Dzień dobry :-) Dziś mam dla Was przepis na pyszny pasztet z mięsa i warzyw z rosołu. Rosół ugotowałam na dwóch ćwiartkach z kurczaka i dwóch golonkach z indyka. Do pasztetu dodałam też usmażoną wątróbkę, kilka suszonych pomidorów i natkę pietruszki. Wyszedł pyszny, polecam. Domowy jest o wiele lepszy od tego sklepowego. Można jeść na ciepło i na zimno. Do kanapek(...)suszonych pomidorów 1 łyżka soli pieprz zioła prowansalskie 1. Do dużego garnka wlewamy 3 litry wody, dajemy mięso, marchewki, pietruszki, selera, pora, liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy rosół. 2. Po ugotowaniu studzimy, wyjmujemy mięso i warzywa. Warzywa zostawiamy całe, mięso obieramy. 3. Wątróbkę razem z cebulą pokrojoną w piórka podsmażamy na oleju, studzimy. 4. Przy użyciu maszynki do mięsa
kruche babeczkimarchewki 2 korzenie pietruszki mały kawałek selera 2 kajzerki 2 jajka 2 duże cebule 4 ząbki czosnku 10 suszonych pomidorów 3 łyżki kaparów pół szklanki rosołu pół łyżeczki mielonego ziela angielskiego pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej pół łyżeczki mielonego imbiru sól pieprz olej rzepakowy Zacznę może od tego, że najlepiej ugotować po swojemu rosół na całym(...)kurczaku. Mięso i część warzyw wykorzystacie do pasztetu, z rosołem zrobicie na co macie ochotę. Łopatkę, cebule, czosnek, marchewki, pietruszki i seler kroimy w mniejsze kawałki i wrzucamy do naczynia żaroodpornego, lekko skrapiamy olejem i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Naczynie przykrywamy pokrywką i wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach. Studzimy. Bułki zalewamy bulionem. Mięso
KardamonovyMiewacie czasami dylemat jak wykorzystać mięso z rosołu? Jednym z rozwiązań są te kotleciki z ryżem. Smakują wybornie z surówkami, sałatami lub warzywami gotowanymi, w towarzystwie dobrego sosu, np. czosnkowego. Inspirację zaczerpnęłam ze strony Kuchnia Bazylii nieznacznie modyfikując przepis, a mianowicie dodałam podsmażoną najpierw cebulkę, która dodatkowo nadała smaku kotlecikom. Polecam serdecznie :) Składniki: 300 g gotowanego mięsa(...)rosołu (u mnie indyk, kurczak i kaczka) 1 marchewka, kawałek selera i pietruszki z rosołu 1 cebula 1 jajko 100 g ugotowanego ryżu masło/olej do smażenia sól i pieprz bułka tarta do panierowania Przygotowanie: Mięso z rosołu oraz warzywa zmielić. Cebulkę pokroić w kostkę i podsmażyć na złoto na maśle lub oleju. Zmielone mięso z warzywami, ugotowany ryż oraz
Kocham..lubię..gotuję..praktyczne , łatwo jest ugotować jej na zapas, można je mrozić lub wekować . Są zdrowe i pożywne . A które zupy według Was cieszą się największą popularnością? Ja najbardziej lubię jeść rosół, Piotrek grochówkę i flaki. Natomiast w naszym kraju według badań najpopularniejszą i najczęściej zamawianą zupą w restauracjach jest żurek. Zaś na weselnych stołach wciąż króluje czerwony barszcz z pasztecikiem(...)rosół z makaronem, choć ostatnio coraz bardziej popularne są też zupy kremy. Najlepsze zupy to takie, które powstają z naturalnych składników. Do wywaru powinno się używać mięsa drobiowego, wieprzowego lub wołowego, oraz świeże warzywa, które zimą można zastąpić mrożonymi warzywami . Poniżej, oprócz tych znanych zup znajdziecie przepisy na zupy polskie, jak i też przepisy na zupy trochę mniej popularne
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPierogi z mięsem z rosołu to mój pomysł na tanie danie w duchu Zero Waste, by przetworzyć, zrobić kolejne, smaczne danie z jedzenia, które nam zostanie. Mięso po gotowaniu rosołu często wykorzystuję do zrobienia farszu do pierogów, pyzów czy naleśników, ale znakomicie sprawdza się również do sałatek czy do dań makaronowych – koniecznie spróbujcie! PRZEPIS NA PIEROGI Z MIĘSEM Składniki(...)pierogi z mięsem: ciasto: 2 szkl mąki łyżka masła szczypta soli ok szkl wody farsz: ugotowane mięso z rosołu (u mnie pierś i nogi kurczaka) 2 duże cebule 2 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól pieprz majeranek olej Jak zrobić pierogi z mięsem: Cebulę obieram, drobno siekam i szklę na oliwie. Mięso kurczaka obieram z kości, puszczam przez
