Kolejny miesiąc minął..a ja ciągle mam za mało wolnego czasu...W miesiącu listopadzie opublikowałam tylko 24 wpisy..Obserwatorów bloga mam 202... ..Polubień" na FB przybyło
Moje domowe kucharzenieTang Zhong jest bardzo łatwy w przygotowaniu, wyrabia się go w ciągu kilku minut, nie ma większych wymagań i może być używany natychmiast. Istnieje wiele przepisów na chleb, bułeczki, rogale na słodko lub ostro, nadziewane marmoladą, owocami, albo kawałkami mięsa i sera. Duże możliwości w tworzeniu nowych, własnych przepisów daje zamiana wody na mleko lub sok o dowolnym smaku.Przygotowuj
Grahamka, weka i kajzerkaOstatnio przygotowałam Kruche rogaliki z marcepanem i bakaliami w zastępstwie rogali marcińskich, przy okazji upiekłam też pyszne kruche ciasteczka z tym samym farszem, dodatkowo obsypane zostały siekanymi orzechami.Bardzo mi smakują takie kruche, maślane ciasteczka. Nie są zbyt słodkie i błyskawicznie się je robi. Składniki do ich przygotowania mam zawsze w domu: mąkę, masło i jogurt, bakalie.Przepis jest prosty, więc
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięfrancuskie wystarczy je rozwinąć i pokroić. Kroję na trójkąty - około 10 sztuk. Układam na każdym po kawałku banana, posypuję startą na tarce czekoladą i zawijam ciasto w podłużne rogale. Z wierzchu smaruję rozmieszanym jajkiem i wstawiam do piekarnika na jakiś kwadrans przy temperaturze 150-180 stopni. Ciasto zrobi się kruche a z wierzchu przyrumienione
prawdziwe jedzenieMoja inwencja podsunęła mi dziś malutkie grzebienie, które po posmarowaniu żółtkiem obtaczałam w cukrze...niektórzy jednak byli rozczarowani małą ilością powideł w środku grzebieni, i zażyczyli sobie duże, porządne rogale tak więc druga blacha to były...i tym sposobem każdy miał to, co lubi
Walijskie Pichceniecelu odparowania wody. Wystudzić.Ciasto rozwałkować i wycinać spore kółka. Na każde kółko nałożyć łyżeczkę farszu.Składać na pół, dobrze dociskając obrzeże rogalików.Piekarnik rozgrzać do ok 185st. Rogale posmarować rozbełtanym jajkiem połączonym z wodą ( w celu uzyskania ładnego połysku). Wstawić do piekarnika i piec na zloty kolor ok 25min.Jeść na ciepło lub na zimno, chociaż na ciepło
Walijskie Pichcenieciasto podwoi swoją objętość. Następnie ciasto wyłożyć na blat (stolnicę) rozwałkować na w miarę okrągły. Placek podzielić na 8 lub 12 trójkątów (w zależności jakiej wielkości chcemy uzyskać rogale). Na każdy trójkąt nakładać łyżeczkę powideł śliwkowych i zwijać formując rogaliki. Piec w temp 180st ok 25 minut (do uzyskania złotego koloru). Lekko wystudzone polukrować lub posypać cukrem pudrem
Walijskie PichcenieWszyscy robią dzisiaj rogale marcińskie ale ja nie.. ja mam drożdżówki z makiem... bo takie drożdżówki to idealne rozpoczęcie dnia, uszczęśliwienie dzieci i ich kolegów, koleżanek w szkole lub utylizacja masy makowej jeśli taka wam zostanie po świątecznych wypiekach. Przepis i szczegółowy sposób wykonania znalazłam na blogu Z piekarnika. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikMarcepan to właściwie tylko migdały i cukier. Słodka, nieco mdła jak dla mnie masa, przydaje się do wielu deserów. Jest np. składnikiem nadzienia do Rogali marcińskich, które piekę już kolejny rok. Można w niektórych sklepach kupić gotowy marcepan, ale nie wszędzie jest więc warto wiedzieć jak go przygotować samemu. Szczególnie, że to prosta rzecz.Zobacz inne przepisy z wykorzystaniem marcepanu
Smaczna Pyzaobsypany mąką, krótko wyrobić. Rozwałkować lub rozciągnąć rękami nadając kształt koła. Podzielić ciasto na 10 części. Na brzegu każdego kawałka położyć parówkę i pozostałe dodatki. Zwijać rulony podobnie jak rogale, końcówki zawinąć pod spód. Każdy smarować z wierzchu mieszaniną mleka i żółtka. Ułożyć na blaszce wyłożonej matą silikonową. Pozostawić na chwilę aby podrosły, następnie upiec w temp. 200 stopni
Praktyczna plPyszne i jeszcze raz pyszne smarowidełko z pieczonej dyni! Jestem nim zachwycona, nadaje się na kanpkę, na rogala, na chałkę, na gofra, do ciastek i do czego tylko macie ochotę. Jest bardzo aromatyczne, słodkie i zdrowe! Polecam tym co kochają dynię tak jak ja! ;-) SKŁADNIKI: - 1 szklanka purre z upieczonej dyni Hokkaido - 2 łyżki miodu lipowego - cynamon - kardamon
SMYKWKUCHNIbudyniem Drożdżówki serca z chałwą Drożdżówki z rabarbarem Maślane rogaliki Drożdżowe rogaliki z powidłami Drożdżowe rogaliki 2 Grissini z tymiankiem Gofry Kruche rogaliki z powidłami Pączki z serka homogenizowanego Rogale marcińskie Serowe paluchy Zapiekanki z bagietek
Aga w kuchninieco niższej temperaturze, w moim piekarniku przy 230 stopniach od razu zrobiłyby się węgle. Wydłużyłam też nieco czas pieczenia, pomna uwag dziewczyn, że niektóre rogale im się w środku nie dopiekły. Croissanty wg. Conticini Składniki: Na zaczyn 70 g mąki pszennej tortowej 10 g świeżych drożdży 65 g mleka
Kulinarne przygody Gatitynawet przestygnąć na kratce, zjada je gorące. Mój robot z hakiem do wyrabiania świetnie radzi sobie z ciastem drożdżowym, to znacznie skraca czas przygotowania tych paluchów. Polecam też rogale drożdżowe z pikantnym farszem. Przepis na najlepsze paluchy drożdżowe z szynką i serem, polecam Specjalności drożdżowe na blogu: Bagietki pełnoziarniste rustykalne bagietki Rustykalne bagietki pszenne Bagietki pszenno-żytnie ekspresowe
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękażdego kawałka ciasta położyć trochę marmolady, lekko wgnieść, zawijać rogaliki. Każdy rogalik smarować z wierzchu mieszaniną mleka i jajka, następnie zamaczać w cukrze. Ułożyć na blaszce wysmarowanej masłem. Gdy rogale lekko podrosną upiec w temp. 175 stopni ok. 20 minut. Studzić na kratce
Praktyczna pl