mojej przyszłej małżonki jadłem rogale, aż… została moją żoną :-) Wspominam tamte czasy dość miło dlatego też czasem staram się do nich wrócić robiąc sobie samemu takiego rogala w domu. Ponadto rogal Calzone jest świetnym pomysłem na nakarmienie gości, którzy zawsze z wielkim zachwytem zabierają się do pałaszowania tego dania. Składniki (na ciasto) 400 g mąki pszennej chlebowej(...)Uwagi Do wykonania ciasta można użyć dowolnej mąki. Również razowej czy nawet żytniej pamiętajac jedynie, że razowa mąka będzie potrzebowała więcej płynu. Na zdjęciu powyżej możecie zauyważyć ciemne ciasto, rogal zrobiony jest z mąki pszennej razowej. Aby rogal lepiej wyglądał na stole, przed wstawieniem go do piekarnika warto posmarować go z wierzchu roztrzepanym jajkiem. Pizza-Rogal Calzone domowy przepis
Mr. TasteTrochę żałuję, że nie wzięłam udziału w tegorocznym szaleństwie pieczenia rogali marcińskich, ba... jakichkolwiek rogali. W moim otoczeniu nigdy nie było tradycji ich jedzenia, ale nic dziwnego, nie ten rejon kraju. Tak naprawdę w całym swoim życiu zjadłam jednego, jedynego, najprawdziwszego rogala świętomarcińskego, przywiezionego przez szefa jakieś dwa czy trzy lata temu. Był cudownie pyszny i wart(...)swojego tysiąca kalorii :) Ale rogalami zajmę się może w przyszłym roku, a póki co zapraszam na ciasto dyniowo-marchewkowe Mistrza Cukierników. Przepis znalazłam na ulotce z Lidla i postanowiłam go wypróbować. Ciasto jest dość słodkie, mocno wilgotne i ma... oryginalny smak. Nie mam na myśli, że jest niesmaczne, jest po prostu inne ze względu na zawartość dość dużej ilości
Kuchenne zapiski Edytyczęściej. Dzisiaj upiekłam zwykłe, śniadaniowe rogaliki. Idealne z ricottą lub innym serkiem i domowym dżemem czy z masłem i dużą ilością miodu. Proste w wykonaniu, a efekt jest zdumiewający. Rogale są pyszne, puszyste i mają chrupiącą skórkę. W kilku słowach, odrobina nieba na leniwe śniadanie z rodziną. Rogale drożdżowe na podstawie przepisu z bloga Kulinarne Szaleństwa Margarytki(...)ciasta znalazła się pod spodem. Przykryć ściereczką i zostawić do ponownego wyrośnięcia godzinę w ciepłym miejscu lub około 7 godziny w lodówce. Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza. Wyrośnięte rogale posmarować roztrzepanym jajkiem, białkiem lub mlekiem. Piec 15-20 minut. Studzić na kratce
tost z dżememcoś słodkiego do kawy, a nie wiem co upiec, na 99% zawsze decyduję się na coś drożdżowego. Tym razem też nie było inaczej. Wybór padł na klasyczne rogale ze śliwkowym nadzieniem odsypane obficie maślaną kruszonką ... Pychota :)) Składniki: (na 12 średnich rogali) 1/2 kg maki 1/2 szkl. cukru(...)jaja + 2 żółtka 5 dkg drożdży 12.5 dkg masła (margaryny) 1/2 szkl. mleka aromat cytrynowy lub skórka otarta z 1 sparzonej cytryny powidła śliwkowe 1 rozkłócone jajko do posmarowania rogali Na kruszonkę: 60 dkg m ąki 40 dkg cukru pudru 50 dkg rozpuszczonego masła Wykonanie: Z drożdży, mleka ,łyżeczki cukru i łyżeczki mąki zrobić rozczyn, odstawić do wyrośnięcia
Walijskie Pichceniewolne dni przygotowujemy sobie śniadania do łóżka. Najczęściej są to oczywiście naleśniki, kolejno jajecznica czy kanapki. Dzisiaj jednak postanowiłam przygotować rogale. Z dzieciństwa dobrze pamiętam takie duże, rumiane rogale posypane makiem (w czasie pieczenia okazało się, że w zapasach miałam tylko sezam, mak się skończył, ale dobry i on :-) ostatecznie rogale można posypać gruboziarnistym cukrem lub solą(...)jeśli wolicie bardziej wytrawną i słoną wersję). Rogale są wyraźnie maślane, delikatne i rozpływające się w ustach. Z prawdziwym masłem i domową konfiturą smakują wybornie!Czytaj więcej »Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćgdyż rogaliki oraz słoneczka są genialnie pyszne. Wyszły takie bardziej francusko-drożdżowe. Mięciusieńkie w środku ,a dookoła takie chrupiące jak ciasto francuskie. Jednym słowem pyszne. Moje rogaliki to raczej rogale- normalnie mi się zapomniało, że one rosną przecież w piekarniku i podwajają swoją obiętość. Nie zapominajcie o tym jak będziecie je kłaść na blaszce, trzeba zachować odstęp.Moje rogale(...)smarujemy rozkłóconym białkiem, co nam zostało, pieczemy w nagrzanym pierkarniku do 180 stopni, grzanie góra-dół, przez 20-25 minut do zarumienienia, można pod koniec włączyć funkcję termoobiegu. Moje rogale dodatkowo posypałam sezamem.Studzimy na kratce i przekładamy na talerze, posypujemy cukrem pudrem.Ja jak zobaczyłam co to mi wychodzi z tych rogalików, nie mam wprawy do trójkątów niestety, to wpadłam
Z Kuchni Do Kuchnisiebie, lekko naciągając przy tym ciasto. Chodzi o zwinięcie rogalika jak największą ilość razy, bo im więcej nawinięć tym rogalik bardziej puszysty. Instruktażowy filmik jak zwijać rogale znajdziemy TUTAJ. Po zwinięciu boki rogalika zaginamy do środka, zwracając jednocześnie uwagę, aby końcówka nawiniętego rogalika zawsze znalazła się pod spodem. Tak uformowane rogale smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy makiem(...)albo sezamem. odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok 50 minut. Po tym czasie nagrzewamy piekarnik do temp, 180 stopni i pieczemy rogale do zrumienienia czyli ok 20 minut
