rogale - 1033 przepisów (strona:16/69)

Rogale z białym makiem i orzechami 186

Tradycja rogali świętomarcińskich w krótkim czasie ogarnęła całą Polskę. W okolicy święta Niepodległości można je kupić w praktycznie każdym dyskoncie. Słodkie, lukrowane, zawierające milion kalorii - jedni uwielbiają, a inni nie rozumieją tego zachwytu. Są także dość pracochłonne w przygotowaniu.  Miałam ochotę na domowe rogaliki, ale stwierdziłam, że ułatwię sobie zadanie, pokombinowałam i przygotowałam je na cieście drożdżowym(...)każdym kawałku ciasta, pozostawiając mały margines. Zwijać rogaliki zaczynając od szerszego boku, w kierunku wierzchołka. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Rogale posmarować jakiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka. Piec na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około 20-30 minut Smacznego Anulla

Fabryka pomysłów
Kruche rogaliki 153

szklanki mąki 250g zimniej margaryny lub masła (użyłam pół na pół) 1 szklanka kwaśnej śmietany 12% lub 18% 2 łyżki cukru pudru   Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania rogali, marmolada, masa makowa albo czekolada – do nadziewania, cukier puder do posypania lub polukrowania rogalików     *** Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy *** *** Ciasto umieszczamy w woreczku i wkładamy do lodówki(...)blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem *** *** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 30 minut- do mocnego zrumienienia *** *** Następnie rogale studzimy i obsypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy *** *** W celu uzyskania lukru, cukier puder dokładnie mieszamy z gorącą wodą (ok 1-2 łyżki), dodajemy tyle wody aby uzyskać odpowiednią konsystencję, gęstą

Blog z Apetytem
Drożdżowe rogaliki z rabarbarem 220

Drożdżowe rogaliki z nadzieniem z rabarbaru. Bardzo mięciutkie, puszyste i smaczne. Mają jedną wadę, bardzo szybko znikają z talerza. Nie zdążyłam policzyć ile rogali wyszło z podanej porcji, ale były to trzy duże blaszki z wyposażenia piekarnika w miarę ściśle ułożone. Oczywiście musicie zachować pewne odstępy ponieważ rogale rosną i powiększają swoją objętość. Jeżeli skorzystaliście Państwo z moich(...)połowę. Na każdy kawałek w szerszej części nałożyć rabarbar i zwijać do wąskiej strony . Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia tak, aby koniec końcówka zawinięcia była pod spodem rogala. Odstawić rogaliki na 15 minut do wyrośnięcia po czym posmarować mlekiem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C aż będą rumiane. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem. rogaliki

O kuchni z uczuciem
Rogale 196

Wspólne pieczenie Rogali i rogalików ..na słodko, na wytrawnie, jak kto woli i lubi ..Ja wybrałam takie bez żadnych dodatków..można było je zjeść z wędlinką lub z dżemem..Pomysł na takie rogale podpatrzyłam tutaj. 400 g mąki pszennej (dowolnej) 20 g drożdży świeżych (lub 1 łyżeczka suszonych) 2 łyżki oliwy   1 łyżka cukru(...)boku. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut. W miseczce wymieszać 4 łyżki wody z 1 łyżeczką cukru pudru i posmarować wyrośnięte rogale. Rozgrzać piekarnik do 190 st C. Wstawić blachę, jednocześnie wsypując na dno piekarnika kostki lodu (można też spryskać wnętrze piekarnika wodą ze spryskiwacza - nie spryskujemy grzałki i żarówki). Piec

Moje domowe kucharzenie
ROGALIKI DROŻDŻOWE 186

pyszne rogaliki, które nadziałam białym serem. Wy możecie je zrobić z czym tylko sobie zamarzycie: marmoladą, kremem czekoladowym lub budyniem. Nie zrażajcie się, że w cieście nie ma jajek, rogale wychodzą delikatne i puszyste nawet bez nich. Jedyny warunek to wyrobić dobrze ciasto :) SKŁADNIKI NA 16 ŚREDNICH ROGALI CIASTO: 0,5 kg mąki pszennej 3 dag drożdży świeżych(...)stopionego masła NADZIENIE: 25 dag twarogu 2-3 łyżki cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej kilka kropli aromatu cytrynowego lub troszkę otartej skórki żółtko ORAZ: białko do posmarowania rogali WYKONANIE: Drożdże rozkruszamy, rozcieramy z cukrem oraz dolewamy troszkę mleka i rozpuszczamy. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukry, mleko, przestudzone masło, mieszamy i dolewamy rozpuszczone drożdże. Dokładnie i długo wyrabiamy

