Zastosowałam cukier zelujący 3 :1 tzn. na 1 kg owoców wsypałam 350 g tego cukru. Dzięki temu dżem nie będzie bardzo słodki. a taki lubię najbardziej. Do bułeczek czy rogali będzie w sam raz. Do przełożenia biszkoptu tez się nada :) Przygotowanie : Umyte owoce wypestkowałam i rozdrobniłam, zasypałam cukrem, wymieszałam i pozostawiłam na około 15 min. by owoce puściły
Proste PotrawyKiedy robiłyśmy z mamą Rogale Marcińskie mama specjalnie zrobiła więcej masy, bo uznała że będzie to super nadzienie do makowca na Boże Narodzenie i zamroziła ją. Za to jak ja pokazałam jej w necie gwiazdę z nutellą, jednogłośnie powiedziałyśmy, że koniecznie tak musi wyglądać nasz makowiec na święta. Zrobiłyśmy też naturalnie strucle makową i przepis na nią znajdziecie
Lili w kuchniKiedy robiłyśmy z mamą Rogale Marcińskie mama specjalnie zrobiła więcej masy, bo uznała że będzie to super nadzienie do makowca na Boże Narodzenie i zamroziła ją. Z ilości ciasta które miałyśmy można zrobić dwie strucle, lub dwie gwiazdy, lub struclę i gwiazdę. Przepis na GWIAZDA . Przepis na ciasto drożdżowe pochodzi z bloga Margarytki
Lili w kuchnidżem z wiśni, taki długo smażony, staroświecki, czyli taki jaki robiła moja babcia. Jest gęsty, aksamitny, a smak po prostu zniewala. Idealny na kanapki, choć ja pewnie nadzieję nim rogale drożdżowe lub naleśniki. Polecam. Składniki na staroświecki dżem wiśniowy, długo smażony 4 kg wiśni 1 kg cukru Wiśnie myjemy, drylujemy (ja nie znoszę drylowania, więc gotowałam
Rozpustne gotowaniePamiętacie rogale drożdżowe z jabłkami ? Były tak pyszne, że postanowiłam wykorzystać to samo nadzienie, lecz zdecydowanie prostsze i szybsze w przygotowaniu ciasto, a mianowicie gotowe ciasto francuskie. Deser okazał się strzałem w dziesiątkę! Niezwykle chrupiące ciasteczka z bogatym w smaku, soczystym, przepysznym nadzieniem z jabłek z dodatkiem rodzynek i cynamonu. W sam raz na szybki deser lub słodką
Rozpustne gotowaniekrócej niż 60 minut w lodówce (ja w zamrażarce przez 30 minut). Gotowe ciasto wystarczy na 1 spód do tarty lub na dużo mniejszych ciasteczek, kopert, rogali itp. Polecam
Rozpustne gotowanieDawniej można je było dostać w każdym sklepie spożywczym. Duże rogale z ciasta drożdżowego posypane po wierzchu makiem. Smakowały doskonale ze świeżym masełkiem. ” Czytaj więcej
Wiem co jemodstawić w ciepłe miejsce na 2 tygodnie. 4. Po 2-óch tygodniach zlać nalewkę przez gazę, rozlać do butelek, zakorkować i odstawić na 2,5 miesiąca. Źródło/ Inspiracja: J. Rogala "Wielka Księga Nalewek" W tle: tester jakości mandarynek - Kicek
Domowa Cookierenka Agidzielimy przy pomocy ostrego noża na 16 kawałków tak jak tort. Tortownicę o średnicę 26-30 cm wykładamy dokładnie papierem do pieczenia. Każdy trójkąt ciasta zawijamy tak jak się rogale zawija, czyli zaczynając od najszerszej części do najwęższej i układamy w tortownicy (10 dookoła i 6 w środku - jak na zdjęciu na dole). Jeżeli zostało nam jakieś roztopione masło
Marder&Marder Manufactureogóle to Madzia kupiła dzisiaj 4 kolejne książki kulinarne więc tak naprawdę nie wiem kiedy znowu zostanę dopuszczony do kuchni... A w najbliższych przepisach będę miał dla was: rogale solanki, czyli całe obsypane gruboziarnistą solą, idealne do jajecznicy, pszenny chleb z siemieniem lnianym, chleb orkiszowy, pszenno-żytni chleb półrazowy i chleb z makiem. A w międzyczasie pewnie jakieś Madzi
Marder&Marder ManufactureJeszcze jeden, przedostatni już, chleb z mojego ostatniego szaleństwa. Tak jak wspominałem zrobiłem wtedy całą masę fajnych chlebów i mnóstwo słonych rogali. Co widać na zdjęciu na samym dole przepisu. Teraz zatem przedstawię wam chleb półrazowy. Czyli trochę razowy, a trochę nie :) Czyli trochę grubomielonej mąki i trochę zwyczajnej. Jeżeli lubicie pieczywo graham to będziecie zachwyceni tym chlebem. Poza
Marder&Marder Manufacturejest już dobrze. :) Po wyrośnięciu, ciasto dzielimy na dwie części i po kolei każdą rozwałkowujemy na grubość około 3 milimetrów. W zależności od tego, jakiej wielkości chcemy mieć rogale, takie koło (np. od talerza) wykrawamy z rozwałkowanego ciasta, z którego z kolei tworzymy trójkąty. Na każdy nakładamy odpowiednią (raczej niezbyt dużo, by nie uciekła) ilość konfitury (u mnie wiśniowa
Kuchenna Kontrrewolucyadowiedzieć się czegoś więcej o mnie, klikają strzałką w dół, na koniec posta ^^. Z racji obchodzonego dzisiaj dnia św. Marcina na wielu blogach zagości zapewne przepis na rogale marcińskie. Ja omijam tę tradycję szerokim łukiem (w końcu co za dużo to niezdrowo^^) i zapraszam Was na pierogi :) Niektórzy już pewnie kończą swoją sezonową przygodę z tym warzywem
My simple kitchenNiedawno wróciłam uciekając przed deszczem z obchodów Świętomarcińskich;) podsumuję je tak, masę ludzi a dookoła same stragany z rogalami i innymi rarytasami, ślinka ciekła;) byłam głodna jak wilk a nie ma nic lepszego i szybszego w przygotowaniu niż jajecznica!;) może nie wygląda jakoś okazale ale była pyszna! ;) Składniki: 2 jajka 3 łyżki serka wiejskiego
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćbardzo cienko ( nieznacznie podsypując blat mąką) i wycinamy prostokąt. Z prostokąta wycinamy trójkąty ( przypominające kształtek klasyczny kawałek pizzy:) )i zwijamy od szerokiego boku aż do samego końca. Tak zwinięte rogale pieczemy ok. 10-15 minut w temperaturze 180 stopni. A tu udało się uchwycić proceder przestępczy :) Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetyt