Kolejne czarowanie rosołu. Też Wam się kojarzy poniedziałek z pomidorową? Nam bardzo, choć podobnie jak rosół, nigdy nie przejadła się. W każdej wersji jest równie pyszna. Zmieniamy tylko dodatki. Czasami jak zostanie makaron z rosołu, to jest makaron. A jak nie ma, to jest ryż ;) Składniki 1 garść suszonych podgrzybków 1 cebula 4 łyżki oleju rzepakowego 500 ml passaty pomidorowej(...)łyżeczka koncentratu pomidorowego 1,2 litra rosołu drobiowego 1 łyżeczka lubczyku 100 g ryżu ekologiczna przyprawa w płynie 100 g pomidorków koktajlowych 100 g wędliny 2 szalotki 2 marchewki oliwa z oliwek śmietana sól Przygotowanie Grzyby moczymy, gotujemy do miękkości. Odcedzamy, studzimy i kroimy w paski. Na rozgrzanym oleju szklimy posiekaną cebulę, dodajemy passatę i łyżkę koncentratu, chwilę dusimy. Zalewamy
R'n'G KitchenSKŁADNIKI: ROSÓŁ: porcja rosołowa 4 marchewki 2 pietruszki 1/4 selera cebula liść laurowy biała część pora lubczyk suszony szczypta chilli lub chilli suszone sól pieprz czarny opcjonalnie odrobina koperku/natki pietruszki 2-3 łyżki sosu sojowego szczypta imbiru mielonego SAKIEWKI : Ciasto: 450 g mąki 300 ml wrzątku łyżeczka soli łyżka oleju FARSZ: 500 g mięsa mielonego z szynki 1 mała cebula(...)mięsem i porem wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Dodajemy przyprawy i gotujemy do miękkości warzyw. Porcję rosołową, pora, pozostawioną w całości marchewkę oraz cebulę wyjmujemy z gotowego rosołu a następnie dodajemy do niego sos sojowy, szczyptę imbiru i chilli, gotujemy jeszcze chwilę. Opcjonalnie dosypujemy koperek i/lub pietruszkę. Gotowy rosół powinien być pikantny. Z podanych składników zagniatamy ciasto i odstawiamy
Gotowanie jest łatweRosół wołowy - stały bywalec polskiej kuchni. Wyśmienicie smakuje czysty, podany w bulionówkach lub tradycyjnie - z domowym makaronem. Gotowanie wywaru przebiega w dwóch etapach: w pierwszym podgotowuję samo mięso na wysokim ciśnieniu następnie otwieram szybkowar i dodaję wszystkie warzywa i przyprawy, zmieniam ciśnienie na niskie i gotuję do końca Wywar wychodzi bardzo aromatyczny, a dzięki cebulce, którą opiekam i dodaję(...)wraz z łupinką, nabiera pięknego, złocistego koloru. Jeśli zależy Ci na idealnej klarowności wywaru, wyklaruj rosół za pomocą białka. Proces klarowania wywarów opisałam szczegółowo tutaj . Inne, aromatyczne wywary na blogu: wywar warzywny wywar drobiowy szybki wywar drobiowy wywar na żeberkach wieprzowych Wywar wołowy. Składniki (Porcji: ok. 1 l 500 ml wywaru) 700 g goleni wołowej z kością
Szybko SzybkowarMagda Bardzo wyrazisty, słodki od marchewki i pachnący pietruszką i lubczykiem warzywny rosół a do tego delikatne, subtelnie cytrynowe rybne kuleczki to moja propozycja na świąteczną zupę. Możecie ją podać zamiast tradycyjnego drobiowego rosołu lub zaserwować na Wigilię- na pewno będzie smacznym zaskoczeniem. Składniki (na 4 porcje): 250g białej ryby, bez skóry i ości – użyłam mintaja 1 małe jajko(...)średnia cebula sól do smaku pieprz cytrynowy do smaku 4-6 łyżek bułki tartej 2 łyżki oleju kawałek bułki Na rosół warzywny: 5 marchewek 2 średnie pietruszki kawałek selera połówka cebuli kawałek pora kawałek białej kapusty liść kapusty włoskiej kilka gałązek świeżej natki pietruszki 2 liście laurowe pół łyżeczki suszonego lubczyku pół łyżeczki mielonego ziela angielskiego 2 łyżki oleju sól
Smaczna Stronafont-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Świetne eko składniki od Spiżarni kolejny dzień przetwarzamy. Niedziela, przepyszny rosół. Poniedziałek, jak w poniedziałek, idealna pomidorowa z ryżem. Środa pierogi z farszem <3 O tak <3 Składniki 500 g mięsa z rosołu warzywa z rosołu natka pietruszki sól, pieprz Ciasto(...)pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Mięso i warzywa z rosołu mielimy na dużych oczkach. Dodajemy posiekaną natkę. Całość wyrabiamy. Jeśli uznamy, że masa jest za sucha i kruszy się, to regulujcie ją wrzątkiem. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. We wrzątku
