rogale - 1033 przepisów (strona:12/69)

ROGALE MARCIŃSKIE – najlepsze! 246

ostatnią chwilę się zjawiam! Aj muszę podkręcić tempo! ;) Mam dla Was przepis na Najlepsze Rogale Marcińskie – czyli tradycyjny wypiek dla obszaru województwa wielkopolskiego przygotowywany na 11 listopada. Rogale składają się z ciasta półfrancuskiego i wypełnione są po brzegi białym makiem i bakaliami. Niebo w gębie! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ( ok. 25 szt ) * mąka pszenna – 1 kg * świeże(...)godzinnych odstępach czasu. Ps. jeśli ciasto będzie się kleić posypujemy je mąką! Po ostatnim wałkowaniu składamy i odstawiamy na całą noc do lodówki. Wyjmujemy ok. 30 minut przed zwijaniem rogali. NADZIENIE: Wypukany mak zalewamy wrzątkiem, gotujemy 40 minut na małym ogniu, odsączamy, odcedzamy i zostawiamy na ok. 40 minut na sicie. Tak odsączony mielimy 3 x, a następnie dodajemy

Ostra na Słodko
Rogale marcińskie czyli zawijasy z ciasta drożdżowo-francuskiego nadziane białym makiem 140

łyżkę masy makowej; lekko zwinąć, końcówkę naciąć, boki delikatnie rozłożyć i zwinąć (poniżej wersja obrazkowa).  Przygotowane rogaliki przykryć ściereczką i poczekać, aż lekko podrosną. Następnie każdy rogal posmarować roztrzepanym jajkiem. Rogale piec w 180 °C  przez 35-45 minut (w zależności od wielkości rogalików; najlepiej piec do momentu, aż rogale uzyskają lekko złoty kolor(...)rogale ostygną posmarować je lukrem i od razu posypać posiekanymi orzechami włoskimi. Podawać dopiero wtedy, gdy lukier stwardnieje.   * Polecam podzielić je na dwie części, ponieważ łatwiej i szybciej wyrobicie ciasto  Pomysł na przepis:  cynamonowypyl.blox.pl

Ugotować
ROGALIKI MLECZNE, MAŚLANE, LEKKIE JAK PUCH 87

wszystkie wersje są extra. Choć ostatnio wprowadziłam 2 małe zmiany i wyszły jeszcze smaczniejsze niż zwykle. Przepis znaleziony na jednej z grup piekarniczych. Z poniższych ilości wychodzi 10 sporych rogali. Składniki: kleik tangzhong: - 30g mąki tortowej orkiszowej typ450 lub pszennej - 150g mleka Podgrzewamy mleko z dodatkiem mąki, cały czas mieszając, tylko do momentu kiedy zacznie się tworzyć kleik. Zdejmujemy(...)mleka - 15g świeżych drożdży - 60g miękkiego masła - 30g mleka w proszku (można pominąć) - 5g soli - 1 średnie jajko - 50g cukru (daję ksylitol lub trzcinowy) - tangzhong dodatkowo: - jajko do posmarowania rogali - łyżeczka mleka - mak do posypania Wszystkie składniki ciasta właściwego umieszczamy w misie miksera i mieszamy do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta. Ja rozpuszczam wcześniej drożdże w niewielkiej ilości mleka

Smaczne Zdrowe
Domowe rogale jak marcińskie 143

Rogale marcińskie bez białego maku? Wystarczy tylko pyszna masa z kaszy manny i orzechów z dodatkami.… Czytaj dalej Domowe rogale jak marcińskie

