rogale - 1033 przepisów (strona:20/69)

Rodzicu, bądź przykładem dla swojego dziecka! 61

samym – ogromna ilość przekąsek w ciągu dnia! Zbyt duża ilość posiłków z oczyszczonej, białej mąki pszennej, nawet kilka razy dziennie, w różnej postaci. Zwykle na śniadanie jest rogal lub bułka, później ciasteczka, na obiad naleśniki lub biały makaron z jakimś sosem, a na kolację ponownie kanapka z białego pieczywa. Nie tędy droga! Nic się nie stanie, jeśli Wasze dziecko(...)czasu do czasu zje rogala, ale na pewno tego typu pieczywo nie może występować w diecie codziennie. Zdecydowanie za dużo słodyczy! Nie chodzi mi tylko o standardowe czekolady, lizaki, czy lody. Przytoczę przykładowy dzień z dzienniczka żywieniowego jednego z moich małych podopiecznych: śniadanie: czekoladowe kulki z mlekiem II śniadanie: ciasteczka „petitki” i jabłko obiad: spaghetti i monte

Natka Pietruszki
Podkówki z farszem jajecznym z Mieszanki do wypieku chleba baltonowskiego 82

piekarnika, nagrzanego do temperatury 40 - 50 stopni, do ponownego podrośnięcia, na około 45 minut. Po tym czasie podwyższamy temperaturę do 180 stopni, i od momentu jej osiągnięcia, pieczemy rogale około 15 - 20 minut. Powinny urosnąć jeszcze nieznacznie i nabrać brązowo - miodowego koloru. Obowiązkowa jest degustacja jeszcze ciepłych,  przerywamy zatem regenerację tych, co śpią za zamkniętymi troskliwie drzwiami. Rogale doskonałe same w sobie, ponieważ smak pieczywa baltonowkiego jest wyrazisty,  dodatki są tylko dopełnieniem. Polecam ewentualnie masło - rozpłynie się na ciepłym jeszcze rogalu :). Proste i bardzo atrakcyjne w formie śniadanko. Polecam, co oczywiste,  nie tylko na chwile bezsenności

Kronika Piekarnika
Rogaliki drożdżowe z białym makiem 180

użyć gotowego z puszki. Polecam!     Składniki: Ciasto: 600g mąki pszennej 30g świeżych drożdży 130g masła 250ml mleka 1/3 szklanki cukru 3 jajka + 1 jajko do posmarowania rogali Biały mak (można użyć gotowej masy makowej z puszki): 300g białego maku 100g masy marcepanowej 3/4 szklanki cukru pudru 100g orzechów włoskich 100g zblanszowanych migdałów ok 2 łyżki gęstej kwaśnej(...)śmietany 4 podłużne biszkopty Dodatkowo: lukier do polania rogali posiekane orzechy włoskie do posypania     *** Przygotowujemy ciasto: drożdże rozpuszczamy w 50ml ciepłego mleka, dodajemy po łyżeczce cukru i mąki, mieszamy i odkładamy na 10 minut do wyrośnięcia *** *** W garnuszku rozpuszczamy masło, zdejmujemy z ognia, wlewamy mleko i mieszamy *** *** Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, mieszamy. Dodajemy rozczyn

Blog z Apetytem
Pyszne rozdanie 74

UWAGA! UWAGA! Super rozdanie na Słodkim Sentymencie Na 3 szczęśliwców czekają paczuszki po 2 pyszne rogale marcińskie A co trzeba zrobić, żeby mieć szanse na rogala? Więcej szczegółów znajdziecie na stronie FB @slodkisentyment Zapraszam Artykuł Pyszne rozdanie pochodzi z serwisu Słodki sentyment

Słodki sentyment
Drożdżowe rogaliki 107

coś słodkiego do przysłowiowej kawy, do lunchbox do pracy czy szkoły. Tym, co zaczynają swoją przygodę z pieczeniem rogalików mogę wspomnieć, że przygotowanie tego ciasta to sama przyjemność, zawinięcie rogala to czynność, która nie wymaga specjalnych umiejętności. Zawsze tylko powtarzam, że zawijając rogala schować ogonek pod spód. W innym … Czytaj dalej Drożdżowe rogaliki Artykuł Drożdżowe rogaliki pochodzi

Pieprzyć z Fantazją
Rogaliki a’la marcińskie 131

troszkę łatwiejsza niż tradycyjna, mniej czasochłonna, a co najważniejsze – przygotowałam ją troszkę pod swoją dietę, dlatego składniki różnią się troszkę od wersji tradycyjnej (jeśli chcecie zrobić jednak tradycyjne Rogale Świętomarcińskie to zapraszam po przepis tutaj ). Rogaliki mogą spokojnie jeść osoby na diecie bez laktozy, a jeśli użyjecie bezglutenowej mąki orkiszowej to będą również dla osób, które nie mogą(...)wychodzić i być widoczna. Gotowe rogaliki ułóż na blaszce zostawiając między nimi spore odstępy, przykryj ściereczką kuchenną i pozostaw do wyrośnięcia na 90 minut. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Rogale posmaruj roztrzepanym jajkiem, wstaw do gorącego piekarnika i piecz ok. 30 minut. Smacznego Artykuł Rogaliki a’la marcińskie pochodzi z serwisu 365 dni dookoła kuchni

365 dni dookoła kuchni
Rogale, bułki ... 152

Pyszne rogale i super bułki... domowe? Tak, to nic trudnego. -- -- Skład mąka Szymanowska 480 1 kg, ziemniaki ugotowane 3 szt., drożdże 50 g,  sól 1 łyżka, cukier 1 łyżka, ziarna do posypania, jajko do smarowania, 5-6 łyżek oleju. Zaczyn robimy z : 2 szklanki 400 - 500 ml ciepłej wody, 1 łyżka cukru, 50 g  rozkruszonych drożdży(...)które wykładamy na blachę. -- -- -- Gdy bułki mamy gotowe, to smarujemy je rozbitym jajkiem, posypujemy ziarnami i nacinamy. Pieczemy w 200 st. C 20-25 minut (zależy od piekarnika) Z rogalami postępujemy analogicznie i po kolei tak jak z bułkami. -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- Smacznego

chleba naszego
Śniadaniowe rogaliki z domową owocową konfiturą 161

Dziś pyszna propozycja na śniadanie. Pachnące rogale i domowa konfitura owocowa to idealne połączenie. Do rogali wystarczy(...)kubek mleka lub kawy i mamy idealne śniadanie. Konfiturę zrobiłam z owoców jakie miałam akurat w domu i muszę przyznać, że jest smaczna i w połączeniu z ciepłym jeszcze rogalem posmarowanym śniadaniową to po prostu uczta dla podniebienia. Więc jeśli nie macie pomysłu na jutrzejsze śniadanie to zapraszam do lektury i skorzystania z przepisu. I cóż, że upał za oknem

Ewa w kuchni
Rogaliki drożdżowe z makiem 201

dumny/a. Dlaczego Was tak ostrzegam? Przecież mogę przez to Was zniechęcić! Nie zniechęcajcie się - one są warte tego, żeby przygotować je nawet 10 razy, żeby w końcu wyszły idealne. Rogale z makiem rosną i to bardzo. Kiedy będziecie je układać na blaszce, wyda Wam się, że odstępy są duże, ale to naprawdę złudne myślenie. Moje nawet się lekko posklejały(...)trójkąta o dużej wysokości i stosunkowo krótkiej podstawie. Ciasto rozwałkowujemy na naprawdę cienki placek o jak najwyższej wysokości i podstawie około 10 cm. Ciasto zwijamy lekko rolując całość, żeby rogale były bardziej zwarte. Na koniec nadajemy im kształt księżyców i układamy na blaszce w sporych odstępach. Blachę najlepiej jest wyłożyć papierem do pieczenia. Rogaliki z makiem przez 15 minut

MamaOskarka
ROGALIKI KRUCHO-DROŻDŻOWE Z POWIDŁAMI 167

środku każdego kawałka nakładamy małą łyżeczkę powideł i zawijamy. Odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Rogale nie powinny się stykać, w trakcie pieczenia trochę rosną... Gotowe rogale odstawiamy na kilka minut a w tym czasie przystępujemy do zapełniania kolejnej blaszki. Przed pieczeniem można rogaliki przesmarować rozbełtanym białkiem. Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy

Smaczne Zdrowe
CZEKOLADOWE CROISSANTY 124

Chyba nie ma nic lepszego na poprawę humoru niż gorące rogale wypełnione dużą ilością czekolady. A jak same są czekoladowe, to już w ogóle maksimum szczęścia! Dziś przygotowałam dla Was przepis na pyszne czekoladowe croissanty z ciasta takiego jakby francusko-drożdżowego. Pięknie listkuje, a zarazem cały czas jest puszyste i delikatne. Wypełniłam je dodatkowo jeszcze kremem czekoladowym – było(...)minutach znów wałkujmy dwukrotnie ( wałkujemy i składamy itd ). Z takiego wyrobionego ciasta wałkujemy 2 okręgi, kroimy na 6 trójkątów, na każdy nakładamy porcję kremu czekoladowego i zwijamy w rogale. Smarujemy roztrzepanym żółtkiem i odstawiamy na 30 minut do podrośnięcia. Po tym czasie pieczmy ok. 20 minut w 170C. Smacznego

Ostra na Słodko
Kruche rogaliki z ciasta serowego 120

koła (niezbyt cienko) *** *** Koło dzielimy na osiem trójkątów. Na szerszej stronie każdego trójkąta układamy łyżeczkę nadzienia (ja rogaliki nadziałam powidłami śliwkowymi i czekoladą) *** *** Trójkąciki zwijamy i wyginamy w kształt rogala. Końce delikatnie zlepiamy aby nadzienie nie wypłynęło. Zwinięte rogaliki układamy na wyłożonej papierem blaszce *** ***Rogaliki smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem *** *** Następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego(...)pieczemy przez 15-20 minut – do zrumienienia *** *** Upieczone rogale posypujemy cukrem pudrem lub smarujemy lukrem *** *** SMACZNEGO ***     POLECAM RÓWNIEŻ: SZYBKIE ROGALIKI DROŻDŻOWE PRZEPIS TUTAJ ROGALIKI TRZYSKŁADNIKOWE PRZEPIS TUTAJ MAŚLANE CIASTECZKA KWIATKI PRZEPIS TUTAJ POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA PRZEPIS TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ

Blog z Apetytem
Rogaliki maślane 295

ramach wynajdywania sobie dodatkowej roboty w kuchni stwierdziłem, że idealne będą miękkie, lekkosłodkie rogaliki maślane. Ich przygotowanie nie zajmuje wcale, aż tyle czasu. Kwestia wyrobienia, rozwałkowania i uformowania rogali. W piecu też siedzą zaledwie kilka minut, więc możemy je robić pomiędzy jedną potrawą a drugą. Składniki: 15g świeżych drożdży 4 łyżki cukru 100ml mleka 150ml wody 450g mąki pszennej(...)podsypany mąką blat. Z każdej części formujemy kulę, którą rozwałkowujemy na grubość około 4-5mm a następnie kroimy na 6-8 trójkątów. Każdy trójkąt zwijamy w kształt rogala i odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Rogaliki odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut, po czym smarujemy jajkiem rozkłóconym z mlekiem i pieczemy około 10-15 minut (do zbrązowienia

