porzeczki - 3095 przepisów (strona:82/207)

Szybki ucierany torcik bezglutenowy z czarną porzeczką 151

zaskoczył, aż żałuję, że wykonałam je tylko z połowy składników. Wprawdzie jak na mój gust okazało się troszkę za słodkie, dlatego połączyłam je z niskosłodzoną domową konfiturą z czarnej porzeczki. SKŁADNIKI na tortownicę 17 cm: CIASTO – składniki muszą mieć temperaturę pokojową: 110 g Mix-C Schar 5 g bezglutenowego proszku do pieczenia 65 g masła 100 g cukru trzcinowego łyżeczka(...)domowego cukru waniliowego 2 jajka 65 ml domowego mleka kokosowego szczypta soli DODATKOWO: masło i mąka do foremki 6-8 łyżek domowej konfitury z czarnej porzeczki cukier puder do oprószenia WYKONANIE: Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, oddzielić żółtka od białek. Dno  tortownicy o średnicy 17 cm wyłożyć papierem do pieczenia, dno i boki wysmarować masłem i oprószyć mąką

Kuchenne zapiski Edyty
Orzechowe ciasteczka z dżemem 249

winogron to mistrzowskie połączenie na miarę pomidora z cebulą (wiem, wiem podobno niezdrowe). Ja z kolei uwielbiam połączenie masła orzechowego z własnej roboty dżemem z aronii lub czarnej porzeczki. Jak mam ochotę na coś słodkiego, a akurat nic nie piekłam lub Miśki wszystko wyżarły to ratuje mi życie taka kanapka. Dziś pomyślałam, dlaczego by nie zrobić takich ciasteczek(...)brązowego cukru 100 ml oleju roślinnego (pół szklanki) łyżeczka cukru waniliowego lub esencji waniliowej łyżeczka sody oczyszczonej dżem- użyłam własnej roboty z aronii, ale sprawdzi się tez z czarnej porzeczki, malinowy lub inny ulubiony Przygotowanie: Zblenduj na gładką masę: banana, masło orzechowe, olej, cukier i esencję waniliową. Pod sam koniec dodaj orzeszki, i zblelnduj na tyle, aby nadal były wyczuwalne

greenscarf
Pychotka, czyli Pani Walewska 729

sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo (to bardzo ważne) i małymi partiami cukier. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszać za pomocą szpatułki. Dodatki: 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (450 g) 120 g płatków migdałowych Formę o wymiarach 25 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta wyłożyć na spód, rozwałkować i wyrównać. Na nim posmarować połowę dżemu(...)czarnej porzeczki. Następnie wyłożyć połowę masy bezowej. Na masę bezową wysypać połowę płatków migdałowych. Piec w temperaturze 175ºC przez około 40 minut. Identycznie postąpić z drugą częścią ciasta. Można obydwa placki piec razem w piekarniku (w termoobiegu) lub jeden po drugim (jeśli nie mamy dwóch takich samych form); wtedy najlepiej drugą drugą bezę przygotować bezpośrednio przed pieczeniem. Placki ostudzić. Krem

Calzonella.com
FIT jogurtowy omlet borówkowy 156

przygotowania szybkiego omlecika- z MIKROFALÓWKI. Wykonanie zajmuje ok 4 min- gdy rano nie mamy czasu na szykowanie śniadania, omlet ratuje nam życie. Możemy go posypać borówkami wymieszanymi z czarną porzeczką- całość daje niesamowity smak! SKŁADNIKI: 2 białka jajka 2 łyżeczki jogurtu 2/3 szklanki borówek łyżeczka ksylitolu ulubione owoce:  mnie borówki + czarna porzeczka WYKONANIE: białka, jogurt i ksylitol ubijamy

healthy dreams
Pani Walewska czyli Pychotka 173

łyżka mąki ziemniaczanej Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy stopniowo małymi partiami cukier. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i delikatnie wszystko mieszamy. Ponadto: - 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (450 g) - 150 g płatków migdałowych Formę o wymiarach 25 x 33 cm wykładamy papierem do pieczenia. Jedną część ciasta wykładamy na spód, rozwałkowujemy i wyrównujemy. Smarujemy połową dżemu(...)czarnej porzeczki. Następnie wykładamy połowę masy bezowej, którą posypujemy połową płatków migdałowych. Pieczemy w temperaturze 175ºC przez około 40 minut. Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta. Jeżeli placki będziemy piec osobno to drugą masę bezową najlepiej przygotować przed upieczeniem. Masa kremowa: - 500 ml mleka - 3 łyżki mąki pszennej - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 2 żółtka - 3 łyżki cukru

Kulinarne życie
Ciasto porzeczkowa fantazja z czekoladą 387

szklanki mąki tortowej 3 łyżki kakao 1 szklanka mleka 5 łyżek oleju roślinnego 1 płaska łyżeczka sody 1  łyżeczka proszku do pieczenia 5-6 łyżek dżemu z czarnej porzeczki Poncz: ¾ szklanki wody 1 łyżka rumu 1 łyżka cukru pudru Warstwa biała: 30 dag serka homogenizowanego waniliowego 20 dag mleka w proszku 13 dag masła 50 g startej gorzkiej czekolady(...)jajka 3 łyżki cukru pudru 1,5 łyżki żelatyny Warstwa ciemna; 1 i ¼ kostki masła 2 żółtka 6 łyżek mleka 2 łyżki kakao ¾ szklanki cukru 1 galaretka z czarnej porzeczki 50 ml rumu 7 dag mielonych orzechów włoskich Sposób wykonania: Ciasto: Białka jaj ubijamy do sztywnej piany wsypując pod koniec miksowania partiami cukier, następnie dodajemy żółtka, mieszamy, wlewamy mleko oraz

Wanilia i Kardamon
.1190. zasłużony odpoczynek 171

owsianka na mleku kokosowym z porzeczkami (również w środku), z resztą porzeczek oraz gorzkimi chocolate chips~ Dzisiaj w szkole mamy dzień wolny ♥ Pewnie dziwicie się czemu tak "w środku" tygodnia...To te tak zwane dni dyrektorskie, czyli w każdej szkole wybierane jest kilka dowolnych dni które są wolne od nauki. Dzisiaj w mojej szkole też jest egzamin zawodowy więc

breakfast of dreams
Leśny mech 197

Dobrze smakuje z ziarenkami granatu, lecz zmodyfikowałam nieco przepis i blaty posmarowałam galaretką porzeczkową, taką z cukrem żelującym, robioną latem- z galaretką z torebki raczej nie osiągnęłabym zadowalającego efektu. Porzeczka okazała się strzałem w dziesiątkę. Ciasto najlepiej smakowało w dniu zrobienia, na drugi dzień szpinak był wyczuwalny. Wypiek powtórzę tylko jeśli będę chciała zaskoczyć gości niecodziennym kolorem ciasta. Zniknęło(...)placek, na wierzch wysypać pokruszone ciasto i owoce. Wstawić do lodówki przynajmniej na 2h. Jak już pisałam na początku, nie dekorowałam ciasta owocami, lecz smarowałam blaty galaretką z czerwonej porzeczki. Ciasto miało być jednocześnie tortem, stąd przekroiłam je na pół i brzegi także posmarowałam kremem, co widać na pierwszym zdjęciu

Wrzosowa Polana
Makaronowe Muffiny z porzeczkami. 251

Makaron "gniazda wstążki", spaghetti lub inne wstążki, nitki 2 jaja 1 szklanka mąki pszennej 1/4 szklanki brązowego cukru  1 laska wanilij 1 szklanka maślanki 1/2 szklanki czerwonych porzeczek  1 łyżka masła   Jeśli jest to "suchy", nie gotowany makaron. 1.Gotujemy makaron. Makaronowe gniazdka, wkładamy delikatnie do lekko osolonej, gotującej się wody, tak aby makaron nie rozpadł się. Makaron(...)maślanką i roztopioną łyżką masła. Do masy dodajemy nasiona z laski wanilii, cukier a na koniec mąkę.Wszystko mieszamy do połączenia.  4.Na wierzch makaronu wykładamy owoce (tu porzeczki) i każdą polewamy wcześniej przygotowanym ciastem. Jeśli jet to makaron już wcześniej ugotowany.  Porcję makaronu wkładamy do silikonowych foremek na muffiny.Widelcem skręcamy makaron-robimy gniazdko. Następnie postępujemy jak w punkcie

Farmażony
miodownik świąteczny vel ciasto czeskie 727

mannę, zagotowujemy i odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy, dodajemy po łyżce ugotowanej kaszy do uzyskania puszystej masy. Do gotowej masy wlewamy pomarańczówkę, mieszamy. ponadto: 500 g dżemu z czarnej porzeczki 100 g kandyzowanych owoców czarnej porzeczki polewa czekoladowa wykonanie ciasta: placek miodowy-pół dżemu,połowa kandyzowanych owoców-połowa masy-placek miodowy-pół dżemu, połowa kandyzowanych owoców-druga połowa masy-placek

