jadłam rogala z Poznania, ale upiekłam dziś swoje własne, wiadomo, nigdy w domu nie zrobimy identycznych rogali jak te certyfikowane, ale możemy zrobić podobne i też wspaniałe. Rogal marciński jest bardzo czasochłonnym wypiekiem, dużo czasu zajmuje przygotowanie półfrancuskiego ciasta, jednak radość z upieczonych samodzielnie rogali rekompensuje wszystko :-) Ale dość wstępu, zaczynamy: Z PODANEGO PRZEPISU WYSZŁO(...)DUŻYCH ROGALI, nadzienie i ciasto polecam przygotować dzień wcześniej SKŁADNIKI CIASTO PÓŁFRANCUSKIE -1 kg mąki pszennej tortowej -400ml ciepłego mleka -3 jajka -40g świeżych drożdży -100g cukru -1 łyzeczka soli -120g masła -300g zimnego masła do ciasta (wałkowanie) NADZIENIE -0,5 kg białego maku -2/3 szklanki cukru -2/3 szklanki miodu
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuA gdyby tak usiąść wygodnie na starej drewnianej werandzie... z podłoga co skrzypi, przy malwie co kwitnie, z kotem co mruczy na kolanach i niech jeszcze
Apetyczna babeczkaPrzepis z facebooka. Już dawno miałam zrobić coś co nie jest ciastem, tylko coś co jest czymś do podjadania. I znalazłam na grupie kulinarnej przepis na
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comSkładniki: Zaczyn: 2 szklanki mleka 1/2 kostki świeżych drożdży 2 łyżki cukru szczypta soli 2 łyżki mąki 3 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 2 jajka 1
A Ty Smakuj MnieSobota zapowiadała się całkiem inaczej, miała być podróż w sielskie anielskie miejsce, ale moje zdrowie pokrzyżowało trochę plany. Było równie intensywnie i miło ale jednak całkiem
Dzieje kuchennej WiewióryZbliża się 11 listopada… w poznańskich cukierniach pojawiają się rogale marcińskie – z certyfikatem, bez certyfikatu, większe, mniejsze, pyszne i mniej pyszne. Ponieważ już od ponad 20 lat mieszkam w Poznaniu, to musiałam upiec rogale w mojej „słodkosentymentowej” kuchni Są rewelacyjne, przepyszne, uzależniające… Jeśli znacie jeszcze jakieś określenia na pyszności, to z pewnością będą pasować do tych rogali(...)wiem, są czasochłonne, wymagają cierpliwości, ale gwarantuję Wam, że smak wynagrodzi wszystkie trudy. Zaopatrzcie się w biały mak, a resztę składników z pewnością znajdziecie w swojej kuchni Moje rogale nie są certyfikowane, więc pozwoliłam sobie na wiele swobody (inspiracji szukałam też na stronie artkulinaria.pl oraz poznan.naszemiasto.pl ). Zrobiłam tak, żeby było smacznie. Poniżej podaję przepis na 15 sporych, długich
Słodki sentymentpoznańskich cukierniach pojawiają się rogale marcińskie – z certyfikatem, bez certyfikatu, większe, mniejsze, pyszne i mniej pyszne. Ponieważ już od ponad 20 lat mieszkam w Poznaniu, to musiałam upiec rogale w mojej „słodkosentymentowej” kuchni Są rewelacyjne, przepyszne, uzależniające… Jeśli znacie jeszcze jakieś określenia na pyszności, to z pewnością będą pasować do tych rogali. Tak, wiem, są czasochłonne, wymagają(...)podstawie trójkąta paskach (zrobiłam to przy pomocy rękawa cukierniczego, tak jest najwygodniej). Podstawę trójkąta zawijam na 3 cm, nacinam środek i teraz mogę zwijać do końca (więcej, jak zwijać rogale https://www.youtube.com/watch?v=SpENdiBUcvM). Gotowe rogale układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywam ściereczką i odstawiam na pół godziny do wyrośnięcia. Następnie wstawiam rogale do piekarnika nagrzanego
Słodki sentymentRogale marcińskie. Thermomix przepisy. Przepis na rogale marcińskie do wykonania w Thermomix TM31 i Thermomix TM5 Składniki: 250 g mleka 30 g świeżych drożdży 500 g mąki pszennej tortowej 1 łyżka esencji waniliowej lub ziarenka z jednej laski wanilii 3 żółtka 30 g cukru szczypta soli 50 g masła stopionego 200 g miekkiego masła Składniki na nadzienie(...)podłużnych suchych biszkoptów 30 g śmietany 30 % 3 białka, które nam zostały z ciasta szczypta soli na wierzch rogali: jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania rogali 250 g cukru pudru + 1 łyżeczka soku z cytryny + gorąca woda (na lukier) posiekane uprażone orzeszki do posypania Thermomix przepisy. Rogale marcińskie. Wykonanie ciasta: Do naczynia Thermomix wlewamy mleko