Pij soki wyciskane
Drożdżowe rogale expresowe 129

drożdżowe, a nie półfrancuskie. Ciasto jest świetne, szybkie w przygotowaniu i extra się z nim pracuje. Testowałam dla was 3 razy z różnymi zawartościami bułeczek, były zawijańce z serem, rogale z marmoladą i rogaliki z białym makiem. Za każdym razem ciasto wychodziło takie samo, śmiało łapcie przepis i testujcie. Składniki:  1 kg mąki 80 gram drożdży 3/4 szklanki(...)bądź mikserem na niskich obrotach. Płyn wlewamy do mąki i zagniatamy ciasto w misce. Następnie przekładamy na stolnicę, zagniatamy ponownie kilka minut, aż ciasto będzie elastyczne.  Formujemy drożdżówki rogale, czy co tam chcemy.  Żeby uformować rogala dzielimy ciasto na 3 części, każdą z części wałkujemy na duży cienki okrąg, nożem do pizzy dzielimy na 8 kawałków

Życie zaczyna się w kuchni
Domowe rogale jak marcińskie 165

Rogale marcińskie bez białego maku? Wystarczy tylko pyszna masa z kaszy manny i orzechów z dodatkami.… Czytaj dalej Domowe rogale jak marcińskie

Pij soki wyciskane
Rogaliki z suszonymi śliwkami 132

razy jak na zdjęciu, mi wyszło 16 trójkątów. U podstawy każdego trójkąta kładziemy 2 suszone śliwki, zwijamy od najszerszej części, przekrojony czubek trójkąta lekko rozchylamy i zwijamy, nadając kształt rogala. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy na nią przygotowane rogaliki. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 10-15 minut, wyłączamy piekarnik, ale zostawiamy rogaliki na kolejne(...)minut, aż się zarumienią mocniej. Wyjmujemy z piekarnika. Po upieczeniu, ostudzone rogale lukrujemy lukrem i posypujemy siekanymi migdałami. Ja uwielbiam nawet latem rogaliki drożdżowe jako słodki dodatek do kawy z mlekiem. Smacznego. Nic nie przebije domowych rogali drożdżowych. The post Rogaliki z suszonymi śliwkami appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
ROGALE Z MAKIEM 135

Mięciutkie, puszyste i wilgotne w środku rogale,idealne na śniadanie. Następnego dnia są również smaczne, możemy je jeść zarówno z dżemem jak również zrobić kanapkę.    Osobiście nie mogę się opanować i za każdym razem muszę się skusić na lekko ciepłe , z masełkiem są przepyszne , najlepsze. Składniki: 500 g mąki pszennej 25 dag drożdży 200 ml mleka(...)miski obsypanej mąką i zostawiamy na ok 60 min do wyrośnięcia. Następnie krótko zagniatamy, wałkujemy na kształt koła,kwadratu .Dzielimy na 8 części i formujemy każdą część na kształt rogala. Rogale układamy na blasze, odstawiamy na ok 15 min do wyrośnięcia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem bądź mlekiem,posypujemy makiem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy

Niespełnione zdolności kulinarne
Rogale śniadaniowe 110

Cześć! Przejdę do sedna. Te rogale są zwyczajnie obłędne w smaku. Takie określenie miałam w głowie kiedy skosztowałam je po upieczeniu. Delikatne i aromatyczne drożdżowe ciasto. Tę delikatność wyczuwałam już podczas jego gniecenia. Tak fajnie się je wyrabiało, że nie mogłam przestać. Puszyste, aksamitne w dotyku ciasto. Chyba przełożyło się to na smak wypieku. Składniki: * 60 dkg mąki(...)ciepłego mleka * 4 dkg drożdży * 3 łyżki cukru * 1 jajko * 1 łyżeczka soli * odrobina śmietany – opcjonalnie * marmolada o dowolnym smaku * 1 jajko i 2 łyżki mleka do smarowania rogali Mąkę przesiałam przez sito. Zrobiłam zaczyn z 1/2 szklanki ciepłego mleka, drożdży, 2 łyżeczek cukru i 2 łyżek mąki. Wszystkie te składniki do zaczynu podbierałam z wcześniej przygotowanych

Pieprzyć z Fantazją
Pyszne i tanie rogaliki Babci 121

rękoma. Orzechy zmielić w blenderze i połączyć z masłem orzechowym. Jeśli chcemy uzyskać mniejsze rogaliki dzielimy ciasto na trzy lub cztery części. Ja podzieliłam na dwie i otrzymałam duże rogale. W sam raz jeden na raz Rozwałkować jedną część ciasta, nałożyć i rozsmarować masę orzechową i zwijać rogale. Piec w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 170 stopni