Pani na deser
WARSTWOWE ROGALE 204

Pyszne, chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku warstwowe rogale. Sekret chrupkości tkwi w sposobie wykonania. Osiem drożdżowych placków smarujemy masłem. Podczas pieczenia ciasto rozwarstwia się tworząc niesamowitą chrupką strukturę rogali. Gorąco polecam przepis. Ciasto jest delikatne i lekkie. Jeżeli przygotowałaś/eś rogale z tego przepisu, bardzo proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres slodki.zakatek123@gmail.com

Słodki Zakątek
Przepis na Croissanty (do wykorzystanie także przy Rogalach Marcińskich). 410

bardzo, bardzo dawna. Idealne do kawy latte, czy szklanki ciepłego mleka z cynamonem - albo jeszcze lepiej latte z cynamonem . Ten wypiek jest tak popularny w Paryżu, jak w Poznaniu Rogale Świętomarcińskie na 11 listopada. Przechodząc uliczkami można na każdym kroku spotkać siedzących przy kawie i croissancie ludzi. Francuzi te rogaliki zajadają niemal codziennie, a my w Polsce także(...)lubimy. Czytałam kiedyś też, że to właśnie Polacy są pomysłodawcami tego wypieku...  Ten przepis to drugi już, na tego typu wypiek. Z powodzeniem można go użyć do wykonania Rogali Marcińskich, które pokazywałam już jakiś czas temu ( przepis krok po kroku ). Jednak ten przepis jest mniej czasochłonny, znacznie mniej czasochłonny..... Ja w tym roku właśnie na nim bazuję :-) Croissanty

Poezja Smaków - blog kulinarny
Masa z białym makiem do rogali 269

Masa z białym makiem to idealny, przepyszny i niezastąpiony składnik rogali Świętomarcińskich. Jeśli pokusi Was, aby zrobić masę z niebieskim makiem, to rogale nie będą się już nazywać Świętomarcińskie! Dlatego na poszukiwania białego maku warto poświecić trochę czasu. Ja kupiłam biały mak w sklepie internetowym, dokupując od razu migdały(...)rodzynki. Jeśli zdecydujecie się na biszkopty kupione w sklepie, to nie gwarantuję, że masa Więcej... Artykuł Masa z białym makiem do rogali pochodzi z serwisu Słodki Pomysł

Słodki Pomysł
Maślane piegusy z truskawką 196

owalny placek o grubości ok ½cm. Smarujemy cienką warstwą miękkiego masła, na jednym końcu układamy po jednej truskawce lub po połówce dużej. Rolujemy jak naleśnik, zwijamy rogi na kształt rogala i układamy tak, by koniec zwinięcia było pod spodem. Ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 15 minut. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem kryształem. Układamy na blaszce wyłożonej papierem(...)owalny placek o grubości ok ½cm. Smarujemy cienką warstwą miękkiego masła, na jednym końcu układamy po jednej truskawce lub po połówce dużej. Rolujemy jak naleśnik, zwijamy rogi na kształt rogala i układamy tak, by koniec zwinięcia było pod spodem. Ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 15 minut. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem kryształem. Układamy na blaszce wyłożonej papierem