Dorota SmakujeJedna z najprostszych, z najmniejszą ilością składników i najszybszych zup, nooo o ile macie w zapasie rosół, albo bulion warzywny😉 Zupa sezonowa w postaci kremu- szparagowa. Gotowana na rosole, w 100% z samych szparagów, czyli bez dodatkowych zagęstników w postaci np. ziemniaków (czy chociażby mąki), które często wykorzystywane są w zupach kremach. Jedynym zagęstnikiem jest dodatek makaronu, którego po ugotowaniu(...)należy przelewać wodą (o ile ktoś tak robi?), ponieważ zawiera skrobię zagęszczającą zupę. 1 litr rosołu 700 g szparagów (u mnie 500g białych i 200g zielonych) 1 cebula 2 łyżki masła klarowanego szczypta soli, pieprzu i soku z cytryny makaron do podania, ilość wedle uznania podsmażony wędzony boczek jako dodatek Na rozgrzanym maśle zeszklić drobno pokrojoną cebulę. Szparagi oczyścić, odłamać
Kraina Miodem Płynącapalce. Korniszony do tego sosu możecie zetrzeć na tarce do jarzyn albo pokroić w kostkę. Podczas robienia zasmażki, zwracajcie uwagę na to, aby mąka straciła zapach surowizny zanim dolejecie rosołu. W przeciwnym razie sos korniszonowy może mieć nieciekawy posmak. Przepis na sos korniszonowy jest łatwy, dlatego z jego przygotowaniem poradzi sobie niemal każdy . Polecam. Oto prosty przepis na aromatyczny(...)ulepszajcie go :) Pyszny sos korniszonowy do sztuki mięsa. Oto składniki, które będą potrzebne do przygotowania sosu korniszonowego: ok. 5 korniszonów 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 250-300 ml rosołu 2 łyżki śmietany 18% posiekany koperek lub natka pietruszki sól i cukier do smaku Sos korniszonowy - sposób przygotowania: Krok 1. Korniszony zetrzeć na tarce do jarzyn z większymi oczkami
Moja Książka Kucharskałatwe i szybkie danie z wykorzystaniem miesa i warzyw z rosołu Składniki: 200gr. spaghetti kilka kulek z kurczaka- u mnie mięso z rosołu ,kurczak i wołowina 2 ząbki czosnku 200 ml sosu pomidorowego 2 marchewki z rosołu 1 pietruszka z rosołu oliwa z oliwek sól i pieprz Wykonanie Ugotować spaghetti zgodnie z zaleceniami na opakowaniu w osolonej wodzie. Na rozgrzanej
w mojej kuchniłatwe i szybkie danie z wykorzystaniem miesa i warzyw z rosołu Składniki: 200gr. spaghetti kilka kulek z kurczaka- u mnie mięso z rosołu ,kurczak i wołowina 2 ząbki czosnku 200 ml sosu pomidorowego 2 marchewki z rosołu 1 pietruszka z rosołu oliwa z oliwek sól i pieprz Wykonanie Ugotować spaghetti zgodnie z zaleceniami na opakowaniu w osolonej wodzie. Na rozgrzanej
mojej kuchniCześć! Rosół gości w wielu domach a najczęściej w niedzielę. Pozostaje potem mięso, nad którym głowimy się, co z niego zrobić. Ja czasami piekę pasztet zamiast lepić pierogi, pyzy czy gotować potrawkę. Składniki: * 1,5 kg mieszanego mięsa z rosołu (drobiowe, wołowe) * 3 ugotowane marchewki * 2 ugotowane pietruszki * 30 dkg surowej wątróbki drobiowej * 2 - 3 bułki(...)pokroiłam w piórka. Na patelni rozgrzałam masło i wyłożyłam wątróbkę i cebulę. Smażyłam do momentu aż wątróbka przestanie puszczać krew. Ostudziłam. Przemieliłam przez maszynkę mięso z rosołu, wątróbkę z cebulką, bułki, marchew i pietruszkę. Do przemielonego mięsa dodałam 5 żółtek, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawiłam solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wszystko dokładnie wymieszałam Białka
