rogale - 1033 przepisów (strona:18/69)

Serowe rogaliki z białym makiem i bakaliami 242

Serowe rogaliki z białym makiem i bakaliami to moja tegoroczna odpowiedź na Wielkopolskie zeszłoroczne rogale marcińskie . Jako, że zrobienie ciasta krucho-drożdżowego na rogale marcińskie wymaga czasu, a ja nie należę do osób cierpliwych, jestem też czasami leniwa, postanowiłam sobie ułatwić pracę i przygotować ciasto kruche z dodatkiem twarogu waniliowego. Ale farsz postanowiłam przygotować wspaniały, związany z Wielkopolską(...)Świętem Św. Marcina, pyszny słodki farsz makowy z bakaliami, jest prawie identyczny jak w rogalach marcińskich, nie dałam do niego tym razem jedynie marcepanu. Ciasto kruche jest prawie takie samo jak w tym przepisie margarynę zastąpiłam masłem i dodałam 3 łyżki cukru pudru. A przepisów na kruche rogaliki bez cukru i Pijane rogaliki na Dzień Mamy na blogu jest

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Rogal maślany ze słodkim twarożkiem i konfiturą truskawkową - śniadanie na słodko 125

Rogale zazwyczaj jadamy z konfiturą, dżemem lub słodkim kremem. Moja ulubiona wersja to połączenie twarożku z konfiturą:).  1 maślany rogal  200g twarogu półtłustego 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 łyżki cukru 3 łyżki śmietany 4 łyżki konfitury truskawkowej  1. Twaróg mieszamy z cukrem, cukrem waniliowym i śmietaną.  2. Rogal przekrawamy na poł. Na każdej połówce układamy(...)połowie masy twarożkowej i po 2 łyżki konfitury.  rogal, twarożek na słodko, słodkie śniadanie, zdrowo, konfitura

Szefowa kuchni
Rodzicu, bądź przykładem dla swojego dziecka! 91

samym – ogromna ilość przekąsek w ciągu dnia! Zbyt duża ilość posiłków z oczyszczonej, białej mąki pszennej, nawet kilka razy dziennie, w różnej postaci. Zwykle na śniadanie jest rogal lub bułka, później ciasteczka, na obiad naleśniki lub biały makaron z jakimś sosem, a na kolację ponownie kanapka z białego pieczywa. Nie tędy droga! Nic się nie stanie, jeśli Wasze dziecko(...)czasu do czasu zje rogala, ale na pewno tego typu pieczywo nie może występować w diecie codziennie. Zdecydowanie za dużo słodyczy! Nie chodzi mi tylko o standardowe czekolady, lizaki, czy lody. Przytoczę przykładowy dzień z dzienniczka żywieniowego jednego z moich małych podopiecznych: śniadanie: czekoladowe kulki z mlekiem II śniadanie: ciasteczka „petitki” i jabłko obiad: spaghetti i monte

Natka Pietruszki
Podkówki z farszem jajecznym z Mieszanki do wypieku chleba baltonowskiego 115

piekarnika, nagrzanego do temperatury 40 - 50 stopni, do ponownego podrośnięcia, na około 45 minut. Po tym czasie podwyższamy temperaturę do 180 stopni, i od momentu jej osiągnięcia, pieczemy rogale około 15 - 20 minut. Powinny urosnąć jeszcze nieznacznie i nabrać brązowo - miodowego koloru. Obowiązkowa jest degustacja jeszcze ciepłych,  przerywamy zatem regenerację tych, co śpią za zamkniętymi troskliwie drzwiami. Rogale doskonałe same w sobie, ponieważ smak pieczywa baltonowkiego jest wyrazisty,  dodatki są tylko dopełnieniem. Polecam ewentualnie masło - rozpłynie się na ciepłym jeszcze rogalu :). Proste i bardzo atrakcyjne w formie śniadanko. Polecam, co oczywiste,  nie tylko na chwile bezsenności

Kronika Piekarnika
Rogaliki drożdżowe z białym makiem 229

użyć gotowego z puszki. Polecam!     Składniki: Ciasto: 600g mąki pszennej 30g świeżych drożdży 130g masła 250ml mleka 1/3 szklanki cukru 3 jajka + 1 jajko do posmarowania rogali Biały mak (można użyć gotowej masy makowej z puszki): 300g białego maku 100g masy marcepanowej 3/4 szklanki cukru pudru 100g orzechów włoskich 100g zblanszowanych migdałów ok 2 łyżki gęstej kwaśnej(...)śmietany 4 podłużne biszkopty Dodatkowo: lukier do polania rogali posiekane orzechy włoskie do posypania     *** Przygotowujemy ciasto: drożdże rozpuszczamy w 50ml ciepłego mleka, dodajemy po łyżeczce cukru i mąki, mieszamy i odkładamy na 10 minut do wyrośnięcia *** *** W garnuszku rozpuszczamy masło, zdejmujemy z ognia, wlewamy mleko i mieszamy *** *** Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, mieszamy. Dodajemy rozczyn

