rosół - 7682 przepisów (strona:87/513)

Domowy kisiel marchewkowo-pomarańczowy 191

Przez deficyt mleka zostałam dziś przymuszona do narażającej moje zdrowie i życie, ciężkiej podróży do najbliższego sklepu. Aby podnieść się na duchu podczas przedzierania się przez

Gawron w rosole
#3 Malezja: nie bój się Azji ! 173

Na starcie chciałam wyjaśnić kilka mitów... Halo! Azja nie gryzie! W Malezji nie zatrujecie się ani wodą, a tym bardziej jedzeniem. Nikt was nie napadnie, nie

Gawron w rosole
Gruszkowa jaglanka 211

Budząc się o poranku, przecieram oczy ze zdumienia, które ogarnia mnie na widok białego puchu wirującego za oknem. Jesień zaskoczyła mnie... zimną. Po wygrzebaniu się z

Gawron w rosole
Buraczane kaszotto 171

Wspominałam już, że jestem warszawskim słoikiem? Właśnie dzięki temu powstało danie które swoją barwą mogłoby podbić świat, a pomoc nieśliby smak i aromat. Drużyna idealna! Buraczki

Gawron w rosole
Puszysty owsiany omlet z ricottą 215

Czas spędzony w kuchni nigdy nie jest czasem zmarnowanym, prawda...? Tylko uciszam swoje sumienie, przetłoczone ilością nauki. Tak więc, dziś na śniadanie serwuję omlet wypełniony ricottą

Gawron w rosole
Szybkie gotowanie: zielona micha z soczewicą i cukinią. 171

Brak czasu, brak przerwy, brak snu. Zna to dobrze zbyt wielu z nas. Praca, kariera, studia, dom, rodzina, porządki...Wyścig szczurów. Jak przy tym odżywiać się

Gawron w rosole
Orzechowo bananowa kasza jaglana 183

Dziś nad ranem pobudkę zapewniły mi promienie słońca nieśmiało zaglądające przez okno. Wyplątanie się z pościeli i marsz do kuchni po raz pierwszy od dawna sprawiły

Gawron w rosole
Kakaowo-orzechowe ciasteczka z ciecierzycy 192

Mistyczne mury budynku żywieniowców, w którym przyszło mi spędzać większą część dnia, mają własne zasady bytu często do złudzenia przypominające prawa Hogwartu. Głównie nawiązuję tutaj do

Gawron w rosole
Owsiankowa chmurka 184

Weekend upłyną mi pod tytułem odpoczynku od komputera, ale już w sobotni poranek oddawałam się nieplanowanym eksperymentom w kuchni, tym bardziej gdy po kilku dniach mgły

Gawron w rosole
Szybkie gotowanie: Dyniowa zupa z pomarańczą 185

Ostatni dzień listopada przywitał mnie płatkami śniegu. Trochę brakuje mi tej dziecięcej radości pojawiającej się na widok każdego wirującego puszka za oknem. Obowiązki wymagające dłuższych spacerów

Gawron w rosole
Pasztet z kaczki z pistacjami 158

się kroi ukazując zielonkawe pistacje. Najlepiej smakował z sosem żurawinowym i był niekwestionowanym królem wszystkich świątecznych wędlin, bo wyszedł jako pierwszy. Składniki: • 1 gotowana kaczka z rosołu • warzywa z rosołu – 3 marchewki, pietruszka, kawałek selera i 3 całe cebule • 1 szklanka ugotowanego ryżu • 1/2 szklanki tłuszczu zdjętego z wierzchu rosołu • 3 jajka(...)smaku • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej • 1 łyżeczka majeranku Wykonanie: • W maszynce do mielenia zmielić mięso kaczki razem ze skórą, ugotowany ryż i warzywa z rosołu. • Dodać tłuszcz, jajka i przyprawy. Doprawić solą i pieprzem do smaku. • Wymieszać mięso z pistacjami. • Mięso przełożyć do foremek, u mnie wyszły 3 jednorazowe