Domowy Smak Jedzenia
Wieniec drożdżowy z masą makową 237

łyżeczki soli, 180ml ciepłego mleka, 60g niesolonego masła, 60g cukru, 7g suszonych drożdży. Ponadto: 300g masy makowej z bakaliami ( domowej lub kupnej) - temp. pokojowa, 2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki - temp. pokojowa, kilka orzechów włoskich,  kolorowe cukiereczki do dekoracji, 1/2 szklanki cukru pudru ( szklanka o pojemności 250ml), 1 łyżka śmietany 18%. Przygotowanie: Ciasto: Masło roztopić i lekko przestudzić. Mąkę(...)mąką. Zagnieść ciasto. Uformować kulę z niego. Miskę oprószyć mąką, włożyć do niej ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na 1h do wyrośnięcia. Masę makową wymieszać z dżemem z czarnej porzeczki. Gdy ciasto wyrosło, blat oprószyć mąką, ciasto lekko zagnieść i rozwałkować. Rozwałkować na kształt prostokąta. Rozsmarować na nim masę makową i zwinąć w rulon. Położyć na blaszce do pieczernia

W kuchni u Moniki
Gwiazda drożdżowa z masą makową 242

łyżeczki soli, 180ml ciepłego mleka, 60g niesolonego masła, 60g cukru, 7g suszonych drożdży. Ponadto: 300g masy makowej z bakaliami ( domowej lub kupnej) - temp. pokojowa, 2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki - temp. pokojowa, 1/2 szklanki cukru pudru, 1 łyżka śmietany 18%, wiórki kokosowe - 1-2 łyżeczki. Przygotowanie: Ciasto: Masło roztopić i lekko przestudzić. Mąkę wymieszać z solą, cukrem i drożdżami. Dodać(...)mąką. Zagnieść ciasto. Uformować kulę z niego. Miskę oprószyć mąką, włożyć do niej ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na 1h do wyrośnięcia. Masę makową wymieszać z dżemem z czarnej porzeczki. Gdy ciasto wyrosło, blat oprószyć mąką, ciasto lekko zagnieść i podzielić na trzy części. Na spód tortownicy położyć papier do pieczenia i rozwałkować na nim pierwszą część ciasta. Masę makową

W kuchni u Moniki
SERNIK Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I PORZECZKAMI 160

pieczemy około 60 minut . Studzimy w piekarniku, najpierw zamkniętym, później lekko otwartym. Schładzamy w lodówce, najlepiej przez całą noc. Dekorujemy owocami. Latem polecam świeże maliny, super pasują też porzeczki- u  mnie domowa,  czarna porzeczka w syropie. Jeśli masz ochotę możesz zrobić małe tartaletki, zmniejszamy czas pieczenia spodu i sera o około 6-7 minut. Ja podałam z malinami

KuchcikoweLove
Świąteczny tort piernikowy z kremem krówkowym 224

Nadzienie to domowa konfitura, u nas niezwykła  czeremcha z czekoladą ,  której przygotowanie wymaga jesiennych wędrówek do lasu (ale jest tego warta), z dodatkiem   owoców   czarnej porzeczki macerowanych w alkoholu  (w wersji dla dorosłych) , które zostały po wyrobie Crème de cassis , oraz   prosty krem mascarpone z masą krówkową. Znakomitą dekoracji tortu są świąteczne pierniczki , które(...)krówkowy, m asło utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę, stopniowo dodaj serek, ekstrakt wanilii i masę krówkową nie przerywając miksowania. Odstaw do lodówki. Konfiturę wymieszaj z owocami czarnej porzeczki.  Każdy kawałek ciasta podziel na 3 krążki (usuń jeden wypukły wierzch), połóż je jeden na drugim przekładając na przemian konfiturą i kremem. Pozostały krem rozsmaruj na torcie, udekoruj pierniczkami

SzczyptaSmaQ
Ciasto Nutella dla dorosłych 176

masła 5 białek z dużych jaj 100 gr orzechów laskowych zmielonych na mąkę 1 łyżeczka cynamonu (ewentualnie) 250 gr odsączonych owoców z nalewki (u mnie wiśnie, mogą być też porzeczki)'; document.write(" "); Składniki na tortownice o średnicy 23 cm: 90 gr cukru 25 gr kakao 100 gr gorzkiej czekolady 100 ml wrzątku 50 gr masła 5 białek z dużych(...)orzechów laskowych zmielonych na mąkę 1 łyżeczka cynamonu (ewentualnie) 250 gr odsączonych owoców z nalewki (u mnie wiśnie, mogą być też porzeczki)* W garnuszku umieścić 60 gr cukru, czekoladę, wrzątek, masło, kakao, podgrzewać, aż wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą, zestawić z ognia, lekko przestudzić. Białka ubić na sztywno, pod koniec dodając stopniowo pozostały cukier (30 gr). W ubitych

moj przepis na