt szafranu, żeby wszystko żółtego(...)odcienia nabrało. Nie dolewaj rosołu niczym wody z kranu, by gęsty ryż był, gdy skończysz gotowanie, tartym parmezanem posyp wreszcie całość i będziesz miał risotto, tak jak w Mediolanie. * Czy wiecie, że Włoski Instytut Ryżu (!) przetestował dotychczas ponad 25 000 (!) jego odmian i przyporządkował je czterem kategoriom: riso comune (idealny do słodkich potraw), riso semifino (wskazany
KUCHARNIAmamy niedzielny rosół, który nieodmiennie od wieków stanowi podstawę obiadowego dania. Jest bazą dla obiadów bardzo uroczystych, ale i tych zwykłych, codziennych Składniki: 4 skrzydła z kaczki 1 szyja z indyka 4 marchewki 2 pietruszki 0,5 średniego selera 1 mały por kilka ziarenek czarnego pieprzu 2 listki laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego 1 niewielka cebula sól, świeżo mielony(...)się szumowina, którą zdejmujemy. Warzywa myjemy obieramy dokładamy do wywaru. Cebulę razem z łupiną opalamy nad ogniem, aby nam się przypiekła, dodajemy również do wywaru razem z pozostałymi przyprawami. Rosół powinien gotować się na bardzo wolnym ogniu 2 godziny aby się wyklarował. Po ugotowaniu rosół można przecedzić. Doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Rosół podajemy
kgwjanczewoWbrew pozorom nie będziemy dzisiaj pisać o zupie grzybowej. Jeśli już, zupa ta przypomina raczej rosół , a jeszcze bardziej bulion . Dosyć dawno temu widziałem podobny przepis w książce o kuchni węgierskiej, ale z różnych powodów mi on „nie leżał”. Dlatego zacząłem robić taką zupę po prostu po swojemu. Jest ona dość łatwa do przygotowania i zajmuje ono mniej czasu niż(...)nawet dość „ekspresowy” rosół z naszego wcześniej publikowanego przepisu. Odpowiednio podana jest również całkiem sympatyczna dla oka i zachęca do konsumpcji. Najważniejszy jest chyba jednak smak. Gdybym miał go jakoś podsumować jednym słowem, rzekłbym najpewniej: imbir! Pomimo że wagowo i objętościowo stanowi on nikły ułamek całości, a najwięcej jest kurczaka i naszej „starej dobrej” włoszczyzny, to jednak właśnie imbir wywiera
Kulinarna Pokusaopcjonalnie czosnek , jeśli lubimy WYKONANIE: Udźce z indyka płuczemy i zalewamy zimną wodą tak, by przykryć mięso . Mięso zagotowujemy, zbieramy szum. Dodajemy włoszczyznę, ziele angielskie, liść laurowy Gotujemy rosół, pod koniec dodajemy lubczyk , sól, pieprz. Ugotowane mięso wyjmujemy i studzimy.Oddzielamy od kości, kroimy drobno. Na dnie małych salaterek lub szklaneczek układamy pokrojoną marchewkę, wsypujemy groszek. Dodajemy mięso. Rosół przecedzamy(...)podgrzewamy, doprawiamy do smaku. W szklance rosołu rozpuszczamy żelatynę i dodajemy do reszty. Tak przygotowanym rosołem zalewamy ostrożnie zawartość salaterek i wstawiamy do lodówki, aż stężeje. Przed podaniem wykładamy na półmisek i ozdabiamy. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie EwyOstatnio zostało mi sporo mięsa z rosołu i dodatkowo opróżniłam zamrażarkę. Z mięsa postanowiłam zrobić krokiety. Mnie wyszło 11 krokietów z dużą ilością mięsa. Krokiety wyszły rewelacyjne. Składniki: naleśniki 1,5 kg ugotowanego mięsa (z kaczki, perliczki, indyka i wołowiny) 1,5 szklanki rosołu 2 cebule warzywa z rosołu (pietruszka, seler i odrobina marchewki) sól pieprz Wykonanie: Cebulę pokroić(...)kostkę i usmażyć na oleju. Cebulę, mięso i warzywa zmielić. Do mięsa z warzywami dodać rosół, doprawić solą i pieprzem, wszystko wymieszać. Naleśnik rozłożyć na talerzu, na środku naleśnika ułożyć farsz, brzegi naleśnika zagiąć a następnie zwinąć krokiety. Krokiety opanierować w jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron
Mama Gotujesiebie idealnie, a zupa topinamburowo cebulowa zmienia się w moją ulubioną pokonując nawet gulaszową z papryką. Smak zupy jest bardzo delikatny i kremowy. Poniżej przepis. Skłaniki: trzy kubki rosołu [tu bedzie link do rosołu ;p] malutka cebula pól pora pól pietruszki korzeniowej startej na tarce. cukinia. topinambur w ilości tak żeby było trochę więcej od cukini. ja wziełam 9 średnich(...)sól Wykonanie: Cebulkę i pora kroimy na drobno i zeszklamy na patelni. Solimy do smaku. Dodajemy cukinię topinambura i pietruszkę i smażymy jeszcze przez chwilę. Dodajemy czosnek 2 łyżki rosołu i chwilę dusimy. Ja odkładam na bok troszkę cukini i pora do dekoracji. Zawartośc patelni zalewamy resztą rosołu (można przelać do garnka) i gotujemy koło 15/20 minut aż warzywa będą
Lubczyk i Waniliabędą w pół miękkie, dodać udka 4. Gotować aż mięso będzie gotowe: miękkie i białe, pod koniec gotowania dodać jabłka i gotować jeszcze około 5-10 minut 5. Nalewać rosół do małych kokilek napełnionych makaronem, 6. Obrać paseczki mięsa z udek i włożyć do rosołu, dekorować plasterkami marchewki i/lub natką pietruszki. Smacznego:) Sprawdź również przepis na: (kliknij(...)wybrany banerek by przejść do przepisu) Chicken Ramen Rosół alla Pavese Domowy rosół Jajka marmurkowe
KreatywnePinyPrzepis znalazłam na opakowaniu ryżu parboiled z Lewiatana danie dość czasochłonne jeśli nie mamy rosołu z kurczaka i kawałka w nim gotowanego mięsa. Najlepiej jeśli zrobimy je z resztek rosołu. Na zdjęciu może nie wygląda, ale jest pyszne ;) Składniki: podwójna pierś z kurczaka (ok. pół kg) łyżka wegety/kucharka 3 szklanki rosołu drobiowego (gotuję go w wodzie po gotowaniu(...)ilość w zależności od ilości wody). Pierś gdy ostygnie kroimy w dużą kostkę. Masło rozpuszczamy w garnku na małym ogniu, dodajemy mąkę i mieszamy żeby się nie przypaliła. Dodajemy rosół, mieszamy aż wszystko ładnie się połączy i zostawiamy do zagotowania. Dodajemy mieszając śmietanę i sok z cytryny. Wrzucamy pokrojoną pierś i doprowadzamy do wrzenia. Najlepiej zostawić sos na przynajmniej pół
W kuchni bez szafekprzepisu. SKŁADNIKI: 5 plastrów szynki gotowanej gotowa mieszanka mrożona z marchewki i groszku 4 łyżki kukurydzy z puszki, 4 jajka 6 łyżek majonezu 10 łyżek śmietanki 30%, 150 ml rosołu, 6 łyżeczek żelatyny, pieprz sól WYKONANIE: Groszek z marchwią gotujemy ok. 5 minut , przelewamy zimną wodą, zostawiamy na durszlaku do ostudzenia. Szynkę kroimy w grubą kostkę. Mieszamy razem warzywa(...)kukurydzę groszek, marchewkę dodajemy i pokrojoną szynkę. Żelatynę rozpuszczamy w gorącym rosole ( rosół może być warzywny ). Zostawiamy do ostygnięcia. Śmietankę ubijamy na sztywno, doda rosół z żelatyną, chwilkę ubijamy, aż się wszystko połączy. Małą krótką formę ( na długość idealnie mieszczą się w niej cztery jajka, które układamy na dnie.) wyścielamy dokładnie folią spożywczą. Układamy warzywa szynkę i zalewamy masą
W kuchennym oknie Ewymięsa, do potraw z ziemniakami czy ryb. W moim domu podałam go do paluszków rybnych, smakował wybornie . składniki na 2 porcje sosu 10 dag ogórków kiszonych 1 szklanka rosołu 2 łyżeczki mąki 4 łyżki śmietany sól szczypiorek do posypania przepis Ogórki kiszone ścieramy na tarce o dużych otworach. Rosół zagotowujemy ze startymi ogórkami . Mąkę mieszamy ze śmietaną(...)łyżkami gorącego rosołu a następnie wlewamy na wrzący rosół, mieszając zagotowujemy, doprawiamy do smaku solą. Sos posypujemy posiekanym szczypiorkiem
