deser na panujące obecnie afrykańskie upały, którego przygotowanie nie zajmie Ci zbyt wiele czasu. Serniczek jest bardzo smaczny: delikatny, kremowy, rozpływający się w ustach. Dodatek malin lub owoców czerwonej porzeczki świetnie przełamuje słodycz białej czekolady. Polecam! Składniki (na małą tortownicę o śr. 18 cm): Spód: 430 g ciemnych ciastek typu oreo 130 g miękkiego masła Masa serowa: 250 g półtłustego(...)twarogu 200 g serka mascarpone 1 szklanka schłodzonej śmietany kremówki 30% lub 36% 3 tabliczki białej czekolady (300 g) Dodatkowo: 200 g malin (lub czerwonych porzeczek) Przygotowanie: 1. W malakserze (lub blenderze) rozdrobnić ciastka, dodać miękkie masło, miksować do połączenia składników. 2. Dno i boki tortownicy wyłożyć folią spożywczą. Na dnie formy i po bokach ugnieść równomiernie warstwę
Domowa Cookierenka Aginakomita konfitura morelowa z likierem kokosowym na bazie karaibskiego rumu. Jeśli macie macerowane czarne porzeczki, pozostałe po przygotowaniu Crème de cassis , połowę konfitury (lub całość) możecie zrobić z dodatkiem porzeczek. W ten sposób otrzymacie dwie konfitury i obydwie pyszne :). Możecie ją gotować klika godzin do uzyskania odpowiednie konsystencji, lub znacznie skrócić czas przygotowań dodając Konfitur-Fix. Porcja: 5 małych(...)Czas przygotowania: 2 dni Składniki: 1 kg dojrzałych moreli, 100 - 200 g cukru, 80 ml likieru Malibu, 1/2 cytryny, konfitur fix, 100 ml owoców czarnej porzeczki macerowanych w alkoholu, pozostałych po wyrobie Crème de cassis (opcjonalnie). Deseczki MeryLu handmade Przygotowanie: Morele umyć, wypestkować, pokroić na małe kawałki (im mniejsze kawałki tym krótszy czas gotowania
SzczyptaSmaQMamy dzisiaj dla Was pyszny placek drożdżowy - z dużą ilością kruszonki i ze świeżymi sezonowymi owocami - u nas nektarynki, brzoskwinia, czarne maliny i czerwone porzeczki! W sezonie letnim trzeba zrobić ciasto drożdżowe z owocami, więc może spróbujecie? Składniki: 480 g mąki, 140 g cukru, 14g suszonych drożdży, szczypta soli, 3 jajka rozm. L, skórka otarta z cytryny(...)ciepłego mleka, 85 g miękkiego masła Kruszonka: 80 g miękkiego masła, 80 g mąki, 60 g cukru dodatkowo: owoce - u nas 3 nektarynki, 1 brzoskwinia, czarne maliny i czerwona porzeczka Mąkę, cukier, drożdże i sól wsypać do miski i wymieszać. Dodać jajka, skórkę otartą z cytryny i mleko - ciasto wyrabiać przy pomocy miksera z końcówką do ciasta drożdżowego, przez około
Plate of JoyWspaniałe puszyste ciasto kakaowe które wszyscy znamy, tym razem w wersji z owocami i galaretką z dodatkiem ponczu z czarnej porzeczki i delikatnego kremu śmietanowego tworzy pyszną całość rozpływającą się w ustach Składniki: Ciasto: 6 jajek 120 g mąki tortowej 13 dag cukru 2 czubate łyżki ciemnego kakao 50 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia Poncz: 100 ml nalewki(...)czarnej porzeczki 100 ml przegotowanej wody Krem śmietanowy: 1/2 litra śmietany kremówki 25 dag sera mascarpone 3 łyżki cukru pudru 1 śmietan fix Wierzch: 1 czerwona galaretka np malinowa lub porzeczkowa 25 dag borówki amerykańskiej Sposób wykonania : Ciasto: Białka jaj ubić na sztywno z połową cukru, żółtka utrzeć na puszystą masę osobno z resztą cukru, połączyć delikatnie obie masy, dodać
