Przepis na rogale mleczne inspirowany jest w dużej mierze przepisem z książki Piotra Kucharskiego „Chleb. Domowa piekarnia” . Bardzo fajna lektura dla wszystkich, którzy chcą wypiekać chleb w domu. Świetne porady, od przygotowania akcesoriów, przez różne sposoby wypiekania, po przygotowanie piekarnika Rewelacja. Pierwszy przepis, który wypróbowałam, to właśnie przepis na rogale mleczne. Trochę było „afery” podczas robienia(...)ciasto dzielę na dwie połówki. Każdą część rozciągam jak ciasto na chleb, a następnie rozwałkowuję na okrągłe placki o grubości około 5 mm. Każdy placek kroję na 4 części. Rogale zwijam od szerszej części do wierzchołka, lekko wyginam, smaruję mlekiem lub białkiem i posypuję np. makiem. Rogale układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiam na około
Słodki sentymentRogale śniadaniowe z makiem to pyszne bułeczki , które kojarzą mi się z dzieciństwem i szkolnym sklepikiem. Delikatne , puszyste w środku z chrupiącą skórką na zewnątrz . Takie ciepłe rogale o poranku, do tego kubek kakao i od razu czuję się jak mała dziewczynka. W moim domu znikają w mgnieniu oka, bo domowe najlepsze . Zgadzacie się ze mną? Składniki(...)rogale śniadaniowe z makiem : * 500 g mąki pszennej (użyłam mąki pszennej poznańskiej typ 500 Młyny Szczepanki ) * 10 g suszonych drożdży * 65 g rozpuszczonego masła * 1 jajko * 3 łyżeczki cukru * pół łyżeczki soli * 200 ml mleka Dodatkowo: * 1 jajko do posmarowania na wierzch * mak do posypania na wierzch Wykonanie: Do miski wsypać łyżeczkę cukru i drożdże. Wlać
Zrób to smacznieRogale jak marcińskie Bardzo podobne zarówno w wyglądzie jak i w smaku do tradycyjnych, poznańskich rogali pieczonych co roku z okazji 11 listopada. Są to jednak oszukane rogale marcińskie gdyż nadzienie wykonane jest z kaszy manny wymieszanej z orzechami. Masa ta rewelacyjnie imituje biały mak, jest bardzo smaczna i ekspresowa w wykonaniu. Ciasto również jest dużo prostsze(...)masła Nadzienie: 500ml mleka 1 szklanka brązowego cukru 8 łyżek kaszy manny 10dkg migdałów (lub płatków migdałowych) 10dkg orzechów laskowych 5dkg orzechów włoskich olejek migdałowy Dodatkowo: lukier do polania rogali drobno pokrojone orzechy włoskie – do posypania *** Przygotowujemy nadzienie: mleko zagotowujemy z cukrem, wsypujemy kaszkę i gotujemy około 3 minuty, ciągle mieszając, aż zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia
Blog z Apetytemtradycyjne maślane wypieki, więc zwykle piekę sama. Przyznam, że przepisów na maślane wypieki wypróbowałam całkiem sporo i mało który, przypomina TEN smak. Taki smak jakie miały ciemne bułki czy rogale maślane, kupowane jeszcze w dzieciństwie w piekarni. Ale o to, trafiłam na Instagramie (ach, ostatnio cóż bym bez ciebie Insta zrobiła), na naprawdę przepyszny przepis. Ciasto maślane z niego(...)wychodzi idealne, a robić można chałki i bułki i rogale. Ja postanowiłam zrobić rogale i zastosować mały trik, jakiego nauczyłam się jakiś rok temu – otóż ciasto po rozwałkowaniu smarujemy warstwą masła. Potem ciasto rolujemy w rogaliki. Ten mega maślany smak, trochę przypominający nawet croissanta. W miejscu zwijania/smarowania masłem, rogal nam się pięknie rozwarstwia… Oczywiście, możecie spokojnie
