Pyszne, puszyste, rozpływające się w ustach maślane rogale z makiem. Idealne na śniadanie np z dodatkiem dżemu. Musicie mi uwierzyć na słowo i je zrobić – będziecie zachwyceni. A do tego możecie je przygotować na dwa sposoby – jak – zerknijcie niżej Rogale same w sobie są mało słodkie, więc jeśli chcecie słodszych rogali – dodajcie więcej(...)smaczne. Przepis pochodzi z 1933 roku i uwierzcie mi, że zawsze wychodzi Składniki (na 6 małych rogalików): – 250 g mąki pszennej – 1 jajko + 1 jajko do posmarowania rogali przed pieczeniem – 50 g masła – 10 g świeżych drożdży – 1,5 łyżki cukru – 0,5 łyżeczki soli – 100 ml ciepłego mleka lub wody
CookYourselfPyszne, puszyste, rozpływające się w ustach maślane rogale z makiem. Idealne na śniadanie np z dodatkiem dżemu. Musicie mi uwierzyć na słowo i je zrobić – będziecie zachwyceni. A do tego możecie je przygotować na dwa sposoby – jak – zerknijcie niżej Rogale same w sobie są mało słodkie, więc jeśli chcecie słodszych rogali – dodajcie więcej(...)smaczne. Przepis pochodzi z 1933 roku i uwierzcie mi, że zawsze wychodzi Składniki (na 6 małych rogalików): – 250 g mąki pszennej – 1 jajko + 1 jajko do posmarowania rogali przed pieczeniem – 50 g masła – 10 g świeżych drożdży – 1,5 łyżki cukru – 0,5 łyżeczki soli – 100 ml ciepłego mleka lub wody
CookYourselfnajlepsze wypieki drożdżowe. Można piec z nadzieniem lub bez, wykorzystać na chałki, placki, makowce – do wyboru. Ciasto na niedzielę wraca z tematem „ Domowe pieczywo wypiekam sam !”. Ja upiekłam rogale drożdżowe z mlekiem w proszku. Składniki: - 1 kg mąki (typ 00) manitoba/Very Strong White Bread Flour – canadian wheat for the perfect loaf - 480 ml ciepłej wody - 12 łyżeczek cukru(...)Przekładamy na stolnicę, dzielimy na porcje, lekko oprószamy mąką (dosłownie odrobinę) i szykujemy, np. bułeczki – wałkujemy wzdłuż, następnie rolujemy tworząc foremne wałeczki (przed zrolowaniem można posmarować marmoladą). Na rogale – porcję ciasta wałkujemy nadając kształt okręgu. Dzielimy na 8 trójkątów, zwijamy zaczynając od podstawy. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w równych odstępach, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy
mojewypiekiinietylkonajlepsze wypieki drożdżowe. Można piec z nadzieniem lub bez, wykorzystać na chałki, placki, makowce – do wyboru. Ciasto na niedzielę wraca z tematem „ Domowe pieczywo wypiekam sam !”. Ja upiekłam rogale drożdżowe z mlekiem w proszku. Składniki: - 1 kg mąki (typ 00) manitoba/Very Strong White Bread Flour – canadian wheat for the perfect loaf - 480 ml ciepłej wody - 12 łyżeczek cukru(...)Przekładamy na stolnicę, dzielimy na porcje, lekko oprószamy mąką (dosłownie odrobinę) i szykujemy, np. bułeczki – wałkujemy wzdłuż, następnie rolujemy tworząc foremne wałeczki (przed zrolowaniem można posmarować marmoladą). Na rogale – porcję ciasta wałkujemy nadając kształt okręgu. Dzielimy na 8 trójkątów, zwijamy zaczynając od podstawy. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w równych odstępach, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy
mojewypiekiinietylkokowali, krawców, młynarzy, tkaczy, podróżników, więźniów, właścicieli winnic, żebraków, żołnierzy. Jak mówi tradycja, na św. Marcina rogale i gęsina 😍. U mnie gęsiny nie było ale za to rogale, tradycyjnie nadziewane białym makiem i bakaliami wyszły wspaniale. Niesamowicie pracochłonne ale i niesamowicie bogate w samu, co rekompensuje cały ten trud wykonania. Rogale Marcińskie, zdecydowanie warte są takiego(...)nacinamy jej środek na 2 cm. Dość mocno rozchylić i trzymając za uzyskane w ten sposób końcówki zawijać trójkąt w rogal cały czas rozchylając brzegi. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładać uformowane w ten sposób rogale i nadać im jeszcze ładny kszałt. Układać daleko od siebie aby rosnąc nie posklejały się. W trakcie pieczenia jeszcze stale rosną
