rogale - 1033 przepisów (strona:9/69)

Rogale Marcińskie 227

przygotowywanie Rogali Świętomarcińskich;)  Zna je chyba każdy ale zapewne większość z nas nie wie skąd wywodzi się ich tradycja. A więc trochę z historii. Początek produkcji rogali datuje się na rok 1891 kiedy to proboszcz parafii św. Marcina poprosił swoich wiernych aby w tym dniu uczynili coś dla biednych. Obecny na tej mszy był cukiernik Józef Melzer(...)który zaproponował swojemu szefowi wypiek rogali. W ten sposób rogale trafiły na poznańskie ulice, bogaci kupowali je natomiast biedni dostawali za darmo.  Rogal jest przepyszny. Ciasto półfrancuskie nadziane białym makiem z dodatkiem bakalii, jednym słowem niebo w gębie.  Przepis pochodzi ze strony Rogalemarcińskie.pl   Polecam bardzo;)   Składniki masa: 250 gramów białego maku 300 gramów

Krakowskie smaki Ani
Rogale drożdżowe nadziane białym makiem z bakaliami 156

Dzień świętego Marcina rogalem się zaczyna” Co roku 11 listopada w Dzień Świętego Marcina w Poznaniu i okolicach wypieka się ogromne ilości rogali Świętomarcińskich. Jednak kto chce wypiekać rogale pod taką nazwą, musi zdobyć certyfikat i prawo do wypieku według tradycyjnej receptury. A taki tradycyjny rogal powianiem być przygotowany z ciasta półfrancuskiego. Ważyć powinien(...)podstawą wypieku jest nadzienie – na bazie białego maku! Moje rogale nie są przygotowane według tradycyjnej wielkopolskiej receptury, ale są jednakowo pyszne. Rogaliki przygotowałam z ciasta drożdżowego z nadzieniem z białego maku i bakalii. Z tych proporcji wyszło 32 sztuki małych rogalików, których nie ważyłam … po prostu nie zdążyłam… Składniki * NADZIENIE 400 g białego maku

Tajemnice Smaku
Kruche rogaliki drożdżowe z dowolnym nadzieniem + filmik 222

Listopad to miesiąc rogali , szczególnie tych najpyszniejszych na świecie czyli rogali marcińskich. Ale te rogale są bardzo trudne, pracochłonne i czasochłonne , zatem ja proponuję dziś wersję ekspresową na pyszne, kruche i chrupkie ciasto drożdżowe, a nadzienie dowolne, do tych rogali pasuje wszystko co słodkie . Ciasto nie wymaga wyrastania , mieszamy składniki zagniatamy i pół godziny chłodzimy(...)blachy rogalików: 2 szklanki mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 2 łyżeczki cukru do drożdży 3 łyżki cukru do ciasta 1 całe jajko 1 żółtko 1 białko do smarowania rogali przed pieczeniem 1 paczka cukru waniliowego szczypta soli 100 g miękkiego smalcu 100 g miękkiego masła garść sezamu dowolne nadzienie Wykonanie: 1. W kubeczku rozkruszamy drożdże, dodajemy 2 łyżeczki

Kawa z mlekiem
Rogale Marcińskie. 169

Wspaniałe, pyszne, puszyste i chrupiące, czyli najlepsze rogale Marcińskie. Oczywiście bez certyfikatu, bo na maśle. W tym roku wypróbowałam gotowe nadzienie z puszki, ku memu zdziwieniu było całkiem, całkiem (polecam wszystkim zabieganym), chociaż wiadomo, że swojskie byłoby najlepsze. Trochę było zabawy ze zwijaniem, bo nie bardzo lubię jak nadzienie wystaje z każdej strony ;), ale każdy kolejny rogal wyglądał lepiej(...)wyrośnięciu i upieczeniu okazało się, że przybrały właściwy kształt, a po lukrowaniu wręcz zachwycały wszystkich. Dodam jeszcze, że smakowały wybornie! Polecam!!! Składniki na Rogale Marcińskie: na 20 sztuk CIASTO PÓŁFRANCUSKIE: 540 g mąki tortowej 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru do rozczynu 250 ml ciepłego mleka 3 łyżki cukru 1 łyżka cukru z wanilią 2 żółtka (białka