Jacob Tastes
Rogale 133

Pyszne rogale drożdżowe, z  domową konfiturą truskawkową. -- Skład: 1 kg mąki, 50 g drożdży świeżych, 1 szklanka ciepłego mleka, 3 jajka,  1 szklanka cukru, cukier waniliowy, 1 szklanka oleju, szczypta soli ...i konfitura/dżem. Zaczyn drożdżowy: do mleka wkruszamy drożdże, wsypujemy dwie łyżki mąki i łyżkę cukru, wszystko mieszamy i odstawiamy przykryte na 10-15 minut(...)hakami do ciasta, aż do połączenia... Po dokładnym wymieszaniu mechanicznym, ciasto wyrabiamy ręcznie. Potem dzielimy na części, wałkujemy i kroimy na "trójkąty", które smarujemy dżemem i zwijamy. -- -- Następnie zwinięte rogale smarujemy białkiem i posypujemy makiem lub sezamem... Pieczemy w 200 st.C / 15-20 minut, w funkcji góra/dół. Przed podaniem na stół studzimy 10-15 minut. Smacznego

chleba naszego
Kruche rogaliki (ciasto serowe) 156

kształt koła (niezbyt cienko) *** *** Każde koło dzielimy na osiem trójkątów. Na szerszej stronie trójkątów układamy nadzienie (ja rogaliki nadziałam powidłami śliwkowymi i czekoladą) *** *** Ciasto zwijamy i wyginamy w kształt rogala. Końce delikatnie zlepiamy aby nadzienie nie wypłynęło. Zwinięte rogaliki układamy(...)wyłożonej papierem blaszce *** ***Rogaliki smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem *** *** Następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 15-20 minut – do zrumienienia *** *** Upieczone rogale posypujemy cukrem pudrem lub smarujemy lukrem *** *** SMACZNEGO *** POLECAM RÓWNIEŻ: SZYBKIE ROGALIKI DROŻDŻOWE PRZEPIS TUTAJ ROGALIKI TRZYSKŁADNIKOWE PRZEPIS TUTAJ MAŚLANE CIASTECZKA KWIATKI PRZEPIS TUTAJ POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA PRZEPIS

Blog z Apetytem
Rogale drożdżowe na maślance… 233

mamy nieco więcej czasu i na pieczenie, i na przygotowywanie wspólnych posiłków. Wypiekam wtedy świeżutkie mleczne bułeczki, rogale maślane z makiem lub nasz ulubiony chleb… Czytaj dalej Rogale drożdżowe na maślance

brunetkawkuchni
rogaliki z nadzieniem makowym 317

składniki: 500 g mąki orkiszowej lub pszennej 2 – 3 żółtka 50 g drożdży 2 i 1/2 łyżki cukru (lub ok. 4 jeśli nie będziemy używać

Domowy Smak Jedzenia
Rogaliki drożdżowe z prażonym jabłuszkiem w polewie kawowej 215

jaja L 1 szklanka mleka 150 g masła 100 g ksylitolu 30 g drożdży świeżych  Nadzienie: 1 kg jabłek 100  g ksylitol Dodatkowo:  mleko do posmarowania rogali Lukier cytrynowy: szklanka zmielonego ksylitolu sok z cytryny  Polewa kawowa: 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 50 ml wody 300 g czekolady mlecznej   Krok 1 Do misy wsypuje mąkę(...)wodę gotuję i wsypuje kawę rozpuszczalną granulowaną i mieszam do rozpuszczenia. Jest  już rozpuszczona więc dodaje czekoladę i też rozpuszczam. Krok 8  Teraz maczam upieczone i ostudzone rogale połowę w lukrze cytrynowym a drugą połowę w polewie kawowej. Zostawiam do zastygnięcia

Różowa kuchnia
Rogaliki z nadzieniem orzechowo-miodowym 120

węższego boku, smarujemy orzechowo-miodowym nadzieniem-to nic że wypływa bokami i zawijamy zaczynając od najszerszej podstawy którą delikatnie nacinamy przy końcu i rozchylamy na boki, do najmniejszej, zawinięte rogale układamy na blasze wyłożonej pergaminem, w odpowiedniej od siebie odległości –dość duże urosną! Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia. Przed pieczeniem smarujemy je rozkłóconym jajkiem(...)posypujemy orzechowym krokantem,  wsadzamy do nagrzanego do 180*c piekarnika i pieczemy do mocnego zrumienienia około 25 minut. Z podanej porcji wychodzi około 12 sztuk rogali. Słodkich wypieków

Wanilia i Kardamon
Rogaliki maślane z lukrem cytrynowym 726

Składniki: 500 g mąki pszennej jajka 2 szt masło 100 g cukier 100 g cukier waniliowy 30 g drożdże 30 g mleko 1 szklanka szczypta soli mleko do posmarowania rogali Lukier: pół białka pół szklanki cukru pudru parę kropel soku z cytryny  Wykonanie: Do misy wlewamy ciepłe mleko,kruszymy drożdże do mleka i cukier, mieszamy do rozpuszczenia.Teraz wsypujemy(...)które kroimy na 4 części. Zwijamy rogaliki i zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Smarujemy je mlekiem po wyrośnieciu i pieczemy 25 minut w 170 stopniach.Polałam lukrem cytrynowym rogale po ostudzeniu

Różowa kuchnia
kolorowe rogaliki 129

potem rozwalkować jeden czarny i jeden biały placek w formie kola . Białe koło umieścić na czarnej i ponownie rozwałkowac dwa na raz. Pokroić na 12 trójkątów i zwinąć rogale. Wyłożyc(...)blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piecu w temperaturze 200 ° C przez około 18-20 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika , jeszcze gorące, wkladac do przygotowanego syropu ,obtoczyc rogale w syropie i wykladac na talerz

w mojej kuchni
Rogaliki półfrancuskie z nadzieniem serowym 212

Puszyste ładnie listkujące się ciasto drożdżowe, takie jak robimy do słynnych rogali a’la marcińskich i rozpływająca się w ustach masa serowa, delikatne mięciutkie, zachwycą dorosłych i dzieci, choć są czasochłonne warto je przygotować kiedy ma się czas, podałam je z filiżanką aromatycznej czarnej, aromatycznej herbaty  King of Ceylon  Sir William's Stworzyło to duet doskonały. Składniki(...)węższego boku, smarujemy serowym nadzieniem-to nic że wypływa bokami i zawijamy zaczynając od najszerszej podstawy którą delikatnie nacinamy przy końcu i rozchylamy na boki,  do najmniejszej, zawinięte rogale układamy na blasze wyłożonej pergaminem, w odpowiedniej od siebie odległości –dość duże urosną! Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia. Przed pieczeniem smarujemy je rozkłóconym jajkiem

Wanilia i Kardamon
Rogale z białym makiem-świętomarcińskie 173

Tradycyjne rogale z ciasta drożdżowego półfrancuskiego-mięciutkie z warstwą pełną białego maku, orzechów, mielonych migdałów i skórki pomarańczowej, choć u nas nie ma tej tradycji ja pokusiłam się o zrobienie swojej wersji, zredukowałam troszkę ilość masła,  bo w oryginale wg mnie było go stanowczo za dużo, te rozpływają się wręcz w ustach, choć ciasto zrobiło mi trochę psikusa(...)był to długi prostokąt, pokroić na małe prostokąty, posmarować nadzieniem-to nic że wypływa bokami im więcej tym lepiej i zawijamy zaczynając od najszerszej podstawy do najmniejszej, zawinięte rogale układamy na blasze wyłożonej pergaminem, w odpowiedniej od siebie odległości –dość duże urosną!  Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia. Przed pieczeniem smarujemy je rozkłóconym jajkiem

Wanilia i Kardamon
Rogale świętomarcińskie 196

lata, znajdę takie miejsce jak to... A dziś postanowiłam dołączyć do sporego grona dziewcząt i chłopców, którzy na ten specjalny dzień – w tym roku jeszcze niezwyklejszy – 11.11.11r. przygotowali rogale świętomarcińskie. Co prawda w moim wykonaniu są haniebnie zmodyfikowane, ale przyrzekam, że w przyszłym roku się poprawię! Zorientowałam się nieco za późno i nie dałam rady znaleźć białego maku(...)jestem z tego, że sama przygotowałam masę marcepanową, choć oczywiście nie obeszło się bez błędu w sztuce, następnym razem na pewno wyjdzie tak jak powinna, wiem gdzie tkwił błąd. Rogale świętomarcińskie 1 szkl ciepłego mleka 1 łyżka suchych drożdży 1 jajko 0,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii 3,5 szkl. mąki 3 łyżki cukru szczypta soli 225g miękkiego masła

Przepysznik - BLW i nie tylko
Rogale francuskie z pulled pork 143

grille. W takich sytuacjach warto mieć ze sobą coś dobrego do zjedzenia, kanapkę, która będzie miłym przerywnikiem. Polecam rogale francuskie z pulled pork, czyli rwana wieprzowina. Rogale co prawda nie przygotowane z domowego ciasta, wybaczcie, ale całość smaczna. Polecam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
CROISSANT Z JAJECZNICĄ Z POMIDORKAMI KOKTAJLOWYMI I AVOCADO 257

popieprz i dokładnie wymieszaj. Smaż jajka aż się zetną około 1-1,5 minuty , pod koniec dosyp pokrojone avocado. Zamieszaj. Gotową jajecznicę ułóż na rogalu, na to połóż listki bazylii i przykryj drugą połową rogala. Do śniadania dodaj szklankę soku pasteryzowanego. Gotowe! Smacznego! Przepis bierze udział w konkursie "Sok to bogactwo witamin, substancji odżywczych i minerałów

Słodko-Słony Świat Ilony
Rogaliki śniadaniowe mleczno – maślane 161

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Na dzisiejszym śniadaniu zajadaliśmy się rogalami mleczno- maślanymi, które zrobiłam z przepisu Margarytki . Wyszły bardzo smaczne, podałam(...)nich konfiturę z bzu czarnego z  Luks Pomada . Muszę wam powiedzieć, że konfitura zaskoczyła mnie bardzo pozytywnie. Próbowałam jej pierwszy raz i bardzo mi zasmakowała. Rogale z tego przepisu są bardzo miękkie i puszyste. Możecie je również zjeść z innymi dodatkami, np. serem czy wędliną. Polecam   Post Rogaliki śniadaniowe mleczno

Marta Gotuje
Maślane rogaliki 134

bardzo składnie i sprawnie. Zabrałam się za pieczenie rogali.  Powiem szczerze, że po upieczeniu i spróbowaniu zaczęłam żałować, że nie zrobiłam podwójnej ilości. Jeszcze tak wspaniałych rogali w życiu nie jadłam.  Po prostu pycha !! Przepis znalazłam TUTAJ Składniki na 12 sztuk rogalików 580 g mąki pszennej ( 3 i 1/3 szklanki ) 2 małe jajka 1 łyżka oleju

Na słodko lub wytrawnie
Maślane rogaliki z makiem 188

innymi dziewczynami w cyklu  Wypiekanie na śniadanie  piekłyśmy maślane rogale z makiem. Przepis został zaczerpnięty z bloga o wdzięczniej nazwie  Ciastko z dziurką . Rogale wyszły pyszne, miękkie, puchate, lekko słodkawe, takie jak lubię. Do wypieku rogalików użyłam mąki z  Chleb na zdrowie .  A  przy okazji mogłam po raz pierwszy przetestować

Kulinarne przygody Gatity
Rogaliki drożdżowe z "Idy sierpniowej". 229

literackiego" Małgorzaty Musierowicz. Jako nastolatka lubiłam czytać jej książki, a jakiś czas temu w księgarni trafiłam na w/w książkę i z ciekawości ją kupiłam. Było warto choćby dla tych rogali.... Mniam Mniam!!!  Zrobiłam trzy rodzaje: z jeżynami; kokosowe z serkiem i z domowej roboty nutellą ze śliwek węgierek. Składniki: 1 szkl. mleka; 5 dkg drożdży; 3/4 szkl(...)środku układamy farsz: jeżyny posypałam odrobiną brązowego cukru, natomiast serek wymieszałam z wiórkami i cukrem i wyszło bosko, z nutellą nie trzeba było już nic robić :|). I zawijamy. Zawinięte rogale układamy na blasze wyłożonej pergaminem i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez jakieś 15 - 20 minut. Studzimy na kratce i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