Pieprzyć z Fantazjąpapryka czerwona Nadzienie: ¾ szklanki kaszy jaglanej 40 dag mięsa mielonego z szynki wieprzowej 1 marchewka 1 mała cukinia 1 cebula ½ pora 1 szklanka passaty pomidorowej Pudliszki ½ szklanki rosołu lub bulionu warzywnego 2 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki 3 łyżki oliwy Szczypiorek z cebuli dymki do posypania Dodatkowo: 1/2 litra domowego rosołu lub warzywnego bulionu Przyprawy: Zioła prowansalskie do smaku Sól(...)marchewkę, dodać koncentrat smażyć 2-3 minuty, aż zabulgocze, dodać zmielone mięso, smażyć kilka minut aż nie będzie różowe, wlać pomidorową passatę i rosół, wymieszać. Całość dusić pod przykryciem około 10 minut, na wolnym ogniu po tym czasie dodać pokrojoną w słupki cukinię i podsmażyć razem 5 minut, wsypać ugotowaną kaszę, wymieszać, doprawić
Wanilia i KardamonTradycyjny, domowy krupnik. Wypróbowany przepis, składniki i przyprawy na najlepszy krupnik polski. Krupnik - pyszna polska zupa z kaszy jęczmiennej na rosole z jarzyn i kości. Krupnik z ziemniakami, zabielany śmietaną z dużą ilością posiekanego koperku i pietruszki. Krupnik polski ugotowany tradycyjnie. Dlatego to nie jest przepis na szybki krupnik :) Za to jest najlepszy. Aby krupnik(...)natka pietruszki sól, pieprz ziołowy do smaku dodatkowo do krupniku: 1-2 żółtka posiekany szczypiorek świeże, chrupiące pieczywo Przepis i przygotowanie krupniku krok po kroku: Krok 1. ugotować rosół z warzyw i kości, przecedzić. Następnie warzywa pokroić w słupki lub kostkę, oddzielić mięso od kości. Krok 2. Kaszę opłukać, wsypać do rondla z grubym dnem i wlać 3-4 razy
Moja Książka KucharskaPasta z kurczaka i suszonych pomidorów – to przepis na bardzo pyszną pastę na kanapki i świetny pomysł na wykorzystanie mięsa z rosołu. Idealnie smakuje ze świeżym pieczywem, ale także super się sprawdzi jako pasta na krakersy – i wtedy przemieni się w ekstra przekąskę na imprezę. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jeśli macie już ugotowanego kurczaka, np. który został z rosołu(...)niż 5 minut! :) Polecam wypróbować ten przepis przy najbliższej okazji :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pasta z kurczaka i suszonych pomidorów – Składniki: 300 g ugotowanego kurczaka (u mnie mięso z rosołu: udka i filety z piersi kurczak) 1 słoik suszonych pomidorów (150 g – waga pomidorów po odsączeniu) 2 łyżki oleju (zalewy) ze słoika z suszonymi pomidorami 1 czubata łyżeczka koncentratu
Kulinarne PrzebojeDawno nie ugotowałam zupy tak banalnej jak ta. Marchewka, rosół, dwa dodatki aromatyczne, dwa dodatki smakowe… Składniki to może i banał, ale jak prosto można wyczarować z nich w kilkanaście minut garnek pysznej, optymistycznej w kolorze zupy, która naprawdę porywa smakiem! Spróbujcie – ta zupa cudownie odczarowuje marchewkę. Nie pamiętam już kiedy jadłam coś aż tak kremowego – a brak tu nawet(...)praskę ząbki czosnku i smażymy go razem z cebulą do czasu aż straci ostry, surowy zapach. Wsypujemy do garnka marchew, mieszamy i smażymy z dodatkami do podgrzania. Wlewamy rosół, garnek narywamy pokrywką i gotujemy marchew w rosole do miękkości. Studzimy zupę, ciepłą przelewamy do blendera kielichowego, dodajemy masło orzechowe i sos Sriracha – świetnie pasuje ten z dodatkiem imbiru. Zupę
Karo in the Kitchenjest z tym trochę zabawy. Postanowiłam zrobić swoją, mniej skomplikowana wersję troszkę inną nutką smakową. Składniki: 400g chudej zmielonej cielęciny 1 czerwona cebula 3 ugotowane marchewki (u mnie z rosołu) rosół/bulion około 1 litra sól pieprz garam masala (do smaku około 1/2 płaskiej łyżeczki) jajko lub wegański zamiennik jajka 2 łyżki mączki z migdałów (lub bułka tarta) żelatyna(...)Cielęcinę wymieszałam z marchewką (jedną zostawiłam do ozdoby), jajkiem, mączką migdałową, posiekaną cebulką i przyprawami., Uformowałam małe kuleczki i ugotowałam je w rosole. Z pozostałej części rosołu około pół litra zrobiłam galaretę. Zalałam kuleczki i tak oto wygląda efekt
Cytryna&Co.