To co kocham
Krokiety z mięsem 505

towarzystwie czerwonego barszczu. Oczywiście takie połączenie jest najlepsze. Dzisiaj przedstawiam krokiety jako danie obiadowe a barszcz według uznania, mile widziany. Składniki: Naleśniki ( jajka, mleko, mąka, szczypta soli ) Mięso z rosołu ( ja miałam około 400 gram wołowiny i 1 ćwiartkę z kurczaka ) Marchewki ( 3 z rosołu ) 1 pietruszka ( z rosołu ) 1 cebula Sól Pieprz Jajka (2) Bułka tarta Olej do smażenia(...)Wykonanie: Cebulę kroimy i w kostkę i przesmażamy na patelni z dodatkiem oleju. Mięso z rosołu oraz warzywa jak i również przestudzoną cebulę przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Masę doprawiamy do smaku solą i pieprzem ( smak powinien być wyrazisty ). Na usmażone naleśniki nakładamy masę mięsną ( na środek ). Zawijamy dół, potem boki i rolujemy ( dokładnie jak gołąbki ). Lekko spłaszczamy. Rulony panierujemy

Smaki Ewy
Czernina, czarna polewka 228

Czernina, czarna polewka lub inaczej czarna zalewajka, to polska zupa ugotowana na bazie rosołu i krwi z kaczki  z charakterystycznym słodko-kwaśnym posmakiem. Ma tyluż zwolenników co przeciwników. Kiedyś bardzo często gościła na polskich stołach. Dziś pojawia się rzadziej, ale warto o niej wspomnieć, bo to jeden z tradycyjnych przepisów kuchni staropolskiej. Robi się ją przy okazji przyrządzania(...)pieczonej kaczki . Czernina, czarna polewka Czas przygotowania: 4 godziny Składniki na rosół: 2 kacze szyjki 2 skrzydełka podroby 3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera cebula kilka ziarenek ziela angielskiego kilka ziarenek pieprzu 3 listki laurowe sól Czernina: 250 ml kaczej krwi 2 łyżki octu 50 g suszonych śliwek 1/2 szklanki suszonych jabłek 2 łyżki mąki pszennej 4 ziarenka jałowca

Kulinarne przygody Gatity
Rosół z kaczki z pietruszkowymi kluskami 209

już kolejny rosół prezentowany na blogu. Tym razem zrobiony został z kaczki, dodatkowo z pietruszkowymi kluskami. Kaczka nadaje specyficznego smaku temu daniu. W sklepach często można kupić porcje rosołowe. Jeżeli będziecie planować rosół, spróbujcie ugotować go z właśnie z kaczki, jest smaczny. Składniki: Porcja rosołowa z kaczki 2 ½ l wody 3 marchewki 1 korzeń pietruszki Kawałek korzenia selera 1 cebula(...)Zdejmujemy szum. Następnie dodajemy wszystkie umyte i pokrojone warzywa. Cebulę obieramy, nakłuwamy na widelec i opalamy nad ogniem ( można wykorzystać kuchenkę gazową ). Opalona cebula daje intensywny smak. Dodajemy do rosołu. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy wolno aż do miękkości warzyw i mięsa ( porcje rosołowe po ugotowaniu obieramy i ponownie umieszczamy mięso w zupie ). Do miseczki wbijamy jajka

Smaki Ewy
Grzybobranie 153

świeże, podjedzmy rozgrzewające risotto. Przepis to wypadkowa ilości grzybów i paru przepisów, z których kiedyś korzystałam (linki na dole dla ciekawych).   RISOTTO ZE ŚWIEŻYMI GRZYBAMI 1 litr rosołu (z dwóch kostek grzybowych) 200g parmezanu 1/2 kg grzybów (nasze! podgrzybki 'kozaki') 2 szalotki 2 duże ząbki czosnku pół główki selera naciowego 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka masła 400g(...)ryżu do risotto (Arborio) 250ml białego wytrawnego wina pęczek pietruszki Przygotowujemy litr wywaru- ja użyłam po prostu dobrej jakości grzybowy rosół z kostki, który rozpuściłam w gorącej wodzie (jak w przepisie na opakowaniu). Parmezan trzemy na drobnej tarce. Pietruszkę drobno siekamy. Cebulę, czosnek i seler kroimy w drobną kostkę- polecam mikser 'żyrafę', który skróci ten etap znacząco a i kostka

les mirabelles