Miksturownik
Rogaliki prawie jak marcińskie.... 190

Rogale prawie jak marcińskie...  a że prawie robi różnice.... z resztą zobaczcie sami.... Rogaliki drożdżowe z nadzieniem orzechowym. Składniki: Ciasto: 500 g mąki; 2 jajka; 8 łyżek mleka; 4 łyżki cukru; 50 g drożdży; 200 g margaryny do pieczenia; Składniki na ciasto wrzucamy do miski i siekamy. Szybciutko zagniatamy, owijamy folią i wkładamy do lodówki(...)pomagała, a mąż łuskał orzechy :) Można powiedzieć, że i syn pomógł... bo grzecznie spał!!! Przepis na ciasto znaleziony na Onecie - autorstwa Bengi.  Nadzienie to moja "wariacja" na temat rogali marcińskich i tego co znalazłam w przepisie z Onetu. Życzę wszystkim udanej i spokojnej niedzieli. PS. Przepis bierze udział w akcji

Miksturownik
Paluchy i rogale – World Bread Day 2023 36

kolejny będę świętowała z piekarzami z całego świata, a to wszystko zasługa Zorry, która już po raz 18 zaprasza nas wszystkich do wspólnego pieczenia. Zapraszam was na rogale lub paluchy. Forma zależy  … The post Paluchy i rogale – World Bread Day 2023 appeared first on Polska Zupa

Polska Zupa
Kruche rogaliki 3-składnikowe 46

prawda mamy już na blogu ten przepis, ale ma on już naprawdę wiele lat i nikt tam już do niego nie zagląda. A te rogale naprawdę są dobre i warte przypomnienia. Dlatego odświeżyliśmy nieco przepis, porobiliśmy nowe zdjęcia i wrzucamy znowu, żeby nie przepadł w odmętach Internetu. Bo jest naprawdę nie tylko dobry, ale i prosty. Warto pokusić się(...)zrobienie tych rogali, a gwarantuję, że nie będziecie żałowali. My raz na jakiś czas do nich wracamy. Tym razem część zrobiliśmy z powidłami śliwkowymi i i część z marmoladą truskawkową. A niebawem planuję je zrobić z nutellą. To będzie naprawdę wypas. »»» CZYTAJ DALEJ

Marder&Marder Manufacture
Migawki czerwca 33

miesiącu udało mi się być na skansenie w Sanoku, na takiej pracowniczej wycieczce. Piękne miejsce, bardzo polecam. Na terenie skansenu działa piekarnia i można kupić dowolne pieczywo. Kupiłam dwa rogale i dwa paluchy chlebowe. Paluchy tak twarde, że można nimi zabić, dosłownie, więc nie polecam. Rogale pyszne. A w uroczej kawiarence wypiłam kawę, zjadłam pyszne ciacho i pyszne

Izabelawkuchni
Najlepsza wuzetka – przepis na wuzetkę z porzeczkami 101

wierzchu dodają koloru i świeżości. Ciasto jogurtowe z porzeczkami i miętą : Lekkie i orzeźwiające ciasto z jogurtem greckim , z dodatkiem porzeczek i drobno posiekanej mięty. Idealne na letnie dni. Rogale z nadzieniem porzeczkowym : Puszyste drożdżowe rogale z nadzieniem z porzeczek. Posypane cukrem pudrem lub polane polewą. Ciasto z kremem i porzeczkami : Ciasto przekładane delikatnym kremem budyniowym i świeżymi

Via Gusto
Rogaliki z borówkami – kuchnia podkarpacka 37

średnicy około 25 centymetrów. Kroimy je na 6 trójkątów. Borówki oprószamy mąką. Na każdy trójkąt z ciasta nakładamy łyżeczkę borówek (lub 5-6 borówek amerykańskich) i odrobinę cukru. Zwijamy rogale i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160-170 stopni C przez około 20 minut. Upieczone(...)rogale oprószamy cukrem pudrem. Rogaliki z borówkami – kuchnia podkarpacka Więcej przepisów na tradycyjne regionalne słodkości znajdziecie w zakładce KUCHNIA PODKARPACKA Zapraszam

Trzeci talerz
Rogaliki z jagodami 54

które są równie smaczne zarówno zaraz po upieczeniu, jak i następnego dnia, choć ciężko to sprawdzić, bo zazwyczaj znikają w mgnieniu oka Z podanych składników otrzymamy 32 średniej wielkości rogale.     Składniki: 3 pełne szklanki mąki pszennej 7g suchych drożdży – 1 opakowanie 1 jajko pół szklanki cukru szczypta soli 130g masła 1 szklanka mleka Nadzienie: ok 200g(...)jagód (świeżych lub mrożonych) ok pół szklanki cukru Kruszonka: 1/2 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 kostki zimnego masła Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania rogali   MOJA RADA: Jeśli używacie mrożonych jagód, najlepiej rozmrozić je wcześniej na sitku, gdyż podczas pieczenia mogą puścić dużo wody i wypływać z rogalików.   *** Masło roztapiamy w garnuszku, zdejmujemy z ognia, wlewamy

Blog z Apetytem
Ciasto półfrancuskie 62

Ciasto półfrancuskie to idealna baza pod najpyszniejsze rogale oraz paszteciki. Zapraszam po mój ulubiony przepis na ciasto do regali Marcinkowskich i nie tylko.  - bardzo dokładny przepis - porcja na 26 dużych rogali lub pasztecików - w opisie również wersja na ciasto półfrancuskie na słono

AniaGotuje.pl
Rogale z makiem (na włoskim zakwasie lievito madre i drożdżach) 55

Rogaliki na LM 15% + drożdże 1%. Zrobiłem je w wersji "odchudzonej", zmniejszając w recepturze cukier i masło. Pycha, polecam! Receptura na 8 rogali: 240 g mąki pszennej typ 650 240 g mąki pszennej typ 00 lub 450-550 75 g zakwasu pszennego Lievito Madre, rozpuszczone w 50 g wody 50 g wody + 100 g mleka 1 jajko (odrobinę(...)blat i podzielić na porcje po ok. 115 g ciasta.  Uformować kulki zagniatając ciasto do środka. Nakryć folią i zostawić na 10-15 min odpoczynku. Rozwałkować i zwijać rogale. Zostawić przykryte do wyrośnięcia na 45-60 min w cieple temp. ok. 28-30C. W tym czasie powinny one zwiększyć swoją objętość ok. x2. Bezpośrednio przed pieczeniem posmarować

Przepisy na domowy ser i chleb
Sernik świętomarciński wg Aleex 76

kwarantanny, ale dziecko samo w domu nie zostanie.  Dlatego pozostaje nam wideorozmowa i czekanie na zakończenie kwarantanny.  Żeby podkreślić wyjątkowość jutrzejszego Święta Niepodległości upiekłam sernik inspirowany znanymi rogalami Marcińskimi. Skorzystałam z przepisu Madame Edith, ale jak zwykle wprowadziłam swoje modyfikacje. Sernik ma ciekawy smak, na pewno nie jest klasyczny. Wyjątkowy spód, mocno nawiązujący do nadzienia słynnych rogali, fajnie komponuje się z masą serową. W oryginale wierzch sernika zdobi lukier, ale my uwielbiamy połączenie sera z czekoladą, więc w mojej wersji sernika właśnie to połączenie wybrałam. No i co? My już jesteśmy gotowi na jutrzejsze świętowanie. A Wy? Składniki:   Spód ciasta:   • 250 g białego maku  • 240 g biszkoptów  po 100 g:  • masła

W mojej kuchni
Rogale marcińskie 88

Rogale marcińskie to niezwykły przysmak, który pieczemy zawsze na 11 listopada, w dniu Świętego Marcina. Zapraszam po oryginalny przepis na rogale świętomarcińskie. - domowe ciasto półfrancuskie - pyszna masa z białego maku i bakalii - super dokładny opis oraz zdjęcia krok po kroku

AniaGotuje.pl
Ciasto z białym makiem 59

ktoś nie ma czasu lub zdolności manualnych? Dlatego proponuję proste ciasto z białym makiem. Ciasto z makiem z puszki czy makiem mielonym? Wybór należy do Ciebie. Rogale i gęsina Święty Marcin, rogale z białym makiem i gęsina świąteczny zestaw. 11 listopada Święto Niepodległości, ludność polska celebruje

Dieta moja pasja
MARCHEWKOWE ROGALIKI 75

Rogale marchewkowe to chyba jedne z moich ulubionych ciastek! ( zaraz po TYCH Z KLEIKU RYŻOWEGO ) Delikatne, lekkie, nie przesłodzone …. a co najważniejsze: zdrowe! Ciasto możemy dowolnie nadziać, ale rewelacyjnie smakują również bez nadzienia. Rogale marchewkowe śmiało można zapakować dzieciakom na drugie śniadanie do szkoły lub też podżerać leniuchując w domowym zaciszu! Uwaga : znikają błyskawicznie! SKŁADNIKI : * marchew ( soczysta

Ostra na Słodko
MARCHEWKOWE ROGALIKI 65

Rogale marchewkowe to chyba jedne z moich ulubionych ciastek! ( zaraz po TYCH Z KLEIKU RYŻOWEGO ) Delikatne, lekkie, nie przesłodzone …. a co najważniejsze: zdrowe! Ciasto możemy dowolnie nadziać, ale rewelacyjnie smakują również bez nadzienia. Rogale marchewkowe śmiało można zapakować dzieciakom na drugie śniadanie do szkoły lub też podżerać leniuchując w domowym zaciszu! Uwaga : znikają błyskawicznie! SKŁADNIKI : * marchew ( soczysta

Ostra na Słodko
Drożdżowe rogale z nadzieniem marcińskim 47

Uwielbiam rogale marcińskie i jak na Poznaniankę przystało - objadam się nimi 11 listopada, jak również tydzień przed i po. Nigdy nie miałam aspiracji aby spróbować wiernie odtworzyć je we własnej kuchni, gdyż proces produkcji jest bardzo czasochłonny, aczkolwiek pokusiłam się o przygotowanie nieco uproszczonej wersji. Zamieniając oryginale ciasto na drożdżowe oszczędzamy naprawdę mnóstwo czasu a masę polecam przygotować eksperymentując(...)uzyskamy smak, który w 100% odpowiada naszym preferencjom. Z podanych proporcji wychodzi ok. 30 sztuk niewielkich rogali (jak na zdjęciach

Milion Smaków
Błyskawiczne rogaliki bez drożdży 95

trójkątów ( tak jak dzielimy pizzę). Każdy z trójkatów odrobinę rozciągnąć i zwijać od podstawy, formując rogaliki. Końce rogalików pozostają proste, nie zawijamy ich tak jak w prawdziwych rogalach.  5. Rogaliki położyć na blaszkę i posmarować wodą. Następnie posypać pestkami dyni lub innymi ziarnami. Pestki dyni lekko wcisnać w ciasto. 6. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni(...)przez 25 minut na złoto. Wyjąć z pieca i jeść z apetytem. Najlepiej smakują takie rumiane rogale z filiżank ą  kawy podane wczesnym porankiem do łóżka. Osobiście przez uśmiechniętego Garou. Lub Daniela Lavoie.   A na razie zadowolę się porcją masełka.  Przepis po niemiecku znalazłam u Gabrieli na euromeal.com . Dodałam tylko mniej soli. Dziękuje ślicznie za inspiracje

dolcevitainmykitchen
Kruche rogaliki jak u babci. Szybkie i proste! 861

gotowe. Zazwyczaj rogaliki robiłam na maśle, dlatego gdy zobaczyłam ten stary przepis z użyciem smalcu, zaczęłam zastanawiać się jak to może smakować. I powiem Wam, że mile się zaskoczyłam, rogale są ekstra kruche, delikatne i naprawdę pyszne, jak kiedyś u babci       Składniki: Ciasto: 400g mąki pszennej (najlepiej typu 500) 200g smalcu – 1 kostka 180g kwaśnej