Mieszam w GarnkuOszukane rogale marcińskie Tradycyjne rogale marcińskie są przygotowywane w Poznaniu i niektórych częściach Wielkopolski z okazji Dnia Świętego Marcina – 11 listopada. Wykonane są z ciasta półfrancuskiego i nadziane białym makiem. Ja dziś polecam Wam przygotowanie równie smacznych i efektownych ale dużo prostszych w wykonaniu oszukanych krucho-drożdżowych rogali marcińskich nadzianych kaszą manną i orzechami. Masa(...)każdą część ciasta wałkujemy na kształt koła (niezbyt cienko) *** *** Koło dzielimy na osiem trójkątów. Na szerszej stronie każdego trójkąta układamy łyżeczkę nadzienia *** *** Trójkąciki zwijamy i wyginamy w kształt rogala. Końce delikatnie zlepiamy aby nadzienie nie wypłynęło *** *** Zwinięte rogaliki układamy na wyłożonej papierem blaszce. Rogaliki smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem *** *** Następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy
Blog z ApetytemMarcina rogale i gęsina tak głoszą przysłowia i tradycja,a jak jest naprawdę? Rogale marcińskie to wielkopolski wypiek i chociaż moje województwo dzieli granicę z Wielkopolską to u nas są one mało znane. Po raz pierwszy jadłam je w zeszłym roku a w tym postanowiłam zmierzyć się z nimi. Poszperałam w internecie i upiekłam moje pierwsze rogale(...)brzegów. Brzeg od podstawy założyć do środka na szerokość 2 cm. Naciąć ostrym nożem na środku na głębokość 1,5 cm i zwinąć rogale rozchylając lekko boki. Rogale układać na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia ,odstawić na półgodziny do wyrośnięcia. Każdego rogala posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w temp. 200*C przez 20-25 minut. Wystudzone
Kolorowa kuchnia Elkiśniadanie np z dodatkiem dżemu. Musicie mi uwierzyć na słowo i je zrobić - będziecie zachwyceni. A do tego możecie je przygotować na dwa sposoby - jak - zerknijcie niżej :) Rogale same w sobie są mało słodkie, więc jeśli chcecie słodszych rogali - dodajcie więcej cukru do ciasta. Też będą smaczne. Przepis pochodzi z 1933 roku i uwierzcie mi, że zawsze(...)wychodzi :) Składniki (na 6 małych rogalików): - 250 g mąki pszennej - 1 jajko + 1 jajko do posmarowania rogali przed pieczeniem - 50 g masła - 10 g świeżych drożdży - 1,5 łyżki cukru - 0,5 łyżeczki soli - 100 ml ciepłego mleka lub wody - mak do posypania Ze świeżych drożdży zrobić zaczyn - nie wiesz jak? Zerknij tutaj. Kiedy zaczyn "ruszy
CookYourselfchociaż w Poznaniu nie mieszkam, to będę je piekła, a co! Żałuję tylko, że przez prawie 10 lat miałam ochotę je piec i tylko na ochocie się kończyło:) Bo rogale pychotka są! Przepis od Arabeski . Zaglądnij do niej koniecznie, bo znajdziesz tam dokładną instrukcję przygotowania tych cudownych delicji!!:) Składniki na masę z białego maku: 250 g białego maku(...)każdy trójkąt nałożyć nadzienie (można przy pomocy rękawa cukierniczego lub łyżką). Podstawy trójkątów zawijać na około 3 cm, nacinać po środku, powstałe "nóżki" lekko rozciągać na boki i zwijać rogale w stronę wierzchołków. Koniec wierzchołka zawijać pod spód, a rogi lekko zaginać do środka. Po uformowaniu wszystkich rogali należy przenieść je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
