rogale - 1033 przepisów (strona:17/69)

Makowiec z białym makiem na kruchym spodzie 186

Ciasto, które jest totalnym eksperymentem. Z okazji 11 listopada w Wielkopolsce zjada się całe tony rogali Świętomarcińskich. W ubiegłym roku przetestowałam specjalnie dla Was oryginalną recepturę i podzieliłam się z Wami moimi drobnymi modyfikacjami tutaj . W tym roku rogale z białym makiem zastąpił makowiec! Wilgotny, ciężki, z dużą ilością bakalii, z cudownym kruchym spodem, z kratką na wierzchu(...)cytrynowym lukrem i orzechami włoskimi na wierzchu. No wybaczcie moi drodzy ale lepiej się nie da! Jeśli tak jak ja jesteście fanami rogali Marcińskich to ten przepis Was zachwyci totalnie i mogę Wam to zagwarantować! To ciasto, od którego trudno się oderwać i z pewnością jest to najlepszy makowiec jaki jadłam w swoim życiu! Za moment biegnę po kolejne

Mango Papaja
Śniadaniowe rogale 194

Piękne, puszyste i  lekkie rogaliki, które umilą każde śniadanie. Wystarczy przekroić i dodać ulubione dodatki. U mnie zniknęły jeszcze ciepłe. Takie rogale możemy zapakować w  TOREBKI ŚNIADANIOWE GOSIA  i zabrać ze sobą do pracy czy szkoły. Rogaliki na pewno się nie obeschną, ponieważ torebki długo utrzymują świeżość produktów. 600 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki soli(...)dwie części. Każdą z nich rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 45*25 cm. Z każdego prostokąta wycinamy 5 sporych trójkątów. Zwijamy je w rulon zaczynając od szerszego boku. Formujemy rogala. Układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce piekarnikowej. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 25-30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie każdego rogala smarujemy rozmąconym jajkiem, obsypujemy

VioletoweKucharzenie
Rogale z migdałowym nadzieniem czyli Niedzielne Śniadanie odc.82 191

Przepis z książeczki  autorstwa Doroty Świątkowskiej  dodanej do czerwcowej KUCHNI. Trochę zmodyfikowany wg własnych potrzeb. Rogale z migdałowym nadzieniem ciasto: 220 ml ciepłego mleka 25 g świeżych drożdży 70 g cukru 500 g mąki pszennej chlebowej 1 jajko duża szczypta soli 60 g masła, rozpuszczonego nadzienie: 1,5 szkl. migdałów ze skórką 1 jajko(...)pozostałymi składnikami na gładka masę. Ciasto dzielimy na dwie części. Każda z nich rozwałkowujemy na okrąg. Kroimy w 8 trójkątów. Na każdym z nich układamy po łyżeczce nadzienia. Zawijamy rogale, układamy na blasze wyłożonej papierem i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Nagrzewamy piekarnik do 180 st.C. Po pół godzinie smarujemy rogale jajkiem rozbełtanym ze śmietanką i posypujemy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Rolada Drożdżowa z Białym Makiem, Migdałami i Orzechami (Nadzienie jak z Rogali Marcińskich) 240

migdałów i orzechów włoskich to smak, który koniecznie trzeba spróbowa ć - świetna, nowatorska alternatywa dla klasycznego drożdżowego makowca . Rolada Drożdżowa z Białym Makiem, Migdałami i Orzechami (Nadzienie jak z Rogali Marcińskich) - Składniki: Ciasto: 6 0 0 g mąki pszennej 25 0 ml mleka 100 g cukru 10 0 g masła (rozpuszczonego) 4 żółtka 25 g świeżych drożdży  pół(...)łyżki ciepłej wody bakalie do posypania wierzchu (np. siekan e orzech y, migdały, skórka pomarańczow a) Rolada Drożdżowa z Białym Makiem, Migdałami i Orzechami (Nadzienie jak z Rogali Marcińskich) - Sposób przygotowania: Ciasto: Mleko lekko podgrzewamy. W ok. 150 ml rozpuszczamy drożdże, dodajemy łyżkę cukru, 3 łyżki mąki - dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 10 minut. Następnie dodajemy resztę składników

Słodka Strona
Rogale Świętomarcińskie . 254

dziewczynami u Bożenki Tym razem mamy Rogale Świętomarcińskie , przepyszne z nadzieniem z białego maku . Polane lukrem , rozkosz dla podniebienia :)  Zapraszam jeśli ktoś jeszcze nie próbował. Ja swoje rogale upiekłam z przepisu Ewy Wachowicz Do rogali użyłam pysznej mąki  z Młyna zbo ż owego w Szadku   Do lukru użyłam aromatycznych  Cytrynek z imbirem