Przepisy Babci
Orkiszowo-żytnie rogaliki nadziane kremem Super Krówka (bez cukru białego, laktozy, wegańskie) 171

Macie już ochotę na rogale Marcińskie? My w tym roku wreszcie wyprzedzimy trochę to święto i przepis już podsuwamy Wam pod noski 😃  Nasze rogaliki nie są nadziane makiem (na to przyjdzie czas ;) a użyłyśmy w tym celu krem pistacjowo- kakaowy Super Krówka . Rogaliki z czeko nadzieniem to zawsze dobry pomysł do herbatki, kawki czy na wynos do pracy(...)porcje ciasta nie były zbyt miękkie i luźne podczas wałkowania i wykrawania trójkątów.   5. Następnie porcje ciasta rozwałkowywać, podzielić na trójkąty, które nadziewać kremem i skręcać jak rogale .Układać rogale na blaszce z papierem do pieczenia. 6. Rogale piec w 170’C ok 20 minut. 7. Rogaliki polać gorzką czekoladą i posypać pistacjami. Uwaga: Najlepiej wychodzą

Candy Pandas
rogale śniadaniowe 238

Cześć! Przejdę do sedna. Te rogale są zwyczajnie obłędne w smaku. Takie określenie miałam w głowie kiedy skosztowałam je po upieczeniu. Delikatne i aromatyczne drożdżowe ciasto. Tę delikatność wyczuwałam już podczas jego gniecenia. Tak fajnie się je wyrabiało, że nie mogłam przestać. Puszyste, aksamitne w dotyku ciasto. Chyba przełożyło się to na smak wypieku. Składniki: * 60 dkg mąki(...)podzieliłam na 2 części. Każdy kawałek rozwałkowałam i dzieliłam na 8 trójkątów. Każdy trójkąt smarowałam marmoladą i zwijałam w rogalik. Wykładałam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdego rogala smarowałam rozkłóconym jajkiem z mlekiem. Piekłam 15-20 minut w rozgrzanym piekarniku do 190 stopni.  Polecam upiec takie właśnie rogaliki. Są naprawdę pyszne. Na śniadanie, drugie śniadanie, na przekąskę

Pieprzyć z Fantazją
KRUCHE ROGALIKI Z NADZIENIEM Z BIAŁEGO MAKU 191

która została mi od pieczenia rogali marcińskich.  Składniki : 3 szk. mąki pszennej 1 szkl. jogurtu greckiego 1 kostka masła (lub innego tłuszczu) 1 roztrzepane białko (do posmarowania rogali) 1 cukier waniliowy (do posypania rogali) trochę posiekanych orzechów włoskich (do posypania rogali) Wykonanie:  Do przesianej mąki dodajemy posiekane masło. Chwilę wyrabiamy po czym  wlewamy

Walijskie Pichcenie
Maślane rogale drożdżowe z dżemem 181

zawsze się da. Nie da się też przed nimi schować tego świeżego, jeszcze ciepłego pieczywa i choć jeszcze się nie zdarzyło, by zjedli w całości choć jedną kanapkę/ bułkę/ rogala, to poskubać muszą :) Najlepiej wszystkie po kolei :) Zapraszam Was wraz z dżemem #lowicz na pyszne śniadanie o smaku #truskawki! Składniki na 10 sztuk: 550g mąki pszennej + odrobina do podsypywania(...)łyżka jogurtu naturalnego gęstego 80g roztopionego i przestudzonego masła 1 płaska łyżeczka soli 5 łyżek cukru Dodatkowo: #dżem truskawkowy do nadziewania rogali Kilka łyżek mleka do smarowania rogali Gruby cukier trzcinowy do posypania po wierzchu lub mak Sposób przygotowania: Drożdże mieszamy z 1 łyżką cukru, następnie z łyżką mleka oraz 1 łyżką mąki. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy

Kuchnia w czekoladzie

Proponowane wyszukiwania