In my kitchenRogale Marcińskie to klasyczne, tradycyjne wypieki popularne szczególnie w Poznaniu w okresie jesiennym, gdzie podczas obchodów dnia Świętego Marcina - 11 listopada cieszą się największą popularnością. Rogale Marcińskie charakteryzuje pół-francuskie ciasto z niebiańskim w smaku nadzieniem z białego maku, migdałów i orzechów włoskich - smak, który koniecznie trzeba spróbować, a może nawet samodzielnie przygotować w naszych domach. Rogale Marcińskie (Świętomarcińskie) z Białym Makiem, Migdałami i Orzechami - Oryginalny, Najlepszy Przepis - Składniki (ok. 20 dużych rogali lub. ok. 40 mniejszych): Ciasto: 650 g mąki pszennej 300 ml mleka 100 g cukru 90 g masła (rozpuszczonego) 4 żółtka 30 g świeżych drożdży pół łyżeczki soli ponadto: 200 g masła w temperaturze pokojowej Nadzienie: 500 g białego maku
Słodka Stronaniewielu miejscach pod oryginalną nazwą. Nazwa jest zastrzeżona i bez odpowiednich certyfikatów pod tą nazwą sprzedawać nie wolno. Jednak, kto zabroni nam cieszyć się w domu prawdziwym rogalikiem marcińskim? Rogale marcińskie tradycyjnie są wypiekane z ciasta półdrożdżowego - półfrancuskiego, a nadziane są białym makiem. I taki przepis też Wam dziś zaprezentuje. Biały mak jest ciężko dostępny, jest tylko w kilku(...)sklepach na rynku i warto zacząć go szukać dużo wcześniej. Rogale dnia pierwszego są dość suche, jednak już po kilku godzinach miękną i wilgotnieją. Czas który spędzimy na przygotowanie, naprawdę w smaku zwróci nam się kilkukrotnie. Rogaliki do łatwych nie należą, są bardzo czasochłonne, jednak trzeba mieć naprawdę dwie lewe ręce by zepsuć ten przepis. Przepis na ciasto
Poezja Smaków - blog kulinarnyjest słodkim nadzieniem z białego maku i bakalii, wypiek mega kaloryczny, ale od czasu do czasu można sobie pozwolić :) W poszukiwaniu oryginalnego przepisu natknęłam się na informacje, że tradycyjny rogal powinien być wytwarzany z najwyższej jakości składników: białego maku, wanilii, masła, mielonych daktyli lub fig, rodzynek, śmietany i skórki pomarańczowej (nie wiem jak to się ma do oficjalnej, opatentowanej receptury(...)składnikom daleko do wysokiej jakości) . Najbliższy ideału był przepis znaleziony na blogu Kulinarne Szaleństwa Margarytki i z tego właśnie postanowiłam skorzystać. I się nie zawiodłam :) Wiem, że moje rogale nie wyglądają idealnie, bo okazało się, że wycięłam za krótkie trójkąty i zabrakło ciasta na dodatkowe zawinięcie, ale kto by się tym przejmował - smak wszystko wynagradza :) Polecam Wam bardzo
Domowa Cookierenka Agikawy jak i na śniadanie . Z podanej porcji wychodzi 16 dużych rogali ale można zrobić mniejsze jak ktoś woli wtedy wyjdzie więcej . Składniki na 16 dużych rogali : Ciasto : - 610 g mąki pszennej typ 650 - 4 jajka - 100 g cukru - 50 ml oleju - 200 -230 ml letniej wody ( dolewać w trakcie wyrabiania żeby ciasto nie było za rzadkie(...)kilka kropel olejku waniliowego - 50 g świeżych drożdży Dodatkowo : - 200 g miękkiego masła - 100 g ciemnego cukru - 2-3 duże łyżki cynamonu - 1 jajko + 1 łyżka mleka do posmarowania rogali Sposób wykonania : Drożdże rozrobić z kilkoma łyżkami letniej wody i cukru,rozczyn odstawić na 10 minut do wyrośnięcia . Wszystkie składniki na ciasto wymieszać z wyrośniętym rozczynem ,wyrabiać