Sama słodycz i szczypta chili
Orkiszowe rogale z makiem i migdałami 221

moja zdrowa wersja rogali :) Składniki (na około 10 sztuk małych rogali): ciasto: 5g suchych drożdży 10g ksylitolu około 110g mąki orkiszowej 5g oleju kokosowego 60g letniego mleka masa makowa: 40g mielonego suchego maku 20g rodzynki korynckie   Fresano 15g   erytrolu 15g miodu 15 g migdałów Skworcu białko z małego jajka mleko Sposób przygotowania: ciasto: Drożdże(...)przekładamy na stolnicę wyłożona folią spożywcza (dzięki temu nam się nie przyklei) i rozwałkowujemy wałkiem również owiniętym folią :) z ciasta wycinamy trójkąty na których rozsmarowujemy masę makową i zwijamy rogale tak przygotowane rogaliki wykładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia i odkładamy w cieple miejsce jeszcze na kilka minut opcjonalnie smarujemy wierzch rogalików roztrzepanym jajkiem pieczemy w temp

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Rogale z wiśniami i migdałową kruszonką 191

powinny dziś być rogale marcińskie, ale po pierwsze ani nie miałam maku białego, ani czasu na robienie takiego ciasta drożdżowego jak w oryginalnym przepisie..tak więc zrobiłam rogale z wiśniami z ciasto drożdżowego z przepisu na bułeczki , które nie dawno robiłam.Bułeczki były pyszny z tą migdałową posypką, tak więc rogaliki są takie same. 600 g mąki pszennej(...)podwoi swoją objętość.Przykryć wilgotną ściereczką, odstawić do wyrastania na 30-40 minut.Wyrośnięte ciasto rozwałkować. Placek pokroić na trójkąty. Na każdy nałożyć nadzienie. Zwinąć, formując rogale. Ułożyć na blachach przykrytych pergaminem, odstawić na 15 minut.Zrobić kruszonkę: wszystkie składniki połączyć w miseczce do konsystencji grudek.Wyrośnięte rogaliki posmarować jajkiem, posypać kruszonką.Piekarnik nagrzać do 200 st C.Wstawi

Moje domowe kucharzenie
Bakaliowe nadzienie do rogali i bułeczek 203

Masa, którą Wam dziś proponuję jest mojego autorstwa. Składa się z dodatków, które lubię najbardziej - orzechów arachidowych, rodzynek i czekolady. Robiona na bazie mleka. Wystarcza do wypełnienia około 25 rogali. - 40 dag wyłuskanych niesolonych orzeszków ziemnych - 1 szklanka rodzynek - 3.4 szklanki mocnej herbaty - 1/3 szklanki rumu lub innego mocnego alkoholu - 270 ml mleka - 1 łyżka mąki pszennej + jedna(...)Wymieszać. Dodać odsączone rodzynki i wystudzić. Doprawić sokiem z cytryny. Zimną nadziewać rogaliki. Masa podczas pieczenia nie wypływa, nie powiększa objętości więc wypieki nie pękają z jej udziałem. Moje rogale wykonałam z ciasta drożdżowego półfrancuskiego. Nie będę podawała na nie przepisu, gdyż świetnie opisała to  Reata na blogu Artkulinaria (klik) .  Koniecznie tam zajrzyjcie ! Część rogali nadziałam

kawawszklance
Rogaliki śniadaniowe. 182

wałkujemy ją na około 3 milimetrowej grubości okrągły placek, następnie dzielimy go na 6, 8 lub 10 trójkątów (w zależności jakiej wielkości rogale chcemy otrzymać) i zwijamy, tworząc rogale. Gotowe bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na około 20 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 190-200 stopni. wyrośnięte rogale smarujemy

Rozpustne gotowanie
Ciasto francuskie ze szpinakiem i serem feta 149

delikatny aromat czuję. Tak dyskretnie do kuchni zaglądam, a tam Madzia się krząta. Zerkam tak, zerkam, a ona coś tam z tym ciastem francuskim wywija. Na stole już stoją rogale z ciasta francuskiego (przepis w kolejnym poście), a Madzia zawija takie fajne małe poduszeczki ze szpinakiem. Jak się chwilę później okazało były niesamowite! A jeszcze szybciej przekonałem się(...)niesamowitości rogali - ale o tym niedługo. Teraz szpinakowe poduszeczki: ciasto francuskie szpinak czosnek ser feta pieprz Szpinak dusimy z czosnkiem i pieprzem. I czekamy aż wystygnie. W międzyczasie rozwijamy ciasto francuskie i dzielimy na 8 części. Na połowę każdego małego prostokąta nakładamy szpinak, na niego pokruszony ser feta, zakrywamy drugą połową ciasta i krawędzie zagniatamy widelcem. Tak żeby taka

