Nasze zeszłoroczne rogale na Świętego Marcina były przepyszne, ale na ich zrobienie trzeba było przeznaczyć dwa dni pracy. Dlatego też powstał pomysł, aby w tym roku zrobić szybkie rogaliki z białym makiem , wykorzystując gotowe ciasto francuskiego oraz gotową masę makową z białego maku. Do nadzienia dodaliśmy mielone orzechy i migdały, masę marcepanową i biszkopty, dzięki czemu elementy tradycyjnych rogali(...)marcepanowej 50 g migdałów 50 g łuskanych orzechów włoskich 50 g łuskanych orzechów laskowych 100 g kandyzowanej skórki pomarańczy 100 g biszkoptów 1 jajko Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania rogali (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Migdały zalać gorącą wodą, ostawić na 10 minut, po czym zdjąć skórkę. Do misy blendera wsypać orzechy włoskie, orzechy laskowe, migdały oraz kandyzowaną skórkę pomarańczy
niecodziennikparyjesiennych deszczach i wszystkich odcieni żółci, złota i pomarańczy będę wracać i znurzać się w nich miękko bez opamiętania, jak palce w pulchnym cieście drożdżowym, z którego powstały rozpustne rogale. W objęciach cienkiego ciasta tulą się do siebie same pyszności. Tu drobno siekany łosoś łączy się ze szpinakiem w kremowej rozkoszy podbitej smakiem wyrazistego żółtego sera. Drożdżowe księżyce(...)ciepło i na zimno, z jogurtowym dipem i bez niego także :) Chodźcie zwinąć kilka złocistych rogalików z łososiem i szpinakiem i niech ta jesień obfituje w samo dobro! Rogale drożdżowe z łososiem na 6-7 sztuk Potrzebujesz Na rogale: 300g mąki 10g świeżych drożdży ( lub 1 płaska łyżeczka suchych) 1/2 łyżeczki cukru 120ml letniego mleka 1 duże jajko
Kuchnia w Słońcu SkąpanaRogale Marcińskie ( zwane również Świętomarcińskie ) to taki obowiązkowy Must Have w listopadzie. Na wszystkich blogach przepis na nie pojawia się już od początku miesiąca. Dziś i ja mam dla Was przepis na Najlepsze Rogale Marcińskie – czyli tradycyjny wypiek dla obszaru województwa wielkopolskiego ( głównie z Poznania ) przygotowywany na 11 listopada z okazji dnia św. Marcina. Ciasto półfrancuskie – delikatne(...)listkujące się, nadzienie z białego maku, orzechów i bakalii, to naprawdę silna pokusa! Troszkę trzeba się potrudzić, żeby zrobić te rogale, ale uwierzcie mi, że warto! Niebo w gębie! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ( ok. 25 szt ) * mąka pszenna – 1 kg * świeże drożdże – 45 g * mleko – 500 ml * cukier – 120 g * dobrej jakości masło
Ostra na SłodkoPiotrka najdzie ochota na coś słodkiego, gdy przyjdą niespodziewani goście, albo gdy 11 listopada, oprócz Święta Niepodległości są imieniny Marcina i w naszej Wielkopolsce piecze się z tej okazji rogale marcińskie takie jak w tym przepisie na blogu. Nie miałam białego maku, marcińskie rogale w Niemczech nie do kupienia, więc z tej okazji przygotowałam taki mały słodki ersatz(...)drobną namiastkę prawdziwych rogali marcińskich, w postaci pysznych pófrancuskich rogali z marcepanem, gdyż miałam pyszny marcepan w kostce i karmelizowane siekane orzechy laskowe, które były idealne do obsypania już upieczonych rogalików po lukrowaniu. Polecam też przepis na rogali ze śliwkami Składniki na 14 rogalików półfrancuskich z marcepanem: 1 arkusz ciasta francuskiego 1 arkusz ciasta drożdżowego marcepan
