porzeczki - 3095 przepisów (strona:75/207)

Murzynek na Dzień Matki 137

obok murzynka z polewą czekoladową?! Murzynek inny niż piekłam do tej pory, bo zamiast całych jajek dałam 5 żółtek (zostały po białkach na bezę) oraz z dżemem z czarnej porzeczki, na maślance zamiast mleka. Przy przepisie macie dwie opcje składników do wyboru – wyjdzie na pewno w każdej. Murzynka upiekłam w dwóch formach keksowych, polałam polewą z czekolady mlecznej(...)pół proszek do pieczenia plus soda oczyszczona) większa szczypta soli 90 g oleju rzepakowego 200 g cukru (lub cukru trzcinowego) opakowanie cukru z wanilią 250 g dżemu z czarnej porzeczki (może być także wiśniowy, truskawkowy lub żurawina ze słoika, na pewno jakiś ciemny dżem o dowolnym smaku) Składniki mam w temp. pokojowej. Szklanka ma pojemność 250 ml. Przepis

Zasmakuj Kuchni
CIASTO Z CHAŁWĄ I HERBATNIKAMI 233

dżemem porzeczkowym.Niebo w gębie :).Nie wymaga pieczenia,szybko się obi i bardzo szybko znika z talerza :).   SKŁADNIKI ok 50 sztuk kakaowych herbatników 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki 1 litr mleka 3 żółtka 1 kostka miękkiego masła (200g) 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 300g chałwy waniliowej 5 łyżek cukru WYKONANIE Do garnuszka odlewamy 1,5 szklanki(...)dodajemy drobno pokruszoną chałwę. Blaszkę 30x25 wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy warstwę herbatników . Smarujemy kremem chałwowym. Układamy  kolejną warstwę herbatników. Następnie smarujemy cienko konfiturą z czarnej porzeczki a potem kremem.  Dalej układamy jeszcze kolejne dwie warstwy- herbatniki i krem,herbatniki i krem. Każdą wartwę kremu ładnie wyrównujemy aby równo układały się herbatniki  Na wierzchu ciasto

Mała w garnku miesza
Agrolaguna Adriana 2016 Rose, Chorwacja 145

ulubionym Cabernet Frank. Kolor: przejrzysty, niezbyt intensywny z łososiowymi refleksami. Nos: przyjemny, o niskiej intensywności. Dopiero po dłuższej chwili pojawiają się aromaty czarnych oraz czerwonych owoców, takich jak czarna porzeczka, jeżyna, poziomka, czy gotowana truskawka. Do tego z czasem pojawiają się delikatne nuty warzywne charakterystyczne dla Cabernet Frank. Z czasem zapachy te rozwijają się, jednak ich intensywność jakoś specjalnie(...)wzrasta. Podniebienie: Smak podąża za zapachem, wyczuwalne są więc delikatnie czarne i czerwone owoce takie jak czarna porzeczka, jeżyny z cukrem, gotowane truskawki, poziomki. Wyraźne są również aromaty warzywne. Pojawia się także mineralność, co nadaje smakowi pewnej lekkości. Podsumowanie: wino wytrawne, o wysokiej kwasowości, lekkiej budowie i krótkim finiszu. Wszystko to składa się na niezbyt udany balans, co niestety często

Kate's Kitchen
Tort kokosowy 146

mąki pszennej ¼ szklanki mąki ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Krem: 500 ml śmietany kremówki 36 % 200 g białej czekolady 50 g wiórków kokosowych dodatkowo : dżem z czarnej porzeczki (kilka łyżek- według uznania) Poncz: 100 ml likieru malibu 100 ml wody Sposób wykonania: Biszkopt : Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli. Dodajemy cukier(...)około 3/4 zimnej czekolady (resztę zostawiamy do oblania wierzchu ciasta)  oraz wiórki kokosowe, dokładnie mieszamy. Biszkopt przekrawamy na pół. Nasączamy ponczem dolny blat. Smarujemy go dżemem z czarnej porzeczki. Na to wykładamy krem. Przykrywamy drugim blatem który również nasączamy. Smarujemy wierzch ciasta resztą rozpuszczonej czekolady. Dekorujemy według uznania. Schładzamy w lodówce kilka godzin przed podaniem

Smaki Natalii
Trójkolorowy wieniec drożdżowy 153

masła 25g świeżych drożdży 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią Szczypta soli 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżka herbaty marcha 1 łyżka ciemnego kakao żółtko z łyżką mleka ½ szklanka mrożonych porzeczek 1 białko Cukier puder Sposób przygotowania: Masło topimy i studzimy. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym (ok 30⁰C) mleku. Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy mleko z drożdżami, pozostały cukier(...)warkocz. Układamy na papierze do pieczenia na kształt wieńca, a końce mocno z sobą splatamy. Odstawiamy na 30 minut pod ściereczką, później smarujemy żółtkiem wymieszanym z odrobiną mleka, posypujemy porzeczkami, po czym wkładamy do piekarnika nagrzanego do 17o⁰ C na ok 35- 40 minut (do suchego patyczka). Gotowy wieniec przekładamy na kratkę do studzenia i jeszcze lekko ciepły smarujemy gęstym