Wanilia i Kardamonmożna kisić w specjalnych naczyniach, ale również w słojach lub glinianych czy kamionkowych naczyniach. składniki: ogórki, najlepiej małe świeże gałęzie kopru kilka ząbków czosnku korzeń chrzanu kilka liści czarnej porzeczki lub wiśni woda sól Wykonanie: Ogórki oczyścić, umyć, zalać zimną wodą i moczyć przez co najmniej 3 godziny. Przygotować zalewę: Zagotować wodę z solą. Na 1 litr wody wsypać(...)łyżki soli. Zalewę ostudzić. W naczyniu ułożyć warstwę kopru, czosnku, chrzanu i liści porzeczki. Następnie włożyć ogórki i kolejną warstwę kopru, czosnku, chrzanu i liści porzeczki. Jeśli naczynie jest duże zrobić kilka takich warstw. Ogórki zalać zalewą i przykryć pokrywką. Odstawić na kilka dni w miejsce o temperaturze pokojowej. Po 3 - 4 dniach będą ogórki małosolne, po kilku następnych ukiszą
Mama GotujePyszne ciasteczka z ciasta kruchego z sezonowanymi owocami - u nas z czerwonymi porzeczkami, borówkami, malinami i jeżynami! Bardzo kruche i delikatne. Nie za słodkie. Idealne na deser, na drugie śniadanie do szkoły, na wyjazd czy na piknik. Składniki: 235 g mąki pszennej, 40 g cukru pudru, 170 g zimnego masła, szczypta soli, 1 żółtko z jajka L, 1 łyżeczka(...)ekstraktu waniliowego, 3 łyżki zimnej wody dodatkowo: 1-2 jajka, brązowy cukier, owoce - u nas borówki, czerwona porzeczka, maliny i jeżyny Mąkę, cukier i sól wsypać do miski, wymieszać, dodać pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło i dokładnie posiekać przy pomocy noża lub siekaczki do ciasta kruchego. Całość musi utworzyć konsystencję kruszonki. Następnie dodać żółtko, ekstrakt waniliowy i zimną wodę
Plate of JoyUwielbiam smak czarnych porzeczek a Wy? Przedstawiam przepis na orzeźwiające ciasto z sokiem porzeczkowym. Ciasto pyszne i łatwe w wykonaniu. Mniaaam! Ciasto z sokiem porzeczkowym Składniki: Jasny biszkopt , 3 budynie śmietankowe, litr soku z czarnej porzeczki, 2 śnieżki, 2 galaretki truskawkowe. Wykonanie: Biszkopt przygotowujemy według tego przepisu. Biszkopt dzielimy na dwa blaty, przecinając go wzdłuż. Sok z czarnej porzeczki wlewamy
paapilotkaaSezon czerwonej porzeczki w pełni, więc muszę go wykorzystać. Dziś pyszny dżem ! Składniki: 1 kg czerwonej porzeczki, 1 kg jabłek, 1 kg cukru żelującego, Skórka z pomarańcza, 1 aromat pomarańczowy. Wykonanie: Porzeczkę opłukać, oczyścić z szypułek i rozgotować (bez dodatku wody). Jabłka obrać, zetrzeć i rozgotować również oddzielnie. Następnie połączyć owoce, dodać cukier żelujący, aromat, skórkę z pomarańcza i smażyć
Tradycyjna KuchniaKupiłam koszyczek porzeczek. Czarnych. Miało być ciasto, ale wyszły serniczki na zimno:) Można jeść bez ograniczeń. Serek 0%, miód lub syrop klonowy. Są mocno owocowe. Pierwotnie miałam upiec biszkopt, wykroić denka i zalać je masą. Ale je "odchudziłam" 500 gram czarnej porzeczki opakowanie serka President 300 gram 0 % tłuszczu 3 łyżki żelatyny 3 łyżki miodu syrop klonowy do polania(...)Czarną porzeczkę zmiksuj ( można przetrzeć przez sito, jeśli chcesz) zacznij podgrzewać mieszając aby się nie przypaliła. Pod koniec dodaj syrop lub miód. Kiedy się zagotuje dodaj 2 łyżki żelatyny i mieszaj trzepaczką. Pozostaw do lekkiego ostygnięcia, dodaj serek President 0% i zmieszaj. Nalewaj do silikonowej formy na muffiny (wychodzą z niej z wielką łatwością). Wstaw do lodówki aż stężeją