Ukojenie Podniebieniakowali, krawców, młynarzy, tkaczy, podróżników, więźniów, właścicieli winnic, żebraków, żołnierzy. Jak mówi tradycja, na św. Marcina rogale i gęsina 😍. U mnie gęsiny nie było ale za to rogale, tradycyjnie nadziewane białym makiem i bakaliami wyszły wspaniale. Niesamowicie pracochłonne ale i niesamowicie bogate w samu, co rekompensuje cały ten trud wykonania. Rogale Marcińskie, zdecydowanie warte są takiego(...)nacinamy jej środek na 2 cm. Dość mocno rozchylić i trzymając za uzyskane w ten sposób końcówki zawijać trójkąt w rogal cały czas rozchylając brzegi. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładać uformowane w ten sposób rogale i nadać im jeszcze ładny kszałt. Układać daleko od siebie aby rosnąc nie posklejały się. W trakcie pieczenia jeszcze stale rosną
Ukojenie Podniebieniaktóre również miałam okazję kosztować. W tym roku również będę je piekła,wczoraj przyszedł mi zamówiony biały mak :) Ale dość wstępu, zaczynamy: Z PODANEGO PRZEPISU WYSZŁO MI 25 DUŻYCH ROGALI, nadzienie i ciasto polecam przygotować dzień wcześniej SKŁADNIKI CIASTO PÓŁFRANCUSKIE -1 kg mąki pszennej tortowej -400ml ciepłego mleka -3 jajka -40g świeżych drożdży -100g cukru(...)schodzi) -200g orzechów włoskich -250g pokruszonych biszkoptów -2 jajka -85g masła POMADA -200g cukru pudru -troszkę gorącej wody -trochę migdałów i orzechów do posypania rogali *1 jajko rozmącone z odrobiną mleka Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od zrobienia rozczynu. Najpierw wkruszamy drożdże, dodajemy 2 łyżki cukru, 3 łyżki mąki oraz pół szklanki mleka, mieszamy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuTrzeba im trochę początek szkoły osłodzić 🍭🍬 i czymś smacznym dogodzić. Na humorów 😍 poprawienie, na słodsze z nauką 📑 oswojenie, rogale swoim dzieciom 👧👦 przygotujcie i do szkoły, plecaka 💼zapakujcie. Rogale ❤ z ciasta drożdżowego i pysznego nadzienia piernikowo orzechowego. Takie domowe są niepowtarzalne, smaczne, dla małych i dużych smakoszy idealne 👌. Nadzienie jest oryginalne, dzięki piernikom 💙 w smaku genialne(...)się smucić 😉, że wakacje 🌅 uciekają, upieczcie 🔪 rogale, a zobaczycie jak wasze dzieci 👦👧uśmiechnięte buzie 😁 mają. Przecież jesień 🍀🍁 też jest urokliwa, zima ⛄ osobliwa, wiosna 🌼🌹🌷kolorowa i znów wakacje 🌌☀ 😎 będą od nowa. Kształty rogali, nie musza być jednakowe 😋, bo i tak w smaku wszystkie są takie same, wyjątkowe 💜💛💚. Składniki na ok. 36 średniej wielkości rogali: nadzienie
Moniki SmakołykiDzień dobry Kochani! Życzę miłego dnia! Śniadanko: - rogal maślany - serek owczy (oscypek) - pistacje - miód pszczeli - masło Rogala smarujemy masłem, następnie miodem, posypujemy pistacją, przykrywamy plastrem sera i ponownie posypujemy pistacją. Polewamy płynnym miodem! Gotowe! Pozdrawiam cieplutko
SMYKWKUCHNIMaślane rogale na leniwe i późne wspólne śniadanie. Idealne ze świeżym masłem, dżemem lub konfiturą ale także pasują do serów czy wędlin. Przepis już sprawdziłam wcześniej ale rogale zniknęły w takim tempie, że zdjęć nawet nie zdążyłam zrobić. Dodatkowo może skusi Was jeszcze to, że ciasto można zarobić wieczorem, miskę nakryć folią i ciasto do wyrastania wstawić(...)lodówki. Rano wystarczy rogale uformować, zostawić do napuszenia i można piec. Korzystałam z przepisu na ciasto z Halinki bloga , a formowanie rogali możecie zobaczyć na tym filmiku Tomasza . Polecam Wam serdecznie :) Składniki: 500 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 2 łyżki cukru 200 ml ciepłego mleka 20 g świeżych drożdży 2 jajka 100 g rozpuszczonego masła Do posmarowania