Wypieki Renejakbym wyszła do sklepu to...bym wróciła z kilkoma rzeczami zupełnie niepotrzebnymi. Trzymajcie się dokładnie opisu wykoniania rogali. Pójdzie gładko na pewno! Składniki – u mnie wyszło 12 rogali 500 g mąki pszennej 500 MŁYN KOPYTOWA 7 g suszonych drożdży lub 25 g świeżych 65 g roztopionej margaryny Palma u mnie lub masła 170-190 ml ciepłego mleka(...)jest mąka) 1 pełna łyżeczka jogurtu naturalnego, ja musiałam zastąpić go truskawkowym 1 duże jajko 3 płaskie łyżki cukru ½ płaskiej łyżeczki soli A dodatkowo jedno rozbełtane jajo do posmarowania rogali i sezam do posypania Ja posmarowałam rozcięte rogaliki dżemem brzoskwiniowym niskosłodzonym z dodatkiem jabłka ORZECH Do kubka wsypać drożdże z łyżeczką cukru i mąki, dodać jogurt.Następnie wlać
Z Kuchni Do Kuchniproste rogale budyniowo-marcepanowe sprawdzą się doskonale jako szybki deser, przekąska dla niespodziewanych gości, na imprezę czy po prostu coś dobrego do kawy. Rogale są zrobione z ciasta francuskiego, które możecie wykonać sami (ale wtedy nie będą już szybką przekąską ), albo posilić się gotowym ciastem francuskim. Ja tutaj wybrałam tę drugą opcję, ponieważ naprawdę czas mnie gonił Składniki(...)delikatnie rozwałkowuję i kroję na trójkąty. Marcepan rozkruszam i mieszam z wystygniętym budyniem. Masę marcepanową układam na trójkątach ciasta, zwijam w rogaliki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Rogale smaruję roztrzepanym jajkiem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę 25-30 minut, aż rogale zrobią się złotobrązowe. Na koniec można posypać je cukrem pudrem, polać
Słodki sentymentpotrzeby przygotowywania rozczynu nawet, jeśli użyjecie świeżych drożdży. Skórka rogalików po upieczeniu jest chrupiąca, a wnętrze puszyste i delikatne. Sposób dzielenia i formowania rogalików pokazałam przy okazji przepisu na rogale marcińskie może to być pomocne dla tych, którzy będą przygotowywać rogaliki po raz pierwszy. Życzę miłego zwijania i smacznego! Print Rogaliki śniadaniowe .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full(...)nich uformować kulkę, a następnie rozwałkować ją na kształt trójkąta. Innym sposobem jest rozwałkowanie ciasta na prostokąt i podzielenie go na trójkąty ( sposób dzielenia pokazany jest w przepisie na rogale marcińskie, link do przepisu we wpisie ). Każdy trójkąt posmarować wcześniej rozpuszczonym masłem ( 50 g ), a następnie zacząć zwijać rogaliki od dołu trójkąta kończąc na jego wierzchołku. Uformować rogalik
SprawdzonaKuchnia.plDomowe rogale są najlepsze. Puszyste, delikatne i idealnie maślane. Tym razem przygotowałam wersję z nadzieniem czekoladowym. Wyszło pysznie. Czekolada nie jest sucha, tylko delikatnie wilgotna. Takie rogaliki można zabrać do pracy, czy na piknik, zaś dzieciaczkom dać do szkoły. U mnie obowiązkowo posypane makiem, bo mój syn Piotr kocha mak. SKŁADNIKI Ciasto drożdżowe: 250 ml ciepłego mleka(...)ostudzenia. Uwagi: Pamiętajcie, że wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Aby czekolada nam nie "uciekła" z rogalików, powinny być one dobrze zlepione w każdym miejscu. Widoczną na zdjęciu wersję rogali przygotowywałam z 6 żółtek, bo zostały mi po bezie. Dzięki temu wyszły mocno żółciutkie i delikatne. Ale w wersji z dwoma jajkami lub jajkiem plus żółtkiem są równie pyszne
