pieczeniu rogali marcińskich został mi biały mak.Wykorzystałam go do upieczenia rogalików z białym makiem. Małe, kruche i smaczne. Część rogalików oprószyłam cukrem pudrem resztę zostawiłam bez. Biały mak możemy zastąpić zwykłym makiem. Składniki: 200 g mąki pszennej 100 g białego maku 150 g margaryny lub masła 80 g cukru pudru 1 jajko mniejsze Przygotowanie: Mąkę przesiać na stolnicę
Ala piecze i gotujeciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1 godziny). Ciasto podzielić na dwie części. Blat oprószyć mąką i rozwałkować ciasto na kształt koła, podzielić na 8 trójkątów i zwijać w rogale zaczynając od podstawy. Ułożyć na blasze wyłożonej matą silikonową lub papierem do pieczenia i ponownie odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 30 minut. Przed pieczeniem posmarować
Ala piecze i gotujepodzielić na 8 części i na brzegu każdej z nich nałożyć nadzienie (nie za dużo- rogaliki nam się nie zwiną). Brzegi na dole delikatnie posmarować wodą po to, aby rogale nie rozkleiły się. Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować je białkiem i wstawić do lekko nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni do uzyskania złotego
Symfonia SmakówDzisiaj na blogach królują Rogale Świętomarcińskie, ja również miałam w planach dzisiaj je piec. Niestety tak mnie zmogła choroba, że musimy się obejść smakiem;) Jednak mam dla Was przepis na naprawdę szybki i smaczny obiad. Właściwie jest to pyszna odmiana zwykłych kotletów schabowych. Szczególnie lubi je mój synek, który jest wielbicielem pasztetu:) Składniki: 1/2 kg schabu bez kości, 100g
Z miłości do słodkościZamiast rogali na deser proponuję dzisiaj pyszny deser na płatkach ryżowych, dzięki którym jest bardzo delikatny. Do tego odrobina śmietanki, nutka wanilii i kwaśne wiśnie. Wierzch zdobi starta czekolada... Deser przypomina tradycyjny ryż na mleku z owocami, jednak jest dużo bardziej delikatny i wyjątkowy... Składniki: 150g płatków ryżowych, 500g wiśni z kompotu, 1 i 1/2 szklanki mleka, 1/2 laski
Z miłości do słodkościtrzy porcje. Każdą rozwałkować na kształt koła. Ostrym nożem podzielić na 8 trójkątów. Nałożyć łyżeczkę farszu i zwinąć, sklejając dokładnie końce. Delikatnie podwinąć rogi do środka, tworząc kształt rogali. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować rozkłóconym białkiem i posypać cukrem perlistym. Piec około 18-20 minut w temp. 180st
Z miłości do słodkościmiejsce. Następnie ciasto podzielić na 3 części. Każdą część rozwałkować na kształt koła, pociąć na 8 trójkątów. Na każdym trójkącie układać po 3-4 truskawki. Zwijać do środka, tworząc rogale. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do wyrośnięcia na około 30minut. Następnie posmarować mlekiem, piec około 30-35miniut w temp. 180st. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem
Z miłości do słodkościtrójkąty ciasta. Jabłka obrać ze skórki, pokroić w kostkę, zmieszać z cukrem. Dusić około 10 minut na małym ogniu. Nakładać farsz na trójkąty ciasta. Zwijać do środka formując rogale. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać brązowym cukrem. Piec około 25-30 minut w temp. 190st. Pyszne drożdżowe wypieki znajdziecie również tutaj
Z miłości do słodkościDzisiaj dwa kulinarne święta, dzień rogali marcińskich i dzień gęsiny. Niestety u mnie brak zarówno jednego i drugiego. Za to podpowiem wam, co zrobić jak się ma kalafior i nie ma na niego pomysłu. Otóż można go nadziać mięsem mielonym z ulubionymi dodatkami i zapiec w piekarniku w całości np pod serem albo sosem holenderskim. Danie pyszne, sycące, jednogarnkowe
Bernika - moj kulinarny pamietnikogonek. Zajączki smarujemy rozbełtanym jajkiem Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 200 C na 10-14 min. Moje piekły się 13 min. Ponieważ cisasta jest bardzo dużo, upiekłam tez rogale z dżemem , ale o tym już jutro :) Zajączki zajmują troche czasu, ale są prześliczne I idealnie będą się komponować z jajkami w koszyczku. Wesołych Świąt I smacznego jajka
Smaki EdytySkładniki : 4 szklanki mąki 3/4 margaryny 3 jajka + jedno do posmarowania rogali 6 dkg drożdży 1,5 łyżeczki sody 5 łyżek cukru ok 220 ml śmietany kwaśnej. Puszka gotowej masy makowej Wykonanie : Mąkę wsypać na stolnicę , posiekać z zimną margaryną. Dodać cukier , sodę , wymieszać . Uformować wgłębienie - wbić w nie jajka. Drożdże wymieszać ze śmietaną ,wylać na jajka. Zagnieść ciasto
Malinowa KawiarenkaGozdnicy. Można kupić także ciastka , ciastka na wagę oraz przeróżne torty okolicznościowe. Mnie jednak najbardziej interesuje pieczywo. Widziałam że jest w sklepie mnóstwo różnych chlebków oraz przeróżne bułki i rogale. Ta piekarnia będzie jedną z moich ulubionych. Chleb bardzo smaczny. Widać po rozkrojeniu że dobrze wyrobiony bo się nie kruszy jak te z marketów. Nie znam niestety składu
Magiczne Życie Martypodstawie przepisu Margarytki , która z okazji czwartkowego święta przygotowała specjalną akcję konkursową o której poczytacie tutaj. Jest to już druga akcja Margarytki, w której uczestniczę. Poprzednio wspólnie piekliśmy rogale marcińskie. Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćplacek kroić promieniście na trójkąty, nożem rozsmarowywać na nich czekoladę na całej długości, pozostawiając jednak lekkie odstępy przy brzegach ciasta, żeby przy zwijaniu czekolada nie wydostała się na zewnątrz rogala - z trójkątów zwijając uformować rogaliki - orzechy posiekać drobno - rogaliki smarować białkiem i posypać posiekanymi orzechami, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia - piec w około 180 stopniach przez
Smakołyki Berenikipowstało z produktów przedstawionych we wczorajszym poście. Jak wiecie jutro obchodzimy święto Odzyskania Niepodległości, ale jednocześnie jest to dzień świętego Marcina, które od dziecka kojarzy nam się z pysznymi rogalami z masą makową. Jest to bardzo stara tradycja dlatego i my zdecydowaliśmy się przedstawić wam przepis na te przepyszne wypieki. Serdecznie zapraszając Was do rodzinnego pieczenia w domu. Dodam
cookpl