Kocham..lubię..gotuję..kilka lat, ale zawsze zapominałam o białym maku. W tym roku było inaczej, biały mak zamówiłam wcześniej przez internet, gdyż w mojej okolicy jest on zupełnie niedostępny. Chcąc upiec rogale jak najbardziej przypominające te z Poznania skorzystałam z przepisu Renaty. Przepis, który podała na swoim blogu, klik otrzymała od Piotra Koperskiego, z poznańskiej cukierni w której to wypiekają certyfikowane(...)przez UE rogale Świętomarcińskie. Prace rozłożyłam sobie na dwa dni, wczoraj przygotowałam nadzienie a dzisiaj ciasto i wypiekanie. Jest z nimi trochę roboty, ale naprawdę warto je przygotować samodzielnie. Przepis cytuję za Renatą: ROGALE ŚWIĘTOMARCIŃSKIE Ciasto półfrancuskie 400 ml mleka 1 kg przesianej mąki pszennej 120 g cukru 120 g masła 2,5 jajka (użyłam 2 jajka
Pieguskowa Kuchniapiekę na 11 listopada rogale św. Marcina. Słynie z nich Poznań, tam są produktem regionalnym, którego autentyczność oraz wyjątkowość jest potwierdzona certyfikatem. Tajnej receptury na oryginalnego poznańskiego rogala nie zna chyba nikt, tylko te osoby, które je produkują. Jednak wiele cukierni zdradza składniki, sposób zwijania itp. Zbierając te dane stworzyłam swój przepis na rogale. jest czasochłonny(...)składniki nie należą do najtańszych, ale raz do roku warto, ponieważ nie chwaląc się rogale z tego przepisu wychodzą przewspaniałe. przepis znajduje się tu : przepis na rogale marcińskie kliknij (z przepisu wychodzi około 25 dużych rogali) Oczywiście składają się z ciasta półfrancuskiego z nadzieniem z białego maku, z miodem, orzechami, migdałami i bakaliami
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokupołożonej na ziemi wielkopolskiej, ale czy to umniejsza ich smaczność? Absolutnie nie! Bazą do tego rarytasu są dwa przepisy ze strony Pani Doroty mojewypieki.com. Ponieważ oryginalne ciasto na rogale jest wersją długo wyrastającego drożdżową ciasta półfrancuskiego, takiego maślanego, wielokrotnie listkowanego, aby uprościć sobie pracę wybrałam ciasto duńskie, także bardzo maślane i drożdżowe, różniące się głównie tym, że masło(...)było chłodzone dłużej niż noc czy dobę, to przygotowujemy je do wypieku już po pół godzinie. Ciasto tylko RAZ może być odłożone na czas do 4 dni. Przed formowaniem rogali ciasto można jeszcze lekko rozwałkować, gdy płat wyda się nam za gruby, Najlepiej, żeby miał ok. pół centymetra. wyjęte z lodówki zimne ciasto lekko "rwące się" pod wpływem
I tu będę miała takie teczęść wałkujemy na w miarę cienki placek. I dzielimy na 8 trójkątów. I uwaga, to ważne: im bardziej trójkątne bedą nasze trójkąty, tym bardziej rogalowe (czyt. ładniejsze) będą nasze rogale. Teraz rozpuszczamy w rondelku 50 g masła i smarujemy nim po kolei nasze trójkąty (zamiast tego możemy posmarować placki przed wykrojeniem trójkątów). I smarujemy trójkąty nadzieniem. Ja zrobiłem(...)budyniem waniliowym i 8 z pokruszoną czekoladą (po dwie pokruszone kostki na rogala). Następnie rolujemy zaczynając od szerszej strony . Zaklejamy boki, wyginamy tak, żeby nabrało kształtu rogala, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy jeszcze na nie za długi czas do podrośnięcia. Znowu rozpuszczamy 50 g masła i smarujemy po wierzchu rogale. Nagrzewamy piekarnik