Smakowite Daniarazem moją propozycją jest klasyka w innym wydaniu czyli rosół z indyka o nieco słodkawym ale ciekawym smaku .Myślę że znajdą się amatorzy do wypróbowania przepisu .W moim domu smakował wszystkim. składniki na 2 litry rosołu 2 skrzydła z indyka 2 marchewki 2 pietruszki kawałek(...)godziny. Gdy na powierzchni bulionu wytworzą się szumowiny , zdejmujemy je łyżką. Na 15 minut przed zakończeniem gotowania solimy go do smaku .Posiekaną pietruszkę wrzucamy do gorącego rosołu . Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu . Rosół podajemy na talerzu z makaronem
Smakowite DaniaCiasto: - 3 szklanki mąki pszennej - 3/4 szklanki ciepłej wody - 1 jajko - szczypta soli Farsz: - 150 gram mięsa wołowego - 300 gram mięsa wieprzowego - 1 łyżeczka kolendry w ziarnkach - 3/4 szklanki rosołu (można dodać więcej lub mniej ważne żeby mięso nie pływało w rosole) - 1/2 cebuli - 1 jajko - pieprz i sól do smaku wykonanie: Mąkę przesiać przez sitko, dodać sól w środku(...)trochę mąką i odstawić na bok. Mięso zmielić z kolendrą i cebulą. Wyrobić mięso razem z pieprzem i solą dodać roztrzepane wcześniej jajko po uzyskaniu jednolitej masy powoli dolewać rosół równocześnie wyrabiając. Rozwałkować ciasto i wykroić dość duże kółko ponownie je rozwałkować żeby było wielkości mniej więcej dłoni na środku kładziemy łyżeczkę mięsa i z ciasta tworzymy sakiewkę trzeba mocno
Tanio szybko zdrowoParówki nadziewane makaronem a makaron nadziewany fasolką - tak to sobie wymyśliłam moje nadziewajki makaronowe gotowane w ostrym rosole. parówki cienkie: 4 sztuki makaron grube rurki: ok 1/4 paczki fasolka szparagowa, świerza lub mrożona: 1/2 paczki fasolka czerwona z puszki: 1 puszka rosół:1 litr wermut: 100 ml ostra papryczka chilli: 1 szt świeży imbir: 3-4 cm sok z cytryny(...)następnie nadziewamy je na nieugotowane rurki makaronu. Do śrokda każdej rurki makaronowej wkładamy fasolkę szparagową. Wbrew pozorą czynność ta przebiega szybko i sprawnie. Do rosołu dodajemy sok z cytryny, imbir pokrojony w cienkie plasterki, drobno posiekaną papryczkę i wermut. Gotujemy 10 - 15 minut i odcedzamy. Makaron z parówkami zalewamy rosołem. Gotujemy na wolnym ogniu przez ok 10-15 minut
Jadło i czytadłotradycyjnym rosołem z makaronem specjalnie nie przepadam, ale ten z kluseczkami lanymi zawsze zjadam bardzo chętnie. Nawet najlepszy domowy makaron ugotowany w wodzie, nie ma tego smaku co właśnie te kluski ugotowane bezpośrednio w rosole. Zachęcam do wypróbowania przepisu. Składniki: 500 g rozbefu wołowego 2 udka kurze 2 marchewki 1 pietruszka 1/2 średniego selera 1 podpieczona cebula(...)obrane warzywa korzeniowe, liść kapusty, czosnek, osmaloną na ogniu cebulę, listek laurowy i ziele angielskie. Dorzucić suszonego prawdziwka,doprawić solą i pieprzem. Gotować na małym ogniu przez 2 godziny...rosół ma tylko pyrkać.W międzyczasie przygotować z w/w składników kluski lane. Wybrać mięso i warzywa na talerz, a rosół przecedzić przez sito i ponownie wlać do garnka. Malutkim strumieniem wlewać
Gosia gotujeDziś na obiad rosół z indyka.Koniecznie. Po grypie żołądkowej , trzeba coś w końcu zjeść, najlepiej z dużą ilością płynów. Indyk przyjechał od zmartwionej sytuacją cioci, co oznacza, że jest/był on ..normalnym indykiem, biegającym na wolności. Składniki -porcja indyka -marchewka, seler ,por ,zielonapietruszka -sól różowa himalajska, bo zdrowsza -przyprawa bez chemii Karahi Chicken Masala SKWORCU -szczypta Kuchmistrza SKWORCU(...)kluseczki na rosół jakie lubisz Umyj mięso z indyka, włóż do dużego garnka z jarzynami, zalej filtrowaną wodą. Dodaj przypraw i zamknij garnek. Nastaw na powlone gotowanie. Gdy rosół ugotuje się, odkryj pokrywkę. Zagotuj wodę i wsyp ulubione kluseczki. Ugotuj. Przelej zimną wodą. Wyłóż na talerze, zalej rosołem. Gotowe! Smacznego
Z Kuchni Do Kuchni