puch - 3415 przepisów (strona:50/228)

Słodkie bułeczki z chałwą 139

czasie formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 0 C i piec około 25-30 min do zarumienienia. Przygotować polewę: masło utrzeć z serkiem na puch, dodać cukier puder i zmiksować aby nie było grudek. Dodać odrobinkę mleka i wymieszać, mleka tyle aby polewa miała konsystencję gęstego lukru. Bułeczki po upieczeniu przełożyć na kratkę do studzenia i polać

Kocham..lubię..gotuję..
Sernik bananowy z owocami 104

cytryny ▪ 3 duże banany  ▪ dosłodzić wedle uznania  ▪ ok.250 g np. świeżych truskawek  Przygotowanie: 1. Banany obieramy i rozgniatamy do konsystencji papki. Białka ubijamy na puch. 2. Do melaksera wrzucamy twaróg, banany i żółtka. Dolewamy sok z cytryny i dosładzamy wedle uznania. Miksujemy do połączenia składników. Na koniec dodajemy ubite białka porcjami i mieszamy już tylko

zdrowo i aktywnie
Kruche babeczki z owocami i kremem waniliowym 120

minut na złoty kolor w temp. 200 C. Gotowe ciastka wystudzić i wyciągnąć z formy. Przygotować krem waniliowy. Ugotować gęsty budyń waniliowy i dobrze wystudzić. Masło utrzeć na puch z cukrem pudrem i połączyć z budyniem. Następnie przygotować galaretkę z mniejszej ilości wodny niż jest napisane na opakowaniu i pozwolić jej zacząć tężeć. Na spód zimnych babeczek nakładać

Gotujemy i jemy
Kapkejki z kremem waniliowym. Pyszne babeczki cupcakes 124

ekstraktu z wanilii 1 szklankę śmietanki kremówki 50 ml spirytusu W misce wymieszać mąkę, sól i proszek do pieczenia. W drugim naczyniu (dużym) miękkie masło utrzeć mikserem na puch. Do masła stopniowo dodawać cukier i jajka – cały czas miksując. Następnie partiami dodać wcześniej przygotowaną mąkę z proszkiem i solą. Dolać mleko i ekstrakt z wanilii. Dokładnie wymieszać wszystkie

Gotujemy i jemy
American cookies, czyli amerykańskie ciasteczka z kawałkami czekolady 163

dodać żurawinę, rodzynki, skórkę pomarańczową, orzechy pekan, włoskie lub laskowe, migdały, wiórki kokosowe lub co nam tylko przyjdzie do głowy. Miękkie masło trzeba utrzeć mikserem lub pałką na puch, dodać cukier i dalej ubijać Gdy składniki się połączą dodajemy jajko i dalej ubijamy. Do masy stopniowo dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem waniliowym

Gotujemy i jemy
Tort węgierski - czekoladowy tort z wiśniami w alkoholu 133

Biszkopt jest upieczony gdy drewniany patyczek wbity w ciasto jest suchy. Przygotowanie masy czekoladowej rozpoczynamy rozpuszczenia czekolady w kąpieli wodnej i wystudzenia masy. Następnie ubijamy miękkie masło na puch. Do utartego masła dodajemy cukier i wszystko ucieramy, a następnie łączymy masę maślaną z żółtkiem. Na końcu dodajemy chłodną, rozpuszczoną czekoladę i dokładnie łączymy składniki.Masę można ucierać mikserem