AZgotuj!szkl cukru szczypta soli 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 jajko 200 g naturalnego jogurtu 1/2 szkl mleka 1/3 szkl oleju 100 g białej czekolady (roztopionej w kąpieli wodnej) czerwona porzeczka A jak to zrobić: Przygotować dwie miski. W jednej wymieszać wszystkie suche składniki, a w drugiej mokre. Mokre składniki przelewamy do suchych i bardzo dokładnie mieszamy. Gdy masa będzie zbyt(...)gęsta, można dolać więcej mleka. Na koniec wrzucić garść owoców porzeczki, obranych z szypułek, wymieszać. Formę do muffin, wyłożyć papilotkami, które zapełnić ciastem do 3/4 wysokości. Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po przestudzeniu muffinki udekorować odrobiną białej czekolady i gronkami porzeczki
Kuchnia w opałachPrzepyszny nektar z czarnej porzeczki doskonały do lodów nalewek lub jako syrop na przeziębienia duże źródło witamin Składniki - 5 l czarnej porzeczki - 2 l porzeczko agrest - 3 - 3,5 kg cukru Sposób przygotowania 1. - Owoce zasypać cukrem zostawić na noc by puściły sok następnego dnia dolać 3 l wody zagotować powstały sok przelać przez sito Owoce
W królestwie smaków Beatyłyżki cukru pudru W misce umieścić dobrze słodzoną śmietanę kremówkę, mascarpone i cukier puder. Ubić na najwyższych obrotach miksera do uzyskania gęstego kremu. Dodatkowo: słoiczek konfitury z porzeczki (mój miał 210g) Nasączenie: 50 ml wody, 50 ml soku z porzeczki Ciasto przełożyć do blaszki, w której się piekło. Nasączyć go. Posmarować konfiturą z porzeczki. Nałożyć krem, wyrównać górę. Bardzo delikatnie
Moja Galeria Smakuskładniki: 2000 g czarnej porzeczki cukier do smaku wykonanie: Porzeczki przepłukujemy. Przekładamy do garnka, wlewamy wodę, tyle aby tylko przykryła owoce i zagotowujemy pod przykryciem. Następnie przecedzamy przez sito. Owoce miażdżymy za pomocą tłuczka do ziemniaków. Odciskamy sok np. na drobnym sicie i dolewamy do wcześniejszego soku. Całość słodzimy wg uznania. Ponownie całość zagotowujemy, usuwamy szumowiny. Gotowy sok przelewamy
Domowy Smak Jedzeniawykorzystałam do mojego deseru, który przygotowałam z niewielkim nakładem pracy, a był pyszny. Składniki: 2 szt deseru waniliowego Alpro 2 szt deseru czekoladowego Alpro 3 łyżki czerwonej porzeczki 3 łyżki jagód 3 łyżki malin Przygotowanie: Owoce osobno maliny, porzeczki i jagody opłukać na sitku zimną wodą i osuszyć na ręczniku papierowym. Do przeźroczystej szklanki warstwami dodawać deser(...)czekoladowy, porzeczki, deser waniliowy, jagody, deser czekoladowy, maliny i deser waniliowy. Na górze układamy mieszankę z owoców które używaliśmy do deseru. Wkładamy na 1-2 godziny do lodówki by deser się schłodził lub spożywamy bezpośrednio po przygotowaniu
Ala piecze i gotujejakieś 5 min :) Brzmi obiecująco? A jeszcze dodam, że nie użyjecie jajek, a smak jest wprost wyśmienity? Ciasto wychodzi puszyste, wilgotne, czekoladowe, przełamane kwaskowymi owocami z dżemu z czarnej porzeczki. A jeśli ktoś nie lubi smutnego placka posypanego cukrem pudrem, przygotowanie mini torciku, zajmie Wam kolejne, hmm...powiedzmy 10 min. Składniki: 3 szklanki mąki 2 szklanki maślanki pół szklanki(...)oliwy szklanka cukru 2 czubate łyżki kakao 2 płaskie łyżeczki sody 2 czubate łyżeczki dżemu (u mnie z czarnej porzeczki) dodatkowo jeśli chcecie urozmaicić placka: słoiczek dżemu (u mnie z czarnej porzeczki) 200 ml śmietany 30% 2 łyżki cukru 1 opakowanie śmietanfix a na polewę: 3 łyżki wrzącej wody lub mleka 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki kakao
na moim stole...