puch - 3415 przepisów (strona:47/228)

chałwowiec z delicjami 213

koniec miksowania dodajemy kakao. Zestawiamy z garnka, dodajemy startą na tarce czekoladę deserową i delikatnie mieszamy do połączenia się z masą. Odstawiamy do wystudzenia. Masło miksujemy na puch, dodajemy stopniowo wystudzoną masę i miksujemy na gładki krem. Następnie dodajemy posiekaną gorzką czekoladę i mieszamy szpatułką. składniki na masę chałwową: 300 g chałwy waniliowej 250 ml mleka 2 żółtka

Domowy Smak Jedzenia
Kostka alpejska 441

pieczemy ok 35 minut – do suchego patyczka *** *** Ciasto odkładamy do wystudzenia, a następnie nasączamy kawą *** *** Nasączony biszkopt smarujemy dżemem *** *** Miękkie masło miksujemy na puch, a następnie stopniowo dodajemy kajmak cały czas mieszając, aż masa będzie jednolita *** *** Beziki kruszymy na duże kawałki i dodajemy do masy. Delikatnie mieszamy *** *** Masę kajmakową wykładamy na ciasto i całość wkładamy do lodówki

Blog z Apetytem
metrowiec – wspomnienie PRLu 1291

pozostałym mleku dokładnie mieszamy obie mąki i wlewamy do gotującego się mleka. Mieszamy i gotujemy, aż budyń zgęstnieje. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Masło miksujemy na puch, dodajemy stopniowo budyń i miksujemy na jednolity krem. Pod koniec miksowania dodajemy alkohol (ja w alkoholu rozmieszałam kawę) do smaku. Gotowym kremem smarujemy kromki ciasta i sklejamy na przemian

Domowy Smak Jedzenia
Tort czekoladowy 110

450g serka mascarpone, 240g gorzkiej czekolady, 1 łyżka wanilii lub ziarenka z 1 laski, cukier do smaku lub płynny miód. Roztapiamy czekoladę w kąpieli wodnej. Serek miksujemy na puch dodając cukier lub miód do smaku. Łączymy serek z roztopioną ciepłą czekoladą i dekorujemy ciasto.     Nasączenie ciasta Tu można użyć dowolnego nasączenia. Ja delikatnie nasączyłam wodą

Leśny Zakątek
CZEKOLADOWE CIASTO MAJONEZOWE Z GRUSZKAMI 150

wanilia ( ziarna lub cukier z wanilią ) * proszek do pieczenia – 2 łyżeczki * gruszki – 4-5 szt * sól – 1 szczypta SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Jajka z cukrem ubijamy na puch. Dodajemy łyżka po łyżce Majonez Kielecki. Wsypujemy przesiane suche składniki – wszystko razem krótko, ale dokładnie miksujemy. Przelewamy do tortownicy, układamy wydrążone gruszki, pieczemy ok. 40-45 minut

Ostra na Słodko
Sernik jak puszek 135

Tortownicę o średnicy 28 cm wyłożyłam papierem do pieczenia, ale tylko spód. Piekarnik włączyłam na 180 °C (termoobieg). Żurawinę  namoczyłam w gorącej wodzie. Śmietankę ubiłam na puch.  Najpierw na małych obrotach, potem na wyższych. W osobnej misce ubiłam na sztywno pianę z białek. Do ubitej masy dodałam ubitą śmietanę i wymieszałam. Dodałam odciśniętą żurawinę i ekstrakt

Kuchnia u Krysi
Wtorek: Sałatka z arbuza z chmurkami z koziego sera 122

jest sycąca. Czas przygotowania : 10 minut Liczba porcji : 2 Soczysty arbuz, słodki melon, kwaskowe pomidorki, do tego kuskus dla nadania tej lekkiej kompozycji treści. Na wierzch lekkie jak puch chmurki z ubitego z jogurtem sera koziego. Jeśli nie lubicie smaku koziego sera możecie go zastąpić serem feta, którego słoność świetnie pasuje do słodkich składników sałatki. Sałatka jest super

Niedzielny kucharz
Ciasteczka z mleczną czekoladą 140

cukier waniliowy szczypta soli 150 g czekolady dość drobno posiekanej: 100 g czekolady mlecznej + 50 g czekolady białej   Miękkie masło ucieramy mikserem lub pałką na puch, dodajemy cukier i dalej ubijamy. Gdy składniki się połączą dodajemy jajko i dalej ubijamy. Do masy stopniowo dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Wszystko miksujemy

Gotujemy i jemy
Ciasteczka z mleczną czekoladą 141

cukier waniliowy szczypta soli 150 g czekolady dość drobno posiekanej: 100 g czekolady mlecznej + 50 g czekolady białej   Miękkie masło ucieramy mikserem lub pałką na puch, dodajemy cukier i dalej ubijamy. Gdy składniki się połączą dodajemy jajko i dalej ubijamy. Do masy stopniowo dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Wszystko miksujemy

Korniszonki
ciasto Michałek 185

wrzeć dodaję budynie rozmieszane z resztą mleka. Intensywnie mieszam, by nie powstały grudki. Gotuję na małym ogniu przez 2 minuty. Odstawiam, aż całkowicie wystygnie.  Masło ucieram na puch z cukrem pudrem stopniowo dodając zimny budyń. Ucieram na gładki krem, na koniec wsypuję cukierki Michałki starte na tarce o grubych oczkach i całość dokładnie mieszam.    Pierwszy

babka w formie
Czekoladowo- wiśniowa krówka 776

ewentualnie wódki 1 puszka kajmaku 1 łyżka ciemnego kakao Dr.Oetker 1 łyżka startej gorzkiej czekolady Sposób przygotowania: Ciasto: Miękkie masło lub margarynę, ogrzane do temp pokojowej utrzeć na puch z cukrem   miksując   wbijać stopniowo po jednym jajku. Mąkę tortową i ziemniaczaną wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, dodawać po łyżce do masy miksując mikserem

Wanilia i Kardamon
Wykwintny jesienny obiad dla 6-8 osób 247

łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto ze śliwkami: Śliwki dokładnie myjemy i kroimy wzdłuż na połówki, wyjmując pestki. Miękkie masło (w temperaturze pokojowej) ucieramy mikserem z cukrem pudrem na puch. Dodajemy pojedynczo jajka, za każdym razem miksując do połączenia. Stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Okrągłą formę (u mnie Ambition Ginger 24 cm ) smarujemy masłem i wysypujemy

Poezja smaku