Marder&Marder ManufactureCzekalam na niego caly rok, ale dla tego smaku warto bylo. Mowa oczywiscie o Rogalu Swietego Marcina, na ktorego punkcie bzika maja chyba wszyscy Poznaniacy ;-) Slodkie, wypelnione bialym makiem, orzechami i skorka pomaranczowa, jednym slowem pyszne. Tradycyjnie wypiekane na ten jeden dzien w roku. Zajadajac sie takim rogalem zycze Wam udanego swietowania. Karolka
Przysmaki KarolkiNasze zeszłoroczne rogale na Świętego Marcina były przepyszne, ale na ich zrobienie trzeba było przeznaczyć dwa dni pracy. Dlatego też powstał pomysł, aby w tym roku zrobić szybkie rogaliki z białym makiem , wykorzystując gotowe ciasto francuskiego oraz gotową masę makową z białego maku. Do nadzienia dodaliśmy mielone orzechy i migdały, masę marcepanową i biszkopty, dzięki czemu elementy tradycyjnych rogali(...)marcepanowej 50 g migdałów 50 g łuskanych orzechów włoskich 50 g łuskanych orzechów laskowych 100 g kandyzowanej skórki pomarańczy 100 g biszkoptów 1 jajko Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania rogali (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Migdały zalać gorącą wodą, ostawić na 10 minut, po czym zdjąć skórkę. Do misy blendera wsypać orzechy włoskie, orzechy laskowe, migdały oraz kandyzowaną skórkę pomarańczy
niecodziennikparyjesiennych deszczach i wszystkich odcieni żółci, złota i pomarańczy będę wracać i znurzać się w nich miękko bez opamiętania, jak palce w pulchnym cieście drożdżowym, z którego powstały rozpustne rogale. W objęciach cienkiego ciasta tulą się do siebie same pyszności. Tu drobno siekany łosoś łączy się ze szpinakiem w kremowej rozkoszy podbitej smakiem wyrazistego żółtego sera. Drożdżowe księżyce(...)ciepło i na zimno, z jogurtowym dipem i bez niego także :) Chodźcie zwinąć kilka złocistych rogalików z łososiem i szpinakiem i niech ta jesień obfituje w samo dobro! Rogale drożdżowe z łososiem na 6-7 sztuk Potrzebujesz Na rogale: 300g mąki 10g świeżych drożdży ( lub 1 płaska łyżeczka suchych) 1/2 łyżeczki cukru 120ml letniego mleka 1 duże jajko
Kuchnia w Słońcu SkąpanaRogale Marcińskie ( zwane również Świętomarcińskie ) to taki obowiązkowy Must Have w listopadzie. Na wszystkich blogach przepis na nie pojawia się już od początku miesiąca. Dziś i ja mam dla Was przepis na Najlepsze Rogale Marcińskie – czyli tradycyjny wypiek dla obszaru województwa wielkopolskiego ( głównie z Poznania ) przygotowywany na 11 listopada z okazji dnia św. Marcina. Ciasto półfrancuskie – delikatne(...)listkujące się, nadzienie z białego maku, orzechów i bakalii, to naprawdę silna pokusa! Troszkę trzeba się potrudzić, żeby zrobić te rogale, ale uwierzcie mi, że warto! Niebo w gębie! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ( ok. 25 szt ) * mąka pszenna – 1 kg * świeże drożdże – 45 g * mleko – 500 ml * cukier – 120 g * dobrej jakości masło
Ostra na SłodkoPiotrka najdzie ochota na coś słodkiego, gdy przyjdą niespodziewani goście, albo gdy 11 listopada, oprócz Święta Niepodległości są imieniny Marcina i w naszej Wielkopolsce piecze się z tej okazji rogale marcińskie takie jak w tym przepisie na blogu. Nie miałam białego maku, marcińskie rogale w Niemczech nie do kupienia, więc z tej okazji przygotowałam taki mały słodki ersatz(...)drobną namiastkę prawdziwych rogali marcińskich, w postaci pysznych pófrancuskich rogali z marcepanem, gdyż miałam pyszny marcepan w kostce i karmelizowane siekane orzechy laskowe, które były idealne do obsypania już upieczonych rogalików po lukrowaniu. Polecam też przepis na rogali ze śliwkami Składniki na 14 rogalików półfrancuskich z marcepanem: 1 arkusz ciasta francuskiego 1 arkusz ciasta drożdżowego marcepan
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię