porzeczki - 3095 przepisów (strona:66/207)

Owoce Zapiekane pod Owsianą Kruszonką 162

lubię wstać wcześnie rano, jest chłodno, cisza. Wtedy mogę pozwolić sobie na włączenie na chwilę piekarnika. I tego dnia własnie tak było. Świetnie się złożyło, bo w lodówce miałam porzeczki, agrest i wiśnie z działki. Z zamrażarki wyciągnęłam jeszcze jagody, jeżyny, maliny i kilka truskawek.Upiekłam sobie takie śniadanie. Kurcze, nigdy nie jadam porzeczek na surowo, tak prosto z miski(...)ostygnięciu smakowało świetnie. Oczywiście możecie zapiec inne owoce, które lubicie. Źródło: Kwestia Smaku Składniki: 300 g owoców (u mnie to były truskawki, jagody, maliny, jeżyny, wiśnie, czerwona i czarna porzeczka, agrest czerwony i biały) 4 łyżki syropu klonowego (możecie użyć miodu) 1 szklanka płatków owsianych 2 łyżki soku z cytryny 2 i 1/2 łyżki oleju kokosowego (możecie zastąpić masłem) Wykonanie

Blondynka Gotuje
LENIWY PORANEK #5: PŁATKI GRYCZANE Z PORZECZKAMI, MIODEM I KARDAMONEM 223

orzechami, której niegdyś miałam okazję spróbować. Płatki te połączone z miodem i aromatycznym kardamonem, dają zabójczo smaczny efekt, godzien powtórzenia.     Do tego, dla przełamania słodyczy, kwaśne czerwone porzeczki. Harmonia idealna, słodko-kwaśna poezja, wychwalająca sezonowe owoce.      Ale uwaga, miód dodany do tej propozycji będzie miał tylko właściwości słodzące. Podaję gorące płatki, ich temperatura z pewnością(...)miodu, polecam wpis " MIÓD. JAKI WYBRAĆ? ". PŁATKI GRYCZANE Z POŻECZKAMI, MIODEM I KARDAMONEM /własny;/ 2 porcje 1 szklanka płatków gryczanych 2 szklanki mleka roślinnego (np. ryżowe) 200g czerwonych porzeczek 2-3 łyżki miodu (u mnie gryczany) 1/3 łyżeczki mielonego kardamonu szczypta soli Mleka mieszam z kardamonem i solą, dodaję płatki. Całość podgrzewam, a od momentu zawrzenia gotuję, ciągle mieszając

W kuchni Karmel-itki
kompot z wiśni i czarnej porzeczki 185

Polecam kompot z wiśni i czarnej porzeczki Produkty: 1/2 kg czarnej porzeczki 1/2 kg wisni 1/2 szklanki cukru 7-8 listków mięty garnek 24 cm wykonanie: Owoce : porzeczki oczyszczamy z liści i łydożek .Następnie wraz z wiśniami płuczemy .Wkładamy do garnka zalewamy wodą ,wsypujemy cukier.Zagotowujemy ..na koniec wrzucamy liście mięty.Przykrywamy .odstawiamy do wystudzenia

Ugotujmy Coś
Ciasto z musem porzeczkowym 265

łyżeczki aromatu waniliowego Krem: 400ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 300g naturalnego jogurtu 3 łyżki cukru pudru 2 galaretki w proszku (użyłam wiśniowej i truskawkowej) Mus: 350g czerwonej porzeczki – umytej i obranej 1 galaretka truskawkowa 1-2 łyżki cukru pudru   Biszkopt: 1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. 2. Piekarnik nastawić na 160oC na funkcji termoobieg(...)biszkopt w tortownicy, wyrównać i blaszkę wstawić do lodówki na około 1-2 godziny. Mus: 10. Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody i odstawić do całkowitego ostygnięcia. 11. Porzeczki zmiksować i przetrzeć przez sitko. Do musu dodać cukier puder i galaretkę, wymieszać. Gotowy mus wylać na krem w tortownicy i deser schładzać jeszcze parę godzin, aż mus stężeje