Rozpustne gotowanie
Rogaliki drożdżowe z jagodami 224

szerszej strony (podstawy trójkąta), wykładać jagody. Delikatnie zawijać rogaliki, kierując się w kierunku czubka trójkąta. Gotowe rogale układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarować roztrzepnanym jajkiem. Rogale odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 10 miut. Piec rogale w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza na złoty kolor. Upieczone posypać cukrem pudrem. Rogaliki drożdżowe(...)jagodami O czym warto pamiętać przygotowując rogale drożdżowe. Użyłam świeżych jagód ale można użyć także mrożonych. Trzeba je jednak najpierw rozmrozić i odlać nadmiar soku. Równie fajnie jak jagody sprawdzą sie w rogalikach borówki. Lubisz ciasta drożdżowe? Jeśli tak to koniecznie wypróbuj nasz przepis na Marmurkową drożdżówkę . The post Rogaliki drożdżowe z jagodami appeared first on MeCooks

mecooks
TRADYCYJNE ROGALE DOMOWE 221

Uwielbiam je ! Delikatnie słodkie rogale drożdżowe posypane makiem. Jak tylko je widzę to nie przepuszczę...Kojarzą mi się z dzieciństwem i małą piekarnią " na Edukacji" w moim rodzinnym mieście. Nigdy wcześniej nie próbowałam robić ich w domu, nawet przez myśli mi to nie przeszło. Zawsze myślałam, że takie pieczywo wychodzi tylko w piekarni 😉 Ale na szczęście zmieniło się moje(...)czasie, ciasto dzielimy na 2 części. Każdą część ciasta rozwałkowujemy na kształt koła i dzielimy na ósemki. Każdy trójkąt zwijamy od podstawy do wierzchołka, aby powstał rogal. Gotowe rogale układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 30 min., aby podrosły. Żółtka roztrzepujemy i smarujemy nimi wierch rogali. Posypujemy makiem

Kuchnia MagdaLeny
Rogale marcińskie 179

wzmianki o tradycji wypiekania rogali pojawiły się już w 1860r. Tradycyjny rogal przygotowywany jest z ciasta półfrancuskiego, nadziany jest masą z białego maku z bakaliami. Ciekawostką jest to, że w ciągu roku Rzemieślnicy zrzeszeni w Cechu Cukierników i Piekarzy w Poznaniu sprzedają około 2,5 miliona rogali, z czego połowę sprzedają w dniu św. Marcina. Mój dzisiejszy przepis(...)przed dodaniem jajek rozdzieliłam je na pół. Do jednej części dodałam 1 jajko i wykorzystałam od razu, a drugą część zamroziłam. Polecam poniższy filmik instruktażowy z wałkowania i zwijania rogali, warto obejrzeć przed pieczeniem: Rogale marcińskie Składniki na 12 sztuk: Na ciasto drożdżowo - francuskie: 230ml ml ciepłego mleka 20g świeżych drożdży 1 jajko 3 łyżki cukru

Smak mojej kuchni
Rogale Marcińskie 921

wałkujemy prostokąt o grubości ok 0,5 cm, kroimy na trójkąty i nakładamy na nie dużą ilość masy makowej, zostawiając po ok 0,5 cm nieposmarowanego brzegu. Podstawę rogala zakładamy do środka na ok 2 cm, nacinamy na środku i zwijamy. Ja oczywiście nie mierzę linijką więc moje rogale są cieńsze, grubsze, większe i mniejsze. Tradycyjne rogale są ogromne, ja specjalnie zrobiłam mniejsze, by było podzielniej :). Tak przygotowane rogale odstawiamy na ok godzinę do wyrośnięcia, pieczemy 20 minut w 200 st. C. Gdy ostygną polewamy lukrem i posypujemy siekanymi migdałami. Przepis zaczerpnęłam z bloga Smaczna Pyza

Cynamonowe szczęście
rogale marcinskie 158

rozwalkowaniau i zlozeniu ciasto dobrze zawinac i wlozyc do lodowki na conajmniej 5 godzin, a najlepiej na cala noc. Wyjac z lodowki na okolo 20 -30 minut przed robieniem rogali. Ponownie wałkowac ciasto na prostokat o wymiarach mniej wiecej 65x34cm i przeciac wzdluz dlugiego boku na 2 czesci. Kazdy powstaly w ten sposob pasek pokroic na 12 trojkatow(...)bokach. nastepnie zwijam rogaliki. Blaszkę wykladamy pergaminem i ukladamy w odstepach zrobione rogaliki.Przykrć i pozostawić do wyrosniecia, az podwoja objetosc, okolo 1 1/2 godziny. W tym czasie gdy rogale rosna ,rozgrzac piekarnik do 180ºC. Wyrosniete rogale smarowac rozbełtanym jajkiem z mlekiem i piec około 25-30 minut ,na złoty kolor.Gorące rogale wyjac na kratkę

w mojej kuchni
Rogale Świętomarcińskie 1965

babci z Wielkopolski, więc w mojej rodzinnej spuściźnie nie ma receptury na te rogale. Więc posiłkowałam się przepisem z bloga:  cynamonowypyl.blox.pl :)  Gotowe rogale zabieram jutro na zawody z biegania na 10 km. Obiecałam kolegom. Po takim biegu każdy ma ochotę na słodkie. Trzymajcie kciuki! :)  Składniki na ciasto: 1 kg przesianej mąki pszennej 400 ml ciepłego(...)każdy trójkąt nakładamy nadzienie z białego maku. Podstawę trójkąta zawijamy na ok. 3 cm, przecinamy na środku, lekko rozkładamy aby powstały ( różki:) )  i zwijamy  w rogalRogale przekładamy na blachy wyłożone papierem do pieczenia, odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180˚C. Wyrośnięte rogale pieczemy 25 – 30 minut do zrumienienia

