nacinamy na środku na ok. 2 cm i zawijamy rogala. Przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i odstawiamy na ok. 30 min. do wyrośnięcia. Wyrośnięte rogale smarujemy roztrzepanym z mlekiem jajkiem. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 20 min., na złoty kolor. Po upieczeniu sparujemy lukrem i posypujemy posiekanymi migdałami
Domowy Smak Jedzeniarogale razowe Świeże razowe pieczywo, zawsze urzeka swym zapachem i smakiem. A jeżeli nasz wypiek, podamy w formie rogalika, to satysfakcja będzie podwójna. składniki na dziewięć sztuk 650 g mąki pszennej 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka masła 30 g drożdży 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki wody 1 łyżka ziarna maku sposób wykonania Do miski wsypujemy dwie(...)najmniej dwukrotnie. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na centymetrowej grubości podłużny płat. Następnie nożem wykrajamy z niego dziewięć trójkątnych części, każdą z nich rolujemy nadając jej kształt rogala i zostawiamy na pół godziny, na wyłożonej pergaminem blasze, do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni, następnie smarujemy wierzch wyrośniętych rogali masłem, posypujemy makiem
Miód i pieprzMoje pierwsze rogaliki które upiekłam są na podstawie tego przepisu , oczywiście wprowadziłam swoje modyfikacje aby rogale stały się jeszcze bardziej smaczniejsze. Piekę je już któryś raz i za każdym razem wychodzą jeszcze smaczniejsze. Składniki: 550 gr mąki 70 gr stopionego i ostudzonego masła 25 gr świeżych drożdży 250 ml ciepłego mleka 1 całe jajo 1 rozbełtane jajko do posmarowania(...)zrobione, odstawiamy je do lekkiego napuszenia, a przed włożeniem do pieca smarujemy roztrzepanym jajkiem ( możemy tez posypać je makiem lub sezamem). Pieczemy około 20-25 min w 190 stopniach. Rogale wyśmienicie smakują z dżemem lub miodem, polecam i smacznego
Gotowanie...to proste !musi podwoić ,a nawet potroić swoją wielkość. Po wyrośnięciu ciasto delikatnie zagnieść i podzielić go na 9 równych części. Każdą część rozwałkować tak jak na zdjęciu i zwijać rogala, naciągając dolną część. Zwinięte rogale ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i poczekać aż wyrosną. Każdy posmarować mlekiem i posypać makiem, sezamem lub czarnuszką. Piec w piekarniku(...)nagrzanym do 180 stopni C około 15-20 minut. Po upieczeniu studzić na kratce. Smacznego Żródło przepisu: margarytka.blogspot.com rogale maślane
O kuchni z uczuciemmojej przyszłej małżonki jadłem rogale, aż… została moją żoną :-) Wspominam tamte czasy dość miło dlatego też czasem staram się do nich wrócić robiąc sobie samemu takiego rogala w domu. Ponadto rogal Calzone jest świetnym pomysłem na nakarmienie gości, którzy zawsze z wielkim zachwytem zabierają się do pałaszowania tego dania. Składniki (na ciasto) 400 g mąki pszennej chlebowej(...)Uwagi Do wykonania ciasta można użyć dowolnej mąki. Również razowej czy nawet żytniej pamiętajac jedynie, że razowa mąka będzie potrzebowała więcej płynu. Na zdjęciu powyżej możecie zauyważyć ciemne ciasto, rogal zrobiony jest z mąki pszennej razowej. Aby rogal lepiej wyglądał na stole, przed wstawieniem go do piekarnika warto posmarować go z wierzchu roztrzepanym jajkiem. Pizza-Rogal Calzone domowy przepis
Mr. TasteTrochę żałuję, że nie wzięłam udziału w tegorocznym szaleństwie pieczenia rogali marcińskich, ba... jakichkolwiek rogali. W moim otoczeniu nigdy nie było tradycji ich jedzenia, ale nic dziwnego, nie ten rejon kraju. Tak naprawdę w całym swoim życiu zjadłam jednego, jedynego, najprawdziwszego rogala świętomarcińskego, przywiezionego przez szefa jakieś dwa czy trzy lata temu. Był cudownie pyszny i wart(...)swojego tysiąca kalorii :) Ale rogalami zajmę się może w przyszłym roku, a póki co zapraszam na ciasto dyniowo-marchewkowe Mistrza Cukierników. Przepis znalazłam na ulotce z Lidla i postanowiłam go wypróbować. Ciasto jest dość słodkie, mocno wilgotne i ma... oryginalny smak. Nie mam na myśli, że jest niesmaczne, jest po prostu inne ze względu na zawartość dość dużej ilości
Kuchenne zapiski Edytyczęściej. Dzisiaj upiekłam zwykłe, śniadaniowe rogaliki. Idealne z ricottą lub innym serkiem i domowym dżemem czy z masłem i dużą ilością miodu. Proste w wykonaniu, a efekt jest zdumiewający. Rogale są pyszne, puszyste i mają chrupiącą skórkę. W kilku słowach, odrobina nieba na leniwe śniadanie z rodziną. Rogale drożdżowe na podstawie przepisu z bloga Kulinarne Szaleństwa Margarytki(...)ciasta znalazła się pod spodem. Przykryć ściereczką i zostawić do ponownego wyrośnięcia godzinę w ciepłym miejscu lub około 7 godziny w lodówce. Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza. Wyrośnięte rogale posmarować roztrzepanym jajkiem, białkiem lub mlekiem. Piec 15-20 minut. Studzić na kratce
tost z dżememcoś słodkiego do kawy, a nie wiem co upiec, na 99% zawsze decyduję się na coś drożdżowego. Tym razem też nie było inaczej. Wybór padł na klasyczne rogale ze śliwkowym nadzieniem odsypane obficie maślaną kruszonką ... Pychota :)) Składniki: (na 12 średnich rogali) 1/2 kg maki 1/2 szkl. cukru(...)jaja + 2 żółtka 5 dkg drożdży 12.5 dkg masła (margaryny) 1/2 szkl. mleka aromat cytrynowy lub skórka otarta z 1 sparzonej cytryny powidła śliwkowe 1 rozkłócone jajko do posmarowania rogali Na kruszonkę: 60 dkg m ąki 40 dkg cukru pudru 50 dkg rozpuszczonego masła Wykonanie: Z drożdży, mleka ,łyżeczki cukru i łyżeczki mąki zrobić rozczyn, odstawić do wyrośnięcia
Walijskie Pichceniewolne dni przygotowujemy sobie śniadania do łóżka. Najczęściej są to oczywiście naleśniki, kolejno jajecznica czy kanapki. Dzisiaj jednak postanowiłam przygotować rogale. Z dzieciństwa dobrze pamiętam takie duże, rumiane rogale posypane makiem (w czasie pieczenia okazało się, że w zapasach miałam tylko sezam, mak się skończył, ale dobry i on :-) ostatecznie rogale można posypać gruboziarnistym cukrem lub solą(...)jeśli wolicie bardziej wytrawną i słoną wersję). Rogale są wyraźnie maślane, delikatne i rozpływające się w ustach. Z prawdziwym masłem i domową konfiturą smakują wybornie!Czytaj więcej »Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćgdyż rogaliki oraz słoneczka są genialnie pyszne. Wyszły takie bardziej francusko-drożdżowe. Mięciusieńkie w środku ,a dookoła takie chrupiące jak ciasto francuskie. Jednym słowem pyszne. Moje rogaliki to raczej rogale- normalnie mi się zapomniało, że one rosną przecież w piekarniku i podwajają swoją obiętość. Nie zapominajcie o tym jak będziecie je kłaść na blaszce, trzeba zachować odstęp.Moje rogale(...)smarujemy rozkłóconym białkiem, co nam zostało, pieczemy w nagrzanym pierkarniku do 180 stopni, grzanie góra-dół, przez 20-25 minut do zarumienienia, można pod koniec włączyć funkcję termoobiegu. Moje rogale dodatkowo posypałam sezamem.Studzimy na kratce i przekładamy na talerze, posypujemy cukrem pudrem.Ja jak zobaczyłam co to mi wychodzi z tych rogalików, nie mam wprawy do trójkątów niestety, to wpadłam
