Na miesiąc przed Wigilią otwieram serię przepisów związanych ze Świętami Bożego Narodzenia. Dziś przedstawię przepis na wigilijny barszcz czerwony z uszkami. U mnie w domu w
Oka w rosole czyli KaFka gotujeNie za bardzo przepadam za karkówką, bo jest dla mnie zbyt tłustym mięsem, ale w tym wydaniu nie jestem w stanie się jej oprzeć- gyros z
Oka w rosole czyli KaFka gotuje„Kapustę kiszoną otrzymujemy w wyniku fermentacji z udziałem szczepów bakterii tj. Leuconostoc, Lactobacillus i Pediococcus, po uprzednim zasoleniu. Cechuje ją długa trwałość i silny kwaśny
Oka w rosole czyli KaFka gotujeMam niezbyt fajne wspomnienia związane z bigosem z czasów dzieciństwa, zawsze pełen był tłustego mięsa. Stąd też pomysł by zrobić odchudzony bigos. Składniki: 500 g kapusty
Oka w rosole czyli KaFka gotujeZrobić schabowego nie jest trudno, ale zrobić go w wersji fit, a w dodatku sprawić by mięso było kruche już nie jest tak łatwo. Składniki: kotlet
Oka w rosole czyli KaFka gotujeNa jednej z grup na fb podpatrzyłam przepis na kotlety mielone w sosie musztardowym, postanowiłam spróbować jak smakują. Składniki: 500 g mięsa mielonego ( ja użyłam z
Oka w rosole czyli KaFka gotujeUwielbiam rosół. Najlepszy jaki jadłam robi moja mama, a ja uparcie próbuję jej dorównać, ale nie wiem, czy to jest wykonalne. Na listopadowe deszcze i wiatry nie ma chyba nic bardziej podnoszącego nas na zdrowiu, jak rozgrzewająca zupa, a rosół w szczególności. W końcu nie bez powodu nasze babcie leczyły nim przeziębienia. Ten rosół jest dla mnie wyjątkowy(...)godzinach dodajemy sól. Wywar powinien odparować na tyle, żeby odkryć wierzch składników, jeśli zredukuje się za bardzo, można dodać trochę wody, ale nie za dużo, aby nie rozwodnić rosołu. Na koniec gotowania doprawiam świeżo zmielonym pieprzem. Ugotowany rosół przecedzamy. Mięso obieramy z kości, a marchewkę kroimy na plasterki. Na głębokie talerze nakładamy ugotowany makaron, pokrojone mięso gęsi
Quinoa Raz!W związku z tym, że dostałam trochę suszonych grzybów, postanowiłam wykorzystać je do przygotowania schabu duszonego w sosie z tychże. Sama nie zbieram grzybów, bo się
Oka w rosole czyli KaFka gotujeLubicie owsianki? Ja do niedawna nie przepadałam za nimi, kojarzyły mi się w szarą breją. Nawet nie próbowałam jej polubić. Aż do dziś. Dziś przepadłam po
Oka w rosole czyli KaFka gotujeCzasem puszczam wodze fantazji z kuchni i wychodzą mi takie rzeczy jak moja dzisiejsza propozycja: nuggety ze schabu na pure z cebuli z sosem czosnkowo- koperkowym
Oka w rosole czyli KaFka gotujePlacki ziemniaczane to proste i szybkie danie, które gościło pewnie u niejednego z Was na babcinym stole. Mnogość dodatków do nich powoduje, że każdy znajdzie coś
Oka w rosole czyli KaFka gotujeKurczaka można przyrządzić na wiele sposobów. Jednym z fajniejszych wg mnie i smaczniejszych jest kurczak upieczony na soli. Jest to naprawdę łatwy przepis, a mięso w
Oka w rosole czyli KaFka gotujeDomowy rosół z kaczki. Pyszny, lecz jeden z najtłuściejszych. Można się skusić na taki syty i gorący mięsno-warzywny rosół, szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Rozgrzewa, wspaniale smakuje. Składniki: 1 porcja rosołowa kaczki: korpus, szyja, skrzydła + udka lub piersi 3 litry wody 4 marchewki 2 pietruszki połowa korzenia selera 1 łodyga selera naciowego średni por 2 cebule gałązka lubczyku(...)natki zwinięte sznurkiem. Jeśli nie mamy świeżego lubczyku dodajmy na tym etapie tylko świeżą natkę. Gotować na małym ogniu, zdejmując powstające szumowiny. Gotować 2,5-3 godziny, niech rosół lekko pyrka. Dobry rosół gotuje się długo, na dobry rosół się czeka W razie potrzeby na koniec doprawić. Podawać z ulubionym makaronem
Zasmakuj KuchniSekretem domowego burgera jest wg mnie dobrze zrobiony kotlet. Proponuję Ci dziś domowego burgera z frytkami. Co Ty na to? Składniki: Na kotleta: mięso wołowe mielone
Oka w rosole czyli KaFka gotujeLubicie domowe wędliny? Ja bardzo. Dotąd po prostu piekłam schab. Tym razem postanowiłam zrobić schab dojrzewający. Jest niesamowicie smaczny i naprawę warto pobawić się z nim
Oka w rosole czyli KaFka gotuje