Mała Cukierenka
Babciny przepis na ciasto drożdżowe z owocami. 181

cukru waniliowego (na 0,5 kg mąki) 1/4 kostki margaryny do pieczenia szczypta soli DODATKI: 3 jabłka (obrane i pokrojone w ósemki) kilka mrożonych truskawek, garść mrożonych jagód i porzeczek KRUSZONKA: 50 g margaryny lub masła 1/2 szklanki mąki 1/4 szklanki cukru cukier puder do posypania      Przygotowujemy rozczyn: do miseczki kruszymy drożdże, dodajemy cukier i mleko, mieszamy(...)składników i odkładamy, by kruszonka stężała.      Gdy ciasto podwoi swoją objętość przekładamy je na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Na cieście układamy jabłka, zamarznięte truskawki, czarne porzeczki, czerwone porzeczki, jagódki i na końcu wszystko przykrywamy kruszonką.      Ciasto wkładamy do nienagrzanego piekarnika. Ustawiamy temperaturę na 160-170 stopni i grzanie od dołu z termoobiegiem

Rozpustne gotowanie
Sałatka z porzeczkami i cukinia 153

Dzień dobry w czwartek ! Dziś mam dla was kolejny pomysł na wykorzystanie porzeczek. Idąc dalej tropem fit&fast  - sałatka nie wymagająca za dużo pracy wiec idealne nadaje się  na wizyty niezapowiedzianych gości - pod warunkiem, że mamy w domu: cukinię, rucole, porzeczki i fete ;) 1. Grillujemy cukinię 2. Grillujemy chleb i robimy  niego grzanki 3. Kroimy(...)kostkę fete 4. Rucole mieszamy z ostudzona grillowaną cukinią, grzankami i dorzucamy obraną czarną porzeczkę - dodajemy pieprz dla smaku i kilka kropel octu winnego. Wszystkiego smacznego

dlaSmaQ
Sok z czarnej porzeczki bez sokownika 496

Dziś pokażę Wam jak zrobić sok z czarnej porzeczki bez użycia sokownika. Do gotowania dodajemy za to liście wiśni, które dodadzą fajnej nuty smakowej naszemu sokowi. W taki sam sposób robiliśmy kiedyś z mamą soki z aronii. Polecam. Składniki (proporcje): 1 kg czarnej porzeczki 1 kg cukru (dałam trochę mniej) 100 liści wiśni Sposób wykonania: 1. Oczyszczone i przepłukane porzeczki

Kuchnia domowa Ani
Zakręcone widelcem z czerwoną porzeczką 514

Składniki: 4 jajka 3 szklanki mąki 3/4 szklanki oleju rzepakowego 3/4 szklanki cukru 1 mała śmietana 12% 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 kg świeżej porzeczki czerwonej Kruszonka 1 szklanka mąki 1/4 kostki masła 3/4 szklanki cukru 1 cukier wanilinowy cukier puder do posypania Wykonanie: Porzeczkę myjemy, przekładamy na sitko aby ociekło z wody. Wszystkie składniki  na ciasto(...)przekładamy do miski za pomocą widelca mieszamy wszystko razem około 3 minut.  Dokładnie wymieszane ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia układamy owoce czerwonej porzeczki, posypujemy wyrobioną kruszonką. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni C około 45 minut. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.     Smacznego

kgwjanczewo
Babka z porzeczkami 177

Może to i nie jest najlepsza pora na to by uruchamiać piekarnik, ale jeśli lubicie połączenie lekkiego ciasta i kwaskowatych porzeczek, to napewno się skusicie :) Składniki: - 350 g czerwonych porzeczek - 250 g mąki pszennej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżeczki soku z cytryny - 4 jajka - 250 g margaryny - 200 g cukru - 2 łyżki cukru waniliowego(...)cukrami oraz sokiem z cytryny. Następnie nie przerywając miksowania dodajemy po jednym jajku, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kwaśną śmietanę. Po chwili ucierania dodajemy do ciasta porzeczki (opruszamy je w 2 łyżkach mąki) i mieszamy całość łyżką. Formę na babkę smarujemy margaryną i wysypujemy bułką tartą. Ciasto przekładamy do formy i pieczemy około 1,5 godziny

Zainspirowana w kuchni
Orzeźwiający koktajl porzeczkowy 172

weekend grilowaliśmy :) a że było bardzo gorąco a w ogródku u teściów masa owoców, więc szybko nazrywaliśmy porzeczek... i wyszedł orzeźwiający napój....w sam raz na letnie upały Składniki: 250 g czerwonych porzeczek 400 g rzadkiego kefiru (użyłam Zotta) 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią (opcjonalnie) Porzeczki obrać dodać do nich pozostałe składniki i zmiksować. Cukier można pominąć, albo dosłodzić