Walijskie Pichceniehity lat peerelowskich. Stare zespoły, których świetność nie przeminęła z czasem umilają chwilę pochłaniania rogali świętomarcińskich. Poznań. 11. listopada, imieniny ulicy św. Marcin i setki, tysiące pochłoniętych świętomarcińskich rogali. Kolorowa parada i porywające koncerty. Tak właśnie świętuje stolica Wielkopolski.Biały mak, krucho-drożdżowe ciasto, słodki lukier i chrupiące orzechy - tak niewiele, a zarazem tak wiele. Pyszności(...)Święta Niepodległości bez tych rogali. No po prostu nie istnieje, przynajmniej dla wszystkich mieszkańców Poznania i okolic. Dla mnie. Dla moich przyjaciół.Co prawda powinnam opublikować przepis na rogale świętomarcińskie z białym makiem. Niestety, dostać biały mak na ostatnią chwilę graniczy z cudem - spóźniłam się po prostu. Głupia ja! Ale, ale, ciasto będzie takie, jakie być powinno, niestety
W kuchni Karmel-itkiKarnawałowa propozycja na drożdżowe rogale z nadzieniem makowym, bo każdy czasem lubi być domowym łasuchem. Składniki na ciasto; 3 szklanki mąki tortowej 2 łyżki cukru pudru 6 dag masła 3 żółtka 3 dag drożdży skórka otarta z cytryny szczypta soli szklanka + 2 łyżki mleka lukier i skórka pomarańczowa do posypania z wierzchu(...)małe trójkąty, nakładamy ciepłą masę makową, ciasno zwijamy, układamy różki ku sobie i układamy w sporych odstępach na wysmarowanej blaszce. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Po 15-20 minutach rogale wyrosną, smarujemy je jajkiem rozmieszanym z wodą i od razu wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. 30 minut, (czas pieczenia zależy od wielkości rogali ), w tem 170 C. Zrumienione rogale
Apetyczna babeczkaPuszyste rogale śniadaniowe to pyszny wypiek na każdą porę dnia.Te rogaliki upiekłam na dzisiejsze śniadanie. Zanim przejdę to tego jakich użyłam składników i jak je zrobiłam, to wspomnę o cieście. Ciasto na te rogale jest rewelacyjne w dotyku. Puszyste i aksamitne. Wyrabia się je z prawdziwą przyjemnością. Po wyciągnięciu z piekarnika tak samo zachowuje swoje [...] Artykuł Puszyste rogale śniadaniowe pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją
Pieprzyć z FantazjąPrzepyszne rogale z marmoladą lub innym ulubionym nadzieniem, świetnie smakują posypane makiem, po prostu pychaaaaa, przepis z książki „Domowe ciasta i ciasteczka
RAROSSAtrójkąty, mi wyszło 16 trójkątów. U podstawy każdego trójkąta kładziemy ćwiartkę śliwki, posypujemy cukrem i zwijamy od najszerszej części, czubek trójkąta musi znaleźć się pod spodem, nadając formę rogala. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy na nią przygotowane rogaliki. Pieczemy w temp. 180 stopni 10 minut ( na funkcję ciasta), wyłączamy, ale zostawiamy rogaliki na kolejne 10-15 minut(...)się zarumienią. Wyjmujemy z piekarnika. Po upieczeniu, ostudzone rogale lukrujemy cytrynowym lukrem. Ja uwielbiam rogaliki drożdżowe jako słodki dodatek do kawy z mlekiem. Smacznego. Nic nie przebije domowych rogali. The post Rogaliki ze śliwkami appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPrzepis na te maślane rogale pochodzi z książki Piotra Kucharskiego "Chleb: domowa piekarnia" . Przepis jest znakomity a rogale przepyszne, wyrastają jak szalone a smakują obłędnie. Nie potrzeba do nich żadnych dodatków tylko mleko, kakao czy herbatę i śniadanie gotowe. Zachęcam do upieczenia. Rogale śniadaniowe. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieWypiekanie na śniadanie i tym razem Monika wybrała przepis pochodzący ze Smakera na rogale z serem. Powiem szczerze że tak pysznych rogali to ja dawno nie jadłam. Bardzo delikatne i puszyste ciasto, ser idealnie słodki i pachnący wanilią, urosły jak szalone do nieba, są idealne. Polecam gorąco do szkoły, pracy, na piknik, czy wycieczkę. Pyszne rogale
Moje Małe CzarowaniePrzedstawiam Wam pyszne rogale. Pamiętam, że dawno temu można było kupić takie w piekarni. Teraz to już nie to samo. Dlatego postanowiłam zrobić sama, prawdziwe, swojskie, takie jak za dawnych lat. Przejrzałam internet, poczytałam i upiekłam :) Zainspirowałam się przepisem z bloga Wędrówki po kuchni. Składniki: 500 g. mąki 1 szklanka ciepłego mleka 20 g. drożdży 1 łyżeczka cukru(...)ciasto. Przykryć ściereczką, odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę i rozwałkować na okrągły placek. Podzielić na 8 trójkątów. Następnie każdy trójkąt zwinąć ciasno w rogal. Gotowe rogale ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać makiem. Zostawić na 20-30 minut żeby podrosły. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około
Agusiowe smakołyki