Kuchnia w czekoladzie
Kabalagala pancakes (placuszki bananowe) 211

banany i praktycznie gotowe. Najlepiej smakują na świeżo zaraz po usmażeniu. Moja propozycja podania: ciepłe placuszki posypane cukrem pudrem w towarzystwie konfitury brzoskwiniowej oraz mrożonych owoców np. borówek i porzeczek. Składniki na ok 15-17 placuszków 4 bardzo dojrzałe banany 2, 5 szklanki mąki  2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia olej do smażenia mrożone owoce: borówki(...)porzeczka czerwona konfitura brzoskwiniowa Banany rozgniatamy dokładnie widelcem. Dodajemy stopniowo mąkę z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Wyrabiamy, można dodać jeszcze trochę mąki jeśli ciasto będzie kleiło się do rąk. Przygotowujemy dużą deskę. Ja owinęłam ją dodatkowo folią spożywczą, ponieważ mimo wszystko ciasto jest bardzo klejące. Jest to dobry sposób, żeby uniknąć dużego bałaganu;).  Dzielimy ciasto na dwie

noteskulinarnyfiga
Makaron z serem i sosem truskawkowym 159

taki obiad to raj dla podniebienia. Na pewno będzie smakował dzieciom. Spaghetti w wersji na słodko :-) 200 g truskawek 1 łyżka sosu balsamico 1 łyżka cukru trzcinowego 1 garść porzeczek 1/2 szklanki malin  100 g serka twarogowego 1/2 szklanki śmietany 30 % mięta świeża Truskawki obieram, myję i kroję w plasterki. Kilka zostawiam do dekoracji. Przekładam do garnka, wsypuję cukier(...)Makaron gotuję według instrukcji opakowania. Serek i śmietanę przekładam do miski i łączę mikserem. Nie dodaję cukru bo sos truskawkowy już jest słodki. Na talerzu układam makaron, dodaje sos, porzeczki, maliny, truskawki odłożone, serek, miętę

wesoła kuchnia
Kompot wieloowocowy z ksylitolem 144

taki wieloowocowy kompot to już muszę robić obowiązkowo bo najczęściej znika w pierwszej kolejności. W tym roku zamiast zwykłego cukru dodałam cukier brzozowy tzw. ksylitol.  Składniki: agrest czerwona porzeczka czarna porzeczka ksylitol woda Przygotowanie: Owoce obrać i umyć. Do umytych i wyparzonych litrowych słoików wsypujemy mieszankę owoców. Owoców powinno być co najmniej do połowy słoika. Do każdego słoika wsypać

Ala piecze i gotuje
Lody porzeczkowe 231

Przepis na naturalne lody z czerwonej porzeczki oczarował nie tylko mnie samą, ale i moją najbliższą rodzinę. To tylko kremówka w połączeniu z kwaśnymi porzeczkami i odrobiną słodyczy a efekt wprost nieziemski.  Lubię robić domowe lody. Latem nie ma dnia, bym nie miała w zamrażalniku jakiś lodów naturalnych. Zazwyczaj są to lody owocowe, ale i l ody solony karmel

AniaGotuje.pl
torcik z białym winem 139

Wypieki z białym winem to jedne z moich ulubionych, zwłaszcza te w których dodatkowo jest nuta porzeczki. Robiąc ten inspirowałam się tortem Malakoff, z tym że zamiast gotowych biszkoptów upiekłam blaty ciasta. Mimo, że bardzo prosty to był przepyszny, całej rodzinie smakował.  *tortownica 26 cm Składniki: na biszkopt: 6 jajek 1 szklanka mąki 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka(...)oleju 4 łyżki zimnej wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia na przełożenie: 500 ml śmietanki kremówki 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny dodatkowo: 6 łyżek dżemu z czarnej porzeczki 1/2 szklanki białego wina półsłodkiego 70 g migdałowych płatków kilka winogron kilka bezików Białka ubić na pianę. Powoli dosypywać cukier aż masa będzie gęsta i sztywna. Wtedy zacząć dodawać

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Tort urodzinowy mojej 6-latki 275

najlepiej wiejskich) 1 cukier wanilinowy (8g) 1 mała łyżeczka proszku do pieczenia Do nasączenia: woda, cukier, sok z cytryny lub kwasek cytrynowy Dodatkowo: krem waniliowy dżem z czarnej porzeczki nadzienie cukiernicze o smaku malinowym Lauretta opłatek do ciasta, kwiaty, świeczka Przygotowanie: Biszkopt do tortu – przygotowanie w wersji tradycyjnej: Przygotowujemy sobie wszystkie składniki, najlepiej w osobnych naczyniach. Ubijamy białka. Ciągle ubijając(...)tortu: Każdy placek ( u mnie 4 warstwy) nasączamy dokładnie przegotowaną wodą z cukrem i sokiem z cytryny. Woda powinna być chłodna. Dolny placek po nasączeniu smarujemy dżemem z czarnej porzeczki. Następnie nakładamy kolejny placek, znów go nasączamy. I nakładam warstwę kremu waniliowego. Nakładam kolejny placek, nasączamy i znów warstwa kremu. Na koniec nakładamy ostatni placek stanowiący górę tortu. Również

Słodkie okruszki
BISZKOPTOWE BABECZKI WIELKANOCNE 198

cukru kryształ 2 łyżki cukru waniliowego 6 łyżek mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: 1/2 opakowanie nadzienia cukierniczego Lauretta w gotowym rękawie cukierniczym Rengo o smaku czarnej porzeczki  Glazura Mirror Ascanio Lauretta kolorowa posypka do ciasta  18 szt. form do tarteletek o średnicy 9 cm. Przygotowanie: Formy do tarteletek o średnicy 9 cm wysmarować masłem obsypać(...)wysokości. Piec około 20 - 25 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Przełożenie - wystudzone biszkopciki przekroić na pół. Na dolny biszkopcik rozsmarować nadzienie cukiernicze o smaku czarnej porzeczki Lauretta. Na wierzch położyć drugą część biszkopcika. Na koniec wierzch babeczki pokryć Glazurą Mirror Ascanio Lauretta i posypać posypką do ciasta. Rada: można użyć swojego ulubionego dżemu

Ciastka - domowe słodkości
Wielkanocna baba drożdżowa na żółtkach 218

sernik Bazyliowy sernik na zimno z borówką amerykańską Jogurtowy sernik na zimno z borówką amerykańską Jagielnik, czyli sernik z musem śliwkowym Zielony sernik na zimno z musem z białej porzeczki Sernik na zimno z musem z czarnej porzeczki Jogurtowy sernik jagodowy na zimno Truskawkowy sernik na zimno Truskawkowy torcik grysikowy bez pieczenia Sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami

Kulinarne przygody Gatity
TORCIK WIELKANOCNY 163

mleka 3/4 szklanki cukru kryształ 1 łyżka cukru waniliowego 2 olejki spirytusowe o smaku waniliowym Dodatkowo: 1/2 opakowanie nadzienia cukierniczego Lauretta w gotowym rękawie cukierniczym Rengo o smaku czarnej porzeczki 1 opakowanie ciasta francuskiego 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (50 g) 1 jajko  Przygotowanie: Wachlarz z ciasta francuskiego - ciasto francuskie rozwiń. Następnie z ciasta należy wyciąć koło o średnicy(...)Dobrze wymieszać. Przełożenie - wystudzony biszkopt przekroić na 3 części. Na dolny biszkopt rozsmarować 1/2 masy budyniowej waniliowej. Następnie przykryć drugim blatem biszkopta i wycisnąć nadzienie cukiernicze o smaku czarnej porzeczki Lauretta. Na wierzch położyć trzeci blat biszkopta, na który wyłożyć pozostały krem waniliowy i lekko  posmarować boki kremem. Na koniec ułożyć trójkąty ciasta z ciasta francuskiego, tak by lekko

Ciastka - domowe słodkości
Ślimak drożdżowy z makiem 214

herbacie czy kawie :) Proponuję zajrzeć również poniżej: Drożdżówka ślimak bogato nadziana Drożdżówka z twarogiem i śliwkami Tym razem jako nadzienia użyłam tu gotowej masy makowej oraz dżemu z czarnej porzeczki . Bogate miała wnętrzności ta moja drożdżówa! :D Składniki na tortownicę o średnicy 26cm : ROZCZYN DROŻDŻOWY:   40g świeżych drożdży 75g masła 200ml mleka 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka mąki pszennej(...)CIASTO:   500g mąki pszennej 100g cukru 1 jajko ¼ łyżeczki soli  NADZIENIE:   1/2 słoiczka domowego dżemu z czarnej porzeczki [150ml] – musi być gęsty i dobrze odparowany; można użyć dowolnego dżemu, ważne żeby był jednak lekko kwaskowaty 1/2 puszki gotowej masy makowej [425g]  LUKIER: 1 szkl. cukru pudru 1 łyżka gorącej wody 2-3 łyżki soku z cytryny

Grunt to przepis!