rogale - 1033 przepisów (strona:33/69)

Podcasty, których warto słuchać 166

przez Małgorzatę Zmaczyńską. Jeśli interesujecie się kulinariami, jedzeniem i lubicie różne ciekawostki związane właśnie z tą tematyką to koniecznie musicie posłuchać tych reportaży. Dzięki Gosi poznałam między innymi historię Rogala Marcińskiego, ciekawostki związane z tradycjami wigilijnymi. Mała Wielka Firma Podcast nagrywany przez Marka Jankowskiego, dla osób, które mają swój biznes lub myślą o jego założeniu. Choć tak naprawdę jest

365 dni dookoła kuchni
Domowe lubelskie cebularze 191

Zakopane ma oscypki, Kazimierz – koguty, Poznań - rogale marcińskie, Kraków – obwarzanki, a Lublin słynie z cebularzy. Chrupiąca skórka, mięciutkie ciasto, aromatyczne cebulowe nadzienie z makiem – taki jest cebularz lubelski. Historia cebularzy sięga przełomu XIX wieku, kiedy to Żydzi zamieszkujący Stare Miasto wypiekali cebulowo-makowe placki. Dostępność składników i niskie koszty sprawiły, że cebularze szybko zyskały popularność. Przed wojną można było

Obiad gotowy
Drożdżowe rogale z jagodami 240

minut do wyrośnięcia. 2. Wyrośnięte ciasto wykładam na stolnicę. Rozwałkowuję tworząc okrąg. Ciasto kroję na trójkąty. Na każdy kawałek ciasta kładę porcję jagód. Ciasto zwijam tworząc rogaliki. Rogale układam na blaszce. Smaruję rozkłóconym jajkiem i posypuję cukrem waniliowym. Piekę około 30 minut w temperaturze 170 stopni

Tradycyjna kuchnia Kasi
Maślane rogaliki z budyniem i truskawkami 189

Maślane rogaliki z budyniem i truskawkami Puszyste, niezwykle delikatne i przepyszne rogale drożdżowe nadziane śmietankowo-czekoladowym budyniem i truskawkami. Palce lizać!     Składniki: 25g świeżych drożdży 650g mąki 250ml mleka 125g masła 3 jajka 7 łyżek cukru 2-3 łyżki roztopionego masła Nadzienie: 1 budyń śmietankowy bez cukru 1,5 szklanki mleka 100g białej czekolady ok. 150g truskawek

Blog z Apetytem
Bułki rustykalne 169

sprawia, że pod wpływem ciepła, masło natychmiast się rozpuszcza - coś niesamowitego, namawiam Was, żebyście spróbowali. Przepisy na śniadanie: Bułeczki drożdżowe Bułki wrocławskie Bułki z pestkami dyni  Mleczne bułeczki Rogale śniadaniowe Do takiego domowego pieczywa wystarczą warzywa, na przykład ogórek, czy pomidor, wędlina, albo ser i śniadanie mistrzów gotowe! Przepis na bułki Bułeczki drożdżowe: 400 g mąki pszennej

MamaOskarka
Krewetki w sosie kokosowym z groszkiem podane na puree z selera 196

spotkać się wreszcie z kimś, pomimo wielu przekładanych wizyt. Kimś, kto cały czas cierpliwie tylko czekał.  To nie tak, że nie gotuję. Po nocy piekę sobie bajgle i rogale, ale rano ich już nie ma. A nawet jeśli rano są, to nie ma czasu na zdjęcia. Koło się zamyka, i nie wiem czy to ja teraz jestem zajęta