R'n'G Kitchenpozostałych resztek pieczeni wędlin, które znacznie uszlachetniają smak bigosu, czyli z pieczonej wieprzowiny, wędzonych kiełbas, szynki oraz dziczyzny i innych chłodnych mięs pozostałych z obiadu. Bigos na rosole z grzybami, na koniec zapiekany w piecu. Jak zrobić tradycyjny bigos - wypróbowany przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie. Podstawowymi składnikami tradycyjnego bigosu mieszanego są zawsze drobno szatkowana biała i kiszona(...)coraz lepszy. Przepis pochodzi ze staropolskiej książki kucharskiej. Składniki na bigos: 1,5 kg kiszonej kapusty 1 duża cebula 2-3 łyżki masła 6 suszonych grzybów 3 szklanki rosołu 1/2 kg wędzonej szynki (mogą być różne rodzaje) 1/2 kg pieczonej wieprzowiny 1/4 kg wędzonej swojskiej kiełbasy 1/4 kg różnych rodzajów chłodnych mięs pozostałych z obiadu (np. drób, królik, dziczyzna
Moja Książka KucharskaKiedy zostaje mi mięso i trochę rosołu robię taka potrawkę. To doskonałe danie na poniedziałek, bo robi się je szybko. Podaję z ziemniakami i buraczkami. Taką potrawkę lubią szczególnie moje dzieci, bo jest delikatna i zawiera groszek. Groszek u nas to warzywo numer jeden:) Składniki: około 300 g mięsa z rosołu (kurczak, indyk, królik) cebula 2 ogórki kiszone 2 szklanki(...)rosołu lub ewentualnie wody szklanka marchewki z groszkiem ( z mrożonki) łyżka koncentratu pomidorowego łyżka mąki łyżka śmietany sól,pieprz łyżka oleju lub masła Mięso obrać ze skóry i kości, pokroić drobno. Cebulę posiekać, ogórka również. Na patelni rozgrzać olej (lub masło), wrzucić cebulę i podsmażyć. Dodać mięso, marchewkę z groszkiem i zalać rosołem. Dusić pod przykryciem około kwadransa. Następnie dodać
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaKucharska Zupa kalafiorowa. Przepis na pyszną zupę kalafiorową. Pyszna zupa kalafiorowa z ziemniakami, makaronem i pachnącym, posiekanym koperkiem - jest jedną z najbardziej popularnych polskich zup. Zupa kalafiorowa ugotowana na rosole, zabielana śmietaną. Do kalafiorowej najczęściej wykorzystujemy rosół z drobiu. Zupa doskonale smakuje także z lanymi kluseczkami lub z ryżem. Smak kalafiorowej będzie ciekawszy, jeżeli dodamy do niej odrobinę curry(...)przygotowanie. Oto składniki i przyprawy na klasyczną zupę kalafiorową. Składniki na kalafiorową: 1 niewielki kalafior 5 średnich ziemniaków 1 marchew 1 mała cebula 2 łyżki masła 2 litry rosołu drobiowego 1/2 szklanki makaronu np. nitki 2 łyżki posiekanego koperku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1/2 szklanki kwaśnej, gęstej śmietany sól i pieprz do smaku Zupa kalafiorowa przepis. Przygotowanie kalafiorowej: Krok
Moja Książka KucharskaMój rosół nie może obejść się bez kapusty włoskiej , ale zwykle kupuje się całą główkę, do rosołu potrzebna tylko ćwiartka, ewentualnie pół, gdy mała główka, więc co zrobić z resztą? Część idzie do gołąbków bez zawijania , ale nadal pozostaje nam trochę kapusty i co z nią zrobić? Wpadłam na pomysł, czy by nie ugotować takiej innej pomidorowej(...)kawałek selera (korzeń) kawałek pora 1 cebula 3 ziemniaki ćwiartka główki kapusty włoskiej garść liści laurowych i ziela angielskiego 3 łyżeczki soli szczypta czarnuszki i kozieradki eko-przyprawa do rosołu pieprz majeranek słoiczek koncentratu pomidorowego 200 g ok. 80 ml śmietanki 30% Wykonanie: 1. Umyte mięso wkładamy do gara i zalewamy zimną wodą, tak ok. 3 litry. Nastawiamy na zagotowanie
Kawa z mlekiemKluski lane idealne do rosołu :) Z kluskami lanymi mam dwa skojarzenia: jedno bardzo nieprzyjemne, zmora dzieciństwa – zupa mleczna z lanymi kluskami... okropieństwo... i te kożuchy je oblepiające... brrr. Natomiast drugie, to jeden z ulubionych smaków dzieciństwa – rosół z kluskami lanymi. 1 jajko, 30 g mąki, sól Mąkę wsypać do miseczki, dodać jajko, sól i łyżkę zimnej wody. Całość wymieszać(...)jednolitą masę, aż zaczną pokazywać się pęcherzyki. Ciasto powinno być lejące. Wlewać na wrzącą wodę lub rosół (ja gotuję w rosole) najlepiej przez zęby widelca - wówczas są cienkie i długie. astawa
