rogale - 1033 przepisów (strona:24/69)

Rogaliki drożdżowe z marmoladą. 132

masła 2 jajka 1/2 szklanki cukru + 1 łyżka 1 łyżka cukru waniliowego szczypta soli Dodatkowo: marmolada lub powidła na nadzienie. cukier puder do posypania rogali Wykonanie: Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać łyżkę cukru i odstawić na 15 -20 minut. Jajka ubić ze szczyptą soli, cukrem i cukrem waniliowym. Do ubitych jajek przesiać mąkę, dodać zaczyn drożdżowy. Wszystko(...)stolnicę. Podzielić na cztery części. Każdą część rozwałkować w kształt koła i podzielić na osiem części. Na brzegu każdej części ułożyć marmoladę. Następnie zwinąć ciasno w rogaliki. Tak przygotowane rogale ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zostawić na 15 minut żeby podrosły. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 15-20 minut. Do lekkiego zarumienienia. Przestudzone rogaliki

Agusiowe smakołyki
TWAROGOWE ROGALIKI 93

Jedliście kiedyś twarogowe rogale? Dziś przedstawiam bardzo szybki i prosty przepis. Skład to zaledwie 3 składniki, które każdy z nas ma w domu. Są bardzo delikatne, kruche a przede wszystkim pyszne. Mają tylko jedną wadę, szybko znikają ;) Składniki 250 g zmielonego twarogu 250g  masła(...)250g mąki Ulubiona konfitura Twaróg należy połączyć z masłem oraz mąką. Wszystko dokładnie wyrobić. Rozwałkować niewielkie koło i powycinać trójkąty. Na szczycie każdego położyć trochę konfitury, a następnie zwijać rogale. Piec 20minut w 180 o C. Gdy wystygną posypujemy cukrem pudrem.             SMACZNEGO

Słodki Zakątek
Rogale topione w wodzie 163

Rogale drożdżowe zatapiane w wodzie. W smaku rewelacja, łatwe do przygotowania. Przepis jest stary, znany i wypróbowany. Zawsze się udają i szybko znikają. Jeśli nie próbowaliście to koniecznie musicie skorzystać z przepisu i upiec. Jeśli macie ochotę na inne rogaliki to znajdziecie je w zakładce CIASTKA. Podzielcie się swoją opinią w komentarzach. Składniki  (na około 45 rogalików(...)blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, każdego rogalika posmarować rozbełtanym jajkiem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do momentu aż będą rumiane. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem. rogale topione w wodzie

O kuchni z uczuciem
Rogale z masą makową. 116

Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm. Wykrawamy trójkąty ok. 15 cm. długości. Nakładamy masę makową i zwijamy rogala. Pieczemy w temperaturze 180 stopni aż się zarumienią. Kiedy rogale nieco wystygną polewamy je lukrem. Smacznego

Magia jedzenia.
Rogale Świętomarcińskie 158

Krakowa, od razu zauważyłam brak czegoś co sprawiło, że miałam ochotę wracać do domu! Zorientowałam się, że już nigdy nie będę miała okazji zjeść rogali świętomarcińskich, którymi od dziecka zajadałam się każdego roku w listopadzie. Przyjaciółka próbowała mnie pocieszyć preclami, ale co ma piernik do wiatraka? Dlatego obiecałam sobie(...)jeśli kiedykolwiek będę szczęśliwą posiadaczką Więcej... Artykuł Rogale Świętomarcińskie pochodzi z serwisu Słodki Pomysł

Słodki Pomysł
Nalewka śliwkowa 116

Dzisiejszy dzień kojarzy się z rogalami Świętomarcinskimi i gęsiną. Ponieważ nie dotarła do mnie zamówiona porcja białego maku, niezbędnego do nadzienia- rogali u mnie niet. Na pocieszenie przefiltrowałam nalewkę śliwkową, która będzie niezłym dodatkiem na moje jutrzejsze imieninki. Nalewka wyszła pyszna, słodka, ma piękny kolor. Cieszę się, że zrobiłam podwójną porcję, ponieważ amatorów jej smaku jutro u mnie

Pieguskowa Kuchnia
ROGALIKI ŚNIADANIOWE MLECZNO-MAŚLANE 98

rogalikami. swój post zaczęła bardzo zachęcająco: „Upiekłam wczoraj rogaliki …. nieśmiało powiem, że to najlepsze z rogalików, jakie upiekłam do tej pory …. to smak mojego dzieciństwa i rogali kupowanych przez Dziadka …. są po prostu genialne, puszyste, mięciutkie, takie delikatnie słodkawe …. przywołują wspaniałe wspomnienia:).” Wiedziałam, że długo nie będę musiała czekać, żeby takie same znalazły(...)rozkłóconym jajem i posypać makiem lub sezamem. Rogaliki piec w 180 stopniach C (po jednej blasze) przez 15-20 minut (do zrumienienia). Wystudzić na kratce. Jeśli nie zjemy wszystkich rogali tego samego dnia należy zawinąć je w lnianą ściereczkę i schować do chlebaka. Ciasto można również przygotować wieczorem, przykryć luźno folią spożywczą i wstawić do wyrastania