Blog z Apetytem
Maślane rogaliki 48

mleka. Takie właśnie są Rogaliki maślane, upieczone z myślą o mężu i synku. Rogaliki są puszyste, mięciutkie, maślane, na drugi dzień również są smaczne. Składniki na 8 dużych rogali: 400-450 g mąki pszennej (u mnie mąka z Lubelli, Luksusowa) 1 łyżeczka soli 20 g świeżych drożdży 250 ml ciepłego mleka 1 całe jajko (rozmiar L) 1 żółtko (rozmiar(...)ścianki oraz spód piekarnika spryskać wodą. Wstawić blaszki z rogalikami, znów spryskać wodą ścianki i spód piekarnika. Piec 20 min, po 10 minutach zamienić blaszki miejscami, tak aby wszystkie rogale się równomiernie zarumieniły. Rogaliki wyjąć, ostudzić na kratce. Podawać. Smacznego! Maślane rogaliki Maślane rogaliki Maślane rogaliki

moj przepis na
Maślane rogaliki 68

mleka. Takie właśnie są Rogaliki maślane, upieczone z myślą o mężu i synku. Rogaliki są puszyste, mięciutkie, maślane, na drugi dzień również są smaczne. Składniki na 8 dużych rogali: 400-450 g mąki pszennej (u mnie mąka z Lubelli, Luksusowa) 1 łyżeczka soli 20 g świeżych drożdży 250 ml ciepłego mleka 1 całe jajko (rozmiar L) 1 żółtko (rozmiar(...)ścianki oraz spód piekarnika spryskać wodą. Wstawić blaszki z rogalikami, znów spryskać wodą ścianki i spód piekarnika. Piec 20 min, po 10 minutach zamienić blaszki miejscami, tak aby wszystkie rogale się równomiernie zarumieniły. Rogaliki wyjąć, ostudzić na kratce. Podawać. Smacznego! Maślane rogaliki Maślane rogaliki Maślane rogaliki .pf-button.pf-button-excerpt { display: none

moj przepis na
Rogaliki drożdżowe z powidłami 86

oraz wyrośnięty rozczyn i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia. 3.    Następnie ciasto rozwałkowujemy, kroimy na małe trójkąty, na środku układamy po łyżeczce powideł i zwijamy w kształt rogali. 4.    Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym widelcem białkiem i pieczemy 15 minut w rozgrzanym piekarniku w 180 ° C. 5.    Rogale

Kulinarna Chwila
Rogaliki drożdżowe 71

Drożdżowe rogale z czekoladą to smak mojego dzieciństwa. Pamiętam jak tata zawsze przynosił nam je co rano na śniadanie. Ostatnio zatęskniłam za tym smakiem i postanowiłam zrobić je u siebie w domu - wyszły jeszcze pyszniejsze niż te ze wspomnień

Prosty przepis na
Bułki codzienne 147

Tekst przeczytasz w 3 min Często szukacie szybkich i sprawdzonych przepisów na domowe pieczywo typu chleb lub rogale, ale najbardziej lubicie bułki. Na blogu jest już kilkanaście przepisów na różnego rodzaju bułki śniadaniowe, hamburgerowe z dodatkiem kefiru, maślanki czy nasion. Dziś zapraszam Was na super smaczne bułki codzienne, które przygotujecie bardzo szybko i to z podstawowych składników. Jest(...)olej. Olej zapewni dłuższą świeżość bułek, może to być dowolny olej roślinny. 🥖 Bułki i bułeczki W dziale "Bułki" znajdziecie wiele przepisów na różnego rodzaju pieczywo w formie bułek i rogali. Jest tam wiele przepisów na bułki z wykorzystaniem różnego rodzaju mąk i dodatków. Koniecznie spróbujcie bułek hamburgerowych, maślanych lub gryczanych ze słonecznikiem. Wszystkie przepisy są łatwe i szybkie

SprawdzonaKuchnia.pl
Keto chleb drożdżowy (Paleo, LowCarb) 313

dzięki aromatycznemu cynamonowi kojarzy się ze Świętami. Nie są to jednak pierniczki, a keto cinnamon rolls. Równie pyszne i korzenne w smaku. Idealne do porannej kawy. Sprawdź ten przepis Rogale świętomarcińskie 11 listopada za pasem, a skoro tak, to oprócz Dnia Niepodległości, także obchody dnia św. Marcina. A te są całkiem interesujące pod względem kulinarnym… Oczywiście chodzi(...)słodkie wypieki z białym makiem, które dzisiaj przedstawiam Wam w wersji niskowęglowodanowej. Oto one – keto rogale świętomarcińskie! 🙂 Sprawdź ten przepis Okazuje się, że sprawują się całkiem nieźle także bez towarzystwa glutenu i tony węglowodanów. Również w tym przypadku stanęły na wysokości zadania i elegancko napowietrzyły chleb na bazie jaj , mąki kokosowej i lnu . Keto chleb drożdżowy wyszedł bardzo

Modern Cave Girl
ROGALIKI DROŻDŻOWE Z CIASTA TOPIONEGO – NA SŁODKO ZE SWEET DECOR 87

zeszycie z przepisami. Ciasto topione to ciasto drożdżowe zatapiane po przygotowaniu w lodowatej wodzie, a następnie wyrabiane i wypiekane. Idealne do zwijania rogalików ( ps. na blogu znajdziecie też inne rogale – TUTAJ ! ). Nie odstawiamy do do wyrastania w ciepłe miejsce, tak jak tradycyjnego ciasta drożdżowego. Ciasto jest niesamowicie delikatne i puszyste, w związku z czym nikt nie pozostaje przy(...)jednym rogalu, tylko chętniej sięga po więcej! Świetne do nadziewania ulubionymi dodatkami, w związku z czym śmiało można sięgnąć po marmoladę, powidła, domowy dżem, krem czekoladowy czy też np. twaróg jak do klasycznych drożdżówek. U mnie z powidłami śliwkowymi. Spróbujcie i Wy! Gorąco polecam! Gwarantuję, że nie pożałujecie! SKŁADNIKI: * mąka pszenna – 375 g * masło

Ostra na Słodko
Rogale z ciasta francuskiego z bananem i czekoladą 77

karnawałową przekąskę.   Potrzebujemy: 1 płat ciasta francuskiego 2 większe banany 10 dag mlecznej czekolady 1 jajko do posmarowania cynamon mielony według uznania    Wykonanie pysznych rogali:   1. Ciasto francuskie rozwijamy i odstawiamy na 10 minut w temperaturze pokojowej. Banany obieramy i nacinamy. Jajko roztrzepujemy widelcem. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. 2. Ciasto francuskie kroimy na dwie(...)każdą część kładziemy banana, smarujemy czekoladą i zawijamy, zostawiamy kawałek ciasta, który nacinamy ostrym nożem i zawijamy banany. Na wierzchu powinno znaleźć się to nacięcie. Zwijamy tak, żeby uformować rogale. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i oprószamy cynamonem. 3. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 220 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 20-25 minut

Izabelawkuchni
Ciasto cytrynowe z makiem 88

temperatury pokojowej przez ogrzanie go w letnim piekarniku, pilnujcie, aby nie rozpuściło się zupełnie. Coś z makiem Poniżej znajdziecie kilka propozycji na desery z dodatkiem maku. Klasyczny makowiec lub rogale Marcińskie z dodatkiem białego maku, wszystko smaczne! Bułki makowe Ślimaczki makowe drożdżowe Rogale marcińskie Makowiec 📖 Przepis Print Ciasto cytrynowe z makiem .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full

SprawdzonaKuchnia.pl
Rogale marcińskie 96

Rogale które jem nie tylko 11 listopada. Moje ulubione z nadzieniem z białego maku. Musi być dużo nadzienia.                   przepis na 12-14 sztuk ciasto półfrancuskie: 500 g mąki typ 500 200 ml mleka 60 g masła 60 g cukru 2 jajka szczypta soli  10 g drożdży masło(...)sztuk. Nadzienie makowe przekładam do rękawa cukierniczego i wyciskam na każdy kawałek ciasta po długości. Zwijam od podstawy trójkąta na 3 cm, nacinam na środku i zwijam dalej.  Rogale układam na blaszce na papierze do pieczenia. Odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. Przed pieczeniem smaruję żółtkiem rozmieszanym z mlekiem. Piekarnik nagrzewam do temp 200 stopni, wstawiam blaszkę

wesoła kuchnia
Z szafranem za Pan brat! 90

skórkę z pomarańczy. Rogaliki są przepysznie puszyste. Nie muszę dodawać, że szafran, pomarańcza i czekolada to świetne kombo. Uwielbiam naturalne aromaty do ciast w postaci cytrusowych dodatków. Lubicie piec rogale? Ja uwielbiam wszelkie wypieki, które mają różne formy. Takie wypieki jak drożdżowy wieniec czy plecione szafranki przyciągają wzrok. Dzisiejszy wypiek powstał bardzo spontanicznie. Miałam ochotę na ciasto z szafranem(...)nutellę. Rogaliki wyszły w miarę równe. Raczej wolę rustykalne wypieki, niż takie odmierzone co do centymetra. I tak trafią do żołądka. Poza tym każdy może wybrać czy chce rogala czy rogalika…He, he no aż tak dużej różnicy nie ma. Wyszły w miarę jednakowe. Pomysł z nutellą okazał się całkiem dobry. Rodzinka była zachwycona, więc kolejny wypiek rogalików

codojedzenia
Rogaliki na białkach. 160

białka i chciałam je jakoś wykorzystać. Nie chciałam mrozić,  bo mam już zamrożone :) Ostatnio chodziły mi po głowie, rogaliki drożdżowe.  Dlatego pomyślałam, że może dodam do rogali. Trochę się bałam, że mogą być twarde,  ale gdybym nie spróbowała, to bym nie wiedziała. Pamiętam, że kiedyś Ania  z Jaśminowej kuchni robiła pączki z białek. Więc jeśli(...)część ciasta rozwałkować na kształt koła. Następnie koło podzielić na 8 trójkątów.  U podstawy trójkąta, ułożyć kawałek czekolady, lub wyłożyć łyżeczką dżem.  Zawinąć w rogalik.  Gotowe rogale układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.  Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni,  20-25 minut. Ja piekłam 22 minuty. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem

Agusiowe smakołyki
FRANCUSKIE ROGALIKI Z PRAŻONYM JABŁKIEM. DLA LENIWYCH. ALBO WYGODNYCH. 166

wiele przepisów właśnie z wykorzystaniem gotowego ciasta francuskiego. 👍 Składniki: op. ciasta francuskiego 1 całe jajko kilka łyżek musu jabłkowego domowego lub gotowego prażonego jabłka cukier waniliowy do posypania rogali płatki migdałów do posypania rogali 2 łyżki  mąki do posypania blatu stołu Wykonanie: Używam mrożonego ciasta francuskiego, więc po wyjęciu z zamrażalnika odmrażam je na blacie stołu przez