Themo przepisykażdym kładziemy pół plastra sera i połówkę naciętej parówki. Formujemy zgrabne rogaliki, zwijając ciasto od najszerszej części (podstawy) trójkąta, czubek trójkąta musi znaleźć się pod spodem, nadając formę rogala. Rogale układamy na blasze i blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 25 stopni C na ok 15 minut aż rogale lekko podrosną. Możemy je też przykryć ściereczką(...)odstawić w ciepłe miejsce aby podrosły. Po 15 minutach blachę wyjmujemy z piekarnika i nagrzewamy piekarnik do 180 st C. Rogale smarujemy wodą i posypujemy powierzchnię np. czarnuszką. Blachę z rogalami wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 15 – 20 minut aż rogale się zarumienią. Studzimy rogale na kratce. Smacznego! The post Rogaliki z parówką
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięcertyfikowane rogale Świętomarcińskie, ale pyszne rogale z ciasta półfrancuskiego drożdżowego z nadzieniem z białego maku. Są z tym co najbardziej lubimy i bez tego co nam przeszkadza, czyli bez skórki pomarańczowej, bez dziwnych aromatów i nie są przesłodzone jak większość rogali na 11 listopada.... Za to z mnóstwem masła, migdałów, miodu... I co dla mnie istotne zrobiłam(...)dodatek biszkoptów do masy jest orkiszowy- błyskawicznie upiekłam swoje biszkopty... Jak już robić własne, to porządnie...💪 I choć zupełnie nie miałam ich w planach 🙈, mam już na blogu podobne rogale, to gdy tylko ujrzałam te rogale na jednej z grup- natychmiast zmieniłam zdanie...😄 Tak więc w tym roku powstały u mnie orkiszowe rogale marcińskie. Totalnie zauroczyły
Smaczne Zdrowesłonymi dodatkami. Składniki na pewno znajdziesz w swojej kuchni – jest to kilka podstawowych produktów, więc do dzieła! Jednym z kluczowych składników są ziemniaki, które sprawiają że rogale są puszyste i dłużej miękkie. Przepis jest wegański. // Składniki – ciasto (6 sztuk): 400 g mąki 50 ml oleju 150 g ugotowanych tłuczonych ziemniaków 220 ml mleka roślinnego(...)kurkumy zależy od Twoich upodobań Połową powstałej mieszaniny posmaruj wierzch rozwałkowanego ciasta. Teraz ciasto przekrój na 6 trójkątów. Każdy z nich zawiń do środka zaczynając od podstawy i uformuj rogale – dokładny sposób możesz zobaczyć na filmiku powyżej Rogale posmaruj pozostałą mieszaniną mleka, oleju i kurkumy, a następnie posyp makiem. Gotowe rogale przełóż na blaszkę do pieczenia
Via GustoDzień Świętego Marcina. Z okazji tego dnia, poznaniacy zajadają się pysznymi rogalami. Półfrancuskie ciasto, masa z białego maku, z dodatkiem biszkoptów, orzechów, rodzynek, rogal zawinięty w półksiężyc, całość posmarowana pomadą i obsypana posiekanymi orzeszkami. Rogale wyszły naprawdę genialne, ciasto - warte poświęcenia (czasowego i siłowego, przynajmniej u mnie wymagało to użycia siły, Mąż w tym czasie wykładał styropian(...)naszym gniazdku pod podłogówkę, i niestety nie mógł mi pomóc, ale dałam radę!). Na rogale musimy poświęcić dwa dni. Pierwszego dnia stracimy go troszkę więcej, ale drugiego idzie już raz, dwa. Z przepisu wychodzi ok 25 sporej wielkości rogali. Naprawdę warto raz do roku poświęcić się i przygotować tradycyjne rogale, jedyna wada, zbyt szybko znikają ;). Zapraszam
Trufelkowodługie. Nakładamy na nie naszą masę makową (hojnie), ale nie do samego czubka. Podstawę trójkąta nacinamy na środku na długość 2-3 cm – to pozwoli nam przy zawijaniu rogali uzyskać ładny kształt z uszami. Zawijamy rogale zaczynając od podstawy, lekko ją „rozkładając na boki”, formujemy rogale i zostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Rogale świętomarcińskie pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w rozgrzanym piekarniku (180-200 stopni) przez około 35-45 minut. Rogale powinny być zarumienione. Gdy lekko przestygną polewamy je lukrem (cukier puder wymieszać z niewielką ilością wody, tak żeby był gęsty) i posypujemy posiekanymi migdałami. Z podanych porcji wychodzi około 20-25 rogali. Post Rogale
Pociąg Do Kuchni