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPolecam przygotowanie na Święta tego nadziewanego rogala, który na pewno będzie ozdobą na naszym stole, jak też znakomitym dodatkiem do wszelkiego rodzaju sałatek zamiast chleba. Sam w sobie jest smakowity można sobie zmienić dowolnie nadzienie na np szpinak -co doda koloru lub też zamiast sera kapustę, grzyby itd. Na zimno lub odgrzewany jak kto lubi, jest
zielonacukinkaPrzepyszne rogale z gotową masą makową. Jeśli posiadacie sprzęt, to można oczywiście samemu zrobić masę makową, ale ja zawsze korzystam z tej gotowej. Rogale wychodzą jak malowane, nie tylko pięknie wyglądają, ale przede wszystkim są przepyszne. Przepis zostaje ze mną na długo :-) Składniki: Ciasto: 500 g mąki pszennej (typ 480 lub 500) 200 ml ciepłego mleka(...)drożdży lub 7 g suszonych 3 łyżki cukru 80 g roztopionego masła 2 jajka szczypta soli olejek cytrynowy Dodatkowo: 400 g masy makowej 1 jajko do posmarowania rogali Sposób przygotowania: 1. Składniki powinny mieć temperaturę pokojową, tylko mleko należy podgrzać, by było ciepłe, ale nie gorące. 2. W misce robimy rozczyn, drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru
Kuchnia domowa AniPrzepis na rogale mleczne inspirowany jest w dużej mierze przepisem z książki Piotra Kucharskiego „Chleb. Domowa piekarnia” . Bardzo fajna lektura dla wszystkich, którzy chcą wypiekać chleb w domu. Świetne porady, od przygotowania akcesoriów, przez różne sposoby wypiekania, po przygotowanie piekarnika Rewelacja. Pierwszy przepis, który wypróbowałam, to właśnie przepis na rogale mleczne. Trochę było „afery” podczas robienia(...)ciasto dzielę na dwie połówki. Każdą część rozciągam jak ciasto na chleb, a następnie rozwałkowuję na okrągłe placki o grubości około 5 mm. Każdy placek kroję na 4 części. Rogale zwijam od szerszej części do wierzchołka, lekko wyginam, smaruję mlekiem lub białkiem i posypuję np. makiem. Rogale układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiam na około
Słodki sentymentRogale śniadaniowe z makiem to pyszne bułeczki , które kojarzą mi się z dzieciństwem i szkolnym sklepikiem. Delikatne , puszyste w środku z chrupiącą skórką na zewnątrz . Takie ciepłe rogale o poranku, do tego kubek kakao i od razu czuję się jak mała dziewczynka. W moim domu znikają w mgnieniu oka, bo domowe najlepsze . Zgadzacie się ze mną? Składniki(...)rogale śniadaniowe z makiem : * 500 g mąki pszennej (użyłam mąki pszennej poznańskiej typ 500 Młyny Szczepanki ) * 10 g suszonych drożdży * 65 g rozpuszczonego masła * 1 jajko * 3 łyżeczki cukru * pół łyżeczki soli * 200 ml mleka Dodatkowo: * 1 jajko do posmarowania na wierzch * mak do posypania na wierzch Wykonanie: Do miski wsypać łyżeczkę cukru i drożdże. Wlać
Zrób to smacznieRogale jak marcińskie Bardzo podobne zarówno w wyglądzie jak i w smaku do tradycyjnych, poznańskich rogali pieczonych co roku z okazji 11 listopada. Są to jednak oszukane rogale marcińskie gdyż nadzienie wykonane jest z kaszy manny wymieszanej z orzechami. Masa ta rewelacyjnie imituje biały mak, jest bardzo smaczna i ekspresowa w wykonaniu. Ciasto również jest dużo prostsze(...)masła Nadzienie: 500ml mleka 1 szklanka brązowego cukru 8 łyżek kaszy manny 10dkg migdałów (lub płatków migdałowych) 10dkg orzechów laskowych 5dkg orzechów włoskich olejek migdałowy Dodatkowo: lukier do polania rogali drobno pokrojone orzechy włoskie – do posypania *** Przygotowujemy nadzienie: mleko zagotowujemy z cukrem, wsypujemy kaszkę i gotujemy około 3 minuty, ciągle mieszając, aż zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia
Blog z Apetytemtradycyjne maślane wypieki, więc zwykle piekę sama. Przyznam, że przepisów na maślane wypieki wypróbowałam całkiem sporo i mało który, przypomina TEN smak. Taki smak jakie miały ciemne bułki czy rogale maślane, kupowane jeszcze w dzieciństwie w piekarni. Ale o to, trafiłam na Instagramie (ach, ostatnio cóż bym bez ciebie Insta zrobiła), na naprawdę przepyszny przepis. Ciasto maślane z niego(...)wychodzi idealne, a robić można chałki i bułki i rogale. Ja postanowiłam zrobić rogale i zastosować mały trik, jakiego nauczyłam się jakiś rok temu – otóż ciasto po rozwałkowaniu smarujemy warstwą masła. Potem ciasto rolujemy w rogaliki. Ten mega maślany smak, trochę przypominający nawet croissanta. W miejscu zwijania/smarowania masłem, rogal nam się pięknie rozwarstwia… Oczywiście, możecie spokojnie
Mieszam w GarnkuOszukane rogale marcińskie Tradycyjne rogale marcińskie są przygotowywane w Poznaniu i niektórych częściach Wielkopolski z okazji Dnia Świętego Marcina – 11 listopada. Wykonane są z ciasta półfrancuskiego i nadziane białym makiem. Ja dziś polecam Wam przygotowanie równie smacznych i efektownych ale dużo prostszych w wykonaniu oszukanych krucho-drożdżowych rogali marcińskich nadzianych kaszą manną i orzechami. Masa(...)każdą część ciasta wałkujemy na kształt koła (niezbyt cienko) *** *** Koło dzielimy na osiem trójkątów. Na szerszej stronie każdego trójkąta układamy łyżeczkę nadzienia *** *** Trójkąciki zwijamy i wyginamy w kształt rogala. Końce delikatnie zlepiamy aby nadzienie nie wypłynęło *** *** Zwinięte rogaliki układamy na wyłożonej papierem blaszce. Rogaliki smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem *** *** Następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy
Blog z ApetytemMarcina rogale i gęsina tak głoszą przysłowia i tradycja,a jak jest naprawdę? Rogale marcińskie to wielkopolski wypiek i chociaż moje województwo dzieli granicę z Wielkopolską to u nas są one mało znane. Po raz pierwszy jadłam je w zeszłym roku a w tym postanowiłam zmierzyć się z nimi. Poszperałam w internecie i upiekłam moje pierwsze rogale(...)brzegów. Brzeg od podstawy założyć do środka na szerokość 2 cm. Naciąć ostrym nożem na środku na głębokość 1,5 cm i zwinąć rogale rozchylając lekko boki. Rogale układać na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia ,odstawić na półgodziny do wyrośnięcia. Każdego rogala posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w temp. 200*C przez 20-25 minut. Wystudzone
Kolorowa kuchnia Elkiśniadanie np z dodatkiem dżemu. Musicie mi uwierzyć na słowo i je zrobić - będziecie zachwyceni. A do tego możecie je przygotować na dwa sposoby - jak - zerknijcie niżej :) Rogale same w sobie są mało słodkie, więc jeśli chcecie słodszych rogali - dodajcie więcej cukru do ciasta. Też będą smaczne. Przepis pochodzi z 1933 roku i uwierzcie mi, że zawsze(...)wychodzi :) Składniki (na 6 małych rogalików): - 250 g mąki pszennej - 1 jajko + 1 jajko do posmarowania rogali przed pieczeniem - 50 g masła - 10 g świeżych drożdży - 1,5 łyżki cukru - 0,5 łyżeczki soli - 100 ml ciepłego mleka lub wody - mak do posypania Ze świeżych drożdży zrobić zaczyn - nie wiesz jak? Zerknij tutaj. Kiedy zaczyn "ruszy
