LUbicie Rogale Marcińskie? Nie znam smaku tych przwdziwych, ale przejrzałam wiele stron w internecie, przeczytałam wiele materiałów o nich i postanowiłam spróbowac. Wzorowałam się na tym przepisie. Nie wykonałam go jednak identycznie,a i składniki lekko zmodyfikowałam. Prawdą jest, że przygotowanie ich jest bardzo pracochłonne. uważam jednak, że raz do roku warto je zrobić
Polska Zupahandel rządzi się swoimi prawami i nic na to nie poradzimy. Nie zmienia faktu, że jeszcze parę tygodni i ukochane święta :-) W piątek 11 listopada i oczywiście rogale marcińskie :-) Ale dziś coś innego. Dzisiejsze ciasto ma za zadanie przypomnieć lato, lasy, trawę. Jego nazwę kojarzą chyba wszyscy-ciasto leśny mech. Zrobiłam je w troszkę innej wersji
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokubyło lato i wtedy piekłam pyszne, sezonowe drożdżówki z serem i jagodami . Wszystkie drożdżówki ostatnio piekę z ciasta „Crazy Dough for Everything”, ono króluje w naszej kuchni, polecam np. rogale z makiem , czy bułki . Drożdżowe ciasto jest bardzo proste do wyrabiania, a formowanie drożdżówek z jabłkami to nic trudnego, wałkujemy i kroimy, a potem jemy z apetytem… Polecam! Ciasto
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępyszne sezonowe ciasto. Te drożdżówki są oczywiście z ciasta „ Crazy Dough for Everything ”, które ostatnio namiętnie testuję w kuchni, robię z niego prawie codziennie jakieś wypieki, czy to rogale z makiem , czy bułki . Samo ciasto jest łatwe, proste i przyjemne do wyrabiania, a formowanie drożdżówek z serem to pikuś, o jedzeniu ich nie wspomnę… Polecam! Już jest ostatni
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięklasyków wypieków drożdżowych. Lekkie i puszyste ciasto drożdżowe, z dużą ilością lukru upiekłam oczywiście z ciasta „ Crazy Dough ”, które jest wykorzystywane kilka razy w tygodniu, piekę zarówno wypieki wytrawne rogale z makiem , czy bułki , czy na słodko np. drożdżówki z serem i jagodami. O tym uniwersalnym cieście napisałam już wszystko tutaj- domowe pieczywo – Bułki pszenne więc nie będę się
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięstole, tworząc jakby rozwijający się kwiat z bułeczek drożdżowych. A smakuje niesamowicie! Odkąd opublikowałam pierwszy przepis na wypieki z tej szalonej receptury, stale dostaję od Was pytania jak zrobić rogale z makiem, bułki pszenne, czy pizza rolls wykorzystując to uniwersalne ciasto. Teraz przyszła pora na pyszne Crazy Rolls . Jeśli masz zamiar zrobić zawijaną drożdżówkę to skorzystaj z tego przepisu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięciasto delikatnie wyrośnie , wykładamy na stolnicę Wykrawamy koło, kładąc odwrotnie talerz ,a następnie wykrawamy trójkąty i nakładamy nadzienie. Zwijamy od szerszej strony i na końcu lekko formujemy kształt rogala. Pieczemy do zrumienienia. Po upieczeniu można jeszcze ciepłe polukrować . Lukier : przesiany cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny, możemy też dodać trochę mleka lub śmietany. Smacznego
Pysznosci Babci Basikoła o grubości do 0,5 cm. Kroimy każde koło jak tort na 8 trójkątnych części. Nakładamy przy podstawie każdego trójkąta łyżeczkę marmolady. Zwijamy w kierunku wierzchołka. Nadajemy kształt rogala. Odstawiamy przykryte ściereczką do wyrośnięcia na 15 minut. Smarujemy śmietanką. Pieczemy ok. 20 minut w 200 stopniach. Piekłam rogaliki w dwóch porcjach, każda po 16 sztuk
Wrzosowa Polanapizza to kolejny wypiek jaki chcę Wam polecić ze „zwariowanego ciasta” do wszystkiego, nazywanego w oryginale Crazy Dough for Everything. Upiekłam już bułki pszenne , pyszne rogale z makiem i faszerowane bułki. Ten przepis na ciasto drożdżowe doskonale sprawdza się w wypiekach pieczywa. Mój kolejny ciekawy pomysł na imprezową, meczową przekąskę do jedzenia na gorąco i na zimno
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPiekłam chleby, bułeczki, rogale... a dzisiaj przyszedł czas na bagietki. Bagietki, które robi się błyskawicznie i błyskawicznie zjada. Bardzo łatwy przepis, z którym każdy doskonale sobie poradzi.... Składniki: 400 g mąki pszennej przesianej (typ 450) 10 g świeżych drożdży 200 ml gorącej wody (około 55 °C) 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli
Kuchnia u Krysiodciągając dół placka. Zawinąć brzegi do środka i odkładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć uformowane rogaliki ściereczką i odstawić na 20-30 minut do napuszenia wyrośnięte rogale posmarować mlekiem i posypać makiem. Piec w 190`C około 20 minut do zrumienienia studzić na kratce
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!każdy chętnie ją pałaszuje. Do tego możecie podać sałatkę, koreczki, a w wersji dla najmłodszych kolorowe kanapki i również sałateczki. Od Agi R. - filolożki, która robi najlepsze rogale pod słońcem, dostałam przepis na ciasto do pizzy. Ciasto z przepisu wychodzi na dwie duże blaszki od piekarnika. Uwaga! Uzbroić się musicie w wysoki garnuszek lub miseczkę
Kuchnia smakówtylko wypieku bułek, ale również poznać bardzo ciekawe przepisy np. na indyjskie chlebki roti. Myślę, że w tym rozdziale każdy znajdzie coś dla siebie. Poniżej, kolejno zdjęcie roti, rogali maślanych i grahamek zrobionych przeze mnie według przepisów Piotra Kucharskiego. W ostatnim rozdziale autor zamieścił przepisy potraw związanych z chlebem. Znajdziecie tu między innymi przepisy na sałatki, domowe masło
Passions hobbies lifekażdym układamy albo masę serową, albo smarujemy kakaem i kładziemy plasterek banana. Zawijamy większy bok do środka tworząc rulonik, a boki kierujemy do siebie, tworząc rogale. Odstawiamy na chwilę do wyrośnięcia i pieczemy
Idę coś wszamaćtruskawek. Pozostałą część ciasta nacinamy ostrym nożem w 1-2 cm pasy (ale nie do końca). Teraz ostrożnie zwijamy bułeczkę, tak formując żeby łączenie było na dole, zaginamy w rogala i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Gotowe bułeczki zostawiamy do wyrośnięcia na 30-40 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 175°C. Wyrośnięte drożdżówki smarujemy
Rozpustne gotowanie