bazie! Kaczka z pyzami (inaczej kluchy na łachu, parowce), szagówki, placki ziemniaczane (plyndze), szare kluchy, pyzy z mięsem, purre (pyry deptane), pyry z gziką, a na deser babka poznańska, rogale marcińskie, chruściki oraz szneka z glancem. Na danie główne wybrałam moją ulubioną potrawę Pyry z gzikiem. Pyry z gzikiem to postne danie po poznańsku, na które składają się ziemniaki
TrufelkowoDanie powstało prawdopodobnie w XIX wieku gdy to popularne stały się ziemniaki. Jest to bardzo proste i smaczne danie. Kiedyś jadano je głównie w piątki. Teraz stało się, obok rogala Świętomarcińskiego, symbolem wielkopolskiej kuchni. Składniki: pyry ( ziemniaki) twaróg tłusty szczypiorek śmietana 18% sól, pieprz do smaku olej / masło do okraszenia pyry Przygotowanie: dokładnie wyszorowane ziemniaki ugotuj w łupinach
Oka w rosole czyli KaFka gotujegrubości kilku milimetrów. A potem podałam je oprószone solą i z łyżeczką chrzanu do drugiego kawałka królika pieczonego z liściem chrzanu. O "Niebie pod Śnieżką" Joanny Sykat Małgorzata Rogala napisała "Wzruszająca, pełna subtelnych emocji historia i podążaniu śladami rodzinnej tajemnicy i konieczności zmierzenia się z nieznaną przeszłością". I ta właśnie tajemnica spowodowała, że sięgnęłam po książkę. Prawie 40-letnia
Weekendy w domu i ogrodziePolecam każdemu te super smaczne wypieki na niedzielę i nie tylko. Ciasto: 1 kg mąki 450, 50 g drożdży, 2 szkl. ciepłego mleka, 1/2 kost. masła
chleba naszegoSzybki i nieskomplikowany przepis na rogale drożdżowe, który znam jeszcze w czasów dzieciństwa. W zasadzie to były chyba pierwsze rogaliki, które upiekłam gdy zaczynałam eksperymentować w kuchni. Nigdy jeszcze mnie zawiódł ten przepis i zazwyczaj piekę te rogaliki z podwójnej porcji. Najbardziej lubię, kiedy rogaliki są niewielkie (trzeba podzielić ciasto na więcej części) ale nie zawsze mam tyle czasu
Pieguskowa Kuchniagłuchy odgłos to o.k. jeżeli nie wydaje takiego odgłosu, wówczas dopiekamy jeszcze 5 min. bez foremki na kratce. Studzimy: bułki 15-30 min., chleb 30-60 min. Smacznego ! p.s. rogale i bułki maślane znajdziesz w zakładce pieczywo na górze strony ;-) zapraszam
chleba naszegorozgrzać masło, wlać masę jajeczną, smażyć, mieszając, aż cała będzie ścięta. Croissant przekroić wzdłuż na pół, na jednej połówce położyć plastry awokado, jajecznicę, pokrojone pomidory, rukolę, przykryć drugą połówką rogala. Smacznego
Obiad gotowyzagniatamy. Odrywamy po kawałku ciasta. Wałkujemy ciasto na kształt koła. Wycinamy z ciasta cienkie trójkąty (patrz zdjęcie). Na szerszym kawałku trójkąta wykładamy konfiturę. Ciasto zwijamy ku środkowi. Zwijamy w rogale. Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach C przez ok. 10-15 minut. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Jeśli macie problem z niedoborem konfitur
Pobite gary BarbaryWiem doskonale, jak to jest. Od poniedziałku do piątku śniadanie odbywa sie „na szybko”, złapane w biegu „coś” do pracy, kupione na szybko słodkie rogale lub banan z jogurtem. Śniadanie jest bardzo ważnym posiłkiem, dlatego nie możemy o nim zapominać na co dzień. Osobiście rankiem wystarcza mi miseczka muesli z dodatkiem płatków owsianych, ziaren słonecznika
Raj dla PodniebieniaPrzepis pochodzi z "Wielkiej Księgi Nalewek" Jana Rogali. Nalewka buraczana idealnie sprawdzi się w przypadku osób z problemami żołądkowymi. I szczerze Wam przyznam, że świetnie smakuje. Jednakże, aby móc delektować się pożądanym smakiem - należy uzbroić się... choć w 6 miesięcy cierpliwości. Wtedy nalewka nabierze ciemniejszego koloru, a smak buraków będzie zanikał. 1/2 kg buraków ćwikłowych 1 szklanka wody (gorącej
Di gotujeDzisiaj polecam przepyszne paluchy na piwie. Zamiast paluchów można uformować rogale lub precle. Z ciastem pracuje się bardzo przyjemnie, łatwo się je formuje. Paluchy po upieczeniu są puszyste, miękkie i mają lekko chrupiącą skórkę. Zamiast piwa można użyć wody, smak paluchów będzie już jednak inny. Paluchy można wykorzystać na kanapki, serwować do dań na gorąco, np. do gulaszy
Smak mojej kuchniwłoskich produktów ( kawa lavazza, pesto pomidorowe z ricottą, pasztet z karczochów, mąka ryżowa bez glutenu, makaron barilla mini kokardki, sos beszamel, ziemniaczane krakersy z rozmarynem, włoskie ciastka z migdałami, rogale z mlecznym nadzieniem, dwa batony nutella, rurki z kremem, czekolada z orzechami oraz czekoladowe jajka z mlecznym nadzieniem ). Produkty widoczne na zdjęciu powyżej Konkurs trwa od dzisiaj
kuchniabellissima.wordpress.commalunkami... W sumie mam miłe wspomnienia i rewelacyjne źródło smakowitych inspiracji... Właśnie przepis na te rogaliki zaczerpnęłam z jednej z moich ulubionych ksiąg ("Kuchnia Polska".) (Oczywiście co nieco zmieniłam.) Rogali są rewelacyjne i nie muszę ich zachwalać, ponieważ fakt, że pokaźna ilość zniknęła w zastraszającym tempie - mówi sama za siebie. Koniecznie spróbujcie! (20 średnich lub około
Di gotujebardzo maślane. Masło mamy w środku ciasta. Dodatkowo, masłem ciasto smarujemy przed pieczeniem. To dzięki tej tłuściutkiej powłoczce, w środku rogalika robią się warstwy tak, jak ciasto było zwijane. Rogale są bardzo puszyste i doskonale nadają się do nadziewania czy to marmoladą (część moich tak właśnie potraktowałam), czy to czekoladą. Rogaliki możecie upiec solo, oddzielnie na dużej blaszce
Mieszam w GarnkuJuż nie raz zachęcałam Was do wypieku domowego pieczywa. U mnie jada się domowy chleb, rogale i bułki. Dzisiaj mam dla Was przepis na puszyste, maślane bułeczki. Przepis znalazłam w domu u mojego Taty i przypomniałam sobie, że takie właśnie bułeczki jadłam u moich rodziców. Od razu zrobiłam je na niedzielne śniadanie. Są pyszne, puszyste i bardzo delikatne
Kuchnia u Krysi