Walijskie Pichcenie
Ślimaczki makowe drożdżowe 78

Czas czytania: 3 min Ślimaczki makowe drożdżowe z nadzieniem z białego maku , nadzieniem zbliżonym do tego, którym wypełnia się rogale marcińskie . Można więc z powodzeniem zamiast rogali na święto św. Marcina upiec właśnie takie ślimaczki. Ślimaczki makowe to również propozycja na święta Bożego Narodzenia, bo jak święta to musi być coś z makiem, bakaliami, cynamonem i ciastem drożdżowym

SprawdzonaKuchnia.pl
Ślimaczki cynamonowe z migdałami 93

Czas czytania: 3 min Ślimaczki cynamonowe z migdałami Drożdżowe ślimaczki cynamonowe z migdałami, marcepanem i suszoną żurawiną. Jeśli nie macie czasu albo boicie się podjąć wypieku rogali Marcińskich , to te ślimaczki mogą spokojnie je zastąpić. Przygotowując ślimaczki, nie miałam białego maku , ale jeśli dodacie go do wypełnienia (może być gotowa masa z puszki), to będą prawie jak klasyczne rogale Marcińskie! To, co bardzo ważne, to, że pracy przy nich jest nie wiele i nie są wymagane tutaj szczególe umiejętności cukiernicze. W przygotowaniu wypieków typu „ślimaczki” najfajniejsze jest to, że specjalnie nie trzeba się starać, aby formować piękne kształtne bułki . Wystarczy rozsmarować i rozsypać dodatki na rozwałkowanym cieście, zwinąć je w ścisły rulon, a kawałki ciasta ułożyć

SprawdzonaKuchnia.pl
Maślane Bułki Śniadaniowe 89

Pyszne, puszyste, maślane bułki które na przemiennie piekę razem z rogalami śniadaniowymi i chałką. Dla mnie są idealne w smaku i wyglądzie, a że przepis jest sprawdzony i bardzo dobry to polecam Wam upiec sobie takie bułki :) Składniki na 9 bułek: 600 g mąki 70 g stopionego i ostudzonego masła 25 g świeżych drożdży 250 ml ciepłego mleka(...)jajo kl L lub XL ( 1 łyżeczka ujęta do posmarowania rogali ) 1 łyżka mleka 6 łyżek cukru dwie szczypty soli 3-4 łyżeczki jogurtu naturalnego aby ciasto było dłużej wilgotne i świeże zapach waniliowy 1. Z ciepłego mleka, 1 łyżki cukru i drożdży robimy zaczyn i odstawiamy do wyrośnięcia. 2. Jajko wbijamy do miseczki i ujmujemy z niego

Gotowanie...to proste !
Maślane rogaliki 128

mleka. Takie właśnie są Rogaliki maślane, upieczone z myślą o mężu i synku. Rogaliki są puszyste, mięciutkie, maślane, na drugi dzień również są smaczne. Składniki na 8 dużych rogali: 400-450 g mąki pszennej (u mnie mąka z Lubelli, Luksusowa) 1 łyżeczka soli 20 g świeżych drożdży 250 ml ciepłego mleka 1 całe jajko (rozmiar L) 1 żółtko (rozmiar(...)ścianki oraz spód piekarnika spryskać wodą. Wstawić blaszki z rogalikami, znów spryskać wodą ścianki i spód piekarnika. Piec 20 min, po 10 minutach zamienić blaszki miejscami, tak aby wszystkie rogale się równomiernie zarumieniły. Rogaliki wyjąć, ostudzić na kratce. Podawać. Smacznego! Maślane rogaliki Maślane rogaliki Maślane rogaliki

moj przepis na
Rogaliki z 3 składników 164

trochę żałuję, że tak późno je wypróbowałam. W smaku bardzo przypominają kruche rogaliki. Nadziać możecie je czym dusza zapragnie (oprócz dżemu, który wypłynie), choć ja w przypadku jakichkolwiek rogali jestem fanką marmolady :) I jeszcze jedna ważna rzecz - nie zamieniajcie masła na margarynę. W ostateczności margaryna też się nada, ale to dzięki masłu mają one ten cudowny, maślany posmak(...)części. Każdą z nich rozwałkowujemy na okrąg i dzielimy go na 8 kawałków. Na zewnętrzne końce kawałków ciasta kładziemy porcję marmolady i zwijamy do wewnątrz, tworząc kształt rogala. Gotowe rogaliki kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczmy około 25 - 30 minut w temperaturze 180 stopni. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem

My simple kitchen
Mini pączki z serka mascarpone 70

Jutro 11listopada czyli Dzień Niepodległości i Św. Marcina, więc tradycyjnie na stole powinna się znaleźć gęsina i rogale świętomarcińskie. U mnie jednak zamiast rogali zagościły pączki. Co prawda nie takie tradycyjne z drożdży, ale bardziej nowoczesne i na pewno szybsze do zrobienia - pączki z serka mascarpone. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Już od jakiegoś czasu leżał w lodówce serek mascarpone

Waniliowe Improwizacje
Rogale marcińskie krok po kroku-najlepsze (ciasto, nadzienie, formowanie) FILM 104

Witam Kochani, tradycyjnie przed 11 listopada nadszedł czas na wspaniałe rogale marcińskie.  Chcę Was dziś na nie zaprosić, i pokazać mój sprawdzony od lat przepis :) Rogale marcińskie składają się z ciasta półfrancuskiego, nadzienia z białego maku z orzechami, migdałami :) Są wspaniałe i choć pracochłonne, raz do roku można je zrobić :)  Tym razem zapraszam po przepis krok

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Krucho Drożdżowa Rolada Z Nadzieniem Jak Na Rogale Świętomarcińskie 112

roku nie piekę rogali Świętomarcińskich link do nich macie tutaj   za to postanowiłam upiec pyszną i dość prosta w przygotowaniu roladę z nadzieniem jak na rogale Marcińskie. Wyszła przepyszna, roboty z nią o połowę mniej ba nawet można masę zrobić jednego dnia (bez ubitej piany i dodanej) i schować do lodówki, a dopiero drugiego dnia zagnieść ciasto

Gotowanie...to proste !
Rogale Marcińskie Edycja III 116

Dnia świętego Marcina nie mogłoby być bez rogali Marcińskich. I chociaż co roku korzystam z tego samego przepisu, to co roku są one inne ładniejsze, kształtniejsze i smaczniejsze.A głównym walorem ich smaku jest biały mak, który jest delikatny w smaku, wyróżnia się wysoką jakością, właściwościami oraz walorami smakowymi i wyjątkowym aromatem a w połączeniu z marcepanem to już kosmos(...)rogaliki zaczynając od dołu czyli najszerszego boku w kierunku wierzchołka.  Układamy na blaszce i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 40-50 minut. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C. Wyrośnięte rogale smarujemy z wierzchu rozmąconym jajkiem z mlekiem i wstawiamy do piekarnika na ok 20-30 minut aż się ze złocą. Wyjmujemy na kratkę i jeszcze ciepłe polewamy lukrem

Życie zaczyna się w kuchni
Bułki drożdżowe na jogurcie greckim 183

przepisy na wypieki drożdżowe: Bułeczki drożdżowe puszyste jak bawełna II Bułeczki drożdżowe puszyste jak bawełna Ensaimada Szneka z glancem Placek drożdżowy ze śliwkami i kruszonką Jagodzianki puszyste jak bawełna Rogale drożdżowe z mlekiem w proszku Nocny chleb pieczony w garnku rzymskim Słodkie bułki z Majorki Drożdżówki z truskawkami i lukrowaną kruszonką migdałową Puszyste bułeczki(...)drożdżowe z nasionami chia Tureckie bajgle – Simit Drożdżówki z borówką amerykańską Zakręcone drożdżówki z białym serem Bułeczki drożdżowe na maślance Szneki z glancem Chałka z kruszonką Drożdżówki z budyniem Rogale drożdżowe Bułki drożdżowe na jogurcie greckim na Mikserze Kulinarnym na I miejscu wśród najchetniej czytanych wpisów wczoraj. Wydrukuj przepis The post Bułki drożdżowe na jogurcie greckim appeared first

mojewypiekiinietylko
Rogale francuskie 131

language:EN-US;} Nie zawsze trzeba się baaardzo starać , żeby „ coś słodkiego” było też efektowne. Do tych rogali użyłam 3 produktów: ciacho francuskie, marmolada i żółtko do posmarowania rogali przed pieczeniem. Dodatkowo ozdobiłam je polewą deserową. Takie szybkie słodkości świetnie sprawdzają się wizyty niezapowiedzianych gości 😊 W końcu nie zawsze musimy być perfekcyjnymi i wszystko samodzielnie przygotowującymi paniami miksera

Domowe ciasta
ROGALE DROŻDŻOWE Z MARMOLADĄ 147

Proste, pyszne i puszyste rogaliki nadziane marmoladą. Polecam :) SKŁADNIKI NA 16 ROGALI: 4 szklanki mąki 1/4 szklanki cukru 2,5 dag świeżych drożdży 6 łyżek oleju ok. 3/4 szklanki mleka 1 jajko cukier waniliowy ok. 2 łyżek twarda marmolada do nadzienia WYKONANIE: Mleko podgrzewamy, rozpuszczamy w nim drożdże. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukry, robimy wgłębienie do którego wlewamy(...)przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż podwoi objętość. Ciasto ponownie zagniatamy, dzielimy na pół. Wałkujemy okrąg, dzielimy na 8 trójkątów. Przy długim brzegu nakładamy łyżeczkę twardej marmolady. Zwijamy rogale, z drugą częścią ciasta postępujemy tak samo. Odstawiamy na chwilę do napuszenia. Smarujemy mlekiem lub roztrzepanym jajkiem i pieczemy w 180 st. C ok. 20-25 minut. Smacznego

Pani na deser
Rogaliki, rogale z dżemem 109

rozwałkowujemy. Tniemy na 8 części, na każdy kawałek nakładamy po niepełną łyżeczkę dżemu i zwijamy w rulon. Każdy kawałek układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i formujemy kształt rogala. Pieczemy 20 minut w 180C . Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem. Smacznego! Artykuł Rogaliki, rogale z dżemem pochodzi z serwisu Cook Yourself

CookYourself
Maślane rogale z makiem 123

piekarnika były takie rumiane, mięciutkie, że nie mogłam się powstrzymać i chapnęłam jednego. A niech mówią, że gorącego ciasta nie wolno jeść, ale dla takiego smaku było warto:) Maślane rogale z makiem Składniki (na 12 sztuk): 350g mąki 15g drożdży 2 łyżki cukru 2 jajka 180ml mleka 1 łyżka masła 2 łyżki maku 1 łyżka oleju 50 g miękkiego(...)grubości ok 5mm, posmarować masłem, pokroić na 4 części. Zwinąć rogaliki, ułożyć na blasze w sporych odstępach, przykryć ściereczką i pozostawić do napuszenia na ok 30 minut. Przed pieczeniem rogale z wierzchu posmarować białkiem, posypać cukrem (opcjonalnie). Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 15-18 minut w temp. 170stC (góra - dół). Po upieczeniu ostudzić na kratce. Smacznego

Obiad gotowy
Czeskie rogaliki - czerwcowa piekarnia 148

bloga Kuchennymi Drzwiami . Tym razem zaproponowała wspólne pieczenie czeskich rogalików. Nie pamiętam ich smaku, jadłam je lata temu, tym chętniej przystąpiłam do pieczenia. Największą trudność sprawiło mi formowanie rogali - zupełnie nie mam w tym wprawy. Tak więc co do formy moich wypieków można mieć wiele zastrzeżeń. Natomiast w smaku są znakomite. Chrupiąca skórka i puszysty środek! Cytuję przepis Amber(...)żółtko i jajko. Ciasto wyrabiałam w robocie, następnie przełożyłam do miski lekko posmarowanej olejem. Przykryłam folią  i wstawiłam do lodówki. Nie do końca udało mi się uformować zgrabne rogale ;) Smarowałam  białkiem. Rogaliki na blogach: Am.art kolor i smak –  klik! Akacjowy blog –  klik! Apetyt na smaka –  klik! Codziennik kuchenny –  klik! Dom z mozaikami

