Rogaliki drożdżowe z powidłami śliwkowo-migdałowymi. 210łyżeczce marmolady lub powideł.Zwijamy od szerszego gońca do wąskiego. Jeśli nie macie formy to odrysujcie koło od dużego talerza i podzielcie na równe trójkąty, dalej tak samo zwijamy rogale. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,smarujemy mlekiem i posypujemy cukrem trzcinowym.Pieczemy w temperaturze 175/180 stopni na złoty kolor, ja piekę z termo obiegiem, a Wy swój piekarnik
Sama słodycz i szczypta chili
Rogaliki śniadaniowe. 221dużo ,ma być lużna .Ciasto odstawiamy pod przykryciem na około 1 godzinę . Po tym czasie dzielimy je na 3 części ,rozwałkowujemy je na kształt koła ,niezbyt cienko ,bo to rogale śniadaniowe .Każde koło dzielimy na 4 części ,otrzymamy trójkąty ,które zwijamy w rogalika .Im więcej nawinięć ,tym rogaliki ładniejsze. Na moich się nie wzorujcie. Wszystkie wyginamy na kształt rogalików
Ladylaura.
Rogaliki z marmoladą mirabelkową i waniliową kruszonką. 178papierem. Składniki na kruszonkę. 3 łyzki cukru 4 łyzki mąki 2 łyzki masła torebka cukru z prawdziwą wanilią Wszystkie składniki rozetrzeć ze sobą w palcach tworząc kruszonkę. Kiedy rogale już nam trochę podrosną wtedy smarujemy je roztrzepanym jajkiem a następnie posypujemy kruszonką. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do temp. 180C i pieczemy około 25 - 30 min. Do momentu
Radość kipiąca uśmiechem.
Kulebiak z kapustą i grzybami. 206Moja pierwsza potrawa kresowa to kulebiak nadziewany kapustą kiszoną i grzybami. Przygotowałam jedną, długą roladę i nadałam jej kształt rogala. Można także ciasto podzielić i upiec dwa kulebiaki. Wierzch posypałam kminkiem, który równie dobrze zastąpić może czarnuszka. Kulebiak z kapustą i grzybami na pewno kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia. Zwłaszcza, że podawałam go z czerwonym barszczem, który idealnie
zadanie-gotowanie
ROGALE FRANCUSKIE Z SEROWĄ JAJECZNICĄ 389Rogale francuskie po podgrzaniu w piekarniku robią się cudownie mięciutkie i jeśli nadziejemy je kremową jajecznicą z serem i szczypiorkiem, to mamy śniadanie iście królewskie. Polecam podać croissanty ze świeżo wyciśniętym sokiem pomarańczowym. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście
Przepisy Aleksandry
Rogale maślane 239wyrośnięciu ciasto podzielić na części.Z każdej części uformować lekko kule i za pomocą drewnianego wałka rozwałkować cienkie placki o owalnym kształcie i zwinąć je w rulon nadając kształt rogala. Ułożyć na blaszce i ponownie odstawić do wyrośnięcia, przykryte ściereczką.Piekarnik nagrzać do 200 stopni Bułeczki posmarować pozostałym białkiem.Piec około 20 minut
Moje domowe kucharzenie
Puszyste bułeczki drożdżowe z nasionami chia 195blogu są już różne wypieki drożdżowe (m.in. bułki drożdżowe na serwatce , podłużne bułki pszenne , rogaliki sezamowe z mąki pszennej pełnoziarnistej , rogale drożdżowe , tureckie bajgle-Simit …). Wszystkie wypieki są godne polecenia, ale czasem nachodzi ochota spróbowania czegoś nowego. Puszyste bułeczki Pauliny były tym czego właśnie szukałam. Z niewielkimi zmianami – Puszyste bułeczki drożdżowe z nasionami chia. Składniki
mojewypiekiinietylko
Pyszne Rogaliki Drożdżowe z Nadzieniem 356pieczeniem maluję roztrzepanym białkiem . Blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę . Rogaliki piekły się około 20 minut w piekarniku ogrzewanym góra dół bez używania termoobiegu . Rogali drożdżowe są upieczone można się częstować . Życzę udanych wypieków i smacznego . Pozdrawiam Babcia