CookYourselfchociaż w Poznaniu nie mieszkam, to będę je piekła, a co! Żałuję tylko, że przez prawie 10 lat miałam ochotę je piec i tylko na ochocie się kończyło:) Bo rogale pychotka są! Przepis od Arabeski . Zaglądnij do niej koniecznie, bo znajdziesz tam dokładną instrukcję przygotowania tych cudownych delicji!!:) Składniki na masę z białego maku: 250 g białego maku(...)każdy trójkąt nałożyć nadzienie (można przy pomocy rękawa cukierniczego lub łyżką). Podstawy trójkątów zawijać na około 3 cm, nacinać po środku, powstałe "nóżki" lekko rozciągać na boki i zwijać rogale w stronę wierzchołków. Koniec wierzchołka zawijać pod spód, a rogi lekko zaginać do środka. Po uformowaniu wszystkich rogali należy przenieść je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
In my kitchenRogale Marcińskie to klasyczne, tradycyjne wypieki popularne szczególnie w Poznaniu w okresie jesiennym, gdzie podczas obchodów dnia Świętego Marcina - 11 listopada cieszą się największą popularnością. Rogale Marcińskie charakteryzuje pół-francuskie ciasto z niebiańskim w smaku nadzieniem z białego maku, migdałów i orzechów włoskich - smak, który koniecznie trzeba spróbować, a może nawet samodzielnie przygotować w naszych domach. Rogale Marcińskie (Świętomarcińskie) z Białym Makiem, Migdałami i Orzechami - Oryginalny, Najlepszy Przepis - Składniki (ok. 20 dużych rogali lub. ok. 40 mniejszych): Ciasto: 650 g mąki pszennej 300 ml mleka 100 g cukru 90 g masła (rozpuszczonego) 4 żółtka 30 g świeżych drożdży pół łyżeczki soli ponadto: 200 g masła w temperaturze pokojowej Nadzienie: 500 g białego maku
Słodka Stronaniewielu miejscach pod oryginalną nazwą. Nazwa jest zastrzeżona i bez odpowiednich certyfikatów pod tą nazwą sprzedawać nie wolno. Jednak, kto zabroni nam cieszyć się w domu prawdziwym rogalikiem marcińskim? Rogale marcińskie tradycyjnie są wypiekane z ciasta półdrożdżowego - półfrancuskiego, a nadziane są białym makiem. I taki przepis też Wam dziś zaprezentuje. Biały mak jest ciężko dostępny, jest tylko w kilku(...)sklepach na rynku i warto zacząć go szukać dużo wcześniej. Rogale dnia pierwszego są dość suche, jednak już po kilku godzinach miękną i wilgotnieją. Czas który spędzimy na przygotowanie, naprawdę w smaku zwróci nam się kilkukrotnie. Rogaliki do łatwych nie należą, są bardzo czasochłonne, jednak trzeba mieć naprawdę dwie lewe ręce by zepsuć ten przepis. Przepis na ciasto
Poezja Smaków - blog kulinarnyjest słodkim nadzieniem z białego maku i bakalii, wypiek mega kaloryczny, ale od czasu do czasu można sobie pozwolić :) W poszukiwaniu oryginalnego przepisu natknęłam się na informacje, że tradycyjny rogal powinien być wytwarzany z najwyższej jakości składników: białego maku, wanilii, masła, mielonych daktyli lub fig, rodzynek, śmietany i skórki pomarańczowej (nie wiem jak to się ma do oficjalnej, opatentowanej receptury(...)składnikom daleko do wysokiej jakości) . Najbliższy ideału był przepis znaleziony na blogu Kulinarne Szaleństwa Margarytki i z tego właśnie postanowiłam skorzystać. I się nie zawiodłam :) Wiem, że moje rogale nie wyglądają idealnie, bo okazało się, że wycięłam za krótkie trójkąty i zabrakło ciasta na dodatkowe zawinięcie, ale kto by się tym przejmował - smak wszystko wynagradza :) Polecam Wam bardzo
Domowa Cookierenka Agi