Stare Gary
České rohlíky - rogaliki po czesku 135

idzie swoim utartym torem i nasze spotkania zawsze owocują pięknymi i smacznymi wypiekani, i to lubię, tą naszą sezonowość, spotykanie się przy piekarnikach, choć na dworze upał czy mróz. Rogale teraz(...)upał rosły jak szalone. Polecam je gorąco bo pracy przy nich mało a efekt jest znakomity, ciasto się pięknie listkuje jak w najlepszej restauracji francuskiej croissanty a przecież nasze rogale pochodzą z Czech. Są pyszne i trzeba ich spróbować. Przepis na te małe rogaliki pochodzi z bloga Bread around the world. České rohlíky - rogaliki po czesku. ROZWIŃ I CZYTAJ

Moje Małe Czarowanie
Chrupiące, maślane i rumiane croissanty. 136

powtarzamy trzy razy. Następnie ciasto rozwałkowujemy na prostokąt gotowy do krojenia i pozostawiamy na stolnicy na około 10 minut. 10. Po tym czasie ciasto kroimy w trójkąty i formujemy rogale, takiej wielkości jakie chcemy mieć. 11. Gotowe rogaliki za pomocą pędzelka dokładnie smarujemy roztrzepanym żółtkiem. 12. Rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 13. Rogaliki pieczemy w temperaturze(...)dlatego należy często je sprawdzać, żeby nie spalić. Czas może być krótszy lub dłuższy. Upieczone rogaliki studzimy. 14. Podajemy i smacznego życzę. Rady: Z przepisu wychodzi około 12 sztuk rogali. Podczas wałkowania należy uważać, żeby masło nie wypłynęło.  Przepis bierze udział w akcji kulinarnej na Durszlaku: Mlekovita-najlepsza na każdą porę dnia

Izabelawkuchni
rogaliki drożdżowe z nutellą 161

góry formując rogalik. Układamy każdy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Z drugą częścią ciasta postępujemy tak samo. 4. Każdego rogala smarujemy dokładnie roztrzepanym jajkiem. Blaszkę z rogalami wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180C. Powinny się piec około 15 min, do złotego koloru. Po wystygnięciu są gotowe do jedzenia. Smacznego. The post rogaliki drożdżowe z nutellą appeared first

zjem to blog kulinarny
Rogaliki drożdżowe z marmoladą. 132

masła 2 jajka 1/2 szklanki cukru + 1 łyżka 1 łyżka cukru waniliowego szczypta soli Dodatkowo: marmolada lub powidła na nadzienie. cukier puder do posypania rogali Wykonanie: Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać łyżkę cukru i odstawić na 15 -20 minut. Jajka ubić ze szczyptą soli, cukrem i cukrem waniliowym. Do ubitych jajek przesiać mąkę, dodać zaczyn drożdżowy. Wszystko(...)stolnicę. Podzielić na cztery części. Każdą część rozwałkować w kształt koła i podzielić na osiem części. Na brzegu każdej części ułożyć marmoladę. Następnie zwinąć ciasno w rogaliki. Tak przygotowane rogale ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zostawić na 15 minut żeby podrosły. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 15-20 minut. Do lekkiego zarumienienia. Przestudzone rogaliki

Agusiowe smakołyki
TWAROGOWE ROGALIKI 93

Jedliście kiedyś twarogowe rogale? Dziś przedstawiam bardzo szybki i prosty przepis. Skład to zaledwie 3 składniki, które każdy z nas ma w domu. Są bardzo delikatne, kruche a przede wszystkim pyszne. Mają tylko jedną wadę, szybko znikają ;) Składniki 250 g zmielonego twarogu 250g  masła(...)250g mąki Ulubiona konfitura Twaróg należy połączyć z masłem oraz mąką. Wszystko dokładnie wyrobić. Rozwałkować niewielkie koło i powycinać trójkąty. Na szczycie każdego położyć trochę konfitury, a następnie zwijać rogale. Piec 20minut w 180 o C. Gdy wystygną posypujemy cukrem pudrem.             SMACZNEGO

Słodki Zakątek
Rogale topione w wodzie 163

Rogale drożdżowe zatapiane w wodzie. W smaku rewelacja, łatwe do przygotowania. Przepis jest stary, znany i wypróbowany. Zawsze się udają i szybko znikają. Jeśli nie próbowaliście to koniecznie musicie skorzystać z przepisu i upiec. Jeśli macie ochotę na inne rogaliki to znajdziecie je w zakładce CIASTKA. Podzielcie się swoją opinią w komentarzach. Składniki  (na około 45 rogalików(...)blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, każdego rogalika posmarować rozbełtanym jajkiem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do momentu aż będą rumiane. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem. rogale topione w wodzie

O kuchni z uczuciem
Rogale z masą makową. 116

Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm. Wykrawamy trójkąty ok. 15 cm. długości. Nakładamy masę makową i zwijamy rogala. Pieczemy w temperaturze 180 stopni aż się zarumienią. Kiedy rogale nieco wystygną polewamy je lukrem. Smacznego

Magia jedzenia.
Rogale Świętomarcińskie 158

Krakowa, od razu zauważyłam brak czegoś co sprawiło, że miałam ochotę wracać do domu! Zorientowałam się, że już nigdy nie będę miała okazji zjeść rogali świętomarcińskich, którymi od dziecka zajadałam się każdego roku w listopadzie. Przyjaciółka próbowała mnie pocieszyć preclami, ale co ma piernik do wiatraka? Dlatego obiecałam sobie(...)jeśli kiedykolwiek będę szczęśliwą posiadaczką Więcej... Artykuł Rogale Świętomarcińskie pochodzi z serwisu Słodki Pomysł

Słodki Pomysł
Nalewka śliwkowa 116

Dzisiejszy dzień kojarzy się z rogalami Świętomarcinskimi i gęsiną. Ponieważ nie dotarła do mnie zamówiona porcja białego maku, niezbędnego do nadzienia- rogali u mnie niet. Na pocieszenie przefiltrowałam nalewkę śliwkową, która będzie niezłym dodatkiem na moje jutrzejsze imieninki. Nalewka wyszła pyszna, słodka, ma piękny kolor. Cieszę się, że zrobiłam podwójną porcję, ponieważ amatorów jej smaku jutro u mnie

Pieguskowa Kuchnia
ROGALIKI ŚNIADANIOWE MLECZNO-MAŚLANE 98

rogalikami. swój post zaczęła bardzo zachęcająco: „Upiekłam wczoraj rogaliki …. nieśmiało powiem, że to najlepsze z rogalików, jakie upiekłam do tej pory …. to smak mojego dzieciństwa i rogali kupowanych przez Dziadka …. są po prostu genialne, puszyste, mięciutkie, takie delikatnie słodkawe …. przywołują wspaniałe wspomnienia:).” Wiedziałam, że długo nie będę musiała czekać, żeby takie same znalazły(...)rozkłóconym jajem i posypać makiem lub sezamem. Rogaliki piec w 180 stopniach C (po jednej blasze) przez 15-20 minut (do zrumienienia). Wystudzić na kratce. Jeśli nie zjemy wszystkich rogali tego samego dnia należy zawinąć je w lnianą ściereczkę i schować do chlebaka. Ciasto można również przygotować wieczorem, przykryć luźno folią spożywczą i wstawić do wyrastania

Pieguskowa Kuchnia
Jak się robi rogaliki. 166

bułki-maślane   Nie ma tutaj żadnych tajemnic,  Ciasto wykładamy na posypany mąką blat/ stół. Wałkujemy na grubość 2-3 mm. Kroimy na 8 części. Potem zaczynamy zwijać rogale. Zwijamy od podstawy do czubka. Jeżeli  dajemy nadzienie, zasada jest taka sama. Potem wykładamy na blachę, przykrywamy do lekkiego wyrośnięcia. Smarujemy żółtkiem i posypujemy makiem . Pieczemy

chleba naszego
Rogaliki drożdżowe z dżemem agrestowym. 291

Witajcie Kochani! Dziś zapraszam Was na pyszne, mięciutkie, puszyste rogaliki drożdżowe nadzianie dżemem agrestowym. Rogale są pyszne, a dżem agrestowy przełamuje słodycz bułeczek nadając im wyjątkowego smaku. Jeśli nie macie dżemu agrestowego możecie go zastąpić długo smażonym dżemem wiśniowym (przepis znajdziecie  tutaj ), niemniej jednak, w związku ze zbliżającym się sezonem na agrest, namawiam do przygotowania dżemu właśnie(...)trójkąta wykładamy łyżeczkę dżemu i zwijamy tworząc rogalika. Tak powstałe bułeczki układamy na blasze i zostawiamy na około 20 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C. Wyrośnięte rogale smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy około 15 minut do zarumienienia. Po upieczeniu oprószamy cukrem pudrem. Gotowe

Rozpustne gotowanie
Serowe i kakaowo-bananowe rogaliki drożdżowe 149

kawy. Nie są zbyt pracochłonne, pomijając wyrastanie ciasta a na pewno są prze pyszne ;) Jako miłośniczka ciast drożdżowych musiałam to dodać.A wszystko jest inspiracją akcji durszlaka na rogale ;) Składniki: pół szklanki mleka 25-30 dag mąki 10g drożdży ćwierć szklanki mleka 2 łyżki masła jajko szczypta soli     2-3 łyżki sera 1 żółtko 1 łyżeczka cukru(...)każdym układamy albo masę serową, albo smarujemy kakaem i kładziemy plasterek banana.      Zawijamy większy bok  do środka tworząc rulonik, a boki kierujemy do siebie, tworząc rogale. Odstawiamy na chwilę do wyrośnięcia i pieczemy

Idę coś wszamać
słodkie ziemniaczane rogale 163

który przetestowałam kilka dni temu. Ciasto bardzo przypomina drożdżowe; jest delikatne i mięciutkie; jednakże nie ma w nim wcale drożdży, są za to gotowane ziemniaki! Do przygotowania takich pysznych rogali świetnie nadadzą się resztki z obiadu:) Przygotowuje się je bardzo szybko, równie szybko znikają:) Do nadzienia użyłam kremu przygotowanego z orzechów włoskich i kremu czekoladowego, myślę, że smakowałyby równie(...)pieczenia, dodać przeciśnięte przez praskę ziemniaki, cukier i jajko; wyrobić gładkie ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość ok 5 mm, kroić w trójkąty, na każdy nakładać porcję nadzienia, zwijać rogale. Piec ok 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni

6niebo
Jaglane kokosowo-bananowe pancakes 150

Wiem, że dzisiaj jest 11 listopada, święto rogali Marcińskich i gęsiny, ale tak się składa że ani rogali dzisiaj nie robię, a gęsiny tyle już na blogu jest że nic nowego na dzisiaj nie wymyślałam. My jemy na obiad gąskę pieczoną tradycyjnie. Dlatego postanowiłam pokazać zdrowe śniadanie, które an dzisiejszy dzień zaserwowałam córce, czyli jaglane, bananowe placuszki. Użyłam

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Rogaliki z makiem i bakaliami 109

Dziś rogale ale nie marcińskie. Co prawda z białym makiem ale do marcińskich im daleko. Ciasto jest zwykle drożdżowe a nie na typowo marcińskie rogale. Może się skusze i powalczę na 11 listopada z tymi prawdziwymi. Kto wie ??? Do maku dodałam pyszne bakalie Plenus Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Rogale 157