Gotujemy i jemy
Kokosowy piegusek ze śliwkami bez laktozy 143

łyżki maku kruszonka: 1 łyżką wiórek kokosowych 1 łyżka mąki kokosowej 1 łyżka cukru trzcinowego 1 łyżka oleju kokosowego roztopionego Ciasto kruche: Jajka ubijam z cukrem na puch. Dodaję mąkę pszenną i kokosową, mak, proszek do pieczenia, mieszam mikserem. Na końcu dodaję olej roztopiony i zimny i dalej mieszam. Dno formy o wymiarach 27x18 cm wykładam papierem

wesoła kuchnia
NAJLEPSZE, BEZGLUTENOWE CIASTO KAKAOWE Z BORÓWKAMI 167

łyżeczki * sól – 1 szczypta * masło min.82% – 80 g * mleko – 100 ml * kakao – 2 łyżki + borówki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Jajka ( w całości ) ubijamy z cukrem na puch. Dodajemy Mix C Mix Pâtisserie Schär , szczyptę soli i proszek do pieczenia, krótko ucieramy. Wlewamy roztopione, schłodzone masło zmieszane z mlekiem oraz kakao – ucieramy krótko na gładką masę

Ostra na Słodko
Tort węgierski - czekoladowy tort z wiśniami w alkoholu 395

Biszkopt jest upieczony gdy drewniany patyczek wbity w ciasto jest suchy. Przygotowanie masy czekoladowej rozpoczynamy rozpuszczenia czekolady w kąpieli wodnej i wystudzenia masy. Następnie ubijamy miękkie masło na puch. Do utartego masła dodajemy cukier i wszystko ucieramy, a następnie łączymy masę maślaną z żółtkiem. Na końcu dodajemy chłodną, rozpuszczoną czekoladę i dokładnie łączymy składniki.Masę można ucierać mikserem

Korniszonki
Czekoladowe ciasto z cukinią 136

dowolnie: mleczna, gorzka, deserowa) Dodatkowo: cukier puder do oprószenia Cukinię myjemy, ścieramy na tarce o dużych oczkach (razem ze skórką). Odstawiamy na bok. Jajka ucieramy z cukrem na puch, nie przerywając ucierania dodajemy małym strumieniem olej a następnie kawę. W oddzielnej misce mieszamy przesianą mąkę, kakao, proszek do pieczenia oraz sodę. 2/3 sypkich składników dodajemy do masy jajecznej

Fascynacje Ani
Jagodzianki 123

oraz letnie mleko, mieszamy do momentu rozpuszczenia drożdży. Dodajemy mąkę, ponownie mieszamy. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok 10 minut). Jajka ucieramy z cukrem na puch. Mleko podgrzewamy, roztapiamy w nim masło. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy wyrośnięty zaczyn, utarte jajka, olej, masło z mlekiem. Wyrabiamy gładkie ciasto. W razie gdyby kleiło się do rąk

Fascynacje Ani
Babka majonezowa z oreo 130

szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek majonezu 16 ciasteczek oreo Dodatkowo: cukier puder do oprószenia Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puch, stopniowo dodajemy przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodajemy majonez. Miksujemy do połączenia. Ciastka oreo kruszymy na mniejsze kawałki. Dodajemy do ciasta i delikatnie łączymy za pomocą

Fascynacje Ani
Ciasto tortowe 150

Pieczemy ok 25-30 minut (do suchego patyczka). Studzimy. Zimny biszkopt przekrawamy na 2 blaty. Masa maślana: Kawę rozpuszczamy w jak najmniejszej ilości wrzątku. Studzimy. Jajka ubijamy na puch z dodatkiem cukru (powinny kilkukrotnie powiększyć swoją objętość). Stopniowo dodajemy miękkie masło i ucieramy aż masa będzie jednolita i gładka. Pod koniec ucierania dodajemy rozpuszczoną kawę i kakao. Krótko

Fascynacje Ani
Marchewkowe ciasto z borówkami- przepis 133

oczkach (około 3 sztuki) 2 szklanki mąki tortowej 3/4 szklanki oleju 1,5 szklanki borówek lub jagód Wykonanie:    Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Następnie ciągle mieszając dodajemy olej, marchewkę, cynamon i mąkę z proszkiem do pieczenia. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto,  na wierzchu układamy borówki. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury

Sama słodycz i szczypta chili