Najbliższy tydzień zapowiada się dość pracowicie, więc dziś przygotowuję hurtowe ilości jedzenia, które będzie gotowe bez poświęcania mu bezcennego czasu. Rogal wystarczy pociąć na porcje i zapakować na drugie śniadanie do pracy. Można go zjeść na zimno albo podgrzać w mikrofali w firmie. Można włożyć do środka, co tylko wpadnie nam pod rękę. Jest to zatem kolejny przepis "nawinie" ;) Ciasto(...)potem rozłożyć plastry wędlin i sera żółtego, ułożyć pokrojone pieczarki. Na wierzch ułożyć kawałki mozzarelli. Całość zwinąć w roladkę. Moja jest dłuższa niż przekątna blachy, więc zginam ją w rogal. Skleić dobrze końcówki. Przełożyć roladkę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia tak, by łączenie ciasta znalazło się na dnie. Posmarować wierzch rozbełtanym białkiem. Piec ok. 40 minut w temp
Weekendy w domu i ogrodziepopęka. Gotowe ciasto wykładamy na stolnicę, odkrawamy kawałek rozwałkowujemy cienko w kwadrat. Cisto kroimy na mniejsze kwadraciki w jeden róg kładziemy odrobinę powideł następnie zwijamy cisto i formujemy w rogala kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia następnie każdy rogalik smarujemy rozmąconym jajkiem.. Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni C rogaliki pieczemy ok 10 minut. Po upieczeniu jeszcze ciepłe
kgwjanczewodrożdży przygotowujemy rozczyn. Gdy urośnie , dodajemy do niego mąkę , jajko , stopione masło i resztę cukru. Zagniatamy ciasto, rozwałkowujemy i wycinamy trójkąty , układamy na nich dżem . Zawijamy trójkąty , formujemy rogale i układamy na posmarowanej tłuszczem blasze .Pozostawiamy do wyrośnięcia ,smarujemy roztrzepanym białkiem. Pieczemy w piekarniku do uzyskania złotego koloru w temp.200 st. C. Upieczone posypujemy cukrem pudrem
Smakowite DaniaDzień dobry! Gęsina jest bardzo popularna w okolicy święta Św. Marcina, w końcu powstała nawet akcja Gęsina na Św. Marcina sygnowana przez Slow Food Polska. Oprócz Rogali Świętomarcińskich to drugi sztandarowy smakołyk jadany w listopadzie. Kiedyś gęś była bardzo popularna na polskich stołach, jednak została zepchnięta na drugi plan. Bardzo niesłusznie, ponieważ gęsina jest bardzo smaczna i dlatego też
Pora coś zjeśćBIAŁY jest łagodniejszą i jednocześnie szlachetniejszą odmianą maku. Słodki smak tych drobnych nasion został doceniony przez cukierników i piekarzy. Bez dodatku BIAŁEGO MAKU nie można upiec choćby słynnych rogali świętomarcińskich. Dodaje się go do słodkich bułeczek, chleba. MAK BIAŁY jestbogatym źródłem mikro i makroelementów. Zawiera duże ilości żelaza, fosforu i potasu oraz sód, cynk, miedź i mangan. Możemy
Wypisz Wymalujwysokość 12cm oraz szerokość u podstawy 6cm. Na środku najszerszej podstawy umieszczamy jedną wiśnię z naszej konfitury oraz zawijamy w kierunku najwęższej części trójkąta, zaś boku modelujemy w formę rogala. Tak przygotowane ciasteczka wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Gotowe ciasteczka malujemy pędzelkiem roztrzepanym jajkiem. Umieszczamy w piekarniku i pieczemy około 30 minut w temperaturze 200 stopni
Mentor SmakuNawet jak jest odbierany z przedszkola przez męża czy którąkolwiek z babć to dostaje coś do jedzenia. Gdy czas nam się przedłuża to po prostu podaje mu kawałek bułki, rogala czy też innej rzeczy by chociaż na chwilę zaspokoić jego głodek i dokończyć w miarę spokojnie zakupy. Nie wyobrażam sobie sytuacji abym robiła zakupy i nagle zostawiła wszystko
ClauditteMissCookingprzez około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni. Po wystudzeniu rogaliki oprószyć cukrem pudrem albo polukrować. A tutaj link do filmiku który pokazuje jak w inny sposób zwinąć rogale. Przyznam się, że próbowałam tak ale kompletnie mi nie wychodziło chociaż w metodzie "trójkącika" też nie jestem mistrzynią. : Zwijanie rogalików Smacznego
Krakowskie smaki Aniniej tak naprawdę się znajduje. Ostateczny smak masy możemy modyfikować poprzez dodanie bądź odjęcie niektórych bakalii czy dodatków. Ja w tym roku pomieszałam mak biały (pozostałość po rogalach Marcińskich) z makiem niebieskim. Serdecznie polecam ;) Składniki: 500 gramów maku białego 500 gramów maku niebieskiego 2 olejki migdałowe 100 gramów daktyli 150 gramów rodzynek 200 gramów migdałów
Krakowskie smaki Aniowocowy aromat. Dla mnie jest to zdecydowanie odkrycie na linii banany-czekolada. Choć nigdy nie byłam zwolenniczką czekoladowych smarowideł na kanapkach, od kilku dni dzień zaczynam smarując chałkę lub rogala właśnie tą konfiturą. Mniam! Możecie jej też z powodzeniem używać do smarowania naleśników, gofrów, przekładania kruchych ciasteczek. Myślę, że ze względu na konsystencję może też zastąpić tradycyjny czekoladowy ganache
KUCHARNIAskrobi, czyniąc chleb bardziej puszystym, miękkim i elastycznym, utrzymującym dłużej świeżość, wilgotność ciasta i jego delikatność. Tang zhong jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Istnieje wiele przepisów na chleb, bułeczki, rogale na słodko lub ostro, nadziewane marmoladą, owocami, albo kawałkami mięsa i sera. Duże możliwości w tworzeniu nowych, własnych przepisów daje zamiana wody na mleko lub sok o dowolnym smaku
KUCHARNIAszklanki dowolnej, gęstej konfitury albo dżemu-u mnie z roży 2 roztrzepane jajka do posmarowania rogali przed pieczeniem cukier puder do oprószenia rogalików po upieczeniu
w mojej kuchniszklanki dowolnej, gęstej konfitury albo dżemu-u mnie z roży 2 roztrzepane jajka do posmarowania rogali przed pieczeniem cukier puder do oprószenia rogalików po upieczeniu . WYKONANIE .. Mleko podgrzać, wsypać cukier, drożdże i dobrze rozetrzeć. Zostawić na 10 minut do wyrośnięcia. Do miski przesiać mąkę, dodać jajka, jogurt naturalny i wlać rozpuszczone i ostudzone masło
w mojej kuchniucieramy na jednolitą pastę. Zmielony ser łączymy z ziarnami wanilii i miodem, dodajemy pasty z awokado, ucieramy łyżką. Dodajemy jabłka i mieszamy. Twarożek ten będzie idealny do własnego pieczywa , rogali, lub mlecznych bułek. Myślę, że z powodzeniem będzie ją możńa podać z krakersami, lub pieczywem chrupkim. Smacznego
BaRepasRogaliki z dodatkiem ziemniaków Jagodzianki na twarożku Bułeczki z rabarbarem Rogale marcińskie Drożdżówki odrywane z borówkami Jagodzianki na oleju Jagodzianki Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką
Ala piecze i gotuje