Rogale maślane big z makiem. Dawniej kupowało się takie w drodze do szkoły.     Składniki: -60 dkg mąki 405 lub innej tortowej -5 dkg drożdży -5 łyżek cukru -300 ml ciepłego mleka -7 dkg masła -5 jajek - szczypta soli -aromat -mak do posypania Drożdże ucieramy z łyżką cukru, dodajemy 100 ml mleka, 3-4 łyżki mąki, mieszamy(...)Dodajemy pozostałą mąkę i wyrabiamy. Dodajemy roztopione masło, wyrabiamy, aż się wchłonie, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Przekładamy na stolnicę. Rozwałkowujemy i dzielimy na duże trójkąty ( ok. 10 ) Zwijamy rogale, układamy na blaszce z papierem do pieczenia i odstawiamy do wyrośnięcia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Posypujemy makiem. i pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 160 st. C. Smacznego

Maminek kulinarny
Czy warto cierpieć dla miłości? - pomyślmy o tym i porozmawiajmy przy maślanych rogalikach 118

makiem. Piekę równocześnie dwie blaszki. Po 10 minutach zamieniam je miejscami, górna ląduje na dolnej półce piekarnika i odwrotnie. Piekę oczywiście bez nawiewów. Potem tylko chwilka na przestudzenie rogali i już można nakrywać do stołu śniadaniowego. Smakują wybornie zarówno ze słodkimi dodatkami takimi jak dżemy lub wytrawnie z wędliną lub serami. Rogaliki przyjemnie szeleszczą w zębach skórką i pieszczą(...)podniebienie miękkim wnętrzem. Jemy sobie i gadamy o tym i tamtym i patrząc na moje dzieci zastanawiam się, jakie oni mieliby zdanie na temat tegorocznego tematu maturalnego. Smacznego! #rogale #rogalemaslane #sniadanie #drozdzowe #rogaledrozdzowe #itbmtt

I tu będę miała takie te
Maślane rogaliki 180

mleka. Takie właśnie są Rogaliki maślane, upieczone z myślą o mężu i synku. Rogaliki są puszyste, mięciutkie, maślane, na drugi dzień również są smaczne. Składniki na 8 dużych rogali: 400-450 g mąki pszennej (u mnie mąka z Lubelli, Luksusowa) 1 łyżeczka soli 20 g świeżych drożdży 250 ml ciepłego mleka 1 całe jajko (rozmiar L) 1 żółtko (rozmiar(...)ścianki oraz spód piekarnika spryskać wodą. Wstawić blaszki z rogalikami, znów spryskać wodą ścianki i spód piekarnika. Piec 20 min, po 10 minutach zamienić blaszki miejscami, tak aby wszystkie rogale się równomiernie zarumieniły. Rogaliki wyjąć, ostudzić na kratce. Podawać. Smacznego! Maślane rogaliki Maślane rogaliki Maślane rogaliki listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='400-450 g mąki pszennej

moj przepis na
Rogaliki drożdżowe. Rogale karlsbadzkie z marcepanem i migdałami 190

górką więc nie miało wyjścia, musiało się ruszyć, chociażby z nudów bo przecież ile można leżeć?! Jak już się ruszyło to podrosło całkiem ładnie i wreszcie mogłam zrobić rogale . Mimo wcześniejszych trudności wyszły bardzo smaczne. Nadziane słodkim marcepanem szczególnie przypadły do gustu(...)starszemu Żarłoczkowi, miłośnikowi migdałowych smaków. Kilka zjedliśmy jeszcze na ciepło. Oryginalny przepis pochodzi z książki "Encyklopedia wypieków i pieczenia" opiewa na podwójną ilość składników podanych przeze mnie. Rogale upiekłam w ramach akcji " Wypiekanie na śniadanie ". ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Rogale drozdzowe z orzechami czyli nieNiedzielne Sniadanie odc.73 145

inspirowaną KUKBUKiem ale jedliśmy też drożdżowe rogale z orzechami (również wg tego magazynu).  Mięciutkie ciasto i wspaniałe, orzechowe (trochę jakby świąteczne) nadzienie... nic dodać, nic ująć! Oto Rogale drozdzowe z orzechami przepis niebawem

Dzieje kuchennej Wiewióry
Proste i szybkie rogaliki (tzw. 3 składnikowe) 288

pieczenia! Przepis na poniższe rogaliki zobaczyłam na innych blogach kulinarnych pod nazwą "trzy składnikowe".  Rogaliki możecie nadziać kremem czekoladowym, powidłami śliwkowymi jak i dowolnym, gęstym dżemem owocowym. Ponadto rogale będą idealne dla osób, które mają alergię na jajka, ponieważ do ich przygotowania nie potrzebujemy tego składnika.  Składniki na 1 blaszkę: 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej(...)Przełożyć je do woreczka i schłodzić przez godzinę w lodówce. Następnie podzielić na 2 części. Każdy płat ciasta rozwałkować na prostokąt. Następnie podzielić wzdłuż na 2 części i wykroić rogale. Na każdy kawałek trójkąta nałożyć, np. krem czekoladowy. Zwijać od spodu, formułując rogalik. Przygotowane rogaliki ewentualnie posmarować roztrzepanym jajkiem lub mlekiem. Piec około 30 minut

Ugotować
Trufle marcińskie 153

Wychodząc na przeciw leniuszkom, których przeraża czasochłonny proces przygotowywania rogali marcińskich, zapraszam na pyszne trufle z białego maku i bakalii. To nic innego jak stanowiąca serce każdego rogala masa makowo-bakaliowa, dopasowana do diety wegańskiej. Przepis łatwy, lekki i przyjemny :) Polecam! Składniki: 150 g białego maku 50 g masy marcepanowej 1/3 szklanki cukru pudru 80 g orzechów

Domowa Cookierenka Agi
Ciasto biszkoptowe orkiszowo - jaglane na ksylitolu 151

Wiem, że wszyscy pewnie pieką (albo już konsumują :D) rogale marcińskie, ale ja postanowiłam zaproponować coś lekkiego i puszystego ;) Rok temu też podjęłam wyzwanie i powstała nieco zmodyfikowana wersja słynnych rogali , ale naprawdę równie pyszna jak oryginał. Potrzeba nieco więcej czasu i weny na taki wypiek (głównie ciasto wymaga uwagi), ale wszystko jest dla ludzi ;) W dzisiejszym wpisie

FitKot
Wegańskie rogale Marcińskie 123

proszę, bo od lat sama kupuję sobie prezenty, ale tym razem, jeżeli chcesz jak co roku pierniki pod choinką, to przynieś mi proszę porządny sprzęt kuchenny, bo piekąc rogale św. Marcina wszystko co miałam w domu to padło, skończyło się na tym, że mak przeciskałam w akcie desperacji, gdy już nawet chłodzenie blendera w lodówce nie pomagało przez praskę(...)ponownie o 180 C i tak w sumie nie licząc pierwszego etapu w którym wtłaczane było masło musisz zrobić 4 razy. Tak wiem, ale jak już wgryziesz się w rogala to mi wszystko wybaczysz. Po 4 razie, a piątym w sumie zawiń ciasto, schowaj do lodówki najlepiej na całą noc. Musisz odpocząć. Jutro będzie lepiej. Jutro je zjesz! Kłamałam

greenscarf
Rogaliki krucho-drożdżowe 171

Bardzo długo zbierałam się do upieczenia rogalików. W planach miałam rogale marcińskie wypiekane na 11 listopada w Poznaniu. Po przejrzeniu kilku przepisów nieco zwątpiłam, ponieważ w ciasto należy wpoić kostkę masła... ponadto chłodzenie + wałkowanie co 30 minut - przynajmniej trzy razy! Przepis legendarny, może kiedyś się za niego wezmę, ale nie w tym roku :) Zamiast rogali upiekłam rogaliki

Chocolate Muffin Blog
Rogale drożdżowe z marmoladą 119

uwielbiam! Jak nadzienie można tutaj wykorzystać różnorodne powidła, marmolady czy dżemy. Ja wykorzystałam  mojej mamy marmoladę z jabłek , bo mam pewność, że z ciasta nie wypłynie ;) ROGALE DROŻDŻOWE Z MARMOLADĄ Składniki: - 1 kilogram mąki - 4 jajka - 240 mililitrów mleka - 1 kostka tłuszczu (masła lub konkretnie do pieczenia) - 4 łyżki cukru - 100 gram drożdży* Przygotowanie: Z podanych składników zagniatamy(...)Ciasto dzielimy na części wielkości pięści. Rozwałkowujemy na cienki okrągły placek. Dzielimy nożem na 6 lub 8 części w zależności od wielkości rozwałkowanego ciasta, nakładamy marmoladę i zawijamy w rogale. Pieczemy kilka minut w temperaturze 180 stopni. *Przepis jest bardzo stary, więc i podejście do drożdżowych ciast jest z lamusa. Obecnie przyjmuje się, że na 1 kilogram mąki należy

Życie zamknięte w smaku
Zwoje bawełny, czyli rogaliki drożdżowe z dżemem. 141

rogale się pieką przygotowujemy syrop. W garnku zagotowujemy wodę, dosypujemy cukier i gotujemy do 5 minut często mieszając. Na głęboki talerz wysypujemy wiórki kokosowe. Przestudzone rogale wkładamy do syropu i przekładamy na talerz z wiórkami, gdzie dokładnie je w nich obtaczamy. Nadmiar strzepujemy i gotowe! Są pyszne, polecam

Rozpustne gotowanie
Rogale drożdżowe z jabłkami. 139

delikatne ciasto z soczystymi jabłkami, rodzynkami i cynamonem. Pycha!!! W sam raz na podwieczorek w zimne, deszczowe, jesienne popołudnia, lub na śniadanie z kubkiem kakao.... Mmmm.... Polecam!!! Składniki na rogale drożdżowe z jabłkami na 32 sztuki 700 g mąki pszennej 1 łyżeczka cukru 300 ml ciepłego mleka 30 g świeżych drożdży 75 g cukru 0,5 łyżeczki soli(...)Gotowe bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na około 20 minut, żeby jeszcze raz wyrosły. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Wyrośnięte rogale smarujemy roztrzepanym jajkiem, wkładamy do piekarnika i pieczemy na złoty kolor, około 20 minut. Przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem lub polać lukrem z dodatkiem cynamonu. Delicje

Rozpustne gotowanie
Rogale drożdżowe 173

Dziś zapraszam na bardzo smaczne, mięciutkie rogale. Nieskromnie przyznam, że są to najlepsze rogale drożdżowe, jakie do tej pory jadłam, a to za sprawą lekkiego i puszystego ciasta drożdżowego. Polecam serdecznie. Składniki (na 22 szt.): 1 kg mąki 1 kostka drożdży (100 g) 150 g masła pół szklanki cukru 2 szklanki mleka 5-6 żółtek pół łyżeczki soli

Domowa Cookierenka Agi
Rogale z ciasta francuskiego 106

Dalszy ciąg poprzedniego wpisu, czyli eksploatacja ciasta francuskiego. Poprzednio "na wytrawnie", teraz na słodko. Znaczy się rogale z powidłami śliwkowymi oblane miodem. Tak jak poprzednio pisałem znienacka Madzia mnie zaskoczyła łakociami takimi. A skoro już o tym pisałem to nie ma po co drugi raz pisać, przejdźmy do rzeczy zatem. Ciasto francuskie powidła śliwkowe miód cukier trzcinowy Ciasto francuskie(...)powidłami, czy tam innym smarowidłem (ja akurat chętnie bym spróbował z nutellą) i zawijamy niejako w rulon zaczynając od podstawy. W ten sposób zrobi nam się fajny rogalik. Smarujemy rogala miodem, posypujemy cukrem trzcinowym i pieczemy około 15 minut w 180 stopniach. --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy

Marder&Marder Manufacture
999. 2 w 1 & Kilka migawek z Poznania. 173

kaszy jaglanej! Wersja cynamonowa i orzech-chałwa, ja miałam okazję spróbować tego drugiego smaku oraz tradycyjnej krówki ;) W planach było również muzeum rogala, gdzie po raz pierwszy spróbowałam rogala Świętomarcińskiego.. zgadnijcie co potem zrobiłam.. poleciałam i kupiłam kolejne :D Spróbowałam również niepozornego burgera.. który smakowałam genialnie, kotlet z buraka.. ale nie przez to był

More food, love and dreams
Bułki drożdżowe na serwatce z nasionami chia 164

mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Gdy ciasto już zwiększy swoją objętość, przebijamy pięścią, aby odgazowało, kilka razy zagniatamy i formujemy dowolne kształty – bułki, rogale, plecionki… Polecam korzystanie z rękawiczek jednorazowych, gdyż ciasto lekko przywiera do rąk. Uformowane pieczywo układamy na blaszce wyłożonej matą lub papierem do pieczenia. Przykrywamy i na 30 minut(...)miękkie i delikatne po upieczeniu, jak i na drugi dzień. Proporcje podałam na 5 szklanek mąki, jednak ja zawsze piekę z podwójnej ilości. Wychodzi mi 14 bułek i 6 rogali. Gdy tylko ostygną dzielę na „jednodniowe porcje” i zamrażam. Wyjmuję na godzinę przed użyciem, następnie lekko podgrzewam w mikrofali. Smakują, jak świeżo wyjęte z piekarnika. Ciasto drożdżowe na serwatce

mojewypiekiinietylko
Rogaliki maślane 126

części i rozwałkować każdą z nich na koło o średnicy ok. 28 cm.  Podzielić jak pizzę na 8 części i zaczynając od podstawy zwijać ku środkowi. Rogale układać na papierze(...)pieczenia i zostawić do wyrośnięcia na 30 minut. Z wierzchu posmarować je rozmąconym jajem i posypać makiem. Pieczemy je ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni. Razem ze mną rogale wypiekali: Dorota z blogu Moje małe czarowanie Justyna z blogu Gotowanie i pieczenie- I love it Grażyna z blogu Grażyna gotuje Daria z blogu Breakfast  Iza z blogu

Wielki apetyt
Drożdżowe rogale z kruszonką 119

Często takie rogale kuszą mnie z witeyn sklepików z pieczywem. Jakiś czas temu kupiłam i niestety rozczarowałam się. Postanowiłam więc upiec je po swojemy. Wyszły wielkie i pyszne. Jeśli jednak nie macie zbyt wielu chetnych do jedzenia, należy zmniejszyć ilość składników, bo z podanych proporcji wychodzi 16 wielkich rogali. rozczyn : 10 g drożdży

Polska Zupa
rogaliki drożdżowe z nutellą 327

góry formując rogalik. Układamy każdy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Z drugą częścią ciasta postępujemy tak samo. 4. Każdego rogala smarujemy dokładnie roztrzepanym jajkiem. Blaszkę z rogalami wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180C. Powinny się piec około 15 min, do złotego koloru. Po wystygnięciu są gotowe do jedzenia. Smacznego. The post rogaliki drożdżowe z nutellą appeared first

zjem to blog kulinarny
Cynamonowe rolsy z migdałami 152

całkiem wystudzone rollsy. Jeśli lukier jest za rzadki, dodajemy więcej cukru, jeśli zbyt gęsty - więcej wody lub soku z cytryny.  Smacznego! ciasto drożdżowe: na ok. 10-12 rogali 250 ml mleka  40 g świeżych drożdży  100 g cukru  500 g mąki pszennej  80 g miękkiego masła  1 jajko  1 żółtko szczypta soli(...)koła. Nacinamy je następnie na 6 trójkątów * (jak na zdjęciu), na każdy trójkąt nakładamy powidła, dżem lub nutellę. Następnie zawijamy każdy trójkąt osobno, zaczynając od spodu w kierunku wierzchołka. Rogale smarujemy rozbełtanym białkiem i posypujemy makiem lub sezamem. Układamy na blaszce wyłożonej papierem i odstawiamy do wyrośnięcia na 10-15 minut.  Pieczemy w nagrzanym piekarniku

bistro mama
Rogale z masą krówkową 499

Mięciutkie rogale z ciasta drożdżowego jak na chałkę, z nadzieniem krówkowym. około 50 dag mąki 5 dag drożdży łyżeczka smalcu 2 łyżki masła 1 łyżka kwaśnej śmietany 4 łyżki cukru 2 jaja szklanka wody odrobina soli Do nadziewania: puszka masy krówkowej o smaku tradycyjnym. Zrobić rozczyn z pokruszonych drożdży, łyżeczki cukru, łyżeczki mąki i połowy szklanki ciepłej wody. Odstawić(...)wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość zagnieść je ponownie, podzielić na dwie części. Uformować dwa koła, każde podzielić na 8 części. Na każdym kawałeczku ciasta położyć łyżeczkę masy krówkowej, zwijać rogale, układać na blaszcze wyłożonej matą silikonową. odstawić aby trochę podrosły. Posmarować jajkiem rozmąconym z wodą, piec w temperaturze 175 stopni około 25 minut

Praktyczna pl
Hiram skandynawski--Hiram scandinavo 96

smaku-3 łyżki konfiturka zrobiona a przy gotowaniu pachnie oszałamiająco...Hiram skandynawski czyli konfitura z rabarbaru z imbirem Źródło przepisu -" Przetwory domowe czyli spiżarnia babci Teodory" pod redakcją Jana Rogali Hiram scandinavo ... Ingredienti : 1 kg di rabarbaro 1 kg di zucchero 3 cucchiai di zenzero scorza di 1 limone Esecuzione : rabarbaro tagliato in piccoli pezzi , mescolare in una ciotola(...)konfiturka -made e la cucina odori mozzafiato ... Hiram scandinavo o rabarbaro marmellata con sorgente di zenzero ricetta - " Preparazioni di casa o della nonna dispensa Theodora " a cura di John Rogala

w mojej kuchni
ROGALE MARCIŃSKIE 147

Rogale Marcińskie, to tradycja poznańska. Jako, że do Poznania mam daleko, a biały mak mnie skusił, postanowiłam je przygotować w domu. Są pracochłonne, ale warte poświęconego im czasu. Nadzienie z białego maku to rozkosz dla podniebienia. Serdecznie polecam. Ps.  Ciasto warto przygotować sobie dzień wcześniej, gdyż dobrze schłodzone, chętniej będzie z nami współpracować :) Dla zabieganych i wątpiących(...)trójkątów. Na każdym rozsmarować nadzienie i zwijać od podstawy do wierzchołka trójkąta. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić na około 30 minut do wyrośnięcia. Rogale posmarować roztrzepanym jajkiem lub mlekiem i piec 20 - 25 minut w 180 stopniach, aż uzyskają złocisty kolor. Po przestygnięciu posmarować lukrem (wymieszać cukier puder z sokiem pomarańczowym) i posypać orzeszkami

Kuchnia w opałach
Rogale Marcińskie 156

układamy na blaszce. W tym czasie piekarnik nastawiamy na 160 stopni, wkładamy rogale i pieczemy 20-30 minut. Podczas, gdy jedna porcja się piecze, przygotowujemy drugą. Gotowe rogale można polukrować lub posypać cukrem pudrem

Anioły w kuchni
Ciasteczka z masą z białego maku 113

Składniki: 2 szklanki mąki, 1/2 szklanki cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 3 łyżki mleka, 6 łyżek masy z białego maku (taka masa jak do rogali marcińskich ), 200 g masła, do obtoczenia: starte migdały. Przygotowanie:  Masa została mi jak robiłam rogale marcińskie , więc zamroziłam ją sobie. Nie wiedziałam co z nią zrobić, więc zrobiłam ciasteczka z masą

Aga w kuchni
Rogale marcińskie 110

istnieje taka specjalna wersja rogali, z nadzieniem inne niż wszystkie, dowiedziałam się kilka lat temu. O tych rogalach nie było wtedy głośno tak jak teraz, choć wiadomo - w Wielkopolsce są znane od lat. Zaczęła nam je przywozić znajoma, której syn mieszka w Poznaniu. Byłam totalnie zaskoczona smakiem. Nie wiedziałam, co skrywa w sobie nadzienie. Ba! Nie wiedziałam

bistro mama
Rogale drożdżowe 125

uczelni jestem znana z tego, ze zawsze kupuję sobie na studia słodkie bułeczki albo rogale. Wyobraźcie więc sobie moje zdziwienie, gdy wchodząc jakiś czas temu do Lidla nie odnalazłam swoich ukochanych drożdżowych rogalików. Nie pozostało mi nic innego, jak wrócić tego dnia do domu i przygotować sobie własne, mięciutkie rogaliki, które mogą bić na głowę sklepowe słodkie bułki. Pomyślałam

Słodkie Przyjemności
Kruche rogaliki z marcepanem i bakaliami 197

Kruche rogaliki z marcepanem i bakaliami przygotowałam w zastępstwie rogali marcińskich, których z lenistwa nie chciało mi się dla 2 osób przygotować. W zeszłym roku też sobie odpuściłam ich przygotowanie, kupiłam 1 rogala marcińskiego z certyfikatem i upiekłam swoje Serowe rogaliki z białym makiem i bakaliami.Bardzo mi smakują kruche rogaliki gdyż nie są zbyt słodkie, przygotowuje je się

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Rogaliki z parówką i sosem 347

rogi tak, by nasz sos nie wypłynął w czasie pieczenia [ ja nie zawijałam] . Umieścić zawijasy na blasze w dość dużych odstępach, a następnie posmarować rogale jajkiem. Blachę z rogalami wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 25 minut

Moje domowe kucharzenie
Rogaliki drożdżowe 178

lekko podgrzewamy i rozpuszczamy w niem drożdże. Wlewamy je do miski. Rozpuszczamy masło i również dajemy GO  do miski. Dodajemy resztę składników ( jedno białko należy odłożyć na posmarowanie rogali) I wyrabiamy ciasto do momentu aż będzie elastyczne i przestanie się kleić do ś cian  naczynia. Ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy do  wyrośnięcia na około(...)równoramienne z podstawą krótszą od ramion. Jeżeli mamy już gotowe trójkąty to układamy łyżeczkę dżemu na każdym i zwijamy je od podstawy jak roladę a boki zawijamy na kształt rogala. Gdy wszystkie będą gotowe smarujemy je białkiem,  i przekładamy na brytfankę. Pieczemy 40  MINUT   w 180 stopniach

ciastkarnia na kruchym spodzie
Croissant 130

rogalików bagietek itp. do puki pierwszy raz nie zjadłam go w Paryżu. Nic co do tej pory jadłam w Polsce nie umywało się do tego smaku.  Drożdżówki czy rogale, które można kupić w piekarniach to marne  kopie tego co można dostać w Francji. Tak zaczęła się moja miłość do croissantów, niestety miłość ta miała kolce(...)wykonania ciasta samemu. Szkoda, że zrobiłam tylko kilka i rozeszły się w tempie ekstremalnie szybkim ale i tak uważam, ze ich smak był tego wart:) Składniki na 7 dużych rogali: 125+15 g masła 5 g drożdży 85 ml wody 210 g mąki pszennej 4 g soli 1,5 łyżeczki mleka w proszku Wykonanie: W ciepłym mleku rozpuścić drożdże

ciastkarnia na kruchym spodzie