Bon Appetit Małgorzaty
Drożdżowe rogale z marcepanem i migdałami 193

miękkie masło tworząc pastę, a następnie całą pastę marcepanową rozsmarowujemy na cieście drożdżowym - równomiernie. Ciasto dzielimy na 12 równych części i zwijamy od najgrubszej do najcienszej strony formując rogale. Tak przygotowane rogale wykładamy na blaszki wyłożone papierem do pieczenia i odstawiamy do wyrastania w ciepłe miejsce na około 30 minut. W między czasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni(...)Kiedy rogale są już napuszone smarujemy je roztrzepanym jajkiem i posypujemy siekanymi migdałami. Pieczemy przez około 20 minut do zrumienienia. Rogale studzimy na kratce. Smacznego

Plate of Joy
Rogale drożdżowe 205

lekko oprószam mąką, przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Gdy ciasto już zwiększy swoją objętość,  przebijam pięścią, aby odgazowało i formuję, np. tym razem – rogale. Polecam korzystanie z rękawiczek jednorazowych, gdyż ciasto lekko przywiera do rąk.  Uformowane rogale poukładałam na blaszce wyłozonej papierem do pieczenia, przykryłam i na 30 minut odstawiłam ponownie(...)ciepłe miejsce  do wyrośnięcia. Wyrośnięte rogale posmarowałam roztrzepanym jajkiem, posypałam makiem. Piekłam w piekarniku nagrzanym do 180°C  przez 20 minut. Uwielbiam, gdy po  domu  roznosi się zapach pieczonego ciasta drożdżowego. Na śniadanie, czy kolację -  z masłem, miodem… mała rzecz, a cieszy. Do tego przepisu, powrócę jeszcze niejeden raz na blogu. A tymczasem – życzę smacznego.Wydrukuj przepisThe post Rogale

mojewypiekiinietylko
Rogaliki drożdżowe z marmoladą lub powidłami 93

Uwielbiam wypieki drożdżowe. Dziś zapraszam Was po przepis na rogaliki. Robiłam na bazie przepisu na rogale z makiem, ale ciasto podzieliłam na więcej części, by rogaliki wyszły małe i było ich więcej. Przepyszne!!! Składniki: Ciasto: 500 g mąki pszennej (typ 480 lub 500) 200 ml ciepłego mleka  25 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych 3 łyżki cukru(...)roztopionego masła  2 jajka szczypta soli olejek cytrynowy Dodatkowo: dowolne powidło lub marmolada (u mnie powidło śliwkowe i marmolada różana) 1 jajko do posmarowania rogali Sposób przygotowania: 1. Składniki powinny mieć temperaturę pokojową, tylko mleko należy podgrzać, by było ciepłe, ale nie gorące.  2. W misce robimy rozczyn, drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru, potem dolać mleko

Kuchnia domowa Ani
ROGALE Z JABLKAMI 198

Rogale z nadzianiem jabłkowy, mięciutkie puszyste długo zachowują świeżości. Zdecydowanie za mało użyłam jabłek w przygotowanych rogalach. W przepisie podaję  proporcje tak aby jabłek było wystarczająco dużo. SKŁADNIKI Rozczyn: 100 g drożdży łyżka cukru 2 łyżki mąki ½ szklanki letniego mleka Ciasto: 1 kg maki 200 g masła (roztopionego) ¾ szklanki cukru Cukier waniliowy Szklanka letniego mleka 4 jajka(...)wyrośnięcia. Wyrośnięte   ciasto na dwie części, i rozwałkować na kształt koła i podziel na cztery części. Na każdy trójkąta położyć łyżkę jabłek i zwinąć zwiń rogaliki. Gotowe rogale posmarować roztrzepanym jajkiem i odstawić aby podrosły. Piec w 180 stopniach

RAROSSA
Rogale z kremem czekoladowym na jogurcie. 108

Rogale z kremem czekoladowym, polane lukrem i posypane płatkami migdałów.  Idealne, do kawy, herbaty i mleka. Sprawdzą się na deser, drugie śniadanie  czy podwieczorek. Świeże smakują obłędnie, na drugi dzień też są w porządku,  ale wiadomo, to już nie to samo.  Składniki: 60 g. mleka 50 g. drożdży 3 pełne łyżki cukru 500 g. mąki(...)jogurtu greckiego 1 jajko 100 g. oleju szczypta soli  Nadzienie: Krem czekoladowy Lukier: 100 g. cukru pudru 2 łyżki gorącej wody  Dodatkowo: jajko do posmarowania rogali 3-4 łyżki płatków migdałów do posypania  Wykonanie: Mleko drożdże i cukier wymieszać w misce. Zostawić na 15 minut.  Następnie dodać resztę składników tj. mąkę, jogurt, jajko, olej

Agusiowe smakołyki