rogale - 1033 przepisów (strona:46/69)

Rumiane rogaliki drożdżowe 242

Pulchne i miękkie drożdżowe rogale nadziane dżemem i konfiturą z letnich zapasów. Mniammm.... Składniki:     60-70 dag mąki pszennej     25 dag margaryny     6 dag drożdży     1 łyżeczka proszku do pieczenia     2 jaja     1 szklanka ciepłego mleka     3 łyżki

Apetyczna babeczka
Kruche rogale z marmoladą 176

Dawno ich nie robiłam i jakoś ostatnio wpadła mi w ręce kartka z moimi najstarszymi przepisami. Postanowiłam więc, że zrobię rogale, bo doskonale nadają się do kawy jako słodka przekąska. Są bardzo smaczne, mają smak maślano-śmietankowy, a dodatkowo uroku nadaje im nadzienie. Najlepiej użyć marmolady, bo dżem wycieknie. Mi na kilka ostatnich zabrakło i dałam powidła śliwkowe. Też

Passions hobbies life
Chałka z bakaliami 203

Dzień dobry! Ostatnio prezentowałam Wam świetną śniadaniową propozycję jaką są bez wątpienia maślane rogale . Dzisiaj kolejna słodka, drożdżowa propozycja - tym razem pyszna, delikatna drożdżowa chałka z bakaliami. Ostatnio przygotowywałam ją na Wigilię. Tak, w Małopolsce rybę podaje się właśnie ze słodką chałką :-). Jednak ten wypiek nie jest zarezerwowany jedynie na święta, na co dzień z powodzeniem można ją również

Pora coś zjeść
Rogale maslane z sezamem czyli Niedzielne Sniadanie odc.53 371

Ciasto łatwo współpracuje i szybko rośnie.  Rogaliki po upieczeniu są delikatne, puszyste i bardzo smaczne :) idealne by przygotować je raz ciach gdy domownicy powoli się budzą. Rogale maślane z sezamem 600 g mąki pszennej 2 jajka 250 ml letniego mleka 70 g roztopionego masła 1 łyżka oleju 2 łyżki cukru 1/2 łyżeczki soli 20 g świeżych

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ciasteczka korzenne czyli Ciasteczkowej Serii i Małego Łakomczucha w Kuchni cd. 211

się korzennych ciasteczek. Wczorajszego poranka, oprócz misiowych masek, zrobiłyśmy je z Córcią. Wałkowałyśmy, wycinałyśmy i piekłyśmy a w mieszkaniu unosił się zapach zimowej pory... potem z Synciem upiekłam maślane rogale ale o nich inna razą. Przepis na ciasteczka zaczerpnięty z "Fiki

Dzieje kuchennej Wiewióry
Chleb nadziewany warzywami 171

Ciasto:- 500 g mąki pszennej- szklanka letniej wody- 20 g drożdży- łyżeczka soli- łyżeczka masłaDrożdże rozpuścić w wodzie, wsypać mąkę, sól i masło. Wyrobić i zostawić

Pasje Jolki
Chlebek bułgarski 206

pozostałymi. Całość kroimy na 4 części a następnie każdą z części na pół…. i każdą jeszcze na pół. Zwijamy każdy kawałek zaczynając od zewnętrznej części jak rogala. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie 2 tortownice o średnicy 25 cm) Polewamy wierzch resztą masła i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. 3. Po tym czasie

UgotujmyTo.pl
Rogaliki z marmoladą 280

Rogaliki z marmoladąPo krótkiej przerwie, wracam z rogalikami. Zrobiłem je na tłusty czwartek, a dziś jest idealna okazja na wstawienie przepisu. Z okazji Dnia Kobiet składam

Gotuj Z Muzyką
Francuskie rogaliki z grzybami 259

miesiąca! ). Dlatego też wykorzystuję je bardzo często w moich kuchennych podbojach! A to na słodko … a to na ostro ….    Dziś mam dla Was przepis na pyszne rogale z dodatkiem pieczarek … jajka … i pachnącego szczypiorku! Na zimno i na ciepło smakują rewelacyjnie! A podane z gorącym czerwonych barszczykiem zachwycą nawet najbardziej wybrednych smakoszy! Składniki:- ciasto

Ostra na Słodko
KRUCHE ROGALIKI Z CZEKOLADĄ 208

Drożdżowe z nutellą już były , więc teraz przeszedł czas na te z ciasta kruchego.Delikatne , wręcz rozpływające się w ustach ciasto , wypełnione po brzegi gorącym czekoladowym kremem

Ostra na Słodko
Mini Croissants 169

Croissants to popularne, urocze rogaliki przygotowane z ciasta francuskiego. Tradycyjne rogale możemy przygotować również w wersji mini, są bardziej podzielne, ładnie wyglądają i przypadną do gustu szczególnie dzieciom. Mini Croissants świetnie smakują z dodatkiem marmolady, dżemu lub innych ulubionych konfitur - idealne na śniadanie lub podwieczorek.Mini Croissants - Składniki:250 g masła10 g świeżych drożdży220 ml mleka420 g mąki pszennejpłaska łyżeczka

Słodka Strona
Zawsze pyszne i pulchne ciasto drożdżowe (z rozczynem) 253

ciasto jest już dokładnie zagniecione, nakrywamy ściereczką i znów odstawiamy aż urośnie. Najlepiej jak podwoi swoją świętość jakieś 30-40 min.3. Po tym czasie z ciasto tworzymy bułeczki, ciasta, rogale i co nam się żywnie podoba. Kładziemy na brytfanki nasmarowane tłuszczem i znów czekamy, aż podrosną. Następnie smarujemy rozbełtanym jajkiem, bądź białkiem. Nasze bułeczki po upieczeniu ładnie się świecą

Moje pyszne gotowanie
ROGALIKI Z ORZECHOWO-KORZENNYM NADZIENIEM /Bezglutenowe i tradycyjne. 235

cukru trzcinowego, łyżkę masła i 2 szklanki mielonych orzechów włoskich oraz zmieloną laskę cynamonu i kardamon.Wszystkie składniki dokładnie wymieszać , do utworzenia jednolitej masy. Gdy masa wystygnie, daje się formować.Rogale:- Mąkę wysypać na stolnicę, masło i smalec roztopić i wlać w zagłębienie mąki cały czas wyrabiając ciasto nożem(kręcimy kółeczka), dodać żółtka i drożdże rozrobione z cukrem i solą

Wypisz Wymaluj
Wspólne pieczenie w skandynawskich klimatach 222

takie dni? Kiedy technika zdecydowanie nie jest po Waszej stronie...?Nie o tym jednak pisać chciałam. A o naprawdę pysznych, obłędnie cynamonowych bułeczkach. Moje co prawda wyglądają jak niedorobione rogale, ale to nie powód, żeby nie podzielić się przepisem. Są bowiem tak pyszne, że grzechem byłoby ich nie zrobić.Razem z Chantel, Mirabelką i Mopsikiem postanowiłyśmy przygotować cynamonowe bułeczki

Pożeraczka, czyli raz adobrze