Z Kuchni Do Kuchnisiebie, lekko naciągając przy tym ciasto. Chodzi o zwinięcie rogalika jak największą ilość razy, bo im więcej nawinięć tym rogalik bardziej puszysty. Instruktażowy filmik jak zwijać rogale znajdziemy TUTAJ. Po zwinięciu boki rogalika zaginamy do środka, zwracając jednocześnie uwagę, aby końcówka nawiniętego rogalika zawsze znalazła się pod spodem. Tak uformowane rogale smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy makiem(...)albo sezamem. odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok 50 minut. Po tym czasie nagrzewamy piekarnik do temp, 180 stopni i pieczemy rogale do zrumienienia czyli ok 20 minut
Walijskie Pichceniehity lat peerelowskich. Stare zespoły, których świetność nie przeminęła z czasem umilają chwilę pochłaniania rogali świętomarcińskich. Poznań. 11. listopada, imieniny ulicy św. Marcin i setki, tysiące pochłoniętych świętomarcińskich rogali. Kolorowa parada i porywające koncerty. Tak właśnie świętuje stolica Wielkopolski.Biały mak, krucho-drożdżowe ciasto, słodki lukier i chrupiące orzechy - tak niewiele, a zarazem tak wiele. Pyszności(...)Święta Niepodległości bez tych rogali. No po prostu nie istnieje, przynajmniej dla wszystkich mieszkańców Poznania i okolic. Dla mnie. Dla moich przyjaciół.Co prawda powinnam opublikować przepis na rogale świętomarcińskie z białym makiem. Niestety, dostać biały mak na ostatnią chwilę graniczy z cudem - spóźniłam się po prostu. Głupia ja! Ale, ale, ciasto będzie takie, jakie być powinno, niestety
W kuchni Karmel-itkiKarnawałowa propozycja na drożdżowe rogale z nadzieniem makowym, bo każdy czasem lubi być domowym łasuchem. Składniki na ciasto; 3 szklanki mąki tortowej 2 łyżki cukru pudru 6 dag masła 3 żółtka 3 dag drożdży skórka otarta z cytryny szczypta soli szklanka + 2 łyżki mleka lukier i skórka pomarańczowa do posypania z wierzchu(...)małe trójkąty, nakładamy ciepłą masę makową, ciasno zwijamy, układamy różki ku sobie i układamy w sporych odstępach na wysmarowanej blaszce. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Po 15-20 minutach rogale wyrosną, smarujemy je jajkiem rozmieszanym z wodą i od razu wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. 30 minut, (czas pieczenia zależy od wielkości rogali ), w tem 170 C. Zrumienione rogale
Apetyczna babeczkaPuszyste rogale śniadaniowe to pyszny wypiek na każdą porę dnia.Te rogaliki upiekłam na dzisiejsze śniadanie. Zanim przejdę to tego jakich użyłam składników i jak je zrobiłam, to wspomnę o cieście. Ciasto na te rogale jest rewelacyjne w dotyku. Puszyste i aksamitne. Wyrabia się je z prawdziwą przyjemnością. Po wyciągnięciu z piekarnika tak samo zachowuje swoje [...] Artykuł Puszyste rogale śniadaniowe pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją
Pieprzyć z FantazjąPrzepyszne rogale z marmoladą lub innym ulubionym nadzieniem, świetnie smakują posypane makiem, po prostu pychaaaaa, przepis z książki „Domowe ciasta i ciasteczka
RAROSSA