Moja inwencja podsunęła mi dziś malutkie grzebienie, które po posmarowaniu żółtkiem obtaczałam w cukrze...niektórzy jednak byli rozczarowani małą ilością powideł w środku grzebieni, i zażyczyli sobie duże, porządne rogale tak więc druga blacha to były...i tym sposobem każdy miał to, co lubi
Walijskie Pichceniecelu odparowania wody. Wystudzić.Ciasto rozwałkować i wycinać spore kółka. Na każde kółko nałożyć łyżeczkę farszu.Składać na pół, dobrze dociskając obrzeże rogalików.Piekarnik rozgrzać do ok 185st. Rogale posmarować rozbełtanym jajkiem połączonym z wodą ( w celu uzyskania ładnego połysku). Wstawić do piekarnika i piec na zloty kolor ok 25min.Jeść na ciepło lub na zimno, chociaż na ciepło
Walijskie Pichcenieciasto podwoi swoją objętość. Następnie ciasto wyłożyć na blat (stolnicę) rozwałkować na w miarę okrągły. Placek podzielić na 8 lub 12 trójkątów (w zależności jakiej wielkości chcemy uzyskać rogale). Na każdy trójkąt nakładać łyżeczkę powideł śliwkowych i zwijać formując rogaliki. Piec w temp 180st ok 25 minut (do uzyskania złotego koloru). Lekko wystudzone polukrować lub posypać cukrem pudrem
Walijskie PichcenieWszyscy robią dzisiaj rogale marcińskie ale ja nie.. ja mam drożdżówki z makiem... bo takie drożdżówki to idealne rozpoczęcie dnia, uszczęśliwienie dzieci i ich kolegów, koleżanek w szkole lub utylizacja masy makowej jeśli taka wam zostanie po świątecznych wypiekach. Przepis i szczegółowy sposób wykonania znalazłam na blogu Z piekarnika. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikMarcepan to właściwie tylko migdały i cukier. Słodka, nieco mdła jak dla mnie masa, przydaje się do wielu deserów. Jest np. składnikiem nadzienia do Rogali marcińskich, które piekę już kolejny rok. Można w niektórych sklepach kupić gotowy marcepan, ale nie wszędzie jest więc warto wiedzieć jak go przygotować samemu. Szczególnie, że to prosta rzecz.Zobacz inne przepisy z wykorzystaniem marcepanu
Smaczna Pyzaobsypany mąką, krótko wyrobić. Rozwałkować lub rozciągnąć rękami nadając kształt koła. Podzielić ciasto na 10 części. Na brzegu każdego kawałka położyć parówkę i pozostałe dodatki. Zwijać rulony podobnie jak rogale, końcówki zawinąć pod spód. Każdy smarować z wierzchu mieszaniną mleka i żółtka. Ułożyć na blaszce wyłożonej matą silikonową. Pozostawić na chwilę aby podrosły, następnie upiec w temp. 200 stopni
Praktyczna plPyszne i jeszcze raz pyszne smarowidełko z pieczonej dyni! Jestem nim zachwycona, nadaje się na kanpkę, na rogala, na chałkę, na gofra, do ciastek i do czego tylko macie ochotę. Jest bardzo aromatyczne, słodkie i zdrowe! Polecam tym co kochają dynię tak jak ja! ;-) SKŁADNIKI: - 1 szklanka purre z upieczonej dyni Hokkaido - 2 łyżki miodu lipowego - cynamon - kardamon
SMYKWKUCHNIbudyniem Drożdżówki serca z chałwą Drożdżówki z rabarbarem Maślane rogaliki Drożdżowe rogaliki z powidłami Drożdżowe rogaliki 2 Grissini z tymiankiem Gofry Kruche rogaliki z powidłami Pączki z serka homogenizowanego Rogale marcińskie Serowe paluchy Zapiekanki z bagietek
Aga w kuchninieco niższej temperaturze, w moim piekarniku przy 230 stopniach od razu zrobiłyby się węgle. Wydłużyłam też nieco czas pieczenia, pomna uwag dziewczyn, że niektóre rogale im się w środku nie dopiekły. Croissanty wg. Conticini Składniki: Na zaczyn 70 g mąki pszennej tortowej 10 g świeżych drożdży 65 g mleka
Kulinarne przygody Gatitynawet przestygnąć na kratce, zjada je gorące. Mój robot z hakiem do wyrabiania świetnie radzi sobie z ciastem drożdżowym, to znacznie skraca czas przygotowania tych paluchów. Polecam też rogale drożdżowe z pikantnym farszem. Przepis na najlepsze paluchy drożdżowe z szynką i serem, polecam Specjalności drożdżowe na blogu: Bagietki pełnoziarniste rustykalne bagietki Rustykalne bagietki pszenne Bagietki pszenno-żytnie ekspresowe
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękażdego kawałka ciasta położyć trochę marmolady, lekko wgnieść, zawijać rogaliki. Każdy rogalik smarować z wierzchu mieszaniną mleka i jajka, następnie zamaczać w cukrze. Ułożyć na blaszce wysmarowanej masłem. Gdy rogale lekko podrosną upiec w temp. 175 stopni ok. 20 minut. Studzić na kratce
Praktyczna plgładkie ciasto i włożyć je na 30 minut do lodówki. Następnie należy je rozwałkować i wykroić trójkąty. Na koniec każdego trójkąta ułożyć trochę marmolady lub dżemu i zwinąć. Gotowe rogale należy ułożyć na brytfankę i piec w 180 stopniach 20 min. gotowe ciastka można posypać cukrem pudrem. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodzierodzinny rytuał, o którym opowiem Wam poniżej. P.s. Czy wiedzieliście, że tradycja przygotowywania wypieków specjalnie na Epifanię istniała również w Polsce? W wielu regionach piekło się kiedyś szczodraki, czyli rogale z kapustą i grzybami oraz sójki - pierogi z drożdżowego ciasta z nadzieniem z kapusty lub grzybów. Jestem ciekawa, czy słyszeliście o nich/jedliście je kiedyś? Ciasto Trzech Króli Galette
Chilli Czosnek i Oliwalistopada przygotowałam w tym roku Serowe rogaliki z białym makiem i bakaliami jako szybką odpowiedź na Wielkopolskie rogale marcińskie . Rogalików przygotowałam z połowy porcji, resztę ciasta i farszu wstawiłam do lodówki, gdzie przestały całą noc. Przyszedł na obiad mój tata, więc na deser do herbaty przygotowałam mix ciasteczek. Serowe kruche ciasteczka zrobiłam w iście ekspresowym tempie. Moja rola sprowadziła
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięRegularne spożywanie BIAŁEGO MAKU wpływa kojąco na układ pokarmowy, ma działanie przeciwbólowe i przeciwkaszlow oraz przeciwgorączkowe. Bez dodatku BIAŁEGO MAKU nie można upiec choćby słynnych rogali świętomarcińskich. Dodaje się go do słodkich bułeczek, chleba. 9. Ziele angielskie 10. Proszek do pieczenia 11. Kolendra stanowi składnik wielu mieszanek przyprawowych. Stosuje się ją przede wszystkim do wzmacniania smaku mięs
Słodkości i nie tylko