Kuchnia w czekoladzie
Rogale marcińskie wszędzie!!! 142

Niestety za granicą ciężko o takie smakołyki jak rogale świętomarcińskie dlatego zrobiłam je sama. Może nie wyszły idealnie ale jest to taka mała namiastka cudownego rogala. A czy wy też dzisiaj piekliście rogale? Może też gdzieś na wygnaniu? Ciężko było wam znaleźć składniki

wysmienity
Domowe Rogaliki Drożdżowe z Marmoladą - Najlepsze 460

podstawy do wierzchołka w formę rożka. Ro galiki przekładamy na płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia w dość dużych odstępach. Odkładamy na kolejne 20-30 minut do napuszenia. Rogale drożdżowe ostrożnie smarujemy mlekiem (najlepiej za pomocą pędzelka) i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 170-180 stopni. Pieczemy ok. 15-20 minut do zrumienienia. Gdy rogaliki drożdżowe przestygną możemy(...)rogaliki (ja najpierw wszystkie rogaliki zanurzyłam w dość rzadkim lukrze, a następnie do lukru dodałam więcej cukru pudru i polewając cienkim strumieniem utworzyłam lukrowe paski na wierzchu każde go rogala ). Moje posty

Słodka Strona
rożki drożdżowe z masą orzechową 213

ostatnich dniach cała Polska zajada się rogalami marcińskimi a ja na przekór upiekłam inne. Zamiast zrobić duże rogale postawiłam na maleńkie rożki, dosłownie na dwa kęsy, wypełnione masą orzechową i polane lukrem i czekoladą. Była to miła odmiana od pieczonych często u nas rogali z marmoladą. Choć było ich mnóstwo to w ciągu połowy dnia zniknęły wszystkie

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Rogale Świętomarcińskie 255

więc nie jest to tak, że wraz z przerwą w blogowaniu przyszła przerwa w pieczeniu, co to to nie ! :)  Z okazji 11 listopada z samego rana upiekłam świętomarcińskie rogale, dużo pracy, ale uwierzcie mi że warto - mówi to osoba która nie koniecznie uwielbia mak ! :) Ciasto: 3, 5szkl mąki pszennej 1- 1,5 szkl ciepłego mleka 1 jajko szczypta(...)czasie rozwałkowujemy je na długi prostokąt i tniemy go na trójkąty. Na każdy szerszy brzeg kładziemy nadzienie - nie żałujemy go, ma być dużo ! :) Zawijamy, formujemy rogala i odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Rogale odstawiamy na 60 min do wyrośnięcia. 10 min przed końcem wyrastania nagrzewamy piekarnik do 180st.C. Rogaliki przed włożeniem do piekarnika smarujemy dokładnie roztrzepanym

charlotte gotuje
Makowiec z białym makiem na kruchym spodzie 206

Ciasto, które jest totalnym eksperymentem. Z okazji 11 listopada w Wielkopolsce zjada się całe tony rogali Świętomarcińskich. W ubiegłym roku przetestowałam specjalnie dla Was oryginalną recepturę i podzieliłam się z Wami moimi drobnymi modyfikacjami tutaj . W tym roku rogale z białym makiem zastąpił makowiec! Wilgotny, ciężki, z dużą ilością bakalii, z cudownym kruchym spodem, z kratką na wierzchu(...)cytrynowym lukrem i orzechami włoskimi na wierzchu. No wybaczcie moi drodzy ale lepiej się nie da! Jeśli tak jak ja jesteście fanami rogali Marcińskich to ten przepis Was zachwyci totalnie i mogę Wam to zagwarantować! To ciasto, od którego trudno się oderwać i z pewnością jest to najlepszy makowiec jaki jadłam w swoim życiu! Za moment biegnę po kolejne

Mango Papaja
Śniadaniowe rogale 207

Piękne, puszyste i  lekkie rogaliki, które umilą każde śniadanie. Wystarczy przekroić i dodać ulubione dodatki. U mnie zniknęły jeszcze ciepłe. Takie rogale możemy zapakować w  TOREBKI ŚNIADANIOWE GOSIA  i zabrać ze sobą do pracy czy szkoły. Rogaliki na pewno się nie obeschną, ponieważ torebki długo utrzymują świeżość produktów. 600 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki soli(...)dwie części. Każdą z nich rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 45*25 cm. Z każdego prostokąta wycinamy 5 sporych trójkątów. Zwijamy je w rulon zaczynając od szerszego boku. Formujemy rogala. Układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce piekarnikowej. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 25-30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie każdego rogala smarujemy rozmąconym jajkiem, obsypujemy

VioletoweKucharzenie