rogale - 1033 przepisów (strona:40/69)

Faworki angielskie 255

Faworki angielskie według przepisu z książki „ Praktyczne przepisy pieczenia ciast świątecznych a mianowicie: bab, babek, placków, mazurków, pierników i tortów oraz strucli, kołaczów, chleba, bułek, rogali i różnych przysmaczków do kawy, herbaty i czekolady”, Florentyny Niewiarowskiej, z 1895 roku. Są bardzo podobne do klasycznych faworków , ale nieco mniej kruche i delikatne. 1 łyżka miękkiego masła, 6 żółtek

królestwo garów
Chrust migdałowy – faworki migdałowe 334

faworków. I znalazłam przepis na „chrust migdałowy”,  w książce „ Praktyczne przepisy pieczenia ciast świątecznych a mianowicie: bab, babek, placków, mazurków, pierników i tortów oraz strucli, kołaczów, chleba, bułek, rogali i różnych przysmaczków do kawy, herbaty i czekolady”, Florentyny Niewiarowskiej, z 1895 roku. Pomysł wydał się ciekawy, przystąpiłam do roboty. I w pewnym momencie przyszło zwątpienie: do przygotowania tych

królestwo garów
IV Piknik Smakosza w Lublinie - relacja 171

mną udział w nim wzięły blogerki z Lubelskiej Blogosfery Kulinarnej : Marta , Edyta , Dorota , Marlena i Magda . Stoiska dziewczyn kusiły pysznościami, można było znaleźć tu m.in. burgery, tarty i tartaletki, rogale, muffinki, ciasteczka, czekoladowe ciasta, sernik.   Ja na tę okazję przygotowałam kilka dań wytrawnych: tarta wytrawna z warzywami (cukinią, pomidorkami, serem feta) mini ptysie z serkiem łososiowym roladki

Obiad gotowy
Ciasto francuskie innym sposobem 150

ciasto francuskie. Przepis na nie można znaleźć w książce „ Praktyczne przepisy pieczenia ciast świątecznych a mianowicie: bab, babek, placków, mazurków, pierników i tortów oraz strucli, kołaczów, chleba, bułek, rogali i różnych przysmaczków do kawy, herbaty i czekolady”, Florentyny Niewiarowskiej, z 1895 roku. Przepis polega na połączeniu dwóch ciast. ciasto 1: 250 g mąki pszennej, 250 g miękkiego masła, ciasto

królestwo garów
Konkurs - do wygrania biały mak od Green Essence 196

Uwaga! Ogłaszam szybki konkurs 2 dniowy na moim fan pagu ;)  Jak już zauważyliście Green Essence obdarowało mnie sporą ilością białego maku. A ze święto związane z Rogalami Marcińskimi już niebawem do wygrania będzie 1 paczka 500 gram białego maku od Green Essence. Zadanie konkursowe: Jak już wiadomo w domu mam niespełna 3 letniego szkraba,który podczas zakupów sięga

Życie zaczyna się w kuchni
Szczodraki na święto 3 króli 210

blogu mam już 2 wpisy z ciastami na święto 3 króli [ klik , klik ], a tym razem upiekłam szczodraki.Szczodroki zgodnie z tradycją przybierały różne kształty: rogala, warkocza, gwiazdy, a nawet korony..były z nadzieniem słodkim, wytrawnym lub bez nadzienia.Zgodnie z tradycją przygotowywano w przeddzień Święta Trzech Króli, a potem rozdawano je dzieciom, gościom i kolędnikom.Moje szczodraki są na słodko

Moje domowe kucharzenie
Pyszny makowiec drożdżowy 151

kulinarnych. Nie należy go mylić z makiem lekarskim, z którego wytwarza się opium. Rzadko spotykanym rodzajem maku jest delikatniejszy w smaku mak biały, który jest niezastąpionym składnikiem słynnych poznańskich rogali Marcińskich. Mak ma właściwości uspokajające, jest bogaty w witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, w wapń oraz magnez, warto więc go podawać dzieciom, w niewielkich ilościach, gdyż w większych

Słodki Kompromis
KRUCHE ROGALIKI Z CZEKOLADĄ 282

Wiemy, że dorośliśmy, kiedy w Święta bardziej ucieszą nas KRUCHE... Artykuł KRUCHE ROGALIKI Z CZEKOLADĄ pochodzi z serwisu CookMagazine .