Marder&Marder Manufacture
Rogale drożdżowe z makiem 190

świętego Marcina nie robiłam rogali Jego imienia, ale te drożdżowe też bardzo nam smakowały i przepis jest jak najbardziej godny polecenia. Zresztą Mama i ja uwielbiamy ciasto drożdżowe, a skoro to my w domu gotujemy, mamy prawo wybierać...zatem zapraszamy. Składniki: 3 szklanki mąki 5 dag drożdzy 200 g masła  150 ml kwaśnej śmietany 3 żółtka(...)odstawić rogaliki do wyrośniecia na 15 -20 minut. Wyrosnięte rogale posmarować po wierzchu żółtkiem połączonym z mlekiem.  Piekarnik z termoobiegiem nagrzać do 180 stopni C i wstawić rogale na środkową półkę. Piec około 25 minut, aż się ładnie zarumienią. Można je po wystygnięciu polukrować, choć ja tego nie zrobiłam, bo były i tak wystarczająco słodkie. Smacznego

Gosia gotuje
Rogale marcińskie 172

bokiem masy) Następnie zwijamy cały trójkąt od szerszego końca trójkąta do jego wierzchołka Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni  Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej nasze rogale.  Smarujemy jajkiem wymieszanym z wodą...  ... i pieczemy ok. 15 minut do zarumienienia Po tym czasie wyjmujemy i studzimy Robimy lukier: Zagrzewamy 5 łyżek gorącego mleka. Cukier puder(...)mlekiem i 3 kroplami olejku waniliowego mieszamy w malakserze na jednolitą konsystencję. Polewamy lukrem rogale i od razu obsypujemy migdałami lub orzechami, żeby się przykleiły do lukru. U mnie - i orzechy i migdały :) Smacznego

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
MAKOWIEC Z BIAŁEGO MAKU 266

Ponieważ od rogali marcińskich zostało mi sporo pysznego, przyprawionego maku postanowiłam zamrozić go i wykorzystać do tradycyjnego makowca. Pomysł bym trafem w 10-tkę, makowiec z białego maku wyszedł pyszny :))  Jest zdecydowanie delikatniejszy niż ten tradycyjny, mimo(...)mocno słodki. Jaka szkoda, że nie mam dostępu do białego maku, bo już na stałe zagościłby on na moim stole.  W każdym razie wiem, że corocznie masy do rogali będę robiła podwójną porcję, tylko dlatego, żeby potem wykorzystać ją do makowca :)) Oczywiście ogólnie dostępny jest czarny mak bądź gotowa masa makowa, można więc z powodzeniem do tego ciasta

Walijskie Pichcenie
Rogale Marcińskie z niebieskim makiem 347

musiałam zastosować zamiennik w postaci niebieskiego maku. Tradycyjne Rogale Marcińskie pochodzą z Poznania. Piecze się je z okazji dnia św. Marcina, wypadającego na 11 listopada, nasz Dzień Niepodległości. Rogale te po prostu rozpływają się w ustach.  Robiąc te słodkości poczułam już zapach Świąt Bożego Narodzenia :-)  Czytaj więcej

Ana Mari's world
Maślane rogaliki z sezamem 205

kuchnia.   W środku rogalików nie dałam żadnego nadzienia są tak  maślane, że nic im więcej nie trzeba, zapraszam więc do wypróbowania  przepisu.  Składniki na 18 rogali 50 g drożdży 600 g mąki 150 g masła 150 g cukru szklanka mleka 1/2  łyżeczki soli 4 jajka sezam do posypania  Wykonanie(...)Mleko lekko podgrzewamy i rozpuszczamy w niem drożdże. Wlewamy je do miski. Rozpuszczamy masło i również dajemy go do miski. Dodajemy resztę składników ( jedno białko należy odłożyć na posmarowanie rogali) I wyrabiamy ciasto do momentu aż będzie elastyczne i przestanie się kleić do ścian naczynia. Ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy do  wyrośnięcia na około 2h. Po tym czasie

ciastkarnia na kruchym spodzie

Proponowane wyszukiwania