Mango Papaja
Babka śnieżna 205

żółtek. Przepis na babkę śnieżną znalazłam w książce Florentyny Niewiarowskiej „ Praktyczne przepisy pieczenia ciast świątecznych a mianowicie: bab, babek, placków, mazurków, pierników i tortów oraz strucli, kołaczów, chleba, bułek, rogali i różnych przysmaczków do kawy, herbaty i czekolady”  z 1895 roku. Ciasto jest bardzo delikatne, wilgotne w środku i rozpływa się w ustach, a może niknie w ustach

królestwo garów
Rogaliki maślane z marmoladą 226

świeżych drożdży 250 ml (szklanka) mleka 600 g – 650 g mąki pszennej 100 g masła 150 g cukru 1/2 łyżeczki soli 2 jajka (+ jeszcze jedno do posmakowania rogali) 300 g marmolady o ulubionym smaku (dałam truskawkową) Przygotowanie Drożdże rozkruszamy do miseczki, dodajemy po łyżce mąki i cukru, oraz około 1/3 szklanki ciepłego (ale nie gorącego) mleka. Zaczyn dokładnie mieszamy

e-PrzepisyKulinarne
Rogale wytrawne z farszem szpinakowo-pieczarkowym 180

Jeśli macie ochotę na sycącą przekąskę, to te rogale będą strzałem w 10. Proste w zrobieniu, sycące, a co najważniejsze – smaczne. Nie ma z nimi wiele roboty, lubimy nimi częstować gości, gdy do nas przyjdą. Całkiem poważnie Wam mówimy, że zawsze każdy jest zachwycony. Zresztą co będziemy strzępić język po próżnicy. Zrobicie sami i się przekonacie. »»» CZYTAJ DALEJ

Marder&Marder Manufacture
Rogale wytrawne z farszem tuńczykowo-pomidorowym 144

Całkiem proste rogale wytrawne. Fajny pomysł na imprezę. Idealne i jako zagryzka pod wódkę i jako po prostu przekąska. »»» CZYTAJ DALEJ

Marder&Marder Manufacture
Rogaliki drożdżowe z serem 734

zarówno dzieci jak i dorośli, przypominają wakacje u babci, z kubkiem mleka czy ciepłego kakao tworzą doskonały duet. Polecam, przepis sprawdzony i zawsze wychodzi. Składniki na około 30 sztuk rogali: 1 kg mąki pszennej typ 550  2 opakowania suszonych drożdży  Dr.Oetker 4 jajka 550 ml ciepłego mleka 15 dag roztopionego masła 15 dag cukru 1 łyżeczka cukru

Wanilia i Kardamon
Rogaliki drożdżowe z marmoladą 218

jajka 100 ml mleka 100 ml jogurtu naturalnego 100 g masła 2 łyżeczki cukru waniliowego 4 łyżki cukru szczypta soli Dodatkowo : ulubiona marmolada lub konfitura, 1 jajko do posmarowania rogali przed pieczeniem, u mnie dodatkowo sezam do posypania Przygotowanie: Odmierzoną ilość mąki wsypać do misy miksera dodać, cukier waniliowy, cukier, sól, oraz drożdże. Do tego jogurt oraz roztrzepane jajka

W garach u Gosi
Marynowana kapusta z marchewka w stylu koreanskim 159

wycinamy zgrubienie. Przeciąć liść na pół (ta połówkę na 3 kawałki). Pozostawić 4-5 liści w całości. W najwęższym miejscu układamy marchewkę i owijamy ją mocno. TAK jak rogale. Gołąbki marchewkowe ułożyć ściśle w rondlu. Przykryć wierzch pozostałymi całymi liśćmi kapusty . W rondlu zagotować 1 l wody ,dodać 1liść laurowy,cukier,sól,olej roślinny i ocet. Do marynaty dodać

mojej kuchni
Piegusek Królewski 223

Sezon na ciasta z makiem: czas start!;) Tego przekładańca wymyśliłam sobie ostatnio, gdy pozostało mi sporo mielonego maku od nadzienia rogali Marcińskich( tak, tak znów je upiekłam;)). Wymyśliłam sobie ciacho na bazie ciasta biszkoptowego z dodatkiem rzeczonego maku, siekanych orzechów, gorzkiej czekolady i  suszonej skórki pomarańczowe. Powiem Wam, że takie ciasta wymyślane cieszą podniebienie bardziej;)Ten Pieguskowy makowiec

Domowe ciasta