Blog z Apetytem
Pyszne rozdanie 112

UWAGA! UWAGA! Super rozdanie na Słodkim Sentymencie Na 3 szczęśliwców czekają paczuszki po 2 pyszne rogale marcińskie A co trzeba zrobić, żeby mieć szanse na rogala? Więcej szczegółów znajdziecie na stronie FB @slodkisentyment Zapraszam Artykuł Pyszne rozdanie pochodzi z serwisu Słodki sentyment

Słodki sentyment
Drożdżowe rogaliki 135

coś słodkiego do przysłowiowej kawy, do lunchbox do pracy czy szkoły. Tym, co zaczynają swoją przygodę z pieczeniem rogalików mogę wspomnieć, że przygotowanie tego ciasta to sama przyjemność, zawinięcie rogala to czynność, która nie wymaga specjalnych umiejętności. Zawsze tylko powtarzam, że zawijając rogala schować ogonek pod spód. W innym … Czytaj dalej Drożdżowe rogaliki Artykuł Drożdżowe rogaliki pochodzi

Pieprzyć z Fantazją
Rogaliki a’la marcińskie 174

troszkę łatwiejsza niż tradycyjna, mniej czasochłonna, a co najważniejsze – przygotowałam ją troszkę pod swoją dietę, dlatego składniki różnią się troszkę od wersji tradycyjnej (jeśli chcecie zrobić jednak tradycyjne Rogale Świętomarcińskie to zapraszam po przepis tutaj ). Rogaliki mogą spokojnie jeść osoby na diecie bez laktozy, a jeśli użyjecie bezglutenowej mąki orkiszowej to będą również dla osób, które nie mogą(...)wychodzić i być widoczna. Gotowe rogaliki ułóż na blaszce zostawiając między nimi spore odstępy, przykryj ściereczką kuchenną i pozostaw do wyrośnięcia na 90 minut. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Rogale posmaruj roztrzepanym jajkiem, wstaw do gorącego piekarnika i piecz ok. 30 minut. Smacznego Artykuł Rogaliki a’la marcińskie pochodzi z serwisu 365 dni dookoła kuchni

365 dni dookoła kuchni
Rogale, bułki ... 186

Pyszne rogale i super bułki... domowe? Tak, to nic trudnego. -- -- Skład mąka Szymanowska 480 1 kg, ziemniaki ugotowane 3 szt., drożdże 50 g,  sól 1 łyżka, cukier 1 łyżka, ziarna do posypania, jajko do smarowania, 5-6 łyżek oleju. Zaczyn robimy z : 2 szklanki 400 - 500 ml ciepłej wody, 1 łyżka cukru, 50 g  rozkruszonych drożdży(...)które wykładamy na blachę. -- -- -- Gdy bułki mamy gotowe, to smarujemy je rozbitym jajkiem, posypujemy ziarnami i nacinamy. Pieczemy w 200 st. C 20-25 minut (zależy od piekarnika) Z rogalami postępujemy analogicznie i po kolei tak jak z bułkami. -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- Smacznego

chleba naszego
Śniadaniowe rogaliki z domową owocową konfiturą 191

Dziś pyszna propozycja na śniadanie. Pachnące rogale i domowa konfitura owocowa to idealne połączenie. Do rogali wystarczy(...)kubek mleka lub kawy i mamy idealne śniadanie. Konfiturę zrobiłam z owoców jakie miałam akurat w domu i muszę przyznać, że jest smaczna i w połączeniu z ciepłym jeszcze rogalem posmarowanym śniadaniową to po prostu uczta dla podniebienia. Więc jeśli nie macie pomysłu na jutrzejsze śniadanie to zapraszam do lektury i skorzystania z przepisu. I cóż, że upał za oknem