królestwo garówboczkiem, choć czasochłonne do przygotowania, dla tego smaku czasem warto je zrobić. Knedle to doskonały pomysł na pozbycie się ziemniaków z poprzedniego dnia z obiadu i mięsa z rosołu ;) Polecam! Ciasto: 1 kg gotowanych ziemniaków 30 dag mąki pszennej 8 dag mąki ziemniaczanej 2 jajka Duża szczypta soli Nadzienie: 30 dag ugotowanego mięsa z kaczki np. z rosołu(...)wędzonego boczku użyłam Hańderek 2 duże cebule 1 łyżka oleju 100 ml rosołu lub drobiowego bulionu Sól i pieprz do smaku 20 dag wędzonego boczku do okrasy Sposób przygotowania: Knedle ziemniaczane zaczynamy od przygotowania nadzienia: Zimne mięso z kaczki mielimy w maszynce do mięsa. Boczek kroimy w drobną kostkę. Cebulę obieramy, również drobno siekamy, na suchą patelnię wrzucamy boczek, smażymy
Wanilia i Kardamonprzypominam sobie smak domowych chwil, myślę o rosole podawanym tradycyjnie na niedzielny obiad. Przyznam szczerze, że ja weekendy w kuchni przeznaczam raczej na eksperymenty i gotowanie nowych dań, ale czasami mam ochotę odkurzyć tradycyjne przepisy mojej mamy lub babci. Wtedy przygotowuję rosół jak z dzieciństwa, koniecznie z marchewką, natką pietruszki, a dla moich bliskich z kawałkami mięsa. Żeby jednak wprowadzić(...)Jajeczna 5 jaj smakuje i wygląda zupełnie jak domowy. Dzięki dodaniu do ciasta 5 jaj i trzykrotnym wałkowaniu, makaron ten jest niezwykle delikatny, a ja serwując go, zaoszczędzam czas :) rosół: 3 marchewki 2 pietruszki 1 seler kawałek pora cebula opalona nad ogniem gałązka natki pietruszki gałązka natki selera gałązka lubczyku podudzie z kurczaka kawałek wołowiny filet z kurczaka 6 ziaren
Mienta blogKlopsiki z indyka, bez smażenia obgotowane w rosole to pyszny dietetyczny obiad. Klopsiki powstały z najbardziej dietetycznej części indyka, mianowicie indyczej piersi i na potrzeby chwili. Świetny obiad w diecie lekkostrawnej dla małych dzieci lub osób będących na specjalnej diecie. Szczególnie pierwsze dni po operacji wymagają lekkiej diety, by organizm zamiast tracić energię na trawienie, spożytkował siły na powrót(...)jeszcze nie jeden raz. Składniki: 600 g filetu z indyka 1 czerstwa bułka mleko z wodą do namoczenia bułki 1 mała cebula 1 marchew 1 jajko 1 szklanka rosołu z indyka sól, pieprz 1 łyżka mąki koperek Wykonanie: bułkę namoczyć w mleku wymieszanym z gorącą wodą. Po 5-10 minutach odcisnąć obrać cebulę i marchewkę. Marchew zetrzeć na grubych
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!jeszcze jak z truskawkami i bitą śmietaną, to już pełnia szczęścia:). Pierogi z mięsem, na liściach szpinaku, pierogi z truskawkami na pierzynce z bitej śmietany i pierogi w rosole. Do wyboru do koloru:) To moja propozycja. Mięso do pierogów użyłam z rosołu, łącznie z warzywami, wołowina + kura rosołowa. To dobry sposób na nowe danie. Zamiast makaronu, mogą pływać małe pierożki(...)rosole. Truskawki wiadomo, nie trzeba z nimi nic robić a ubić śmietanę każdy potrafi. Wszystko proste, prościej się nie da. Podam tylko przepis na ciasto, reszta w Waszych rękach! Ciasto na pierogi, różnie robiłam, ale uważam, że tylko mąka, woda , masło daje najlepsze rezultaty. Chodzi tylko o konsystencję ciasta. Nie może być za ścisłe. Mąka również odgrywa ważną rolę, chyba
Leśny Zakątekkurczakiem to świetne danie dla maluchów. Dzieci mogą wygodnie chwytać pierożki w rękę i samodzielnie delektować się pysznym jedzeniem. Do przygotowania takich pierogów możecie wykorzystać mięso pozostałe po gotowaniu rosołu, lub ugotować wcześniej np. kawałek piersi kurczaka. Takie pierogi można podać dziecku, które skończyło 8 miesiąc życia. Składniki na farsz: gotowana ćwiartka kurczaka (może być z rosołu) pół pęczka natki(...)pietruszki 2-3 łyżki rosołu pół małej cebulki (opcjonalnie) sól do smaku Składniki na ciasto: 1,25 szklanki mąki 1/3 szklanki gorącej wody (opcjonalnie) 0,5 łyżeczki soli mąka do posypywania stolnicy Cebulkę kroimy w kostkę i rumienimy na patelni. Mięso z kurczaka oczyszczamy dokładnie z kości i skóry. Do blendera wrzucamy zrumienioną cebulkę, kurczaka i pietruszkę. Jeśli mięso jest
Dieta bez mleka