Delicious Titbits
Ciasto z musem porzeczkowym 195

łyżeczki aromatu waniliowego Krem: 400ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 300g naturalnego jogurtu 3 łyżki cukru pudru 2 galaretki w proszku (użyłam wiśniowej i truskawkowej) Mus: 350g czerwonej porzeczki – umytej i obranej 1 galaretka truskawkowa 1-2 łyżki cukru pudru   Biszkopt: 1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. 2. Piekarnik nastawić na 160oC na funkcji termoobieg(...)biszkopt w tortownicy, wyrównać i blaszkę wstawić do lodówki na około 1-2 godziny. Mus: 10. Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody i odstawić do całkowitego ostygnięcia. 11. Porzeczki zmiksować i przetrzeć przez sitko. Do musu dodać cukier puder i galaretkę, wymieszać. Gotowy mus wylać na krem w tortownicy i deser schładzać jeszcze parę godzin, aż mus stężeje

Mała Cukierenka
Chłodnik owocowy, z czarnej porzeczki 126

czarnej porzeczki, 1 litr wody, kawałek laski cynamonu (1-1,5 cm), cukier waniliowy, cukier, 250 ml śmietany 22%, 1 żółtko Porzeczki umyć, wrzucić do gotującej się wody, dodać cynamon. Gotować parę minut aż będą miękkie. Przetrzeć przez sito. Doprawić do smaku cukrem waniliowym i cukrem. Zagotować. Śmietanę wymieszać z żółtkiem, dodać do przetartych porzeczek, zagotować. Odstawić do ostudzenia. Można

królestwo garów
Dżem z czerwonej porzeczki z żurawiną 123

Czerwone porzeczki to owoce z natury bardzo kwaśne, nie leżą w guście każdego. Ja natomiast namawiam do jedzenia ich pod każdą postacią, gdyż są dla nas bardzo dobre pod względem zdrowotnym, jak i dodają nam urody. :) Moje drogie Panie, czerwone porzeczki są nawet zbawienne przy naszych comiesięcznych męczarniach! Łagodzą bóle menstruacyjne,ha! :) Zawierają witaminę C, PP, żelazo, wapń, magnez, fosfor(...)garbniki oraz pektyny, dzięki którym kontrolują poziom cukru i cholesterolu we krwi. Jedzmy na zdrowie! Moje konfitury są ekspresowe, nie natrudzisz się przy ich wykonywaniu. Potrzebujemy: 1 kg czerwonych porzeczek 500 g cukru białego 100 g żurawiny, najlepiej niesiarkowanej Do garnka wrzucamy wszystkie składniki, zagotowujemy i od tego momentu gotujemy całość, ciągle mieszając, przez 15 minut. Jeśli zależy

MamaOskarka
Sałata z czerwoną porzeczką oraz smażone młode ziemniaki 165

Składniki: 1 główka kruchej sałaty 1/2 szklanki czerwonej porzeczki 2 łyżki masła 1 łyżkę cukru 1 kg młodych ziemniaków ugotowanych dzień wcześniej sól i pieprz świeżo mielony Wykonanie: Sałatę myjemy rozkładamy na ręczniku papierowym aby osuszyć z nadmiaru wody. Masło rozgrzewamy na patelni wkładamy pokrojone na pół ziemniaki, podsmażamy aż się zrumienią. Podsmażone ziemniaki przekładamy na talerz(...)samą patelnie kładziemy opłukane owoce czerwonej porzeczki wsypujemy cukier podsmażamy około 3 minut. Sałatę układamy obok ziemniaków posypujemy solą, pieprzem świeżo mielonym, polewamy sałatę podsmażoną porzeczką. Podawajemy z dowolnie usmażonym mięsem lub sadzonym jajkiem. Smacznego

kgwjanczewo
Frużelina do ciast i deserów 157

wraz z cukrem. Podgrzewaj, aż cukier się rozpuści. Dodaj wodę z mąką i sok z cytryny, zagotuj i zdejmuj z palnika. Jeśli owoce, których używasz mają pestki (np. maliny, porzeczka, agrest) wtedy połowę z nich przetrzyj przez sitko, przetarte owoce dodaj do reszty owocowego sosu. Jeśli nie mają pestek pomiń ten punkt. Rozpuść żelatynę i wlewaj ją bardzo powoli(...)wodnej dodając wtedy do niej żelatynę.  Owoce bogate w pektynę - jeżeli nie są przejrzałe, posiadają odpowiednią ilość pektyny i kwasu aby uformować żel tylko przy dodatku cukru: czarne porzeczki czerwone porzeczki agrest żurawina śliwki mirabelki kwaśne jabłka pigwa rajskie jabłka cytryny skórki z owoców cytrusowych (zawierają więcej pektyny niż sam owoc) Owoce średnio bogate w pektynę - mogą potrzebować dodatku

Mania Wypiekania