COOKMAGAZINE
Masło w prezencie 356

wykonanie: Ja użyłam rozdrabniacza. Orzechy rozdrabniałam stopniowo. Podzieliłam wszystko na 3 porcje i początkowo zmiksowałam je do konsystencji drobnych orzeszków takich jak często używa się jako posypkę np do rogali świętomarcińskich. Następnie wszystkie orzechy połączyłam i dalej rozdrabniałam już razem. W obawie o silnik robiłam częste przerwy w rozdrabnianiu. Orzechy miksowałam tak długo aż uzyskałam w gładką konsystencję. Gotowe

Przysmaki Karolki
Makowiec w cieście półfrancuskim 171

postępuję dokładnie tak samo jak poprzednio, ten sam proces powtarzam 4 razy. Po ostatnim rozwałkowaniu i złożeniu umieszczam owinięte ciasto w lodówce na całą noc. Przed przygotowaniem rogali wyciągam ciasto minimum 30 minut wcześniej. Mak i pigwę miksuję na gładką masę. Dodaję cukier puder, amaretto, jajka i mąki. Całość dokładnie mieszam. Dodaję rodzynki oraz orzechy włoskie, ponownie

Mango Papaja
Pełnoziarnisty chleb ziemniaczany na drożdżach 221

wolą domowe pieczywo od tego kupionego w sklepie. Myślę, że zachęciłam Was do upieczenia pełnoziarnistego chleba. Życzę SMACZNEGO! Krys Po inne domowe pieczywo zapraszam na stronę: Pieczywo... chleby, bułki, rogale Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz

Kuchnia u Krysi
Drożdżowiec w pikantnej wersji 139

Układam na nim także plasterki salami i rozdrobniony ser. Zwijam w rulon, składając do siebie oba dłuższe boki ciasto. Aby łatwo zmieściło się na blaszce tworzę z niego kształt rogala. Piekę przez 8 minut w piekarniku nagrzanym do 200-220 stopni, a następnie zmniejszam temperaturę do 180 i dopiekam przez mniej więcej 15 minut. I na ciepło

Pichceniomania
Rogaliki z ciasta francuskiego z serem 758

trójkąt nakładamy farsz twarogowy i zwijamy od szerszej części tworząc rogalik. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy na niej rogaliki. Białko które nam zostało, wykorzystujemi i smarujemy nim każdy rogali. Piekarnik nagrzewamy do 220°  C i pieczemy około 25 minut, aż ładnie się zrumienią

magiczna kuchnia Kasi
Drożdżowe kruche rogaliki świąteczne 189

termoobiegu) na około 13 minut (do zarumienienia ciasta). W czasie pieczenia rogalików wsypujemy 1/2 szklanki cukru pudru i wyciskamy 1/2 soku z pomarańczy. Mieszamy, aż powstanie lukier. Kiedy rogale delikatnie przestygną smarujemy je lukrem. Smacznego

ChilliJemy
Rogaliki z nadzieniem serowym i orzechowym 165

nawet dwoma, bo połowę z białym serem, a drugą połowę z orzechami włoskimi upiekłam, gdy wybieraliśmy się na obiad do teściów. W blogosferze kulinarnej panował akurat szał na rogale świętomarcińskie, więc zainspirowana formą wypieku zrobiłam krucho-drożdżowe rogaliki, z naciskiem na kruche :) Ciasto wyrabia się dość przyjemnie, nie klei się do rąk i stolnicy, ale jest mniej plastyczne niż

Simply Food