Pieguskowa Kuchnia
Jak się robi rogaliki. 166

bułki-maślane   Nie ma tutaj żadnych tajemnic,  Ciasto wykładamy na posypany mąką blat/ stół. Wałkujemy na grubość 2-3 mm. Kroimy na 8 części. Potem zaczynamy zwijać rogale. Zwijamy od podstawy do czubka. Jeżeli  dajemy nadzienie, zasada jest taka sama. Potem wykładamy na blachę, przykrywamy do lekkiego wyrośnięcia. Smarujemy żółtkiem i posypujemy makiem . Pieczemy

chleba naszego
Rogaliki drożdżowe z dżemem agrestowym. 291

Witajcie Kochani! Dziś zapraszam Was na pyszne, mięciutkie, puszyste rogaliki drożdżowe nadzianie dżemem agrestowym. Rogale są pyszne, a dżem agrestowy przełamuje słodycz bułeczek nadając im wyjątkowego smaku. Jeśli nie macie dżemu agrestowego możecie go zastąpić długo smażonym dżemem wiśniowym (przepis znajdziecie  tutaj ), niemniej jednak, w związku ze zbliżającym się sezonem na agrest, namawiam do przygotowania dżemu właśnie(...)trójkąta wykładamy łyżeczkę dżemu i zwijamy tworząc rogalika. Tak powstałe bułeczki układamy na blasze i zostawiamy na około 20 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C. Wyrośnięte rogale smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy około 15 minut do zarumienienia. Po upieczeniu oprószamy cukrem pudrem. Gotowe

Rozpustne gotowanie
Serowe i kakaowo-bananowe rogaliki drożdżowe 149

kawy. Nie są zbyt pracochłonne, pomijając wyrastanie ciasta a na pewno są prze pyszne ;) Jako miłośniczka ciast drożdżowych musiałam to dodać.A wszystko jest inspiracją akcji durszlaka na rogale ;) Składniki: pół szklanki mleka 25-30 dag mąki 10g drożdży ćwierć szklanki mleka 2 łyżki masła jajko szczypta soli     2-3 łyżki sera 1 żółtko 1 łyżeczka cukru(...)każdym układamy albo masę serową, albo smarujemy kakaem i kładziemy plasterek banana.      Zawijamy większy bok  do środka tworząc rulonik, a boki kierujemy do siebie, tworząc rogale. Odstawiamy na chwilę do wyrośnięcia i pieczemy

Idę coś wszamać
słodkie ziemniaczane rogale 163

który przetestowałam kilka dni temu. Ciasto bardzo przypomina drożdżowe; jest delikatne i mięciutkie; jednakże nie ma w nim wcale drożdży, są za to gotowane ziemniaki! Do przygotowania takich pysznych rogali świetnie nadadzą się resztki z obiadu:) Przygotowuje się je bardzo szybko, równie szybko znikają:) Do nadzienia użyłam kremu przygotowanego z orzechów włoskich i kremu czekoladowego, myślę, że smakowałyby równie(...)pieczenia, dodać przeciśnięte przez praskę ziemniaki, cukier i jajko; wyrobić gładkie ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość ok 5 mm, kroić w trójkąty, na każdy nakładać porcję nadzienia, zwijać rogale. Piec ok 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni

6niebo
Jaglane kokosowo-bananowe pancakes 150

Wiem, że dzisiaj jest 11 listopada, święto rogali Marcińskich i gęsiny, ale tak się składa że ani rogali dzisiaj nie robię, a gęsiny tyle już na blogu jest że nic nowego na dzisiaj nie wymyślałam. My jemy na obiad gąskę pieczoną tradycyjnie. Dlatego postanowiłam pokazać zdrowe śniadanie, które an dzisiejszy dzień zaserwowałam córce, czyli jaglane, bananowe placuszki. Użyłam

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Rogaliki z makiem i bakaliami 109

Dziś rogale ale nie marcińskie. Co prawda z białym makiem ale do marcińskich im daleko. Ciasto jest zwykle drożdżowe a nie na typowo marcińskie rogale. Może się skusze i powalczę na 11 listopada z tymi prawdziwymi. Kto wie ??? Do maku dodałam pyszne bakalie Plenus Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Rogale 157

Rogale maślane big z makiem. Dawniej kupowało się takie w drodze do szkoły.     Składniki: -60 dkg mąki 405 lub innej tortowej -5 dkg drożdży -5 łyżek cukru -300 ml ciepłego mleka -7 dkg masła -5 jajek - szczypta soli -aromat -mak do posypania Drożdże ucieramy z łyżką cukru, dodajemy 100 ml mleka, 3-4 łyżki mąki, mieszamy(...)Dodajemy pozostałą mąkę i wyrabiamy. Dodajemy roztopione masło, wyrabiamy, aż się wchłonie, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Przekładamy na stolnicę. Rozwałkowujemy i dzielimy na duże trójkąty ( ok. 10 ) Zwijamy rogale, układamy na blaszce z papierem do pieczenia i odstawiamy do wyrośnięcia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Posypujemy makiem. i pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 160 st. C. Smacznego

Maminek kulinarny
Czy warto cierpieć dla miłości? - pomyślmy o tym i porozmawiajmy przy maślanych rogalikach 118

makiem. Piekę równocześnie dwie blaszki. Po 10 minutach zamieniam je miejscami, górna ląduje na dolnej półce piekarnika i odwrotnie. Piekę oczywiście bez nawiewów. Potem tylko chwilka na przestudzenie rogali i już można nakrywać do stołu śniadaniowego. Smakują wybornie zarówno ze słodkimi dodatkami takimi jak dżemy lub wytrawnie z wędliną lub serami. Rogaliki przyjemnie szeleszczą w zębach skórką i pieszczą(...)podniebienie miękkim wnętrzem. Jemy sobie i gadamy o tym i tamtym i patrząc na moje dzieci zastanawiam się, jakie oni mieliby zdanie na temat tegorocznego tematu maturalnego. Smacznego! #rogale #rogalemaslane #sniadanie #drozdzowe #rogaledrozdzowe #itbmtt

I tu będę miała takie te