samego ciasta, nuta kawowa w kremie budyniowym, owocowy akcent konfitury oraz mak i skórka pomarańczowa kojarzące się ze świętami. Przypomina trochę klasyczny metrowiec i smakiem nawiązuje do słynnych marcińskich rogali , ale jest bardziej w duchu nadchodzących wielkimi krokami świąt Bożego Narodzenia. Można je upiec także na każdą inną okazję, nie tylko na święta. Przyznam, że jest przy tym cieście
Smaczna Pyzawyrośnie. Mimo tych ułatwień paszteciki są bardzo, bardzo smaczne - lekko chrupiące z wierzchu, a mięciutkie w środku. Dobrze też się kroją, dzięki kruchości. A gdy zostaje mi ciasta, piekę rogale z owocami dla moich chłopców. Przepis jest bardzo uniwersalny :-) Kapuśniaczki - paszteciki z kwaszoną kapustą i suszonymi grzybami. Paszteciki wigilijne. Najłatwiejsze i najsmaczniejsze. Duża porcja - wystarczy, by zrobić około
Poezja Smaków - blog kulinarnyRogaliki drożdżowe Również u mnie w domu na Świętego Marcina zagościły rogaliki, nie były to może jednak rogale typowo "Świętomarcińskie", ale najzwyklejsze w świecie drożdżowe, dodatek kremu czekoladowego sprawił jednak, że były równie dobre i szybko zniknęły z talerza. Składniki: Na ciasto: 550 g mąki 150 g cukru 200 ml letniego mleka 2 żółtka 1 jajko
My sweet a lifedłoni. Dzielimy je pół. Każdą połówkę rozwałkowujemy na kształt koła, które dzielimy na 12 trójkątów. Na szerszy rant każdego trójkąta nakładamy porcję nadzienia i zwijamy do wewnątrz, tworząc kształt rogala. Gotowe rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Wystudzone posypujemy cukrem pudrem
My simple kitchenCiasteczka francuskie rogale to bardzo szybka i prosta w przygotowaniu słodkość. Rozpływają się w ustach, faszerowane masą orzechową z kawałkami orzeszków firmy Helio , dodatkowo z polewą czekoladową Helio . Rozpusta! Wyglądają pięknie, smakują obłędnie! A takie proste w przygotowaniu Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego kilka łyżek masła orzechowego z kawałkami orzeszków Helio 1 opakowanie polewy czekoladowej Helio
Zasmakuj Kuchniświęta, ja postanowiłam przygotować dla Was przepis na seromakowiec. Kolejny, bo jeden już na blogu znajdziecie. Ten tak naprawdę zrodził się w głowie w kilka minut, kiedy to przygotowując rogale Marcińskie pozostało mi sporo masy makowej... Nie nie, to wcale nie było zamierzone. Po prostu tak wyszło samo, że z pośpiechu zrobiłam na nie ciasta z połowy składników 😜 Masy
Kuchnia w czekoladzielata temu. Od tamtej pory wiele się zmieniło i dlatego postanowiłam przypomnieć Wam przepis na te przepyszne i szybkie babeczki. Szykowałam je na weekend jako taki mały zmiennik słynnych rogali świętomarcińskich Oczywiście nie ma co porównywać smaków, ale posiadając w domu serek mascarpone możecie zrobić naprawdę szybki w przygotowaniu deser, do którego nawet nie potrzebujecie włączać miksera (chociaż
Relaxtimelistopadzie królują rogale - biały mak kupujemy do pysznego farszu i wypełniamy nim pół francuskie Rogaliki Świętomarcińskie . Jednak, muszę Wam powiedzieć, że biały mak to także świetny dodatek do kremów, deserów, ponieważ idealnie podnosi ich smak, dzięki lekko orzechowemu, delikatnemu zabarwieniu. Jeżeli robicie rogaliki, warto zostawić kilka łyżek białego maku, by dodać go do kremu i uzupełnić nim np. babkę
Poezja Smaków - blog kulinarnypaździernik obfitował w mnóstwo pozytywnych emocji i nowych smaków. Powoli wracam do rzeczywistości, chociaż nie jest to łatwe i przyjemne. Wiem, że dzisiaj powinnam dzielić się przepisem na rogale świętomarcińskie, ale rozleniwiłam się w trakcie swojego urlopu, więc będzie coś prostego ;) Jedna z moich ulubionych sałatek, która łączy słodko-słone smaki. Szybka do przygotowania, jeśli ma się
Czerwona PorzeczkaByły rogale świętomarcińskie , rogaliki z makiem , z powidłami , piwne . Ale nie było jeszcze... MARCHEWKOWYCH! Z nutką pomarańczy, cynamonu, z białą i gorzką czekoladą. Bardzo łatwe w przygotowaniu. Kto się na nie skusi? Składniki: 2 szkl mąki pszennej typ 500, np. TOTA 2 marchewki 200 g masła 3 łyżki cukru pudru skórka otarta z 1 pomarańczy 1 łyżeczka cynamonu dodatkowo
TrufelkowoWiem, że dzisiaj królują rogale, ale ja nie przepadam za białym makiem więc postanowiłam świętować słodkim miodownikiem z orzechami. Wykonanie zachęci nawet początkujących cukierników, a smak oczaruje Waszych gości. Sekretem smaku jest dobry miód (u mnie spadziowy), i oczywiście orzechy i masło. Słonecznego dnia Kochani życzę!. Przepis podaję na dużą blaszkę 40x24 cm. Ciasto: - 3 i 1/2 szklanki
Apetyczna babeczkaJedni przygotowują rogale świętomarcińskie, nie zważając na cenę masła, dzielnie wałkując i składając ciasto. Drudzy polują w sklepach na najlepszą tuszkę gęsi, żeby obiad był rzeczywiście świąteczny. Jeszcze inni szyją kotyliony, a niektórzy szykują race (choć tego ostatniego zdecydowanie nie popieram)... Święto Niepodległości już w sobotę. Na weekend też zapowiedział się orkan Marcin. Akurat w swoje imieniny. Przypadek
Obiad gotowydłoni. Dzielimy je pół. Każdą połówkę rozwałkowujemy na kształt koła, które dzielimy na 12 trójkątów. Na szerszy rand każdego trójkąta nakładamy porcję nadzienia i zwijamy do wewnątrz, tworząc kształt rogala. Gotowe rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Wystudzone posypujemy cukrem pudrem
My simple kitchenZbliża się 11 listopada. Teraz właśnie zaczyna się w Poznaniu i okolicach słodkie szaleństwo ☺ . Jak nakazuje tradycja trzeba zjeść słodkiego rogala, sowicie nafaszerowanego pysznym nadzieniem. Nadzienie powinno być z białego maku i bakalii w dużych ilościach, a ciasto półfrancuskie. Moje ciasto rosło jak szalone i kiedy zobaczył je mój syn, to ze śmiechem powiedział "znowu udało ci się
Tylko pyszniestopni przez około 35-40 minut do zrumienienia. 6. Podanie: Podajemy i smacznego życzę. Rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wychodzi 8 dużych rogali. Najlepiej użyć masła
Izabelawkuchni