Uwaga Babcia Piecze Chleb
Pierogi z bialym makiem i bakaliamy podane z masłem pomarańczowym i granatem 210pewnością są to najlepsze słodkie pierogi jakie jadłam w moim życiu i z pewnością przyrządzę je nie raz. Farsz pierogów to dokładnie ten sam jaki wykorzystujemy w przygotowaniu rogali Marcińskich . Świetnie sprawdza się jako nadzienie do pierogów lub... dowiecie się niebawem. :) To danie to idealna propozycja dla wszystkich tych, którzy nie lubią nudnych i standardowych dań. Nie mniej jednak
Mango Papaja
Domowy marcepan 369przełożyć piernik staropolski, obłożyć ciasto czy tort, zrobić dekorację na muffinki, udekorować pierniczki (marcepan można zabarwić na różne kolory) czy też po prostu przyprawić nim masę makową. Niezastąpiony do rogali marcińskich czy też świątecznego stollen. Warto go rozwałkować i ułożyć na keksie . Możemy przygotować go wcześniej i przechowywać owinięty w folię w lodówce – do miesiąca czasu. Domowy marcepan
Poezja smaku
Razowe rogaliki z jabłkami 199podczas długiego weekendu? My spędziliśmy weekend wyjazdowo tj. byliśmy w Lublinie aby odwiedzić moją mamę i przyjaciółkę. Na szczęście znalazłam trochę czasu aby przygotować jakieś drobne słodkości. Wszyscy pieką rogale Marcińskie, a ja się ich przestraszyłam i upiekłam rogaliki z jabłkami. Piekłam jeszcze babkę drożdżową z pesto więc jak widzicie u nas było dziś bardzo drożdżowo. Zresztą jak jesień
moj przepis na
Rogaliki z jabłkami 238wspólnie z dziećmi. Oczywiście zamiast jabłek do rogalików możemy dać też dojrzałą gruszkę. Rogaliki z jabłka mi Czas przygotowania: 130 minut Proporcje na 6 rogali Składniki Zaczyn: 1/2 szklanki letniego mleka 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka cukru 12,5 g świeżych drożdży Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1 jajko 35 g roztopionego masła
Kulinarne przygody Gatity
Rogale drożdżowe, które rosną jak opętane 3961szkl. oleju dowolne nadzienie wiśnie krem czekoladowy Ciepłe mleko, 3 łyżki mąki, cukier oraz drożdże wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 10 minut. Mąkę przesiewamy (to ważne! Inaczej rogale nie będą tak puszyste i lekkie) i połączyć razem z proszkiem do pieczenia.Dodać jajka, zaczyn, olej i dokładnie wymieszać łyżką [ ja zagniotłam rękoma].Ciasto podzielić na 4 części
Moje domowe kucharzenie
Ciasteczka kasztanowe 195kasztany to zupełny przypadek. Piekąc rogale Marcińskie w trakcie zorientowałam się że nie mam orzechów, bo Miśka się do nich dobrała, a że jakiś czas wcześniej kupiłam kasztany, bo nigdy wcześniej ich nie jadłam poza formą masła kasztanowego, które smakowało trochę jak klej z tubki (no co, jako dzieci kleju nie próbowaliście ?;-) to je szybko upiekłam w piekarniku
greenscarf
Drożdżowe rogaliki dyniowe z pigwą, powidłami i makiem 217pieczeniem posmaruj rogaliki mlekiem i posyp makiem II opcja: rogaliki śniadaniowe - 8 sztuk. Podziel ciasto na 8 kawałków równej wielkości. Każdą część z osobna rozwałkuj na długi prostokąt. Zwijaj rogala prawą ręką w kierunku do siebie, lewą trzmaj koniec ciasta, przy zwijaniu lekko je naciągając (patrz zdjęcie). Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj i pozostaw do napuszenia
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!