Passions hobbies lifelistopada w moim rejonie tradycyjnie wypieka się rogale. Powinny być one przeważnie z masą makową, ale ja zrobiłam je z powidłami. Są one z ciasta drożdżowego, ale nie trzeba czekać aż wyrosną drożdże, tylko wszystkie składniki się zagniata razem i wkłada do lodówki na 2 godziny. Takie rogale są idealne na przekąskę do szkoły czy pracy, a także(...)wyjęciu z lodówki, ciasto podzielić na mniejsze części i rozwałkować (podsypując mąką) na placek o grubości 3-4mm. Pokroić w kwadraty wielkości 10cmx10cm (w zależności od wymaganej wielkości rogali). Na jednym narożniku wkładamy łyżeczkę powideł lub innego nadzienia. Po przekątnej zwijamy, a rogi zaginamy do środka formując rogala. 3. Przygotowane rogale układamy na wysmarowanej tłuszczem
Danka PichciPrzepyszne słodkie rogale śniadaniowe z dodatkiem puree z dyni polecają się do szklanki mleka i powideł śliwkowych. Rogale mają piękny dyniowy aromat i kolor, wypieczoną chrupiąca skórkę i mięciutkie wnętrze. Korzystałam z przepisu bazowego na ciasto drożdżowe według Moje Wypieki . Polecam serdecznie! Składniki: 380 g mąki pszennej 10 g suchych lub 20 g świeżych drożdży(...)część ciasta uformować w gładką kuleczkę, jak bułkę. Na stolnicy lekko podsypaną mąką każdą kulkę rozwałkować na owal. Jedną ręką trzymać dół ciasta a drugą ręką od góry zwijać rogale rolując ciasto do przodu i lekko do tyłu, lekko je uciskając aby ciasto rozciągało się na boki tworząc zwoje. Zrolowanemu ciastu nadać kształt rogala pamiętając aby brzeg ciasta
Kocham..lubię..gotuję..Dzień Dobry we wtorek :) Domowe rogale są najlepsze, warto wstać skoro świt i upiec na śniadanie, pod warunkiem, że lubi się śniadanie na słodko. Ja uwielbiam do czasu do czasu. Do tego kubek pysznej kawy i domowa konfitura, u mnie tegoroczne powidło śliwkowe, świeżo usmażone pachnące, najlepsze. Do wypieku rogali zamiast cukru użyłam syropu z mniszka lekarskiego(...)swojej spiżarni sporą ilość, i to był dobry pomysł, rogale wyszły niezwykle pachnące, puszyste i pyszne. Upieczcie koniecznie. Zachęcam :) Potrzebujemy: Na rozczyn: 5 dag świeżych drożdży 2 łyżki syropu z mniszka lekarskiego 2 łyżki mąki tortowej pół szklanki ciepłego mleka 1 cukier waniliowy Ciasto: 3 szklanki mąki tortowej 2 jajka 5 dag miękkiego masła 82% 5 łyżek syropu
Izabelawkuchnibazowało na drożdżach, ale obecnie częściej piecze się je z dodatkiem sera lub w innych wariantach przepisu, na kwaśnej śmietanie. Znajdziemy również przepisy na ciasto bez dodatku nabiału. A rogale uwielbiam za to, że niby przypadkiem, same lądują w dłoni i świetnie sprawdzają się do kawy, albo przegryzienia bez żadnej okazji. Same rogaliki nie są zbyt słodkie, jeśli lubicie(...)przek\u0105tnych na 8 lub 16 cz\u0119\u015bci.\r","Ka\u017cdy powsta\u0142y tr\u00f3jk\u0105t zawijamy od zewn\u0105trz do \u015brodka.\r","Delikatnie zawijamy w kszta\u0142t rogala.\r","Gotowe rogale smarujemy jajkiem.\r","Pieczemy w 180 stopniach do zrumienienia."]} Drukuj Rugelach – rogaliki z nadzieniem orzechowym Składniki Ciasto 320 g mąki pszennej szczypta soli
Mieszam w Garnkusię za równo jako dodatek na śniadanie zamiast pieczywa, ale też jako smaczne rogale na piknik. Można je upiec kilka dni wcześniej i przechowywać w pojemniku. W smaku rogale maślane są idealne, najlepiej smakują przekrojone, posmarowane masłem i do tego dżem. Mniam ! Zapraszam po przepis poniżej :). Składniki: (wychodzi ok. 24 rogali średniej wielkości) 1 szklanka mleka(...)masę. Ciasto powinno odstawać od rąk. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godziny, powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części. Rozwałkowujemy, kroimy na trójkąty i zwijamy rogale. Układamy na blasze, smarujemy roztopionym masłem i odstawiamy na 15 minut, by jeszcze podrosły. Po 15 minutach wkładamy rogale do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza
Gotuj z Mąkąpapierem do pieczenia robiąc ok 2-3cm odstępy między nimi. Odstawiamy pod bawełnianą ściereczką do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Przed pieczeniem smarujemy żółtkiem jajka wymieszanym z mlekiem. Rogale pieczemy w nagrzanym do 190-200st C piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu) ok 15-20 minut, do zrumienienia. W trakcie pieczenia z pozostałego białka, cukru pudru oraz(...)soku z cytryny przygotowujemy lukier, którym polewamy ciepłe, ale nie gorące rogale. Posypujemy posiekanymi drobno bakaliami. Ilość rogali zależy tak naprawdę od tego jak duże trójkąty zrobimy. Możemy zrobić jeszcze mniejsze lub wręcz przeciwnie- większe, tak jak typowo poznańskie rogale
Kuchnia w czekoladzieDrożdżowy rogal miętowy z białym serem powstał pewnego wieczora w przypływie chwili i… został doceniony nie tylko przez moją rodzinę, ale również w konkursie „Jakubiak lokalnie” (nagroda w postaci książki „Jakubiak lokalnie”). Połączenie ciasta drożdżowego, mięty i sera było przysłowiowym „strzałem w 10”. Spróbujcie i Wy. Zapraszam na pysznego drożdżowego rogala miętowego(...)farszem zostawiając około 0,5 cm wolnego brzegu. Zwijamy ciasto w roladę, następnie końce ciasta zawijamy pod spód. Przekładamy ciasto na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Nadajemy ciastu kształt rogala, tniemy ukośne ciasto nożem (sposób widać na zdjęciu poniżej). … widać kawałki świeżej mięty Tak przygotowane ciasto drożdżowe odstawiamy jeszcze na około 25 minut. Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni
Słodkie okruszkiskórki pomarańczowej 300 g biszkoptów, pokruszonych 4-5 jajek Lukier: 200 g cukru pudru kilka łyżek gorącej wody Dodatkowo: 100 g obranych ze skórki, posiekanych migdałów do posypania rogali (zastąpiłam orzechami włoskimi) Przygotowanie: 1. Nadzienie z białego maku: (najlepiej przygotować dzień wcześniej) Migdały zmielić, rodzynki zalać wrzątkiem, odstawić na 10-15 minut, odsączyć i drobno posiekać. Biały(...)każdy trójkąt nałożyć nadzienie z białego maku (polecam robić to za pomocą rękawa cukierniczego). Podstawę trójkątów zawinąć na około 3 cm, naciąć na środku, lekko rozłożyć i zwinąć w rogale. Umieścić je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. 5. Lukier: Cukier puder wymieszać z wodą do powstania gęstego lukru. 6. Wyrośnięte rogale
Nastoletnie Wypiekaniekażdy krążek to osiem rogali, czyli daje to 32. Rogale odstawiamy na 15 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jeśli mamy tylko jedną blachę to pieczemy rogale porcjami. Rogale pieczemy 15 min. w 180°C-190°C. Rogale możemy ozdobić lukrem lub posypać cukrem pudrem. Rada: żeby masa miała konsystencję bardzo gładką można(...)dodatkowo zmielić, lub zmiksować. Rogale mają bardzo dużo masy, dlatego trzeba je bardzo delikatnie zwijać. Ja dodałam do ciasta jedną łyżkę masy makowej, fajne kropeczki powstały. Smacznego
Moniki Smakołyki