się mleka wlać wymieszany w szklance budyń. Całość gotować do zgęstnienia masy, ciągle mieszając, aby budyń się nie przypalił. Odstawić do całkowitego wystudzenia. W misce utrzeć masło na puch, następnie stopniowo dodawać zimny budyń. Do blachy, w której był pieczony biszkopt włożyć jeden jego płat. Na to wyłożyć połowę kremu budyniowego, wyrównać wierzch. Na wierzch położyć drugą
Zrób to smaczniezagotować, resztę mleka połączyć z proszkiem budyniowym wlać na gotujące się mleko i cały czas mieszając trzepaczką gotować aż zgęstnieje . Zestawić z ognia, wystudzić. Miękkie masło utrzeć na puch , dodawać po łyżce zimnego budyniu oraz kilka kropel aromatu migdałowego do smaku , zmiksować aż powstanie gęsty krem. Gotową masę przełożyć na jeden upieczony miodowy blat, przykryć drugą warstwą ciasta
Wanilia i Kardamonwraz z cukrem doprowadzamy do wrzenia. Na gotujące się mleko wlewamy przygotowaną wcześniej mieszankę. Gotujemy, stale mieszając, aż do zgęstnienia. Odstawiamy do przestudzenia. Miękkie masło ucieramy na puch. Stopniowo dodajemy zimny budyń. Gotowy krem wykładamy na ciasto. Dekorujemy polewą z roztopionej czekolady lub inną ulubioną
Smaki Na Talerzułyżeczki cukru migdałowego 20 g mielonych migdałów Wykonanie: Obie przesiane mąki i proszek do pieczenia wymieszałam. Do misy miksera przełożyłam masło, wsypałam cukier i utarłam na gładki puch na wysokich obrotach miksera. W trakcie ucierania masy maślanej dodawałam jajka. Nie przerywając ucierania wbijałam po jednym jajku (u mnie były z dwoma żółtkami). Kolejne jajko wyłam, kiedy poprzednie dobrze
Kuchnia u Krysinieco zimowym nastroju. Ciasto śmietankowy puch to kolejna szybka propozycja na udany deser. Wilgotny biszkopt kakaowy, przełożony delikatnym, puszystym kremem z serkiem mascarpone. Proste, a jakże smaczne! Składniki na biszkopt: 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 1 margaryna Kasia 2 łyżki kakao ¼ szklanka wody 2 szklanki mąki 3 jaja 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Słodki Zakątekstudzimy. KREM Do garnka dajemy cukier, mleko i budynie. Wszystko mieszamy i zagotowujemy mieszając. Gotujemy do zgęstnienia i uzyskania gładkiego, gęstego budyniu. Budyń studzimy. Masło ucieramy na puch i stopniowo dodajemy do niego ostudzony budyń. Gotowy krem wykładamy na biszkopt, na krem dajemy maliny a na maliny tężejącą galaretkę. (galaretki rozpuszczamy w 750ml wrzątku) Ciasto powinno postać
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokumlekiem i odstawiamy na 20 min. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubijamy mikserem na sztywną pianę. Koperek myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Masło ucieramy na puch, dodając po jednym żółtku. Następnie dodajemy porcjami spęczniałą kaszę mannę, nie przerywając miksowania. Kolejno dodajemy pianę z białek oraz posiekany koperek i mieszamy łyżką. Na końcu dodajemy mąkę oraz
Kuchnia MagdaLenymlekiem i odstawiamy na 20 min. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubijamy mikserem na sztywną pianę. Koperek myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Masło ucieramy na puch, dodając po jednym żółtku. Następnie dodajemy porcjami spęczniałą kaszę mannę, nie przerywając miksowania. Kolejno dodajemy pianę z białek oraz posiekany koperek i mieszamy łyżką. Na końcu dodajemy mąkę oraz
Kuchnia MagdaLenymasła roślinnego 3-4 łyżki cukru pudru cukier waniliowy śnieżka w proszku 2 łyżeczki żelatyny rozrobione w niewielkiej ilości gorącej wody Masło miksujemy z pudrem na puch. Dodajemy śmietanę i śnieżkę, miksując do uzyskania gęstej konsystencji. Dodajemy żelatynę rozrobioną z gorącą wodą i powoli wlewamy do masy śmietanowej stale miksując. Składniki na nasączenie: 3 łyżki kawy rozpuszczalnej + szklanka
Domowe ciastaWspaniałe, delikatne jak puch bułeczki jogurtowe. Najlepsze od razu po upieczeniu, jednak na drugi dzień również bardzo mięciutkie i delikatne. Bułeczki zarówno do słodkich dżemów lub konfitury, a także do wędlin i warzyw, uniwersalne :) Za przepis dziękuję Halusi ! Składniki: 450 g mąki pszennej + mąka do posypania (użyłam typ 450) 15 g świeżych drożdży (lub 8 g suchych
Kocham..lubię..gotuję..masła 1/3 szklanki cukru 180 g chałwy 1 jajko 1,5 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia sezam do obtoczenia Przygotowanie: Masło utrzeć z cukrem na biały puch, dodać pokruszoną chałwę, jajko i zmiksować do połączenia. Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i zmiksować. Ręką formować kulki wielkości orzecha włoskiego, każdą kulkę obtoczyć w sezamie
Kocham..lubię..gotuję..piekarnika nagrzanego do temperatury 180 0 C i piec około 50 min, do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto wystudzić. Przygotować polewę: masło utrzeć z cukrem pudrem na puch, aż zbieleje. Dodać serek, sok z cytryny i zmiksować. Polewę wyłożyć na ciasto. Gdyby była za rzadka, chwilkę ją schłodzić w lodówce. Wierzch ciasta udekorować świeżymi owocami i listkami mięty
Kocham..lubię..gotuję..zrobiliśmy. Większe piec nawet 20-25 minut, do jasnego, słomkowego koloru. Blaszki z ptysiami wyjąć i wystudzić. Krem patissiere: żółtka przełożyć do miski, dodać cukier i utrzeć na puch. Do utartych żółtek dodać sok i skórkę wyciśniętą z pomarańczy lub cytryny oraz obie mąki, wymieszać na gładką masę bez grudek. W garnuszku zagotować mleko. Stale mieszając utarte żółtka
Kocham..lubię..gotuję..