Pulchne i miękkie drożdżowe rogale nadziane dżemem i konfiturą z letnich zapasów. Mniammm.... Składniki: 60-70 dag mąki pszennej 25 dag margaryny 6 dag drożdży 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jaja 1 szklanka ciepłego mleka 3 łyżki
Apetyczna babeczkaDawno ich nie robiłam i jakoś ostatnio wpadła mi w ręce kartka z moimi najstarszymi przepisami. Postanowiłam więc, że zrobię rogale, bo doskonale nadają się do kawy jako słodka przekąska. Są bardzo smaczne, mają smak maślano-śmietankowy, a dodatkowo uroku nadaje im nadzienie. Najlepiej użyć marmolady, bo dżem wycieknie. Mi na kilka ostatnich zabrakło i dałam powidła śliwkowe. Też
Passions hobbies lifeDzień dobry! Ostatnio prezentowałam Wam świetną śniadaniową propozycję jaką są bez wątpienia maślane rogale . Dzisiaj kolejna słodka, drożdżowa propozycja - tym razem pyszna, delikatna drożdżowa chałka z bakaliami. Ostatnio przygotowywałam ją na Wigilię. Tak, w Małopolsce rybę podaje się właśnie ze słodką chałką :-). Jednak ten wypiek nie jest zarezerwowany jedynie na święta, na co dzień z powodzeniem można ją również
Pora coś zjeśćCiasto łatwo współpracuje i szybko rośnie. Rogaliki po upieczeniu są delikatne, puszyste i bardzo smaczne :) idealne by przygotować je raz ciach gdy domownicy powoli się budzą. Rogale maślane z sezamem 600 g mąki pszennej 2 jajka 250 ml letniego mleka 70 g roztopionego masła 1 łyżka oleju 2 łyżki cukru 1/2 łyżeczki soli 20 g świeżych
Dzieje kuchennej Wiewiórysię korzennych ciasteczek. Wczorajszego poranka, oprócz misiowych masek, zrobiłyśmy je z Córcią. Wałkowałyśmy, wycinałyśmy i piekłyśmy a w mieszkaniu unosił się zapach zimowej pory... potem z Synciem upiekłam maślane rogale ale o nich inna razą. Przepis na ciasteczka zaczerpnięty z "Fiki
Dzieje kuchennej WiewióryCiasto:- 500 g mąki pszennej- szklanka letniej wody- 20 g drożdży- łyżeczka soli- łyżeczka masłaDrożdże rozpuścić w wodzie, wsypać mąkę, sól i masło. Wyrobić i zostawić
Pasje Jolkipozostałymi. Całość kroimy na 4 części a następnie każdą z części na pół…. i każdą jeszcze na pół. Zwijamy każdy kawałek zaczynając od zewnętrznej części jak rogala. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie 2 tortownice o średnicy 25 cm) Polewamy wierzch resztą masła i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. 3. Po tym czasie
UgotujmyTo.plRogaliki z marmoladąPo krótkiej przerwie, wracam z rogalikami. Zrobiłem je na tłusty czwartek, a dziś jest idealna okazja na wstawienie przepisu. Z okazji Dnia Kobiet składam
Gotuj Z Muzykąmiesiąca! ). Dlatego też wykorzystuję je bardzo często w moich kuchennych podbojach! A to na słodko … a to na ostro …. Dziś mam dla Was przepis na pyszne rogale z dodatkiem pieczarek … jajka … i pachnącego szczypiorku! Na zimno i na ciepło smakują rewelacyjnie! A podane z gorącym czerwonych barszczykiem zachwycą nawet najbardziej wybrednych smakoszy! Składniki:- ciasto
Ostra na SłodkoDrożdżowe z nutellą już były , więc teraz przeszedł czas na te z ciasta kruchego.Delikatne , wręcz rozpływające się w ustach ciasto , wypełnione po brzegi gorącym czekoladowym kremem
Ostra na SłodkoCroissants to popularne, urocze rogaliki przygotowane z ciasta francuskiego. Tradycyjne rogale możemy przygotować również w wersji mini, są bardziej podzielne, ładnie wyglądają i przypadną do gustu szczególnie dzieciom. Mini Croissants świetnie smakują z dodatkiem marmolady, dżemu lub innych ulubionych konfitur - idealne na śniadanie lub podwieczorek.Mini Croissants - Składniki:250 g masła10 g świeżych drożdży220 ml mleka420 g mąki pszennejpłaska łyżeczka
Słodka Stronaciasto jest już dokładnie zagniecione, nakrywamy ściereczką i znów odstawiamy aż urośnie. Najlepiej jak podwoi swoją świętość jakieś 30-40 min.3. Po tym czasie z ciasto tworzymy bułeczki, ciasta, rogale i co nam się żywnie podoba. Kładziemy na brytfanki nasmarowane tłuszczem i znów czekamy, aż podrosną. Następnie smarujemy rozbełtanym jajkiem, bądź białkiem. Nasze bułeczki po upieczeniu ładnie się świecą
Moje pyszne gotowaniecukru trzcinowego, łyżkę masła i 2 szklanki mielonych orzechów włoskich oraz zmieloną laskę cynamonu i kardamon.Wszystkie składniki dokładnie wymieszać , do utworzenia jednolitej masy. Gdy masa wystygnie, daje się formować.Rogale:- Mąkę wysypać na stolnicę, masło i smalec roztopić i wlać w zagłębienie mąki cały czas wyrabiając ciasto nożem(kręcimy kółeczka), dodać żółtka i drożdże rozrobione z cukrem i solą
Wypisz Wymalujtakie dni? Kiedy technika zdecydowanie nie jest po Waszej stronie...?Nie o tym jednak pisać chciałam. A o naprawdę pysznych, obłędnie cynamonowych bułeczkach. Moje co prawda wyglądają jak niedorobione rogale, ale to nie powód, żeby nie podzielić się przepisem. Są bowiem tak pyszne, że grzechem byłoby ich nie zrobić.Razem z Chantel, Mirabelką i Mopsikiem postanowiłyśmy przygotować cynamonowe bułeczki
Pożeraczka, czyli raz adobrze