Ewa w kuchni
Rogaliki drożdżowe z makiem 236

dumny/a. Dlaczego Was tak ostrzegam? Przecież mogę przez to Was zniechęcić! Nie zniechęcajcie się - one są warte tego, żeby przygotować je nawet 10 razy, żeby w końcu wyszły idealne. Rogale z makiem rosną i to bardzo. Kiedy będziecie je układać na blaszce, wyda Wam się, że odstępy są duże, ale to naprawdę złudne myślenie. Moje nawet się lekko posklejały(...)trójkąta o dużej wysokości i stosunkowo krótkiej podstawie. Ciasto rozwałkowujemy na naprawdę cienki placek o jak najwyższej wysokości i podstawie około 10 cm. Ciasto zwijamy lekko rolując całość, żeby rogale były bardziej zwarte. Na koniec nadajemy im kształt księżyców i układamy na blaszce w sporych odstępach. Blachę najlepiej jest wyłożyć papierem do pieczenia. Rogaliki z makiem przez 15 minut

MamaOskarka
ROGALIKI KRUCHO-DROŻDŻOWE Z POWIDŁAMI 201

środku każdego kawałka nakładamy małą łyżeczkę powideł i zawijamy. Odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Rogale nie powinny się stykać, w trakcie pieczenia trochę rosną... Gotowe rogale odstawiamy na kilka minut a w tym czasie przystępujemy do zapełniania kolejnej blaszki. Przed pieczeniem można rogaliki przesmarować rozbełtanym białkiem. Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy

Smaczne Zdrowe
CZEKOLADOWE CROISSANTY 160

Chyba nie ma nic lepszego na poprawę humoru niż gorące rogale wypełnione dużą ilością czekolady. A jak same są czekoladowe, to już w ogóle maksimum szczęścia! Dziś przygotowałam dla Was przepis na pyszne czekoladowe croissanty z ciasta takiego jakby francusko-drożdżowego. Pięknie listkuje, a zarazem cały czas jest puszyste i delikatne. Wypełniłam je dodatkowo jeszcze kremem czekoladowym – było(...)minutach znów wałkujmy dwukrotnie ( wałkujemy i składamy itd ). Z takiego wyrobionego ciasta wałkujemy 2 okręgi, kroimy na 6 trójkątów, na każdy nakładamy porcję kremu czekoladowego i zwijamy w rogale. Smarujemy roztrzepanym żółtkiem i odstawiamy na 30 minut do podrośnięcia. Po tym czasie pieczmy ok. 20 minut w 170C. Smacznego

Ostra na Słodko
Kruche rogaliki z ciasta serowego 148

koła (niezbyt cienko) *** *** Koło dzielimy na osiem trójkątów. Na szerszej stronie każdego trójkąta układamy łyżeczkę nadzienia (ja rogaliki nadziałam powidłami śliwkowymi i czekoladą) *** *** Trójkąciki zwijamy i wyginamy w kształt rogala. Końce delikatnie zlepiamy aby nadzienie nie wypłynęło. Zwinięte rogaliki układamy na wyłożonej papierem blaszce *** ***Rogaliki smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem *** *** Następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego(...)pieczemy przez 15-20 minut – do zrumienienia *** *** Upieczone rogale posypujemy cukrem pudrem lub smarujemy lukrem *** *** SMACZNEGO ***     POLECAM RÓWNIEŻ: SZYBKIE ROGALIKI DROŻDŻOWE PRZEPIS TUTAJ ROGALIKI TRZYSKŁADNIKOWE PRZEPIS TUTAJ MAŚLANE CIASTECZKA KWIATKI PRZEPIS TUTAJ POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA PRZEPIS TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ

Blog z Apetytem
Rogaliki maślane 383

ramach wynajdywania sobie dodatkowej roboty w kuchni stwierdziłem, że idealne będą miękkie, lekkosłodkie rogaliki maślane. Ich przygotowanie nie zajmuje wcale, aż tyle czasu. Kwestia wyrobienia, rozwałkowania i uformowania rogali. W piecu też siedzą zaledwie kilka minut, więc możemy je robić pomiędzy jedną potrawą a drugą. Składniki: 15g świeżych drożdży 4 łyżki cukru 100ml mleka 150ml wody 450g mąki pszennej(...)podsypany mąką blat. Z każdej części formujemy kulę, którą rozwałkowujemy na grubość około 4-5mm a następnie kroimy na 6-8 trójkątów. Każdy trójkąt zwijamy w kształt rogala i odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Rogaliki odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut, po czym smarujemy jajkiem rozkłóconym z mlekiem i pieczemy około 10-15 minut (do zbrązowienia

Jacob Tastes

Proponowane wyszukiwania